Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Túlfeszültségvédő
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Parázs Gábor hozzászólása Jún 6, 2007 /
 
Sziasztok
Mivel mostanában egyre több vihar van amit nagy villámok kisérnek és kb egy hete egy ilyan vihar miatt majdnem mindent cserélni kelett a gépepmbe ezért elhatároztam hogy épitek valami túlfeszültségvédö áramkör ami megvédi készülékeinket a túlfeszültségtöl.És ebbe szeretném segítségetek kérni hogha valakinek egy ilyen áramköröl van kapcsolási rajza vagy véleménye az legyen szives segítsen,mert nincs semilyen rajzom meg még nem épitetem ilyen kütyüt.
Elöre is köszönöm
(#) balada válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
ez jó lesz ?

tulfesz.gif
    
(#) ha6pc válasza balada hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
Nem biztos,hogy jó lesz. Ne legyen igazam,de mire ez "megszólal",addigra a ménkű ott van a fogyasztón is.
Árulnak erre a célra varisztorokat,ami egy kétkivezetésű plecsni és belefér egy elosztós dugaljba.
(#) oldman válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
A dolog nem egyszerű és házilagosan nem lehet szabályos és jól működö túlfeszültségvédelmet készíteni.
A megfelelő védelem általában 3 lépcsőből áll.
1 Főbiztosíték utáni túlfesz levezetők. (Durva védelem)
2 Mérő utáni túlfesz levezetők (Az elsőn átjutott túlfesz levezetésére)
3 Készülék előtti finomvédelem
Az 1. méretlen fővezetékben van Elmű engedély és terv köteles.
A 2. már egyszerűbb ezt meg lehet venni jobb villanyszerelési üzletekben de a beépitése villanyszerelési ismereteket igényel. Szakszerűtlen beépítése veszélyes!
A 3. már elkészíthető ill megvásárolható készen elosztóba szerelve.
Bármelyik fokozat hiánya nem nyújt megfelelő védelmet.
És még csak a hálózati túlfeszültségekkel foglílkoztunk. A TV antenna/kábeltv vezeték, LAN, Telefon védelméről külön kell gondoskodni. Ez természetesen nem olcsó!
Pl, antenna leválasztó és túlfesz védő ára 7 500Ft

Tekintettel arra hogy egy átlagos villámcsapás áramerőssége
100 000A nagyságrendú, és ekkor az elektrodinamikus erők a több tonnát is meghaladhatják belátható hogy barkács eszközökkel nem lehet megfelelő védelmet elérni.
Egy megoldás marad: Minden csatlakotót hálózat-antenna telefon, kihúzni és legalább 0.5 m-re eltávolítani a csatlakozási ponttól.
Egyébként Google a barátod találsz részletesebb infót is.!
(#) 925 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Jún 6, 2007 / 4
 
Én is jártam úgy hogy a fél lakás elektronikája elszált egy villámcsapás után. Ezután vettem 275V-os varisztorokat és telepakoltam a lakást. A lényeg hogy minnél kisebb legyen a válaszideje a varisztornak. Ha a villanyóra után rakod akkor csak 1 db kell mivel ott van a nullából kialakítva a védőföld (nullával eggyesített földelő hálózat). Én a biztonság kedvéért a gyobb elosztókba is raktam fázis-nulla, fázis-védőföld,nulla-védőföld közé, azért célszerű több helyre is rakni mivel akár a lakás vezetékeibe is indukálódhat túlfesz egy villámcsapás esetén (mint egy tarnszformátor). De akár minden aljzatba is rakhatsz.
(#) kerteszsasa válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Mint már előttem is írták az a legcélszerűbb, ha mindent kihúzol a vihar előtt.
Nálunk a telefonvezetékve csapott a villám és a modemen keresztül kiégett az egész gép, pedig a konnektorból ki volt húzva / egér és monitor túlélte
Épp most foglelkozom ilyennel:
egy áramkör rádión keresztül figyelné a villámlás miatt léétrejövő zavarokat, és ha pl 10 percen adott szám fülé menne , akkor lekapcsolna mindent. /relével védőföldre/
(#) Dudus válasza oldman hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Csak annyit fűznék oldman hozzászólásához, hog energiaelnyelő képességük szerint csoportokba vannak sorolva a túlfeszültség levezetők.
A
B
C
D

Kb. ez megfelel az Ő általa leírt számoknak csak a boltban így találod. Az energiaelnyelő képesség a betük sorrendjében csöken. A mértékegység: Joule. Ami persze visszaszámolható az áramból is ha tudod mennyi ideig áll fenn a túlfeszültség.

Az A-t ne keresd mert azt az áramszolgáltató építi ki kötelezően, pl. a trafóházban.

A B-t a lakás főelosztójába célszerűen a villanyóra elé kell beépíteni. A C-t az adott helység biztosítéka mellé, ha nincs elegendő kábelhossz a B és a C között induktivitást kell beépíteni. A D-t pedig közvetlenül a védendő készülékhez.

Léteznek BC kombinált típusok, de ezekkel nincs tapasztalatom, lehet, hogy csak vakítás.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy szabadon kifújó vagy zárt szikraköz van benne.....nem mindegy szerelési szempontból

Ezektől függetlenül a "telitalálatnál" nincs sok esély
(#) hegman hozzászólása Jún 12, 2007 /
 
Egy kis megjegyzés a témához, a kombinált B-C fokozat az tulajdonképpen egy B és egy C fokozat összeépítve a szükséges induktivitással.
Ott használják ahol fizikailag nincs nagy távolság a B ill. a C fokozat beépítési helye között (pl.: nagy elosztóba közvetlenül bekötött fogyasztó). Valamivel olcsóbb és helytakarékosabb így mint külön B és C.
Az energiaelnyelő képességhez meg annyit, hogy az sem megfelelő ha az egyik gyártó B fokozatát akarjuk a másik gyártó C fokozatával harmadik gyártó D fokozatával összehozni, mert az egyiknél a B olcsóbb a másiknál meg a C. Ez nem fog menni mivel gyártónként változik az az energia lépcső ahol ezek az eszközök működnek.
B fokozat általában és elméletileg villám áram levezető tehát elvben egy jól felépített, minőségi rendszer meg kéne hogy fogja a túlfeszt (ha engem kérdezel akkor én inkább kihúzom a kábelt annyira azért nem bízom benne).
Ja még egy kis pontosítás a B fokozat mint „villám áram levezető” nem azt jelenti, hogy a villám teljes áramát neki kell levezetni, hanem a közeli villámcsapás által indukált túlfeszültség áramát. Vagy villámcsapáskor a párhuzamos áramutakon folyó áram (tehát nem a közvetlen becsapási ponton fellépő áram hanem annak töredéke) által keltett feszültségesésből adódó túlfeszültséget kell megfognia.
(#) Szárnyas hozzászólása Okt 12, 2007 /
 
Üdv.
Egy barátomnak nemrégen egy áramszünet utáni visszakapcsoláskor elfüstölt a számítógépének tápja, magával rántva számos egyéb ezközt is. Okulva az esetén (és mivel az én tápom se már száz százalékos, mivel nem olyan régen elkóztam át), gondoltam keresek valamilyen túlfeszültségvédő kapcsolást ami megvédené a gépemet. Találtam is egyet, ami valójában nem is túlfesz védő, hanem inkább egy számítógép-védő áramkörnek lehetne nevezni. Ez egy nagyon egyszerű kis kapcsolás lenne, ami a táp +5 és 12V-os ágát "figyeli" és amennyiben túllépné ezeket a feszültség értékeket akkor a megszaladt ágat a Gnd-vel rövidre zárja ezáltal blokkolja a tápegységet (működésre kényszeríti a táp rövidzár védelmét) ami ezután lekapcsol. Gyakorlatilag ez az eszöz a hibás táptól védené meg a számítógépet.
Itt található a megvásárolható verzió : Link
És az ezzel egyenértékű nagyon egyszerű kis kapcsolás: Link
Kérdésem az volna, hogy mennyire biztonságos ennek az ezköznek a használata, nyugodtan bízhatom-e erre a kis eszközre a gép védelmét?
(#) Dudus válasza Szárnyas hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Szerintem nem tökéletes a megoldás. A 3.3V-ot is figyelni kellene. Ezzel max a HDD-t és az ODD-ket tudod megvédeni, az alaplapot és a kártyákat nem.

Jó minőségű táp + szünetmentes a jó megoldás.

(szerintem)
(#) Szilvo hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Helló
Van egy túlfeszültségvédőm, amiben a csatolt képen látható IN5404-es diódák állandóan elfüstölnek. Nem a megjavítására vagyok kíváncsi, hanem, hogy mi a fenének vannak így bekötve a diódak, hisz elméletileg az egymás mellett párhuzamosan levő diódák, melyek ellentétes irányban vannak bekötve, teljesen át kellene hogy engedjék a váltakozó áramot
(#) kobold válasza Szilvo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Át is engedik... Nem túlterhelés miatt füstölnek el? Max. 3 A-ig bírják, mekkora folyik rajtuk üzem közben?
(#) titi válasza Szilvo hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Hali!

Nem is az a szerepe, hogy egyenirányítson, hanem, hogy a fesz.tüskéket "elvezesse".
(#) proli007 válasza Szilvo hozzászólására (») Feb 10, 2008 / 4
 
Így is van ahogy mondod.

De az egészet lerajzolhattad volna, mert ennek eddig nem sok értelme lenne.
- Ilyen antiparalell diódát akkor alkalmaz az ember, ha pld. érzékelni szeretné, hogy a váltókörben mikor folyik áram. Mert ha igen, meg van a 700mV...1V-os fesz rajtuk.
- Másik eshetőség, ha azt szeretné az ember, hogy kisfeszültségen (nyitófesz alatt) még ne follyon áram. (földhurok védelem) De az meg egy zavarszűrőben minek lenne.
- Előfordulhat még, hogy olyan "mastes-slave" megoldást alkalmaznak, mikor a főáramkör bekapcsolásával szeretnék a mellékáramköröket is bekapcsolni.
- Az 1ohm az vagy áramlökés korlátozó, vagy más. Viszont a diódáid kb. 3A-t tudnak elviselni maximum. Persze ohm-os fogyasztó mellett. Ha valamiben szép kondik vannak, akkor az simán elpuffanhat, bekapcsoláskor, mert az 1ohm nem sokat segít rajta. (ott elvileg akár 230A is folyhat az első pillanatban) Tartósan sem szereti az 1N a három ampert, mert szépen fűt. Persze az 1ohm nem kevésbé.

üdv! proli007
(#) potyo válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Idézet:
„Ha valamiben szép kondik vannak, akkor az simán elpuffanhat, bekapcsoláskor, mert az 1ohm nem sokat segít rajta. (ott elvileg akár 230A is folyhat az első pillanatban)”


Ugyan nem kisérleteztem ilyennel, de az 1N540x adatlap 200A csúcsáramot enged meg 8,3ms időre.
(#) Szilvo hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Amikor kaptam, már tönkre volt menve. Hogy a srác aki nekem hozta, mire használta, azt nem tudom. Sajnos balga módon nem kérdeztem meg, így nem tudom azt sem megmondani, mekkora áram folyhatott rajta. De azóta már ki volt cserélve, s kipróbálás közben is elégtek. Kétszer is. Van benne, egy IC (LM324N), gondolom az vezérelhet hibásan valami olyan áramot, ami a diódákat tönkreteszi. Egyébként van benne valami SRU-24VDC-SL-A nevezetű feszültségátalakító izébigyó ami 28V egyenáram helyett 68V-t ad. Ő a legnagyobb esélyes a 'probléma kiváltója' címre. Nem hiszem, hogy trafó lenne, mert ahhoz túl kicsi. De nem várom el hogy megold nekem azt a problémát, hisz látatlanban szerintem lehetetlen. Csak a diódák fura bekötése iránti kiváncsiság hajtott fel a fórumra.
(#) Szilvo hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Köszönöm a kimerítő válaszokat. Erre voltam kíváncsi. Szép napot nektek.
(#) mrx23 hozzászólása Ápr 22, 2008 /
 
Hello!

Tud valaki ehhez a BrickWall nevű, MOV (varisztor) nélküli túlfeszvédőhöz komplett kapcsolási rajzot?

Müködése:
http://www.sellcom.com/brickwall.html
Bővebben: Link

Ez egy úgynevezett Series Mode Surge Protector
Előnye hogy soha sem használódik el, nem úgy mint az összes többi MOV-s.
És nem kell földvezeték neki, mert a 0-ba vezeti lassan vissza a fesz. fölösleget.

Rövid leírás:
"SurgeX Series Mode surge suppressors act first as low pass filters which simply block the high-frequency (HF) components of powerline surges. The remaining low-frequency (LF) surge energy is diverted into a bank of capacitors where it is stored for the duration of the event and then slowly discharged back across the incoming hot and neutral conductors without involving any connection to Equipment Ground."

Üdv.
(#) Skodafreak hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
Sziasztok!!

Van egy rádió vezérlő központi panelem ami egy másik panellel kommunikál néhány kilóméteres földkábelen(csavart rézérpár)!! Adásindításkor hangfereki meg DC 14 volt van rajta! No most, az van hogy vihar idején , illetve villámcsapáskor ezen a földkábelen keresztül kap lökést a központ és szinte minden c-mos elmegy benne nyaralni ! van valakinek valami ötlete hogy lehetne erre valami védelmet csinálni, hogy a hang is meg a DC is átmenjen rajta de mégis védve legyen???
Köszi elöre is!!
(#) szunyi hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
Szerintem ez a legegyszerűbb és legjobb megoldás.
A varisztornak nincs a töltéshordozók telítődéséből
adódó tehetetlensége, mint a többi félvezetőnek, ezért a nagyon gyorsan változó jelekre is reagál.
Alkalmazása direkt erre a célra ajánlott.
Természetesen a bal oldal a bemenet!
(#) Skodafreak válasza szunyi hozzászólására (») Júl 22, 2009 /
 
Köszönöm Szépen !!
Rögvest kipróbálom ,, már csak egy jókis vihar kell Üdv
(#) Mr_Peti hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni, az ábrán látható eszközről kérdeznék, talán tekercs lehet, a másik kérdőjeles talán szénellenállás. Ez egy működő kapcsolás, csak megépíteni olcsóbb!

Köszi előre is!
(#) Szikra91 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Hello! Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni 230V os túlfeszültség végőt szeretnék készíteni és érdeklődnék h ezt közvetlen biztosíték után is be lehet e kötni illetve kapcsolási rajz és nyáktervet szeretnék, ha lehetséges. Köszi
(#) Szikra91 válasza cableguy2 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
köszi szépen!
(#) karaszbandi válasza Szikra91 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 / 1
 
Túlfesz védelmet nem barkácsolunk!
Azt megvesszük és szakszerűen beépítjük, mert igen nagy áramok szaladgálnak rajta adott esetben.
(#) L4rs hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Kérdésem korábban feltettem a "Kezdő kérdések" topicban is, de ott nem kaptam semmilyen választ.
Az eredeti post ITT olvasható.
Röviden összefoglalva egy óra a túlfeszültségvédő elosztóba dugva dúrván siet, elosztó nélkül pontosan jár.
Általánosan mit csinál egy ilyen elosztó? Vagy mi okozhatja ezt?
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) agressiv válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Ez egy tipikus eset a gagyitáp szindromára a régmúltból.
(#) Djuree hozzászólása Jún 24, 2013 /
 
Segítsetek légyszíves!
Adott az alábbi túlfeszlevezető. A H1, H2, H3 LED-ek akkor égnek ha ki van menve vagy ha nincs kimenve a modul?

Névtelen.jpg
    
(#) watt válasza Djuree hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Ha "nincs kimenve".
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem