Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HiFi javítás
Lapozás: OK   29 / 70
(#) kokosys hozzászólása Máj 6, 2013 /

Tisztelt mindenki segítség kellene.. egy ismerősömnek 3 ilyen készüléke van mindhárom ugyan azt a hibát produkálja.. ballance poti meghal..
A készülékek még nincsenek nálam.. a poti értéke tipusa kellene de a doksi alapján keresve sem találtam..
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) kaqkk válasza kokosys hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ha hozzád kerülnek a készülékek olvasd le a potiról az értéket a tipust (ha hiszed -ha nem rá van írva)
(#) kokosys válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

a fotók alapján csak tipusazonosító van
(#) Mzolee hozzászólása Máj 23, 2013 /

Sziasztok!
Van nálam most egy Panasonic SA-AK5 tip. HIFI és beteg a CD-rom.
Namost, kisvártatva "No Disc" felirat kimutatkozik, CD-t nem pörget, fejmozgató motor nem moccan.
Fej alaphelyzeti mikrokapcsoló manuális pöccintésére fókusz tekercs ugyan mozgatja a fejet.

Hogy bizonyosodhatok meg, hogy esetleg a meghajtó IC repült el?
Részlet a CD drive panelről:
(#) Viktor0109 válasza kaktusz86 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Hello.
Nekem is ilyen hifim van.
Ugyanezzel plusz még jónéhány problémával.Esetleg nincs véletlen kapcsolási rajzod hozzá?
Előre is köszi a választ.
Amugy jólett?
(#) zoli0078 hozzászólása Jún 3, 2013 /

Sziaszok,

Volna egy Thomson AM1250-es Mini Hi-Fi ami kicsit megadta magát. A probléma az, hogy igazából semmire nem nagyon reagál, de azért be lehet kapcsolni.
Szétszedés után nem volt semmi látható egyik panelen sem. Végülis végimértem a tápfeszültségeket és az egyik teljes áramtalanítás után elindult a tuner rész. A CD rész a szokásos No Disc feliratot adja (gondolom itt elfáradt a CD fej) de ettől függetlenül az első próbálkozások alkalmával elindul és még le is játszotta a CD-et. Gondoltam ezek után megnézem a magnó rész. Itt van egy behúzó tekerc ami nem akar működni, két trtanzisztoron kereszül kap feszültséget (Q315, Q317) aminek a körében volt egy kis elkó amit kicseréltem ezek után már a tekercs be is húzott, de nem akart elereszteni csak ha kikapcsoltam a hi-fi-t. Pár újraindítás után a magnó részénél a tekerc ismételten nem kapott feszültséget és a tuner rész sem indul el. Arra viszomt felfigyeltem, hogy pár egymást követő teljes áramtalanítás után a tuner rész elindul és szól is rendesen de a magnó résznél a tekercs nem húz be.
Mit érdemes ezeknél a HI-FI cuccoknál megnézni esetleg cserélni?
Segítségeketek előre is köszönöm.
(#) mrrack válasza zoli0078 hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Első körben a tápot ellenőrizd, hogy meg vannak e a feszültségek, majd terhelten is nézd meg. Így, hogy van rajzod hozzá, talán kicsit könnyebb. Ha a táp ok, nincs több ötletem, mindenesetre jó lenne azt kizárni.
(#) milan22 hozzászólása Júl 6, 2013 /

Sziasztok!
Van egy Mac Audió Compact 220-am,a hátulján van egy piros led ami világít MCS felirattal, a kondenzátorok ki lettek cserélve még sem működik.Valaki tudja mi lehet a gond?Köszi előre is!
(#) Terror hozzászólása Júl 6, 2013 /

Sziasztok!
Lenne egy kb. 8 éves Abit Sp-50 típusú 5.1 rendszerem a számítógéphez.
A probléma a következő: 8 évig hibátlanul működött(a szomszédok legnagyobb sajnálatára), aztán kb. egy hónapja elkezdett rakoncátlankodni. Ha a számgépen elindítok valami zenét, a hangcuccon lévő standby led piros marad, és csend van. Majd kb. 10mp-2perccel később a standby led zöldre vált, majd pár másodperc múlva megjelenik a hang. Aztán néha lejátszás közben egyszer csak elhalkul, standby led pirosba, majd 1 percig csend, majd újból visszajön a hang.
Hol keressem a hibát? Először a gépen a hangkártya dolgainál néztem szét lejátszás közben, a kimeneti jelszintek jól láthatóak voltak a segédprogramjában...
Az erősítőmnek lehet valami náthája?
(#) matyusz válasza Terror hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Üdv.
Lehetséges, hogy valami kondik vannak kiszáradva és ezek okozzák. Főleg ha kapcsolóüzemű a tápja. Vagy esetleg egy vagy több repedt forrasztás, alap nekifutásból.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
(#) Terror válasza matyusz hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Hát nem tudom, elég macerás szétszedni az erősítőt...lehet hogy először szerzek egy fülest, és utánajárok tényleg jön-e ki hang a számítógépből...
Az az érdekes, hogy ahogy befejeztem a lejátszást, az erősítő pár másodperc múlva standby üzemmódba kapcsol újra...és csak nehezen tér vissza "aktív" állapotba. A hangkártyára gyanakszok egyébként, kipróbálom más zeneforrásra kötni az erősítőt mielőtt szétszedem.
(#) Terror válasza Terror hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Rádugtam a hangkártyára direktbe a hangszórókat...van hang a kártya kimenetén, úgyhogy az erősítő a ludas.
Szóval szedjem szét, és a kiszáradt kondik lehetnek az okai hogy lassan tér észhez standby módból?
(#) matyusz válasza Terror hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Ezt így látatlanból elég nehéz megmondani. Lehet egy vagy több rosz forrasztás.
(#) Terror válasza matyusz hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Most az előbb szétszedtem, nem volt annyira bonyolult mint gondoltam.
LM1876T végfokok vannak benne, de nem ezekkel lesz a gond szerintem.
Egyelőre ott tartok, hogy sehol egy puffadt kondi, megsült alkatrész, a forrasztási oldalhoz még nem fértem hozzá.
A készülék elejéből is jön egy köteg kábel, ott van a poti, a bass, meg mode select kapcsoló, arra tippelnék hogy ott lehet a bibi.

Azt kellene tudnom, mivel vezérlik a végfokokat standby üzemmód váltáskor.
Elképzelhető hogy a poti/bass/channel select panelon van valami ami bekrepált.
Remélem nemsokára okosabb leszek, kapcsolási rajzot hosszas keresgélés után sem találtam hozzá.

Hozzáfértem a potis panelhez, 1 darab IC van rajta, TL071, vagy 072, nem tudom pontosan elolvasni.
Fotókat délután töltök fel.
(#) matyusz válasza Terror hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Az is lehet, hogy egy kapcsoló kontaktos, ha persze van benne. A trafó kapcsoló nemigen szokott de esetleg ott a kisfesz részen ha van valami kapcsoló, nem tudom milyen úton és milyen kapcsolók vannak benne.
(#) Zsolt224555 hozzászólása Júl 9, 2013 /

segítségetekre lenne szükségem:a hiba jelenség a következő,amit kijelöltem oda beteszek egy biztosítékot aminek megfelelőnek kell lennie:ez volt az eredeti biztosíték: 2A/250v ilyet kaptam hozzá 2.5A/250v az a fél A elvileg nem gond?a lényeg az hogy volt 2Aos biztosítékom is és azzaél is ugyanezt a hibát csinálta ami annyi hogy a biztosítékot kilövi mikor áram alá helyezem mi okozhatja?Rossz IC vagy Dióda?úgy ment tönkre hogy akorra áramot kapott hogy a biztosítékot kilőtte és azóta mindegyiket kilövi ezenkívül van még egy másik lapon 2 db biztosíték azok jók azokat nem lövi ki.Biztosan van olyan aki tapasztalatból is megmondja hogy mik lehetnek a hibának az okai előre is köszönöm!

Üdvözlettel:Zsolti

CAM00325.jpg

(#) eyess válasza Zsolt224555 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Szerintem vidd el szerelőhöz , mert ahogy kiveszem a szavaidból halvány fogalmad nincs , hogy merre indulj el.
Igy nem hogy segíteni nehéz , de még baj is lehet belőle szóval , ha még szeretnéd , hogy működjön a készülék , akkor tessék elvinni szakemberhez .És ezzel a saját életedet is megóvod.
(#) Terror válasza matyusz hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Írtam egy hozzászólást az elért eredményeimről, de valamiért nem jelenik meg itt az oldalon, ígyhát megpróbálkozok vele mégegyszer.
Röviden: Az erősítő tökéletesen működik 2 napja, "jobb mint új korában".
Láttam már pár dolgot elektronika terén, de az erősítők lelki világa elég messze állt tőlem, ígyhát értetlenül állok a jelenség előtt, csak találgatni tudok.
Tehát szétszedtem az erősítőt, első ránézésre semmi rendelleneset nem találtam, sehol egy puffadt alkatrész, sehol egy elszíneződött forrasztás, alkatrész.
El is ment tőle a kedvem, gondoltam összerakom, kipróbálom utoljára.
Csodák csodájára működik...
"A" verzió:Lehet hogy ahogy húzgáltam a kábeleket, csatlakozókat, megnyomkodtam mindent, akaratomon kívül véletlenül megszüntettem valami kontakt hibát.
"B" verzió: Gyanús volt eddig is a hangkártyám sub/center jack aljzata...lehet hogy addig-addig tekergettem benne a dugót amíg találtam (véletlenül) egy olyan pozíciót amikor kijön belőle mind a két jel...az erősítőm meg 5.1 módban ha nem kapta meg az összes jelet, akkor némított. (talán)
Most tökéletes, standby módból azonnal éled, szépen szól mint eddig.
Tanúlság: nem kell egyből a legrosszabra gondolni, időt kell rá szánni mindent átnézni.
Azért köszönöm a segítő hozzászólásokat.
(#) végfokVadász hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert egyedül tanácstalan vagyok. Egy régi Sony hifiről lenne szó aminek a problémája onnan származik, hogy rá lett kötve a mikrofon bemenetére közvetlenül egy elektromos gitár. Ennek következményeképpen (meg lett pengetve gitár) elszállt az egész rendszer. Tehát, ha be van kapcsolva, akkor a digitális kijelző egésze világít. Ezenkívül, külön kiprónáltam a végerősítő részét, az előerősítőt, és nem működnek. A tápellátással nincsen baj. Addig eljutottam gondolatban, hogy valószínűleg a nem-hifi-rendszerbe-illő pickup leamortizálta a félvezetőket. Viszont a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben érdemes-e a javításán gondolkodni, vagy olyan mennyiségű alkatrésze mehetett tönkre (ld. digitális kijelző rosszul működik), hogy nem érdemes kikeresni a hibás alkatrészeket és pótolni őket. Előre is köszönök bárminemű választ.
(#) reloop válasza végfokVadász hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Szia! Milyen az erősítő felépítése? Rajz, vagy típusszám esetleg?
(#) végfokVadász válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Egy "Sony FH-B90"-es típusszámú eszközről van szó. Rajzzal sajnos nem tudok szolgálni, pedig nem lenne rossz.
(#) matyusz hozzászólása Aug 8, 2013 /

Üdv mindenkinek.
Adott egy Panasonic Sa-Ak45 hifi amelynek bekapcsolása után egyből kikapcsolás következik. A védelem reléje old, mert mind a 2 oldalnak a kimenetén 7-8V DC van a hangszóró csak búg (érdekes, pedig DC van ott nagyobb részt, de van egy kis AC is) A hibakód F61, a végfoknál kell legyen valami, mert a kimenetekről a védelem felé menő ellenállásokat gyorspróbára kivettem és úgy nem oldott le. Nekem az a fura, hogy mind a 2 oldalon ez van jelen.
Esetleg tudna segíteni valaki, hogy merre induljak el?
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) reloop válasza matyusz hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Szia! Elég komplikált masina. Nézd meg az RSN végfok IC megkapja-e az alacsony és a magas tápokat. Tanyán van rajz hozzá.
(#) CHZ válasza matyusz hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Szia!
F61 táp vagy végfok hiba. Ennél a típusnál gyakori a kiolvadt forrasztás, végfok és a táp IC kivezetéseinél. De szokott repedezett forrasztás lenni a végfok alaplapjához tartozó csatlakozók beforrasztásánál is. Ezeket nézd meg nagyítóval.
(#) matyusz válasza CHZ hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Óóó nagyon szépen köszönöm. Te jó ég -.- Hogy lehettem ilyen lusta és figyelmetlen. Repedt forrasztások. Kiméregettem a "főpanelt" ("Power board") amin a végfok és táprész van és egy 2SB1238-at (Q602) találtam ami igencsak zárlatos C-E átmenet között (8 ohm). A 2SD1859-et (Q601) is cserélnem kéne szerintem mellette és mind a kettő helyett nézek valami helyettesítőt BC, vagy BD sorozatból hátha találok itthon. Még egyszer nagyon köszönöm, most jön egy kis átforrasztgatás és alkatrész keresgetés.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Meg is vannak a helyettesítők:- 2SD1859 helyett BC639
- 2SB1238 helyett BC640.
Lehetséges, hogy van is itthon és remélem menni fog.
(#) matyusz válasza CHZ hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Még egyenlőre nem jó, ugyanaz a hiba áll fenn. Ugyanúgy mindkét csatorna kimenetén DC kb7V meg AC is mert búg a hsz. Eddig azon a panelen átforrasztottam jópár forrpontot a végfok IC-t is átforrasztottam, a tranyókat és a diódákat mértem ki eddig. A puffereket is megmértem nem zárlatosak-e.
(#) CHZ válasza matyusz hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Így már végfok IC hiba lehet, ami gond, mert drága.
Ritkán megy tönkre, normál használat mellett még nem is tapasztaltam.
Következő: »»   29 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem