Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   160 / 372
(#) Mdavid válasza Prome hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nem akarok belekontárkodni, de én úgy tudom, manapság ezt már poliamidnak hívják. Úgy több találat is kijön rá. Én anno danamitnak ismertem, aztán az egyetemen tanultam, hogy az helyesen poliamid. Ha tévedek, akkor bocsi.
(#) sastas01 válasza Mdavid hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Úgy tudom, jól tudod. Azért dob több találatot poliamidra mert ez a hivatalos neve, a bomanid, danamid(t), és társai a különböző gyártók(vagy gyártási eljárások?) elnevezése. Legalábbis nekem egy szaki ezt mondta.
(#) Mdavid válasza sastas01 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nekem egyszer azt mondták ezekre a nevekre, hogy a gép mellett állva rosszul hallotta a mester dünnyögését a tanonc
(#) sastas01 válasza Mdavid hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ezt megjegyzem...
(#) nagy hoho hozzászólása Júl 2, 2013 /

Elkezdtem az elektronikát a cnc-mhez:
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Az, hogy csöpög a nyálam nem kifejezés. Nagyon tetszik az elrendezés és a kivitelezés is.
És még a fotózáshoz is van érzéked
A madárka a véletlen műve vagy ez az első munkád?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nem szeretem a spagetti szerelést, amikor tiszta drót az egész doboz. Még a fele alkatrész sincs a dobozba de részletekben fotózom mert aztán már követhetetlen lesz. A képen látható részegységeknek bele kell férni.
A madárka egy szürke gém, természet fotózással is foglalkozom.

2682478.jpg

(#) Medve válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Hello, a hétszegmenses mit fog mutatni?
(#) HA5AWS hozzászólása Júl 3, 2013 /

Sziasztok!
Elkészült a vezérlőm a cnc-hez. A PminMO oldalán találtam az opto leválasztó és Allegro A3977-es vezérlőt. Csak három csatornás lesz, de lehet valamikor a negyedik is elkészül. Az első tesztek megvoltak örültem. Sajnos van egy kis gondom. Nem elektromos jellegű hanem mechanikai. A golyós orsók lehet, hogy valamikor beáztak. A gépet örököltem, csak az elektronika amit én építettem. Időnként lépésvesztést okoz, ha gyors irányváltások vannak. Nem mindig. Kérdésem az lenne, hogy a golyós anya szétszedhető-e és tisztítható-e? Olyan a jelenség mintha kisebb mozgásoknál megszorulna az anya. A tengelyeket sikerült letisztítani, nem valószínű, hogy az okozza. Próbáltam finom műszerolajjal kenni, de majdnemhogy csak ártott neki. Esetleg valami ötlete valakinek? Köszönöm.
Üdv: Gábor
(#) nagy hoho válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

A léptetők hőmérsékletét.
(#) Petjaa hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok!

Egyre több projektemhez lenne szükségem egy marógépre, így elővettem megint a témát. Egyenlőre még csak ötleteket merítek és tanulmányozom a különböző konstrukciókat. Jelenleg egy hasonló kialakítású gépen gondolkodom mint ami csatolt képen van. A kérdésem tehát az lenne, hogy mi a véleményetek erről a fajta kialakításról, valamint ez a fecskefarkas (ha jól írom) szánrendszer mennyire használható? Nézegettem a lineáris síneket de azok nekem nagyon drágák. A lineáris tengelyből meg nagyon vastagot kellene használni. A cél az lenne, hogy alumíniumot tudjak vele marni. A munkaterület kb. 300x150mm lenne.

Köszönettel Petjaa
(#) Medve válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Hello, igen tisztítható, szétszedhető, de némelyik konstrukció, főleg a kisebbek, elég kényelmetlenül. Ha kicsavarod az orsót a golyók kiesnek, vizsgáld meg, hogy vissza tudod-e majd helyezni őket. Ha a visszatérítő csatorna szerelhető, akkor nem probléma, de ha az egy préselt alkatrész, akkor valószínűleg aprólékosan zsírba ültetve tudod csak visszahelyezni a golyókat a tengely felől. Először talán próbáld meg benzinben megforgatni az anyát, hátha kimossa a szennyeződést.
(#) Zoli_bácsi válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Nagyon szépen alakul a vezérlő, és nagyon korrekt a szerelés barátom! Te láthatatlan madárfotós, te! Szép kép lett!
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) HA5AWS válasza Medve hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!
Köszönöm, megpróbálom szétszedni, de mintha ragasztott részt is láttam volna, de ez majd kiderül. Egy másik kérdés, milyen kenőanyag jobb ide? Olajozás, vagy zsír?
(#) sastas01 válasza Petjaa hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!

Azzal a fecskefaraks rendszerrel az a baj, hogy házi körülmények között nehézkes a kialakítása, egyébként járható út.
Szerintem, hogyha ekkora munkaterületet akarsz, gondolkozz el azon, hogy mozgó hidas változatot építesz. Ha ilyen kialakítást választasz akkor, az asztal mérete 2x akkora kell, hogy legyen mint a hasznos munkaterület.
A 15 ös linek+kocsik nem olyan méregdrágák egy ekkora hossznál és hidd el, megéri. Ha meg rudat választasz, abból alátámasztott kell és úgy 14/16-os elég.
Alumaráshoz amúgy is a lin+kocsi megoldás a jobb, különben sok kompromisszumot kell kötöd(rezonál, tekeredik az egész, akkor kisebb előtolás....)
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) kameleon2 válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia! Nekem nyikorgott rendesen a mechanikám. Grafitos zsírt kapott és egészen megnémult ..
(#) Medve válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Itt van előttem egy nagyobbacska lineáris csapágy, ebben olajzó csatornák futnak, de egy 16-os golyósorsó pedig egy fehér színű zsírban van. Hobbiszinten azt mondom, mindegy, de ha lehet zsírozd. Na hozzáteszem, a csúszka 90mm hosszú, ilyen hosszú csatorna zsírban, lehet nagy ellenállást fejt ki a golyókra, míg egy golyósorsónál a visszatérítő pálya sokkal rövidebb. Lehet számít ez!
(#) Petjaa válasza sastas01 hozzászólására (») Júl 4, 2013 1 /

Helló!

Köszönöm a válaszod! A gép tulajdonképp marósnál lesz legyártatva ugyanis egy kis oszlopos nyákfúrónál kifújt a precíz gépek tárháza. Ezt a fecskefarkas megoldást meg szerintem szögmaróval kisujjból meg tudják oldani. Nézegettem a lineáris síneket a neten amiket találtam az a pénztárcámhoz még mindig sok. Nézegettem még azt a megoldást is amikor az alu profilba van a tengely megtámasztva (item lineáris megoldása) de ahhoz meg nagyon drágák a V görgők.

Üdv Petjaa
(#) sastas01 válasza Petjaa hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Ajánlom a "sárga fórumot". Ott relatív olcsón hozzá lehet jutni a lineárisokhoz.
A fecskefarkas megoldásnál, hogyan biztosítod, hogy ne kopjon, ne rezegjen, ne akadjon? Az jó, hogy szögmaróval kimarják de az asztal része is jó lesz?
(#) HA5AWS válasza Medve hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Köszönöm, megpróbálom szétszedni utána biztos kap valamilyen kenést. Megpróbálom a zsírt, remélem nem fogja meg. Egyébként 24 mm-es az orsó és 5mm a menetemelkedés.
(#) yankoo válasza Petjaa hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Szia! Nem kell feltétlenül nagy átmérő, feltéve, hogy alátámasztott. Újonnan sem vészes az áruk, de sárgán rengetegen adnak el ilyeneket. Javallom a budapesti CNC talit, ott lehet ám mazsolázni
(#) Medve válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Jó neked! Én egy angol golyósorsót fogtam ki, valami 5.08 a menetemelkedése, 1/5 inch, milliméterben elég kínos lesz kijelezni az elmozdulást! Először azt hittem, hogy 5mm, aztán jött a döbbenet!
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) emmzolee válasza Medve hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Miért baj, hogy nem pont 5mm a menetemelkedés? Be lehet írni nem kerek értéket is. Nálam 533,3333335 lépés lett beállítva 1mm megtételéhez. Ez lett a megfelelő érték. Igaz, hogy nem tud pont rá állni a kerek számokra, de az eltérés elhanyagolható, mert 0.005-0.008 mm szokott az eltérés lenni. Na ez nálam sokkal jobb mint a gépem pontossága.
Milyen programot használsz vezérlőnek?
(#) Medve válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Hát ez az! Pc-nél nincs gond, de szeretnék helyette egy saját PIC-es kütyüt is használni, (MPG-t?) annak meg nem tesznek jót az ilyen hosszú tizedes törtek. Sok memória kell, lassú lesz, és a kis hiba is csak gyűlik...
(#) Prome hozzászólása Júl 6, 2013 /

Tudna valaki segíteni vezérelt hungarocell vágásban?
Köszi
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
(#) emmzolee válasza Medve hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ja, így értem.
(#) sunraw hozzászólása Júl 7, 2013 /

Kicsit átalakult a Z, főként a méretek miatt. A lézer egység maradt a régi.
Holnap összerakom az egészet és fényképelek.
(#) mex hozzászólása Júl 7, 2013 1 /

Csendben, ha időm engedi, én is építgetem a cnc masinámat.
Az alapja egy precíz kivitelű X-Y asztal, (rendkívül kicsi mozgástérrel), amit a sárga oldalon vettem egy jó fél éve. Nagyon sok módosításra van még szükség, mert a mozgató motorokat le fogom cserélni, az eredetiek kritikán aluliak, bár van akinek az eredeti mocik maradtak, és csudálatos dolgokat produkál így is.
Mindenesetre a Z-oszlop elkészítése rám vár, és némi haladás már jelentkezik.
A lin sínekkel is volt némi mókolás, mert eredetileg egy kocsival vásároltam ezeket, és hát talán mondanom sem kell, semelyik nem egyezik a másikkal a gördülőelemek méreteit illetőleg. Nem maradt hátra más, mint a válogatás, hozott (vásárolt) golyókból.
Kipróbáltam egy műanyagot, de alulmúlta a várakozásom, így hát marad a ZX100 fedőnevű ipari anyának való. Még ebből az anyagból kell a "diót" elkészíteni, menetet belefúrni, és a motort felszerelni, ezután lesz már tulajdonképp mozgásképes remélhetőleg.
A fóbb mozzanatokat dokumentáltam, inkább a magam szórakoztatására, de néhányat közzéteszek, hátha valaki ötletet merít belőle.
(#) Medve válasza mex hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Az a csapágygolyó nem egy 5/64-ed inches példány? (Nem tudom, hogy kérted a boltban..)
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Következő: »»   160 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem