Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több órás szünetmentes táp
Lapozás: OK   3 / 4
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Ezt az ágat egy 63V 47µF szűri.
(#) Hutty válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2013 / 1
 
Hmmm. Az nem 100%. Talán a táp puffer is kiszáradt?
(#) mythbuster válasza Hutty hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Kicseréltem ugyan olyanra, de még mindíg benne van a zavar, így most berakok egy 220µF -t, csak nehéz bepréselni, de mindjárt elkészül...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Kicseréltem, de mivel ez sem egy új alkatrész még mindíg zavar van viszont már csak 0,07V van. Az a baj a be és kimenő elkókal hogy kajakra berakták az LM317 és az IRF3205fetek mögé. Tehát ha tölt akkor az lm317 melegíti, ha az inverter darál akkor a fetek fűtik. Kajak néha le kéne selejtezni a tervezőrészleget bizonyos cégeknél... Remélhetőleg így nem fog annyira gerjedni és melegedni.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
(#) Hutty válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Hét század Volt hullámosság....
(#) kameleon2 válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Az igen kevéskének tűnik. Ha kiemeled a 317-et akkor mennyit mérsz a bemeneten?
(#) mythbuster válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Hú hát én azt onnan még egyszer ki nem szedem ha csak le nem olvad magától.

Váltóáram van 0,07V, egyenben 20V.
(#) Hene hozzászólása Okt 31, 2013 /
 
Sziasztok!

A keringető szivattyúkhoz és a gázkazánhoz szeretnék egy szünetmentes rendszert kialakítani, áramszünet esetére
Az alapja két 155 Ah-ás 12V-os aksi lenne, párhuzamosan kötve a hossz üzemidő miatt. (ezek megvannak).

Ami igazából a kérdés, hogy a töltésüket, hogyan tudnám jól megoldani? Szempontok:
1. nyugalmi állapotban csepptöltés, a töltöttség fenntartás érdekében.

2. áramszünet után a lehető (még nem károsító) leggyorsabb töltés.

Ehhez milyen töltőt ajánlotok? Megvalósítható ez egy töltőben vagy 2 kell hozzá?

Néztem az ebay-en kínai színuszos invertert, van valakinek ilyennel kapcsolatban tapasztalata?
Van olyan ami tölteni is tud, sőt olyan is, ami automatikusan is kapcsol (UPS funkció). Írtam az eladónak a töltés karakterisztikájával kapcsolatban, remélem válaszol.

Tekintettel az akku méretére mennyire reális az, hogy nagyobb teljesítményű inverter esetén még valami minimális világítás is legyen a házban (gondolok itt arra, hogy néhány -1 v 2 - kör kapna még áramot)

A kapcsoláshoz láttam automata kapcsolót (15k körül, egy körre), de gondolom egy villanyszerelő ezt olcsóbban is ki tudja hozni relékből.

Bármi ötletet, javaslatot szívesen veszek.

Előrebocsátom, hogy nem igazán értek az elektronikához, tehát jó lenne valami készen kapható megoldás.

Előre is köszi!
(#) kameleon2 válasza Hene hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Csak egy buta kérdés: Miért nem veszel inkább egy használt szünetmentest? Annál olcsóbban nem hozod ki... Ráadásul üzembiztos és könnyebben javítható. Már csak azért is, mert a szivattyú induláskor 6.5-7x-es lökéseket csinál. Ahhoz eleve trafós gép kellene.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
(#) Hene válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Nem buta kérdés. Milyen paraméternek kellene megfelelnie? (azért kérdezem, mert nem értek hozzá)
(#) kameleon2 válasza Hene hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Azt írtad keringető szivattyúhoz kellene. Akkor biztosan színuszos kell a motorok miatt. Tudni kell pontosan mekkora teljesítményt szeretnél vele ellátni és mennyi ideig? Nekem egy sima 90W-os Danfoss szivattyú üzemel egy APC-ről Ha kiszámolod: 90Wx7= 630W. Nekem egy APC Back UPS Pro-ra sikerült szert tennem használtan, ez 1000VA (nem Watt!). A két akksi többe került mint a gép, így kb 20.000 Ft-ban van mindennel együtt. A solar rendszeremhez kellett, hogy áramszünet esetén is menjen a keringetés. Erről elmegy 2-3 órát, attól függően hogyan dolgozik a rendszer, plusz elviszi a vezérlőelektronikát is. Mindenképpen trafóst ajánlok, mert csúnya dolgokat képes egy motor a félvezetőkkel csinálni.
(#) Hene válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2013 1 /
 
Köszi! Erre lehet külső akkut kötni? Vagy meg kell bontani hozzá a UPS-? Az nem gond - akkuk szempontjából - ha az akkuk sokáig töltődnek? (gondolom kevesebb ampert tudni leadni, mint amennyi az ideális).
(#) kameleon2 válasza Hene hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Mindent lehet, csak éppen ára van. Ha külső akkut akarsz rátenni, akkor kevés lesz a beépített töltőkör - azaz el fog durranni. Ezek kis gépek, nem arra vannak kitalálva, hogy nagyobb akksit hajtsanak. Miért lenne gond, hogy sokáig töltődnek? Olyan nagy áramszünetek vannak és sűrűn??? Ha nem töltődik fel teljesen, akkor csökken az áthidalási időd a következő töltésig - akkor utoléri magát a gép.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Idézet:
„kevés lesz a beépített töltőkör - azaz el fog durranni.”

Ez nem teljesen így van. Áramkorlátosak a töltők, eldurranni nem szabadna neki, csupán több napra nyúlik a visszatöltés. Külső töltővel fel lehet tölteni, ha nem lépi túl a beépített töltő felső határértékét. Pl. a külsővel feltöltjük 13,7V (vagy 2X) értékig, onnan már a belső töltő átveheti a töltő-csepptöltő szerepet. Fontos, hogy a külső töltő precízen határoljon, nem elég egy akármilyen trafós áramkorlátos töltő.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
(#) Hene hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Köszönöm az eddig válaszokat. Nem igazán találtam UPS, ami jó lenne. A töltéssel kapcsolatban: 2 azonos típusú töltővel tölthető a 2 akkumulátor egyszerre? 8A-es automata töltő tűrhető áron van.
Az merült még fel bennem, hogy az akkukat leválasztanám egymásról és a inverterről egy-egy relével (amíg van hálózati áram, addig megszakítja az kapcsolatot), ha szükséges.

Egy ilyen töltővel beállítható, hogy kikapcsoljon, ha feltöltött, és utána csak egy másikkal csak csepptöltés legyen?
(#) erbe válasza Hene hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Ilyen hiányos információkkal ellátott akkutöltőt nem szabad megvenni. Ha csupán a leírtakat vesszük alapul, a feltüntetett célokra alkalmas (gépjármű akku...), de a tiedre nem. !!! Nem automata akkutöltő, azaz nincs benne töltési feszültségkorlátozás. Illetve ha van, ügyesen titkolják.
Bármilyen automata akkutöltőt teszel az UPS.ed elé, be kell tudnod állítani, hogy az UPS saját töltője ALÁ töltsön. Innentől a teljes feltöltés és a csepptöltés funkciót átveszi az UPS saját beépített töltője. Nem célszerű töltőket párhuzamosan kötögetni, bár nem lehetetlen. Az viszont lutri, hogy melyik töltő mekkora árammal fog tölteni. 8 A töltőáram elég jelentős még 100-300 Ah-s akkupakkoknál is, nem biztos, hogy 20-30 A miatt érdemes ilyen iszonyatos árú készülékbe beruházni. Egyébként ezen az áron ezen az áramon akár automata is lehetne, ha el merné ismerni a gyártó. A bikázás funkció nem kizáró ok.
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Vigyázni kell, mert egyes ups-ek belső akkumulátora a hálózattal össze van kötve galvanikusan, olyan is van hogy hiába a nagyobb akku a lekapcsolás idő alapon megy, nem csökken az akku feszültsége akkor is lekapcsol.
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Azt hittem, hogy nem bóvli UPS-ekről van szó.
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
A nyári hőségben 9 órányi töltést követően kiolvadt az LM317, így most azt tervezem hogy nem rakom vissza, helyette egy saját tervezésű töltőáramkört építek be. A töltést egy LM2679-adj végzi a továbbiakban, melynek adj lábára két ellenállást kapcsolok egyet a gyorstöltésnek(14,3V -ig), és egyet a csepptöltésnek ami 14V -n tartja az akkut. A két ellenállást egy 74HC74 típusú tároló kimenetére kötöm. Ez a tároló rendelkezik Set/Reset bemenetekkel, ezeket alapvetően a VCC -re húzom egy ellenálláson keresztül, majd egy LM339N -l földelem a szükséges lábát a kapocsfeszültség függvényében.

Működése elképzelésem szerint:
- 13V -s kapocsfeszültség alatt aktiválódik a gyorstöltés(Reset GND, Set VCC)
- 13V fölött a Set és Reset is VCC -n van így a tároló tartja az értékét => gyorsöltés
- ha meghaladja a 14,3V -t, akkor a komparátor földre rántja a Set -t(Reset VCC, Set GND)
- a feszültség hirtelen esik 13,8V körüli értékre de nem megy 13V alá így nem aktiválódik újra a gyorstöltés és csepptöltésen marad mivel a Set-Reset a VCC -re kerül.
- ha terhelés éri az akkut és 13V alá esik akkor gyorstöltés, egyébbként cseptöltéssel feltölti az akksit
- a kapcsolás tartalmaz egy védelmi rendszert is, ha a töltőáramkör meghíbásodik és a kapocsfeszültség 15V -t eléri, akkor az LM339N behúzza a relét, ezzel lekapcsolva az akkut a töltőről.

Szerintetek jó az elképzelés?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) proli007 válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Hello! Hú! Mit is mondjak, szörnyű rajz.. Áramköri terven IC tokokat rajzolni, aztán elvárnád, hogy valaki bogarássza vissza az adatlapból, melyik láb micsoda? Egy áramköri rajz, pont a működés megértése végett van, mert ilyen alapon a nyáktervet is lehetne nézegetni, hogy "mi is ez" jeligére.
Kötéspont is mindössze kb. 7db van a rajzon?
(#) mythbuster válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Jogos a kritika. Sajnos sokat kódolok manapság így erre nagyon kevés időm volt, ezért nem terveztem alkatrészt az lm339n és 74hc74 -s IC-knek. Még kimarni sem volt időm, talán majd este vagy holnap lesz rá pár percem összedobni.
(#) mythbuster válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
A lábkiosztás megvan a google-képek között, én is onnan néztem mert gyorsabb, persze ahogy elmondtad nyílván nem várhatom el és jobb lett volna alkatrészekkel, de 2 órám volt megtervezni az LM2679 -t és összedobni az egészet.

Nem ez a legigényesebb munkám!
(#) Pacso hozzászólása Dec 12, 2017 /
 
Sziasztok! Segítséget és megoldásokat kérnék. Elképzelésem az hogy ,készítenék áramszünet esetére egy áram ellátást ! Adott egy 900 W. szinuszos szünetmentes ami 36 V. akkumulátor hajt. De ezeket az akukat lecserélem autó aksira. Ami a gondot jelenti, az a töltés !! Én egy generátorral gondolnám megoldani a szél tulajdonságait kihasználva ! Kicsit jártas vagyok az elektronikában, de nem szakmám ! Szeretnék használható ötleteket tőletek, illetve aki már készített hasonlót ! Többek között hogy a töltés hogyan oldható meg a leghatékonyabban a 36 V. ra . Előre is köszönöm az építő jellegű hasznos tanácsokat ! További szép estét kívánok !
(#) erbe válasza Pacso hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Konnektorról.
Ami használható megoldás, az a napelem. 2 db modul, 250-270 W-os és egy töltésvezérlő.
(#) szsrobert válasza Pacso hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Soros toltes, akkunkent kulon mero tultoltes elleni vedelemmel.
(#) Atis57 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Szia!
van 12V-s ólomakkuhoz is equalizer. 24--36-48-60 V-ra.

Másik lehetőség a töltésre ; szobakerékpár -áramfejlesztővel.
stirling motor
személyautó-generátor, akku ,24-48-60-------500vig fesznövelóvel (step up )
stb
(#) Directors hozzászólása Nov 30, 2020 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Adott egy szünetmentes tápegység. Egy 12V-os aksi van benne, viszont ezt az aksit szeretném megduplázni a hosszabb üzemidő miatt.
Ezt a két aksit elég lenne csak párhuzamosan kötni, vagy szükség lenne egy BMS töltővezérlőre ?

Esetleg az is megoldás lehet ha egy jóval nagyobb kapacitású aksira cserélném ki a jelenlegi 12V-os aksit ?
(#) Bakman válasza Directors hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Párhuzamosan is jó, nagyobb kapacitású is jó. Nem kell semmilyen töltésvezérlő. Annyi a trükk, hogy a feltöltési idő lesz arányosan hosszabb.
(#) Directors válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Rendben, köszönöm szépen!
(#) Chipmunk1960 válasza Directors hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Szia, én is úgy oldottam meg kivezettem az akksi csatit, s ráraktam 2 nagy autóakksit. Kibírta az egész napot, míg az áramszolgáltató mókolt a hálózaton. Előre bejelentett 1 napos áramszünet volt. Persze nem a bojler csak a TV, szgép, intenet ment róla
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem