Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1988 / 4025
(#) Gabó válasza pjg hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Ja igen optikai. Eddig én is erre jutottam, változást nem igen vettem észre amikor kipróbáltam a kettőt, csak kíváncsi voltam, hogy esetleg az optikai nagyság rendel jobb e.
(#) pjg válasza Gabó hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

dIGITÁLIS JELÁTVITEL.
(#) tungsram válasza resystance hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Nahát! Lehet, hogy én is tanulok valami újat. Sajnos a mindenféle "ingyen energia gépek"a valóságban miért nem működnek? Kérdés:az emberek egoisták, hogy ezeket a dolgokat nem hozzák nyilvánosságra vagy teljesen őrültek. Szerintem utóbbi.. Az energiamegmaradás törvényét sajnos még nem igazán sikerült megcáfolni. Én személyesen nem igazán hiszek semmiféle tér idő stb energiákban. 32 éve dolgozom és egyet megtanultam: csúnyán fejezem ki magam de csak az a ló húz ami evett.. Tehát csak azt az energiát tudja leadni amit, bár elég rossz hatásfokkal hasznosít amit megevett.. 100% fölötti hatásfok pedig nincs, mert még annak is örülne az EMBERISÉG ha a 100-t elérnék.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
(#) etm hozzászólása Máj 10, 2013 /

Helló! Kérdezni szeretném,hogy az IC-ket hogyan lehet leellenőrizni hogy jók-e? Milyen felszerelés vagy műszer kell hozzá ?
(#) Frankye válasza etm hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Ez így túl általános. Milyen IC-ről van szó?
(#) jocka0012 hozzászólása Máj 10, 2013 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy , hogy tudnék egy digitális ébresztős óránál megtalálni , az ébresztést adó kimenetet , hogy rátudjam kötni egy másik áramkörre időzítés céljából?
(#) tungsram válasza etm hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Először is kell egy próbapanel. Itt az IC köré bármilyen aktív illetve passziv alkatészt lehet forraszgatni. Ezelőtt 25 éve még Pesten voltam akkor még lehetett kapni ilyet. Most egy panelt kell hozzá tervezni ahol meg kell adni adni a lábkiosztást is , és körülbelül még hány külső alkatrész kell akkor annyi vezetősáv kell még. Bár tudomásom szerint van bedugós variáció, de én ezt soha nem használtam. Kérj segítséget a fórumtársaktól akik napi rendszerességgel kisérleteznek...
(#) Csupasz válasza jocka0012 hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Helló! Megnézed milyen felépítésű (gyári spec. IC,egyedi gyártású...).Ha bolti óráról van szó, azt valószínüleg spec. IC vezérli, megnézed a típusát, aztán hajrá gugli!
(#) ElemElek hozzászólása Máj 10, 2013 /

Sziasztok! Azt kérdezném, hogy mi a különbség a fojtótekercs és a sima tekercs között?
(#) proli007 válasza ElemElek hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Hello! Elméletben semmi. Mindegyik egy induktivitás menetszám és vasanyaga (ha van) a az induktivitásnak és frekvenciának függvényében van meghatározva. A fojtótekercs elnevezést egy induktív zavarszűrő alkalmazás miatt kapta. Ha egy fojtón egyenáram is átfolyik, (ami telítésbe gerjesztené a vasat), általában légréses vasat, szoktak alkalmazni. Fojtótekercs működési elmélete az,hogy míg egyenáramú ellenállása kicsi, váltakozóáramú ellenállása nagy. Így LC tag szűrése is hatékonyabb, min RC párjáé. üdv!
(#) pjg válasza ElemElek hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Általában semmi. De az egymenetes fojtótekercs az más. Nagyon más.
(#) ElemElek válasza pjg hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) etm hozzászólása Máj 10, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!Holnap pontosan megnézem a típusát az IC-nek. Ez egy zselés akkutöltőben van.
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 11, 2013 /

Szép napot mindenkinek!

Csak egy egyszerű kérdésem lenne, ITT egy kapcsolási rajz, melyben BS170-es FET-ek kapcsolják a kimeneti reléket, na most ilyet sajnos nem sikerült beszereznem a közelben, bc182 viszont van itthon egy marékkal, vajon jó lesz helyette?
(#) tib12 válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Üdv. Szerintem jó helyette de csak 100mA-t tud kapcsolni, erre figyelj. Én ebben a kapcsolásban BC547-et használtam, azzal is megy. Sok sikert.
(#) mhatalyak válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Igen az adatlapot néztem a reléim 15-20mA-t fogyasztanak, csak nem voltam biztos benne, hogy ki nyitja a tranzisztorokat, de akkor igen, köszönöm, további jó hétvégét!
(#) jani1987 hozzászólása Máj 11, 2013 /

Megmondaná valaki, hogy lm3875-re hol találok építő készletet? Csak mert a nyák tervezés még egy ideig felejtős. Csak próba nyákom van.
(#) reloop válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Szia! Nincs kedved vasalni? Bővebben: Link
(#) jani1987 válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Elvagyok a gyűrött ruhába is.
(#) etm hozzászólása Máj 11, 2013 /

Hello! Szerintetek a KA 3842-es IC-t lehet-e egy az egyben helyettesíteni az UC 3842 -vel?
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Szia!
Igen, lehet.
(#) exabit hozzászólása Máj 11, 2013 /

Egy 400 wattos toroid trafóhoz elég egy 10A-es kapcsoló? Bekapcsoláskor folyik akkora áram hogy összeégjenek az érintkezők, vagy ezzel nem lesz gond?
(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Köszönöm.
(#) taki89 hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok!

Szerintetek ez az időzítő kapcsolás működne 19V-al?
Időzítő
(#) pjg válasza taki89 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Azon csodálkozom, hogy a rajz szerinti 24 V-tal működik. Ugyanis az adatlap szerint 3-20V-ig adható a tápfeszültség.
(#) taki89 válasza pjg hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Köszönöm, ez jó hír, mert épp van egy 19V-os laptop tápom
(#) taki89 válasza taki89 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Olyan kérdésem lenne még, hogy ha jól látom, akkor ez egy időzített bekapcsoló. Ha a T3-as tranzisztort kicserélném mondjuk egy BC550 NPN-re, akkor ez egy időzített kikapcsoló lenne?

Remélem nem írok nagyon nagy h*lyeséget, ha igen, akkor javítsatok ki!
(#) Gibi89 hozzászólása Máj 12, 2013 /

Üdv Mindenkinek! Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnék létrehozni egy exponenciális jelalakot (áram-idő függvényben)??? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Bell válasza Gibi89 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Ha pl. kondenzátort, vagy induktivitást ellenálláson keresztül feszültségre kapcsolsz, az áram időbeli alakulását exponenciális függvény írja le.
(#) blackdog hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok!

Gyorsan össze kellene hoznom egy tápot ami -12V -5V biztosít.
Mellékeltem, hogy mit szeretnék csinálni. A gond, hogy most vettem észre nincs itthon 7912 IC.
Hogyan tudom áthidalni ezt a problémát? nincs ötletem. Van 7812 és LM317 IC.

uj-tap.JPG

Következő: »»   1988 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem