Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Elkészült a nagy mű, de van egy kis problémám: tehát adott 3db APT 100-as erősítő egy keverő és egy számítógép (ezen van az automata iskola csengő program azért kell) ami a keverőre van kötve a kérdésem az hogy tudom az alapzajt csökkenteni mert az erősítők folyamatosan be vannak kapcsolva az automata csengő miatt és nem akarom halkra venni mert pont az lenne a lényege hogy felügyelet nélkül szóljon!
Sziasztok. Nekem az eddigiekhez képest egy fordított kérdésem lenne:
Adott egy Beag xxx(elfelejtettem) 100v kimenetű erősítő és 1-2db 8ohm-os hangszórót szeretnék vele hajtani. Van erre valamilyen megoldás? (Ha jól tévedek, akkor ilyen az erősítő: http://hardverapro.hu/apro/elado_beag_apt_100/hsz_1-50.html)
A megoldás egy trafó, amilyenek a 100 V -os iskolarádió hangdobozaiban is vannak. Mondjuk, a frekvencia átvitele nem annyira jó, mert beszédátvitelre készültek, de felhasználhatsz egy csöves erősítő kimenő trafóját is.
Ezt csak úgy tudnád megoldani, hogy a csengetést adó szerkezet (számítógép) a csengetés aktuális ideje előtt bekapcsolná a hangosító rendszert, vagy az erősítő kimenetét rákapcsolja a hangszóró hálózatra.
Van rá megoldás, az erősítőben átkell kötni a kimenetet, hogy ne a kimenőtrafórol menjen, hanem egyből a végfok kimenetéről. 1-2 forrasztás az egész.
Sziasztok!
A problémám az lenne, hogy egy üzemcsarnokban van több 10db (pontos szám lényegtelen) 100V-os hangszóró és többet ideiglenesen ki kellene kapcsolni, hogy mint karbantartóként tudjak "hallgatózni" és ne zavarjon a magasabb hangerő. Sajnos a rendszerről semmi konkrétat nem tudok (milyen erősítő? el van zárva; milyen hangszórók?, magasan vannak). Gondolom párhuzamosan vannak kapcsolva, és párat kiiktatnék akkor a impedancia-, és teljesítményviszonyok megváltoznának, ill. meddig lehetne csökkenteni a hangszórók számát, hogy ne legyen zavaró, vagy ne menjen tönkre valami, talán ez utóbbitól nem kell félni, mert az inpedancia megnőne. A kérdés a következő: mi lenne, ha a hangszóró illesztőtrafójának a szekunderkörét szakítanám meg, ugye a primer ág benne maradna a párhuzamosításban. Esetleg, ha volna konkrét megoldásotok a problémámra, azt is szívesen venném. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Yoe
Nem értem, mi baja lenne bárminek, ha megszakítod az áramkörét néhény hangszórónak?
Ez nem csöves erősítő, ha nincs rajta egy se, az se számít. ... és a primert, nem kell itt variálni, szétkötöd a drótot és annyi. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
Kösz'. Én is ilyesmire gondoltam, csak még nem foglalkoztam 100V-os hangszórókkal. Igazándiból csak megerősítést reméltem, a baj alatt a hangerő változásást értettem.
A 100 V -os hangrendszer feszültség generátoros rendszer. Ebből kifolyólag illesztésről szó sincs, csak arra kell vigyázni, hogy a hálózatra rákötött hangsugárzók összteljesítménye ne haladja meg a meghajtó erősítő teljesítményét. Kevesebb, lehet, akár üresjárat is. Az erősítőben megfelelő védelem van erre az esetre, a csövesben is, a tranzisztoros pedig eleve feszültség generátoros.
Köszönöm válaszod, pucuka. Az illesztést itt a fórumon olvastam, ezért írtam. Ismét sok ismeret került birtokomba, főleg a feszültséggenerátoros meghajtás
![]() ![]()
Sziasztok!
Sajnos az elektronikához nem értek, de kottából összeépítek bármit, de hogy az miért is működik úgy, azt sajnos nem tudom. Egy iskolában van 26db terem, mind a 26 terembe kéne egy hangszórót raknom, hogy a portáról fel tudjanak szólni az egyes termekbe /nem egyszerre/ hogy Pistikéért megjött a limuzin. Egyszerű analóg módon, hogy minden hangszóróhoz külön viszek fel kábel a portáról s lehessen választani melyik terembe is szeretnének beszólni azt meg tudom építeni. De. Ez nagyon sok kábelt jelentene, meg lehetne ezt valahogy úgy oldani, h csak 1-2-3 kábelt viszek végig az épületen, sorba kötöm a hangszórókon, mégis csak a kívánt terembe szólalna meg? Én valami olyasmire gondoltam, h minden hangszóró előtt lenne egy relé, ami csak akkor húz meg ---> engedi be a hangot, amikor azt kívánom, s ezeket a reléket valahogy meg lehetne címezni. És itt elfogyott a hozzáértésem. ![]() Tudtok valami kész dolgot erre, esetleg egy ilyet bonyolult megtervezni?
Kész dolog az nincs, de magad is megtervezheted. Minden helységbe külön - külön a portáról felhúzol egy UTP kábelt. (nem túl drága) Annak 8 ere van. A hangszóróhoz kell 2 ér, a kiválasztáshoz 6 (5 + 1). A relék elé tenned kell egy huzalozott és kaput, diódákból, ezzel 35 relét tudsz megcímezni bináris módban, sőt lehetőség van csoport képzésre is, ha ügyes vagy. A portára csak egy bináris kódkapcsolót kell készítened, amivel kiválaszthatod a megcímzett hangszóró reléjét.
Ha már minden terembe húz külön-külön egy kábelt, okafogyottá válik a címzés. A portán egyszerűen azt kapcsolja be, amelyik terembe szeretne szólni.
Ha már UTP, akkor egy UTP kábelre rá lehet kötni négy hangszórót (nyolc ér van a kábelben), így lehet csökkenteni a kábelek számát, ami 26 terem esetén összesen hét kábel. Egy kábelhez négy terem, termenként egy-egy érpár. Nyílván nem lesz csúcsminőség de gondolom itt nem is ez a cél.
Ha már úgy is fel kell húznia a kábelt , akkor már minek a relézés ?
Nem tudjuk hány db is az a terem , illetve hangszóró , amit kellene tudnia a rendszernek. Mivel minden egyes hangszórót külön kellene vezérelni pont amiatt , hogy illetékes emberkéhez eljusson az üzenet. Egy talán a legegyszerűbb megoldás , ha mivel a hangszórók két vezetékeiből egyet lehet közösíteni ugyebár test pontok , így máris spórolsz, mert tovább csak fel kell fűzni a többi test pontját is.És csak az a szál megy külön ,amit mondjuk a portán a kihangosító egység kimenetére kapcsolsz kapcsoló stb vel a megfelelő tantermet tudod kapcsolni rá. A minden további megoldás sokkal bonyolultabb , és költségesebb .Akár wifi , vagy rádiós , vagy bármi más legyen .Nem beszélve arról , hogy nem feltétlen biztos , hogy túl kellene bonyolítani , mert több lesz a meghibásodás is. A relés vezérlés úgy gondolom , még több kábelezéssel járna .
Bocs, tényleg elírtam. Csak egy UTP kábelt kell végigvinni miden helységen, hiszen a címzés úgyis kiválasztja, hogy a hangszórók közül melyiket kapcsolja a kéteres hangszóró érpárra.
Ha esetleg kevés lenne az érpáron átvihető teljesítmény, (hangszórónként kb. 2 W) akkor szóba jöhet megoldásként egy kéteres, vastagabb hangszóró kábel párhuzamos behúzása, vagy az osztályokban aktív hangdobozok használata. Bár ha jól emlékszem eredetileg ezeket a hangszórókat kéteres szürke (0,8 as) telefonkábelekkel üzemeltették, igaz 100 V -os rendszerben. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Ha már az UTP kábelt ajánlgatták...
Ha az erősítő nem hidalt elég 4 kábel mivel 8 eres. 1 test+7 hangszóró. Ez 7x4=28 kiválasztható hangszóró.
Vagy , ha annyira relézni akarsz , akkor , egy olyanra lesz szükséged , hogy felhúzol egy két eres kábel, ami majd minden hangszóróhoz elmegy ez se rövid lesz az biztos
![]() Utána minden terem , illetve minden hangszóróhoz kell egy relé, ami vezérli az adott teremhez tartózó hangszórót. Multiplex rendszer kell , vagy olyan távirányító rendszer ami minden termet külön külön vezérel. Ennek lehetnek hátrányai relé megszorul , és vagy nem kapcsol , vagy más teremben is hallható lesz az üzenet stb stb stb . Ezek szerintem bonyolultabb , és költségesebb megoldások.
A multiplex vezérléshez a hangszórónál már táp is szükséges. De hamár kábelt kell húzni, akko a legjobb, ha egyet kell húzni, amiben elegendő érpár van, és nincs szükség tápra. A relék pedig azért elég üzembiztosak, különösebb teljesítményt sem kell kapcsolniuk.
Vegyél egy codefon kaputelefon rendszert, készülékpanelekkel.Ezzel egyesével megcímezhető minden terem. A reléket valahogy csak rá lehet applikálni. (Vagy egy aktív hangfalat) Ha mikrovezérlővel, rakat digitális áramkörrel nem akarsz vergődni, nem nagyon tudok olcsó megoldást.
A vezetékszámot talán mátrixba kötött relékkel csökkentheted, bár így a codefonra is jellemző ,nem címezhető mindenki egyszerre állapot áll elő. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
De nem a hangszóróknál, és csak egy, a vezérlőnél.
Persze lehet bonyolítani. csak azt nem tudom, ki tud ennél egyszerűbbet, minden terembe egy hangszóró, 5 dióda meg egy relé. A vezérlőben egy bináris kódkapcsoló, + táp. Nomeg az erősítő hangszóró kimenete
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
De csak 26 cím van, a maradékból még lehet csoportokat is csinálni.
Úgy csinálnám ezt, hogy riasztókábelt húznék ki, az talán a legolcsóbb, és önálló erek vannak nem érpárok ami bezavarhat..
5 címvonalam lenne, egy test, egy táp, szóval a 8 eres riasztókábel pont jó lenne, illetve van ebből pl. olyan is, hogy 8+2 ér, ahol a két ér vastagabb (tápellátás, ide lehetne a hangszórót kötni. A címvonalak végein egy-egy optocsatoló led-je lenne, ellenállással, a vonalon pl. 12V-ot lehetne kapcsolni, így a dekóder zavarvédelme meg lenne oldva. A dekóder pedig minden hangszórónál egy-egy mikrokontrolleres áramkör. Pl. egy ATTiny2313 kb. 500Ft, belső oszcillátorral hajtva csak egy feszstabilizátor kell rá meg pár ellenállás, kondi, és egy tranzisztor a reléhez. Persze egy pici programot is kell írni, és mindegyikre feltölteni. A hardver része így hangszórónként kb. 1500Ft lehet. A dekóder programjától függően ugye be lehetne állítani, hogy mondjuk 1-26-os címekig melyik hangszóró szóljon, 31-nél mondjuk szóljon az összes, 30-nál egy csoport, 29-nél másik csoport. Itt egyedül a programozás része macerás, meg egyenként feltölteni, de kb. egy óra alatt meglenne. Lehetne akár dip kapcsolóval is címet választani, vagy külön-külön beleírva az egyes áramkörökbe, pl. az eeprom részbe. A központnál pedig egy másik egyszerű mikrokontrolleres áramkörrel akár LED-es kijelzővel pár gombbal megoldható az egész kapcsolgatás, ez se lenne több pár ezresnél.
Az UTP kábelen gond nélkül meg lehet oldani, hogy egy kábelen 7 hangszórót működtessünk. (1-2, 2-3, 3-4, 4-5, 5-6, 6-7, 7-8). Feltételezem, az épület topológiája lehetővé teszi a megfelelő csoportosítást. Két kábelt használva 15, 3 kábelt használva 23 független hangszórót köthetünk be minden nehézség nélkül. A maradék három pedig lehet egy rövid kábeldarab, a legközelebbiekhez. A tantermek elhelyezkedését megismerve okosabbak leszünk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Tetszik ez az UTP kábeles megoldás, de én csak egy kábelt húznék ki.
Két szálon menne a hang, egy a föld, és marad 5 címnek, illetve tápnak. Az egyes hangszóróknál így ki kell kapuzni a címet, amivel egy Graetz közepébe rakott MOS-FET-el lehetne kapcsolni a hangszórót.
Szia !
Kb. én is ezt csinálnám csak egy PIC12f509 vagy 675-el. ( 8 lábú IC kb.200 Ft) 2 táp + 1 soros jel + 1 hangszóró ( 4 eres hálózat ) . Körbehúzni egy négyeres kábel és a hangszóróknál megcsapolni. Minden egységnek külön címe lenne. A központban pl. 16f628 LCD kijelzővel, 2 nyomógomb a hangszóró választása, 1 kapcsoló az engedélyezésre. A soros jelet egy tranzisztorral, vagy "opto"-s megoldással, esetleg MAX485 IC-kkel próbálnám. Hátránya, hogy pl. "Tűzriadó" esetén több hangszórót is kellene működtetni. Az irányító program egy adott kóddal tudná kapcsolni, de a sok hangszóró párhuzamosan ?? Üdv mgy
Cavalier és mgy megoldási tetszenek.
![]() ![]() De én ehhez édes kevés vagyok. ![]() De így már el tudok valamerre indulni. ![]() Az már biztos, hogy kell keresnem egy jóembert, aki tud nekem ilyen mikrokontorollereket felprogramozni. Köszönöm a segítségeteket!
Annak idején elkövettem egy ilyen megoldást Z80-al. Egy új kollégium 72 szobáját lehetett szobaszám szerint telefon tárcsázóval felhívni. Volt hangjelzés az üzenet elején, végén. Normál módban minden hangszóró szólt, ment a zene, vagy egyebek. Tűzriadónál adott számot tárcsázva minden hangszóróban a tűzoltók hangjelzése hallatszott. Szintenként relés kapcsoló dobozok voltak, impulzussorozat volt a cím, a dekóder szintenként 2 db CMOS számláló, talán MC144017.
Nagyon stabilan működött vagy 15 évig... A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
őszíntén szólva ha már PIC/AWR akkor felesleges ez a rengeteg kábel..
szerintem: mindössze egyetlen szabvényos cat5e UTP kábelt használj szabvány ethernetes RJ45 csatlakozós bekötéssel (hogy ne kelljen a helyszinen forrasztgatni). az egyik érpáron menjen a szimmetrikus soros usart vezérlésnek a másik szimmetrikus érpáron az alacsonyszintű hang (1Vpp), a maradék két érpáron a tápfesz. Ígyis 1-200m -en nagy lessz a veszteség a táp-kábelen, így akár 18V betáplálásra is elegendő jut a 8ohm-os hangszórók mellé telepített erősítőknek és a uC 5V-os stabic-jének. Ha tovább nőne a hálózat akkor bármegy más ponton be lehet még tápot tolni a rendszerbe. a usart és a hangerősítő elé műveleti erősítő végzi az szimmetrikus/asszimetrikus átalakítást. (ekkora méretű asszimetrikus hálózat nem lenne zavarvédett, így működésképtelen lenne) nyilván relé sem kell, minden elektronikusan megoldható, így olcsóbb, egyszerűbb. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |