Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 132
(#) _vl_ válasza nem hozzászólására (») Márc 14, 2013 / 1

Mondjuk a méregdrága LT és Maxim IC-k helyett meg lehet nézni a Microchip kínálatát, ők egy kisebb nagyságrenddel olcsóbb cuccokat gyártanak. A MAX856 helyett pl. az MCP1651 kb. hasonló célú és kb. fél/harmad/negyedáron megy, abban is van Low-voltage figyelés.
Vagy vannak ilyen Reset-áramkörei a Microchipnek, pl. az MCP100/101, ami még az előzőhöz képest is bagóért megy, és fix feszültségeket szintén lehet vele figyelni (van a Microchipnek egy rakás ilyen chipje: Bővebben: Link).
Aztán lehet műveleti erősítővel diszkrét áramkört összerakni, csak arra kell odafigyelni, hogy olyan erősítőt használjál, ami képes üzemelni olyan alacsony feszültségről, ameddig nem fogod az akksit lemeríteni, ill. hogy ne egye meg az akksit maga az OPA (a 741 ilyen szempontból rossz választás, mert mA-es nagyságrendű fogyasztása van). Ez pl.: MCP6231 pár 10uA-t eszik, és 1.8V-ig működik. Ez: MCP6141 meg 1uA-t eszik, és 1.4V-ig működik.
(#) nem válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Nagyon köszönöm!
Tök jókat ajánlasz, rá fogok menni valamelyikre. Valamiért én nem találtam rá ezekre a Microchip IC-kre, pedig keresgéltem egy darabig mindenféle "low battery detection" meg ilyesmi kifejezésekre..
MCP100 különösen szimpatikus, főként, hogy mi ilyen 2.6V körül akarunk beavatkozni, illetve Farnellnél (nekünk) 50 Forint a darabár...
741-es kapcsolást nem azért linkeltem, mert konkrétan azzal akartam, csak hogy érzékeltessem, mire gondolok altarnatívaként
Jobban szeretem az egy-IC-s megoldásokat... persze szeretem megérteni meg kipróbálni a diszkrét áramköröket, hogy tanuljak, de végeredményben első szempont a helyigény és a minél egyszerűbb kapcsolás.
Köszönöm!
(#) Gabiorsi hozzászólása Márc 15, 2013 /

Hello!
Tanácsot, ötletet szeretnék kérni. Adott egy 24 Volt DC kimenetem a kapunyitón és sikerült hozzá infrakapu-párt szereznem, ami viszont 12 Voltos.
Mivel tudnám megszelidíteni a 24 Voltot 12 Voltra?
(#) Gabiorsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Ennyi? Én itt vagyok kétségbe esve, hogy step-up konverter, meg lm2576.
Annyit tudok, hogy max. 80 mA lesz a terhelése.
(#) qwertz0 hozzászólása Márc 21, 2013 /

Sziasztok.

National LM 2700 IC katalógusban a 13. oldalon a 12V os kapcsoláshoz szeretnék segítséget kérni:

-Mennyi a max. amper, ami kell a bemenetre, mennyi a max. Amper 12 V-os kimenetnél?

-Hova kössem a 4, 5, 6, 7 lábakat: (4= AGND, 5-7=PGND)?

-Ragasszak-e az IC-re hűtőbordát, ha igen, mekkorát?

-Van ehhez az IC-hez számító program valahol?
(#) _vl_ válasza qwertz0 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Bővebben: Link
Itt találsz újabb adatlapot, meg jobb oldalon ott a WebBench, lehet tekergetni a paramétereket, aztán kiköp valamit. Azt is kipróbálhatod, hogy adott Vin tartomány mellett mekkora áramra nem mondja azt, hogy túl sok. Amúgy a kicsiholható áram/teljesítmény függ az alkalmazott tekercs és dióda paramétereitől is.
Az AGND/PGND témakör az általad is belinkelt adatlap vége felé olvasható "Layout considerations" címszó alatt.
(#) qwertz0 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Köszönöm.

Próbálgatom a dolgokat, sajnos nem tudok elég jól angolul, de annyit értek, hogy az AGND és a PGND nem lehet egyben, de nem értem, hogy akkor hova rakjam a PGND-t?

A webench nagyon jó!
(#) nem válasza qwertz0 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Az AGND Analog Ground (analóg föld), a PGND pedig Power Ground. Egy panelen az IC-k analóg földjét egy "külön föld-vonal"-ra kell kötni, ez az AGND, az IC-k "digitális" illetve power földjét pedig egy, az előzőtől független földvonalra kell kötni. Ezeket a földeket a panelen egy helyen - lehetőleg a panel fő föld-bekötésénél (tehát a panel táp-bekötésénél a "minusznál" ) kell egyesíteni... azaz összekötni. Ez azért van, mert az IC-k a PGND illetve DGND (digitális GND) vonalukra néha elég rendes zajt szórnak a működésükből fakadóan, és az az analóg rész működésében pontatlanságot eredményezhet. Mindemellett célszerű minden táp-láb (legyen az AVCC: "Analog VCC" vagy sima VCC) és föld közé 100nF-os, úgynevezett hidegítő kondenzátort rakni. Ez legyen kerámia kondi. Ez általánosságban igaz minden IC-re!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
(#) qwertz0 válasza nem hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Köszönöm!
(#) Eticsiga hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok! nem vagyok otthon ebben a témában ezért lehet hogy hülyeséget kérdezek. 3,5-3,7v ról szeretnék valahogy 12v-ot előállítani kb 0,9-10w-ot kéne elbírnia ez megoldható lehet?
(#) nem válasza Eticsiga hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

A 12V megoldható kész IC-vel, a 10W viszont kicsit sok ezeknek általában, mert az majdnem 1A-t jelent. Esetleg azonos IC-k párhuzamosításával megoldható a szükséges áramerősség... ilyet több IC adatlapján is láttam már, de még sose próbáltam ezért elsősorban olyan IC-nél merném ezt ajánlani, aminek ajánlja az adatlapja.
3.3...5V-ról 12V-ra step-up dc-dc konverter IC-k pl.: (google-ba beütve):
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/lt1301.pdf
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/1930f.pdf
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/3582512fb.pdf

Hirtelen ezeket találtam, és ezek nem túl olcsó IC-k, lehet hogy valaki tud olcsóbb megoldást.. Egyébként építeni is lehet töltéspumpát, és akkor azt szabadon parametrizálhatod bizonyos határok között, de nem tudom mennyit akarsz vele foglalkozni, ez valószínűleg sok időt venne igénybe, viszont ez is a tanulságosabb út egyben.

Mindenesetre a kérdésedre válaszolva: szerintem lehetséges a dolog.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) nedudgi válasza Eticsiga hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Az átalakító rész a kisebb probléma, a nagyobb gond az, hogy milyen áramforrás tudja neked folyamatosan biztosítani a 3-4A áramot, és mennyi ideig. Ha Li-Po cellát veszel, akkor fél, esetleg egy órát tud működni. Ha többet veszel, akkor megfontolandó, hogy sorba kötve komoly elektronika nélkül is kaphatsz 12V-t. A 18650 cellák a legfeljebb 1A áramot szeretik. NiMH alkalmazásával még rosszabb a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Eticsiga válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

köszi a segítséget mindenkinek. én 18650okra gondoltam de akkor változik a terv
(#) dtocy hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Sziasztok!

3.5V-ból szeretnék 19.6V-ot csinálni, LCD háttérvilágításnak, meg is építettem LM2577 egy áramkört, de a bemenő 5V esetén is csak 3.1V-ot ad le. Raktam nagyobb kondenzátorokat is, de az se segített.

Adatlap: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2577.pdf
L = 100 uH --> Bővebben: Link
Rc = 510 Ohm
R1 = 750 Ohm
R2 = 47 Ohm
Cc = 33 uF
Cin = 100 uF
Cout = 22 uF

Valaki esetleg használt már ilyen IC-t, tudnátok segíteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) pipi válasza dtocy hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

elég vad alkatrészértékeket választottál, mi alapján?
pontosabban melyik rajzot építetted meg?
r1,r2 kohm nagyságrend, az osztó alsó tagja legyen a rajz szerinti, a felső tagot számold ki a kimeneti fesz nagyságához.
az a 33µF csak 330nF a rajzon, meg az rc-t se módosítsd
(#) _vl_ válasza dtocy hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Valamit kolosszálisan elronthattál, ha 4.5-5V se jön ki a kimeneten...
Ha az IC nem is csinál semmit, akkor is meg kell jelenjen a bemenő feszültség mínusz a dióda nyitófeszültsége a kimeneten.
(#) dtocy válasza pipi hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Az adatlap képletei alapján számoltam.

Iload(max) <= 0,375 A
Dmax = 0,85
E*T = 47,4 V*us
Iind,dc = 2,625 A
Lmin = 86,61 uH
Rc <= 8,82 kOhm
Cout >= 52,97 uF
Cc >= 543 pF
R1 = 750 Ohm
R2 = 47 Ohm
(#) dtocy válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Kicseréltem 1 MOhmos és 68 kOhmos ellenállásra az R1-et és R2-t, már működik!
(#) _vl_ válasza dtocy hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Én meg közben rájöttem, hogy nem 5V-ot, hanem 3.5V-ot adsz a bemenetre... úgy reális a 3.1V, amikor az IC nem csinál semmit.
(#) pipi válasza dtocy hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

nem létezik hogy 20v kimenőfeszhez 47/750ohm tartozik. min egy nagyságrenddel több illene.
De miért nem építed meg a gyári alkatrészértékekkel próbára, és ha már megy akkor módosítsd az osztó értékét
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 6, 2013 /

Sziasztok!
Nekem az a kérdésem, hogy a linkelt kapcsolásba miért kell 300V-os MPSA42, hiszen a bázisa csak pár V-ot kaphat a feszültségosztó miatt, az emittere földön van, a kollektora pedig 9V-on, még a tekercs előtt. Köszönöm a válaszokat!
(#) staci123 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Szevasztok,
jó megfigyelő vagy, ide bármelyik mezei BC NPN tranyó megfelel...
A tervezőnek valószínűleg ez volt keze ügyében, nem drága...
(#) Kovidivi válasza staci123 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Bárcsak hamarabb lettem volna szemfüles. Akkor nem szúrtam volna el 1órát feleslegesen 300V-os tranzisztor keresésével
(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Vagy megkérdezhetted volna a kapcsolás elkövetőjét is akár...
(#) Kovidivi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Minek zaklassam ilyen kis butaságokkal Vicsys-t? Van neki jobb dolga is. Most pl. kérdezzem meg, hogy ha az LDR-em 1k helyett 4k7, mi történik? Dehogyis. Önállóan szeretem megoldani a problémákat. Meg egyébként sem szeretek várni a válaszra. Főleg, ha 2 nap múlva jön, addig mit csinálok?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

"Minek zaklassam ilyen kis butaságokkal Vicsys-t?" Ez jól hangzik, a válaszadókra nézve.
"Meg egyébként sem szeretek várni a válaszra" Akkor minek teszel fel kérdéseket?
Ha türelmed nincs az egy dolog, de gondolkodni nem tilos? (ezeken sem)
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Kis butaság, de mégsem tudom rá a választ, ezért megkérdeztem.
Nem szeretek várni, de mivel már megvettem a 300V-os tranzisztort, így teljesen mindegy, hogy mikor kapok rá választ, úgyis azt építem be. Viszont érdekel a megoldás, ezért figyelemmel kísérem a válaszokat. Ki mondta, hogy nincs türelmem? Nem azt mondtam, hogy azonnal válaszolt akarok, hanem azt, hogy nem szeretek válaszra várni. Ezért nem is kérdezek, hanem megpróbálom egyedül megoldani. Kár, hogy ilyen negatívnak állítottál be, miközben semmi ilyesmi nincs a háttérben. És szerintem sokan örülnének, ha sokan először egyedül próbálnák megoldani a problémát, és csak utána "zaklatnák" az embert. Mint pl. a tapskapcsolós témában. Biztosan olvastad.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Félreértesz. Nem azért írtam mert így-úgy szeretnélek beállítani, hanem hogy rávegyelek, ha leírsz valamit azon gondolkodj el, hogy néz az ki a másik szemszögéből. Ennyi ez és nem több.. üdv!
(#) nem válasza dtocy hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Az LCD háttérvilágítás-diódái sorban vannak? Csak meg általában 1,2...1.6 V-nál nem nagyobb egy LED nyitófeszültsége, így nem értem, miért szükséges a 19.6V. Ha mégis kell a fesz, építsd meg az adatlap 2. oldala alján lévő alap-kapcsolást, az ott szereplő értékekkel, csak éppen az R3-t válaszd 30k-nak (20. oldalon lévő képlet alapján) nagyjából a 17.4k helyett és jónak kellene lennie!
Figyelj oda, hogy mindent tényleg jó helyre kötöttél-e, ellenőrizd újra.
(#) dtocy válasza nem hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Kösz, még aznap megoldódott.
Következő: »»   62 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem