Fórum témák
» Több friss téma |
Tisztelt mindenki segítség kellene.. egy ismerősömnek 3 ilyen készüléke van mindhárom ugyan azt a hibát produkálja.. ballance poti meghal..
A készülékek még nincsenek nálam.. a poti értéke tipusa kellene de a doksi alapján keresve sem találtam.. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Ha hozzád kerülnek a készülékek olvasd le a potiról az értéket a tipust (ha hiszed -ha nem rá van írva)
Sziasztok!
Van nálam most egy Panasonic SA-AK5 tip. HIFI és beteg a CD-rom. Namost, kisvártatva "No Disc" felirat kimutatkozik, CD-t nem pörget, fejmozgató motor nem moccan. Fej alaphelyzeti mikrokapcsoló manuális pöccintésére fókusz tekercs ugyan mozgatja a fejet. Hogy bizonyosodhatok meg, hogy esetleg a meghajtó IC repült el? Részlet a CD drive panelről:
Hello.
Nekem is ilyen hifim van. Ugyanezzel plusz még jónéhány problémával.Esetleg nincs véletlen kapcsolási rajzod hozzá? Előre is köszi a választ. Amugy jólett?
Sziaszok,
Volna egy Thomson AM1250-es Mini Hi-Fi ami kicsit megadta magát. A probléma az, hogy igazából semmire nem nagyon reagál, de azért be lehet kapcsolni. Szétszedés után nem volt semmi látható egyik panelen sem. Végülis végimértem a tápfeszültségeket és az egyik teljes áramtalanítás után elindult a tuner rész. A CD rész a szokásos No Disc feliratot adja (gondolom itt elfáradt a CD fej) de ettől függetlenül az első próbálkozások alkalmával elindul és még le is játszotta a CD-et. Gondoltam ezek után megnézem a magnó rész. Itt van egy behúzó tekerc ami nem akar működni, két trtanzisztoron kereszül kap feszültséget (Q315, Q317) aminek a körében volt egy kis elkó amit kicseréltem ezek után már a tekercs be is húzott, de nem akart elereszteni csak ha kikapcsoltam a hi-fi-t. Pár újraindítás után a magnó részénél a tekerc ismételten nem kapott feszültséget és a tuner rész sem indul el. Arra viszomt felfigyeltem, hogy pár egymást követő teljes áramtalanítás után a tuner rész elindul és szól is rendesen de a magnó résznél a tekercs nem húz be. Mit érdemes ezeknél a HI-FI cuccoknál megnézni esetleg cserélni? Segítségeketek előre is köszönöm.
Első körben a tápot ellenőrizd, hogy meg vannak e a feszültségek, majd terhelten is nézd meg. Így, hogy van rajzod hozzá, talán kicsit könnyebb. Ha a táp ok, nincs több ötletem, mindenesetre jó lenne azt kizárni.
Sziasztok!
Van egy Mac Audió Compact 220-am,a hátulján van egy piros led ami világít MCS felirattal, a kondenzátorok ki lettek cserélve még sem működik.Valaki tudja mi lehet a gond?Köszi előre is!
Sziasztok!
Lenne egy kb. 8 éves Abit Sp-50 típusú 5.1 rendszerem a számítógéphez. A probléma a következő: 8 évig hibátlanul működött(a szomszédok legnagyobb sajnálatára), aztán kb. egy hónapja elkezdett rakoncátlankodni. Ha a számgépen elindítok valami zenét, a hangcuccon lévő standby led piros marad, és csend van. Majd kb. 10mp-2perccel később a standby led zöldre vált, majd pár másodperc múlva megjelenik a hang. Aztán néha lejátszás közben egyszer csak elhalkul, standby led pirosba, majd 1 percig csend, majd újból visszajön a hang. Hol keressem a hibát? Először a gépen a hangkártya dolgainál néztem szét lejátszás közben, a kimeneti jelszintek jól láthatóak voltak a segédprogramjában... Az erősítőmnek lehet valami náthája?
Üdv.
Lehetséges, hogy valami kondik vannak kiszáradva és ezek okozzák. Főleg ha kapcsolóüzemű a tápja. Vagy esetleg egy vagy több repedt forrasztás, alap nekifutásból. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
Hát nem tudom, elég macerás szétszedni az erősítőt...lehet hogy először szerzek egy fülest, és utánajárok tényleg jön-e ki hang a számítógépből...
Az az érdekes, hogy ahogy befejeztem a lejátszást, az erősítő pár másodperc múlva standby üzemmódba kapcsol újra...és csak nehezen tér vissza "aktív" állapotba. A hangkártyára gyanakszok egyébként, kipróbálom más zeneforrásra kötni az erősítőt mielőtt szétszedem.
Rádugtam a hangkártyára direktbe a hangszórókat...van hang a kártya kimenetén, úgyhogy az erősítő a ludas.
Szóval szedjem szét, és a kiszáradt kondik lehetnek az okai hogy lassan tér észhez standby módból?
Ezt így látatlanból elég nehéz megmondani. Lehet egy vagy több rosz forrasztás.
Most az előbb szétszedtem, nem volt annyira bonyolult mint gondoltam.
LM1876T végfokok vannak benne, de nem ezekkel lesz a gond szerintem. Egyelőre ott tartok, hogy sehol egy puffadt kondi, megsült alkatrész, a forrasztási oldalhoz még nem fértem hozzá. A készülék elejéből is jön egy köteg kábel, ott van a poti, a bass, meg mode select kapcsoló, arra tippelnék hogy ott lehet a bibi.
Azt kellene tudnom, mivel vezérlik a végfokokat standby üzemmód váltáskor.
Elképzelhető hogy a poti/bass/channel select panelon van valami ami bekrepált. Remélem nemsokára okosabb leszek, kapcsolási rajzot hosszas keresgélés után sem találtam hozzá.
Hozzáfértem a potis panelhez, 1 darab IC van rajta, TL071, vagy 072, nem tudom pontosan elolvasni.
Fotókat délután töltök fel.
Az is lehet, hogy egy kapcsoló kontaktos, ha persze van benne. A trafó kapcsoló nemigen szokott de esetleg ott a kisfesz részen ha van valami kapcsoló, nem tudom milyen úton és milyen kapcsolók vannak benne.
segítségetekre lenne szükségem:a hiba jelenség a következő,amit kijelöltem oda beteszek egy biztosítékot aminek megfelelőnek kell lennie:ez volt az eredeti biztosíték: 2A/250v ilyet kaptam hozzá 2.5A/250v az a fél A elvileg nem gond?a lényeg az hogy volt 2Aos biztosítékom is és azzaél is ugyanezt a hibát csinálta ami annyi hogy a biztosítékot kilövi mikor áram alá helyezem mi okozhatja?Rossz IC vagy Dióda?úgy ment tönkre hogy akorra áramot kapott hogy a biztosítékot kilőtte és azóta mindegyiket kilövi ezenkívül van még egy másik lapon 2 db biztosíték azok jók azokat nem lövi ki.Biztosan van olyan aki tapasztalatból is megmondja hogy mik lehetnek a hibának az okai előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Zsolti
Szerintem vidd el szerelőhöz , mert ahogy kiveszem a szavaidból halvány fogalmad nincs , hogy merre indulj el.
Igy nem hogy segíteni nehéz , de még baj is lehet belőle szóval , ha még szeretnéd , hogy működjön a készülék , akkor tessék elvinni szakemberhez .És ezzel a saját életedet is megóvod.
Írtam egy hozzászólást az elért eredményeimről, de valamiért nem jelenik meg itt az oldalon, ígyhát megpróbálkozok vele mégegyszer.
Röviden: Az erősítő tökéletesen működik 2 napja, "jobb mint új korában". Láttam már pár dolgot elektronika terén, de az erősítők lelki világa elég messze állt tőlem, ígyhát értetlenül állok a jelenség előtt, csak találgatni tudok. Tehát szétszedtem az erősítőt, első ránézésre semmi rendelleneset nem találtam, sehol egy puffadt alkatrész, sehol egy elszíneződött forrasztás, alkatrész. El is ment tőle a kedvem, gondoltam összerakom, kipróbálom utoljára. Csodák csodájára működik... "A" verzió:Lehet hogy ahogy húzgáltam a kábeleket, csatlakozókat, megnyomkodtam mindent, akaratomon kívül véletlenül megszüntettem valami kontakt hibát. "B" verzió: Gyanús volt eddig is a hangkártyám sub/center jack aljzata...lehet hogy addig-addig tekergettem benne a dugót amíg találtam (véletlenül) egy olyan pozíciót amikor kijön belőle mind a két jel...az erősítőm meg 5.1 módban ha nem kapta meg az összes jelet, akkor némított. (talán) Most tökéletes, standby módból azonnal éled, szépen szól mint eddig. Tanúlság: nem kell egyből a legrosszabra gondolni, időt kell rá szánni mindent átnézni. Azért köszönöm a segítő hozzászólásokat.
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert egyedül tanácstalan vagyok. Egy régi Sony hifiről lenne szó aminek a problémája onnan származik, hogy rá lett kötve a mikrofon bemenetére közvetlenül egy elektromos gitár. Ennek következményeképpen (meg lett pengetve gitár) elszállt az egész rendszer. Tehát, ha be van kapcsolva, akkor a digitális kijelző egésze világít. Ezenkívül, külön kiprónáltam a végerősítő részét, az előerősítőt, és nem működnek. A tápellátással nincsen baj. Addig eljutottam gondolatban, hogy valószínűleg a nem-hifi-rendszerbe-illő pickup leamortizálta a félvezetőket. Viszont a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben érdemes-e a javításán gondolkodni, vagy olyan mennyiségű alkatrésze mehetett tönkre (ld. digitális kijelző rosszul működik), hogy nem érdemes kikeresni a hibás alkatrészeket és pótolni őket. Előre is köszönök bárminemű választ.
Szia! Milyen az erősítő felépítése? Rajz, vagy típusszám esetleg?
Egy "Sony FH-B90"-es típusszámú eszközről van szó. Rajzzal sajnos nem tudok szolgálni, pedig nem lenne rossz.
Üdv mindenkinek.
Adott egy Panasonic Sa-Ak45 hifi amelynek bekapcsolása után egyből kikapcsolás következik. A védelem reléje old, mert mind a 2 oldalnak a kimenetén 7-8V DC van a hangszóró csak búg (érdekes, pedig DC van ott nagyobb részt, de van egy kis AC is) A hibakód F61, a végfoknál kell legyen valami, mert a kimenetekről a védelem felé menő ellenállásokat gyorspróbára kivettem és úgy nem oldott le. Nekem az a fura, hogy mind a 2 oldalon ez van jelen. Esetleg tudna segíteni valaki, hogy merre induljak el? A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
Szia! Elég komplikált masina. Nézd meg az RSN végfok IC megkapja-e az alacsony és a magas tápokat. Tanyán van rajz hozzá.
Szia!
F61 táp vagy végfok hiba. Ennél a típusnál gyakori a kiolvadt forrasztás, végfok és a táp IC kivezetéseinél. De szokott repedezett forrasztás lenni a végfok alaplapjához tartozó csatlakozók beforrasztásánál is. Ezeket nézd meg nagyítóval.
Óóó nagyon szépen köszönöm. Te jó ég -.- Hogy lehettem ilyen lusta és figyelmetlen. Repedt forrasztások. Kiméregettem a "főpanelt" ("Power board") amin a végfok és táprész van és egy 2SB1238-at (Q602) találtam ami igencsak zárlatos C-E átmenet között (8 ohm). A 2SD1859-et (Q601) is cserélnem kéne szerintem mellette és mind a kettő helyett nézek valami helyettesítőt BC, vagy BD sorozatból hátha találok itthon. Még egyszer nagyon köszönöm, most jön egy kis átforrasztgatás és alkatrész keresgetés.
Még egyenlőre nem jó, ugyanaz a hiba áll fenn. Ugyanúgy mindkét csatorna kimenetén DC kb7V meg AC is mert búg a hsz. Eddig azon a panelen átforrasztottam jópár forrpontot a végfok IC-t is átforrasztottam, a tranyókat és a diódákat mértem ki eddig. A puffereket is megmértem nem zárlatosak-e.
Így már végfok IC hiba lehet, ami gond, mert drága.
Ritkán megy tönkre, normál használat mellett még nem is tapasztaltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |