Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   86 / 107
(#) basefm hozzászólása Jún 5, 2013 /

Sziasztok!

Akit érdekel ****

Kérlek használd az apróhirdetést, a hirdetésednek.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) Reuter válasza havranarpi hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Helló!
A 1404 sajnos ilyen, tehát nem kell csodát várni tőle. Csökkenthető a zaj, ha jobban kivezérled a bemeneteket, a torzítás határáig. Talán akkor jobb lesz, de mint mondtam, csodát ne várj tőle Az antennakörön is lehet változtatni, és akkor el fognak tűnni a zavaró "mellékadók". Ezek az oszcillátor fel,-alharmónikusai. Én anno kiegészítettem még két tranzisztorral az alapkapcsolást, és csak a dekódert használtam. Így valamivel jobb volt a zajszint, és a sugárzás is nagyobb hatósugarú lett.
Üdv Reuter
(#) Fantasy hozzászólása Jún 6, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
A csatolmányban szereplő kapcsoláshoz szeretnék segítséget kérni: a rajzon szereplő RFC értékeit illetően.
(#) dbase válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szerintem annak nincs értéke. Ez egy folytó valami gyári tuner vevő panelekben van ugyan ilyen olyan 3-4 menet belül, mint a foton is ahogy kinéz. Nem láttam még kisebb, sem nagyobbat.
(#) Reuter válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Az az RFC amik a rajzon vannak 10 mikroH értékűek, de a végfokozatnál nagyobb áramú kell.
Lomexben van, filléres árúk.
Üdv Reuter
(#) Fantasy válasza Reuter hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Üdv. Nagyon szépen köszönöm az infót
(#) Fantasy hozzászólása Jún 7, 2013 /

Üdv!
A neten találtam a 1w-os veronika rajzára, itt is H1 jelölésű fojtó értéke után érdeklődöm. Link
(#) tras hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok nekem kéne egy olyan fm adó ami a lehető legkisebb és elég egy 5 méteres adási sugár viszont mikrofon helyet egy jackdugó kéne rá hogy bármit rá lehessen kötni!!!

Előre is köszönöm a tippeket, ötleteket!
(#) havranarpi válasza tras hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Tessék:
Bővebben: Link
(#) tras hozzászólása Jún 28, 2013 /

Sziasztok, köszi a linket!

De a következő kérdésem az lenne hogy ami szerepel a rajzban ic azt már nem lehet kapni, mivel lehetne helyettesíteni (BA1404) ?
(#) kadarist válasza tras hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!
Azért nem lehetetlen a beszerzése.
(#) hod hozzászólása Jún 28, 2013 /

En egy VMR6512 ado modult vettem az ebayen, azt a fajtat amin a jack dugo is rajta van. Szep hanga van, nem sistereg, nem serceg, elvileg teljesen digitalis (vagy a kinaiak hazudnak). A magasak neha tul erosek, gondolom azert, mert gyari beallitasokkal 75uS pre-emphasis van, ezt az UART portjan lehet visszaallitani 50uS-ra, Van rajta I2S port is, ott gondolom meg jobban szol.
BA1404-et egyebkent lehet itthon is kapni a HAM bazarban (http://hambazar.unas.hu).
(#) mindenes válasza tras hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Üdv!
Itt még megtalálható.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) pucuka válasza hod hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

A 87,5 - 108 MHz sávban szabvány szerint is 75 us az előkiemelés, útóelnyomás. Ha mégis a magas hangok torzítanak, akkor vagy hangolási hiba, vagy túl nagy löket van. A löket max. 75 kHz lehet.
(#) hod hozzászólása Júl 1, 2013 /

Nem vagyok szakertoje a temanak, de tobb helyen is azt olvastam, hogy 50us az elterjedt a vilagon, kiveve Eszak-Amerikat es Del-Koreat, ahol 75us van. Persze az is kerdes, hogy az ide-oda beepitett fm vevok (mobil, mp3 lejatszo) milyen utoelnyomast hasznalnak.
(#) Class-A-. hozzászólása Júl 1, 2013 /

Igen! Ez igy van de azt is figyelembe kell venni,hogy ezek az olcsóbb fm adók nem valami komoly dolgok. Ezért előfordulhatnak fura dolgok a működésükben.

Én épitettem jó néhány BA 14o4 adót,de csak a st kóderét használtam és egy 1 tr anyós oszcit csináltam hozzá és igy ok volt,teljesen probléma mentes és minőségibb! Egy az AU oldalakon találni ebből a kapcsolàsból.
(#) havranarpi hozzászólása Júl 1, 2013 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Ahol lakunk ott nincs egy rádió adás (Rádió 1)
Ha úgy tekintjük a falunak az a része egy "holttér"-Ez a rész még közelebb is van a toronyhoz mégis 4 utcával alrébb újra lehet fogni az adót tisztán.
Nálunk csak nagyon nehezen és halk sistergős.
Nincsenek körülöttünk panelházak , full síkság az egész
Miért van ez?

Valószinű reflexiós a terep. (ez azt jelenti,hogy verődik a frekvencia vagy az utjában van valami nagy terep tárgy,valahol ). Ha egy ugyan az a frekvencián fogod az adást.
(#) pucuka válasza hod hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ez nem egészen így van. Az analóg TV, és az OIRT adóknál használnak(tak) 50 kHz löketet, és 50 kHz előkiemelést. Az EBU szabvány szerint ez 75 us, és 75 kHz.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Nincs azokkal sem semmi baj. A deemfázist abba is beépítik, csak egy ellenállás, és egy kondenzátor az egész, Az utánépítéseknél meglehet, hogy elfelejtik beépíteni-
A frekvencia nem verődik, a kisugárzott hullámok igen. Nem tudni milyen messze van az adó, és milyen az antennája. Nagyobb teljesítményű adóknál a körsugárzó antenna panelantennákból van összerakva, így a sugárzási karakterisztika nem teljesen kör, előfordulhat, hogy bizonyos irányokban gyengébb, vagy ha túl közel van az adó, akkor nagyon gyenge a kisugárzott jel.
Mivel semmi konkrét nem hangzott el a tényleges helyzetről, így elég nehéz megmondani mi is a probléma.
Lehet, hogy zavartatási okok miatt erősen irányított az adó antennája, ilyen különösen határközeli helyeken fordulhat elő.
(#) Ninoo hozzászólása Júl 13, 2013 /

Sziasztok!
Hogyan lehet növelni egy adó sávszélességét? Arra gondolok, hogy ne csak egy adott frekvencián adjon, hanem mondjuk egy 2MHz-es sávban mindenhol? Egyszerű 3 tranzisztoros kapcsolás. 3 fokozattal(oszci+mod+lev. erősítő).
üdv, hegusp
(#) pucuka válasza Ninoo hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Nem értem pontosan a kérdésed. Egy adó által elfoglalt sávszélességet a maximális moduláló frekvenciából (AM esetén) és a löketből (FM esetén) lehet meghatározni.
Ha a vivőhullámot impulzussal modulálod, akkor meglehetősen széles sávot foglal el.
Ha arra gondolsz, hogy 2 MHz -en belül több helyen is fogható asz adó, azt így nehéz megcsinálni (és teljességgel törvénytelen is) vagy több adót kell használni, vagy a vivőhullám kevergetésével lehet előállítani, meglehetősen bonyolult módon. De ha zavaró adóra (adásra) gondolsz, az is egyrészt törvénytelen, másrészt nehezen megoldható.
Ha a vivőhullám kellőképpen torz, és nincs a kimenet szűrve, akkor ez a helyzet automatikusan előáll, csak az a gond, hogy ez az adás a harmonikusuk frekvenciáján vehető, ez azonban nem tesz eleget a 2 MHz -es sáv igényeinek, annak sokkal szélesebb a sávja.
(#) amand94 hozzászólása Júl 23, 2013 /

Helló! Van egy fm transzmitterem kocsiba (Tilborg cap 1099.4) aztán elszakadt a kábel a szivargyújtó csatlakozó és a fejegység között..a kábelben megy piros, arany és zöld színű vezeték és a csatlakozó nyákjáról szakadt le. Viszont a nyák lapon nincs feltüntetve h melyik a +,-, csak azt látom, hogy honnan szakadhatott le, azt is csak kettőt, amik forrasztási pontok, nem tudom, hogy a 3. vezetékkel mit csináljak ami a kábelben ment. Most így honnan tudom kitalálni, hogy melyik vezeték melyikre megy? Van multiméterem és forrasztópákám. A képeken pirossal bekarikáztam, hogy honnan szakadhatott le a két vezeték!
kép 1
kép 2
kép 3
kép 4
(#) Gyimate válasza amand94 hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Üdv,
Multival mérj ellenállást a két forrpont és a föld között, szóval egyik forrasztási pont + föld és a másik + föld. Ha itt Kohm nagyságrendet mérsz, akkor ide csatlakozik a piros és a zöld vezeték, az arany színűt pedig kösd a földre, ha mást mérsz akkor leírod és mondom tovább hogy mit csinálj, viszont mivel egymás mellett vannak feltételezem, hogy ez az audió IN...

Az egyiknél 5k ohmot, a másiknál 0.3 k ohm-ot mértem!

Akkor még mérd meg, hogy a két forrpont az IC két egymás melletti lábához van-e kötve, bár ha minden igaz, akkor a panel mintázatából is megmondható.

egy láb ki van hagyva, így vannak:
kép

Még annyit megtudsz mérni, hogy a 12V bemenetéhez képest mekkora az ellenállásuk?

a bemenettel egyik sincs összekötve! :S
Következő: »»   86 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem