Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   41 / 178
(#) fordkapcs válasza DigitalMan hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Nekem speciel a Hameg a szimpatikusabb, és az tűnik komolyabbnak a kettő közül. Hobbi célra, sok-sok évig jó lehet bármelyik.
(#) joetaylor válasza fordkapcs hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Szerintem mind a kettő jó. Igazából jó lenne tudni az árakat mert ha valamelyik esetleg sokkal olcsóbb akkor lehet, hogy az a jó választás. Ezek a szkópok azért már nem mai darabok előfordulhat bármilyen meghibásodás már csak a életkoruk miatt is.
(#) DigitalMan hozzászólása Feb 4, 2013 /

- Hameg 40ezer

-Kenwood 35ezer

....
(#) Gabi válasza DigitalMan hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Nekem Hameg van, 87-es gyártású, pici kontakton kívül semmi baja, de az sem vészes. Meg vagyok vele elégedve, ha ez számít neked Látatlanban nehéz erre válaszolni, látnod kéne a szkópokat, melyik jobb, melyik tetszik jobban.
(#) Ge Lee válasza DigitalMan hozzászólására (») Feb 4, 2013 / 1

Ennyiért egyiket sem, csak akkor, ha ebben az árban adják hozzá a két mérőfejet is (45 körül talán a Philips-emet is odaadnám mérőfejekkel együtt, és az 50MHz-es, nem 20). A Kenwood-ban jobban bíznék, viszont a Hameg korszerűbbnek tűnik, és jobban is néz ki (plusz tárolós).
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) DigitalMan hozzászólása Feb 4, 2013 /

Figyelj ha eladód mérőfejekkel együtt 45-ért és kifogástalan állapotban van ki lehet próbálni akkor érdekel !!! Küldj képet meg a fajtáját írd le !
(#) DigitalMan válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Philipsekel dolgoztam eddig meg Leaderrel meg Tektronix-al és azok nagyon bejöttek !!!
(#) fordkapcs válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Hát, ha jobban belegondolok, én is 40eFt-ért adtam el a teljesen kifogástalanul működő, 40MHz-es Hitachi szkópomat, (mert vettem helyette egy 100MHz-es Hitachi szkópot). Ehez képest ezek a szkópok tényleg kissé drágák.
(#) nagym6 válasza DigitalMan hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Ha én választanék, nálam nagy előny lenne, hogy mellesleg tárolós is. Késleltetett 2. időalap is szempont lenne, de úgy látom, egyik sem tudja. Illetve lehet, hogy a Hameg digi mődban tud késleltetést, nem ismerem. Hogy melyik tart tovább, jósolhatatlan.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Feb 16, 2013 /

Sziasztok!
Az ilyen pc szkópról mi a véleményetek? Megérné, vagy sem? Bővebben: Link
(#) sny válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ez kb. semmire sem való. Egy hangkártya többet tud ennél.
(#) Peter02 hozzászólása Feb 20, 2013 /

Sziasztok.
Szkópot (használt), és multimétert(új) szeretnék venni de nem tudom milyet.
A lényeg, hogy mechatronikát, robottechnikát tanulok egyetemen, de jövőre végzős létemre egyszer mutattak ilyet . Cserébe rengeteg elmélet, és gyakorlat semmi ezért gondoltam saját kézbe venném a dolgokat. Hány Hz, csatorna, multi mit tudjon, stb.
Max 50-60 -ig gondoltam a kettőt.
Ha valakinek volna néhány perce megírni megköszönném.
(#) _vl_ válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Szerintem először el kéne tudnod dönteni, hogy mit is akarsz ezekkel mérni/nézni.

Multiméter esetén feszültség/áram/ellenállás/dióda/szakadásvizsgáló, ezek alapnak nevezhetők. Egy egyszerűbb frekimérő sokszor szokott bennük lakni, erre kár jobban rágyúrni a multiméterben, mivel a szkóp is használható ilyen célokra, vagy lehet pár ezresből jobbat építeni. Korlátozott tartományban (tipikusan max. 200uF) kapacitásmérés is szokott lenni bennük. Ha induktivitás is kellene, vagy fontos a precízebb kapacitásmérés, esetleg ESR-mérő kéne, akkor építs vagy vegyél egy LCM3-at, azzal jobban kijössz, mint ha próbálsz keresni ilyen tudású multimétert.
A multiméternél hobbista kategóriában egyébként az a vízválasztó, hogy TrueRMS mérést akarsz-e (azaz nem színuszos váltóáramot, teljesítményt pontosan mérni). Ha igen, akkor gondjaid lesznek, mert olyan 25-30 rugó körül indulnak a TrueRMS multiméterek. Ha erre nincs szükséged, akkor már 10 rugó alatt használható multimétereket lehet kapni, 15-20 környékén meg már egész jókat is. Az is egy jó taktika lehet, hogy venni egy egyszerűbbet, amit nem is sajnálsz annyira, 5-10 rugó körül, aztán később majd egyszer venni mellé egy pepecebbet több pénzért, ha lesz több pénzed rá.

A szkópnál hatványozottan igaz az, hogy kéne elképzelés, hogy kb. mit szeretnél vele nézegetni, bár az anyagi keret erőteljesen meghatározza, hogy mit lehet ebből kihozni. Ha elköltesz 5-10-15 rugót a multiméterre, akkor a megmaradó kb. 40-50 rugóból lehet találni normális minőségű, jobb nevű, 15-25 éves, 20-100MHz közötti, kétcsatornás analóg szkópokat. Nézegetni kell itt az apróhirdetés rovatot (sűrűn, mert 1-2 nap alatt simán elkel egy jobb ajánlat), a vaterán is lehet nézelődni, ill. vannak cégek is, akik foglalkoznak használt szkópokkal.
Tárolós szkópra, digitális szkópra nem igazán van esély ennyi pénzből (illetve amit ennyiért adnak, azt nagyon meg kell fontolni).
(#) meszi válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Ez a szomorú valóság a magyar felsőoktatásban.....
(#) Norberto válasza meszi hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Rózsika néni már 15 évvel ezelőtt le tudta volna amortizálni az egészet, ha akkor gyeplőhöz engedték volna... hát még akkor hol tartanánk most!?! Mínusz 35 év?
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
(#) Ge Lee válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Robotokat sosem építettem, de azt mondom hogy a legtöbb feladatra egy kétcsatornás 20MHz-es szkóp megfelel (árban valahol 22-35000 között vannak). Az egy csatornással az a baj, hogy ha adódik egy olyan helyzet, hogy 2 jelet kell egymáshoz képest egy időben nézned, akkor az nem fog menni.
Multiból inkább olcsóbbat vegyél (de azért ne az 1200Ft-os teszkósat). A drágák el vannak ugyan látva plusz funkciókkal, de azok legtöbbször semmit nem érnek (mert a kialakításuk és a használatuk is kompromisszumokhoz lett kötve). Tehát jobban jársz egy 5-6000Ft-os multival ha építesz mellé mondjuk egy PIC-es freki vagy kapacitásmérőt, mintha egyben veszed meg az egészet. Talán anyagilag is, de használati értékét tekintve mindenképpen. Mellesleg nem kell majd kidobnod mindent, ha mondjuk a multi tönkremegy.
(#) nagym6 válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

A "mechatronika, robottechnika" egyre inkább digitális-tárolós szkópot igényel, (vagy csak én gondolom?).
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Azt elfelejtettem mondani hogy ha körülnézel az ebay-en majdnem fele annyiért megkapod mint a vakerán, ahol véletlenül se vegyél semmit.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Idézet:
„A vakerán, ahol véletlenül se vegyél semmit.”

Bocs hogy beleszólok, de nem mindegy kitől veszel a vaterán. Én határozottan jól jártam a TRIO CS2070 szkóppal amit onnan vettem. Nézni kell az értékeléseket és olyantól kell venni aki ért hozzá illetve eladott már egy párat!
(#) 1984white válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Ha szkópot keresel a lehetőségeidhez mérten inkább japán cuccot vegyél! Azzal nem lesz gondod. Nekem egy Trio (kenwood) CS2070 4 csatornás 70mhz készülékem van, és eddig mindent megtudtam vele csinálni amire szükségem volt. Itt a fórumon többen is javasolták hogy nyugodtan megvehetem és elégedett is vagyok vele.
(#) Peter02 válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Nagyon köszönöm a válaszokat.
Amit eddig szimulációk (microcap) alkalmával vizsgálgattunk, különféle erősítő típusok jeleit, zajt rezgést, egyebek figyeltük . Úgy gondoltam ezekkel kezdeném megcsinálnám valóságban is, és utána meg ami jön mikrovezérlők stb. . Legalább ismerkedem a dologgal. Sajnos nekem ez az egész nagyon idegen, és ha rajtuk múlik az is marad, pedig érdekel ezért választottam.

Időközben körülnéztem mit is kapni, érdekel a véleményetek.
Hitachi
Hameg
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/osz...6.html
Kenwood

Multiméterrel kapcsolatban pedig jó ötletnek tartom Ge Lee válaszát, veszek egy egyszerűbbet, amin van dióda és tranzisztor teszter, és építek mellé még PIC-es freki és kapacitásmérőt. Ez egy kis kihívás .
(#) proli007 válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Hello!
A Hameg-et ismerem, az egy jó kis használható gép. Nem túl gyors, nem túl nagy a tároló kapacitása 2kb/8bit, de én minden műszerész asztalára egy ilyen szkópot szívesen látnák..
üdv!
(#) fordkapcs válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Szerintem 10...15eFt-ot szánj az összegből egy normálisabb multiméterre, meg vegyél 2db 800Ft-os piaci gagyit (amiért nem kár ha baja lesz) arra a célra amikor nem kell túl pontos mérés, vagy sajnálod a jobb műszert az adott feladatra. Az összeg többi részén vegyél szkópot. 20...40MHz-es kétcsatornás-nál lejjebb ne add semmiképpen sem. A maradék összeg használható digitális szkópra kevés (ennyiért csak hulladékot kapsz) viszont egész jó analóg szkópokat találhatsz ennyiért. Speciel én a Hitachi szkópokat szeretem, de az említett Hameg, és még jónéhány használható márka forog közkézen. Érdemes kivárni a megfelelő alkalmat, ugyanis a neten van néhány "szkóp-kereskedő" (tisztelet a kivételnek) akik az én izlésemhez mérve túlzottan magas árakkal dolgoznak, de ha sikerül magánszemélytől venned, akkor barátibb áron is hozzájuthatsz egy jobb darabhoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
(#) Ge Lee válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Ezek közül bármelyik jó lehet, én a Hitachi-t vagy a Philips-et venném (ezekhez rajz is kallódik a neten, nem kell kétségbe esni ha később valami baja lesz). A Kenwood árát sokallom, a Hameg viszont tárolós. Elvégzendő feladat és a pénztárca kérdése...
(#) macera2 válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Az analóg tárolós funkcióhoz nem ragaszkodnék, inkább a 20 MHz-t vinném feljebb. A 20 MHz-es érték egy nagyon nagyon régi, szimpla konstrukciót sejtet. Az EMG már 30 évvel ezelőtt se épített 20 MHz-est. Ill. azt nézd meg, hogy az időalapnak hány nsec a legkisebb értéke. A vételárba ugye belekombináltad a 2 db. szkóp mérőfejet is? Azt adják szkóppal, v. külön kell venni?
(#) Peter02 válasza fordkapcs hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Mennyire lehetséges egy szkópnak egyszerre analógnak, és digitálisnak is lennie?
Ezeket relatív jó áron is osztogatják, és azt írja tudja mind a kettőt.
Hameg

2 -napja elvittek egyet 130 -ért. Ez nagyjából elfogadható?
(#) joetaylor válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Nekem van egy Philips-"Fluke" PM3394 4 csatorna 200Mhz/200MS/s. Van rajta egy gomb amit ha benyomsz akkor átvált digitálisra/analógra. Nagyon jó műszer én szeretem és könnyű vele dolgozni. Analóg üzemben is használható a két kurzor tehát még a leolvasással sem kell fáradni. Lustáknak (mint én) igen hasznos
(#) Peter02 válasza joetaylor hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Akkor lehetséges. Ez jó mert akkor egyre jobban tudom mi is lesz jó nekem. Digitális és analóg elektronikát egyaránt alkalmazunk, tehát valami "mix" kell nekem. Hogy tárolót mikor szokás alkalmazni , az még nekem azt hiszem odébb van, talán kezdésnek az nem is olyan fontos.
(#) nagym6 válasza Peter02 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Sok ilyen van, itt az a kérdés, hogy a digi része megfelel-e. Digi szkópot leginkább egyszeres lefutású jelekhez használunk, amire az analóg alkalmatlan, mert csak egy villanást látunk, vagy még azt sem. Fontos paraméter a max. mintavételi sebesség. A HM408-nál 40Mhz egy csatornás üzemben. Ekkor 10Mhz-es jelnél egy jelperiódusra 4 mintavétel esik, ebből rajzol valamit. Másik lényeges jellemző a jelfelvételi hossz, ha jól látom adatlapján, egy csatornás üzemben 4K pont. Tehát max. olyan hosszú jelsorozat rögzíthető, ami -vízszintesen- 4Kpont adatból jól kiértékelhető. Ez még kezdetleges digi szkóp, a mai -egyszerűbbek is- sok egyebet tudnak, de mindenképpen jobb mintha nem lenne digit része a szkópnak. Mert azért ez is sok esetben megoldást jelent.
A 130 -ha euró- akkor szerintem jó ár, ennyiért csak analógokat is szoktak adni.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) oldmann hozzászólása Márc 7, 2013 /

Sziasztok,

hol érdemes Bp közelében (vagy neten) mérőzsinórt venni? 1:100-as kéne nekem Rigol DS1102E szkóphoz. Esetleg van valakinek vevált típusa?

Köszönöm segítségeteket! Üdv Csaba
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Következő: »»   41 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem