Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! A felhasználói kézikönyv azt írja, hogy a Q11-Q14-et kell bekötni a 4-es és 3-as pontra. Az 5-ös meg nem kell, mert ez elemről megy, nem a kazán feszültségéről. üdv!
Segítséget kérnék! Van egy Fég C24-es fali gázkazánom és MMG AM termosztáttal volt bekötve. COMPUTHERM TR-010 es termosztátot akarom bekötni mit hova kössek?2 vagy 3 vezetékkel kell megcsinálni?Képeket mellékelem.
Két vezetékkel:
TR 010 --- C24 1 ------------ 8 3 ------------ 9
Sziasztok,
kérem adjatok ötletet, mivel lehet legkönnyebben fordulatszámot mérni kb. 17000/perc-ig, -40C ... +160C környezetben, lehetőleg minél kisebb (ca. 10x10x10 mm hely van) szenzorral. Talán valami Optocoupler lehet a megoldás, de eddig csak olyanokat láttam, ami max. 125C -ig használható. Köszi, üdv:Csanaszb
Hello! Elolvastad a topik címét? Egyébként mi indokolja ezt a magas hőmérséklet tartományt? üdv!
Sziasztok!
Egy VAILLANT VK 41/1-1XE es kazánt szeretnék egy Computherm Q8 RF Rádiós szobatermosztáttal vezérelni. A kérdésem az lenne, hogy a bekötési rajz szerint a NO COM vezetékeket hova kössem? A szivattyú fehér drótját átköthetem a 4-es állásba, ebben az esetben kikapcsolás után még egy kicsit üzemel a szivattyú? Köszönettel A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Kedves Hozzáértők!
Adott egy régi FÉG cirkó, ami egy régi MMG termosztáttal megy, ami a keringető szivattyút kapcsolgatja. A termosztátot szeretném lecserélni egy szintén MMG, de újabb PT-102-re. Pontosan hogyan kellene bekötnöm a vezetékeket, hogy működjön? A korábbi bekötést lefényképeztem, azt is mellékelem. Köszönöm előre is.
Ugyanúgy.
Mind a kettőnek ugyanaz a három (fázis, kapcsoló szál a keringető szivattyúhoz és a nulla) kivezetése van. Szóval eléggé triviális, szinte le sem lehet téveszteni A nullát ne felejtsd el bekötni (habár nélküle is úgy tűnhet hogy jól működik), mert néküle egyrészt nem fog menni a éjszakai hőmérséklet süllyesztés, valamint több fokos ingadozással fog csak szabályozni.
Köszönöm, kipróbálom, csak nekem a kapcsolási rajz alapján nem volt egyértelmű, de biztosan én értelmeztem akkor rosszul.
Inkább megkérdezem, minthogy valamit tönkre tegyek
Ha még nem vetted meg, akkor nekem pont van is egy felesleges darab....
De ugyanakkor miért akarod lecserélni? Annyira egyszerű mindkettő, mint a faék Nagyon sok baja nem szokott lenni (szerintem)... Általában "digitálisra szokták akarni" cserélni.
Köszi, az anyósomnak lesz, és már megvan, mert az az én régi termosztátom, én digitálisra cseréltem
A másik indok pedig, hogy pont két csempe közötti fugába tudnám fúrni, ha a PT-102-est a fenti középső, és az alsó középső csavarral teszem fel. A régi termosztátot pedig csak a bal felső, és jobb alsó sarkával tudom feltenni. Ha egyszer valaha cserélni kellene, ott maradna a két csúnya lyuk a csempében A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Hello! Esetleg teszel alá, egy köztes műanyag lemezt. A lemezt a régi furatra szereled, az új szabályzót, meg a lemezre.. üdv!
Szerintem zoliee7-nek már nincs szüksége további segítségre, megoldja maga, ha jól látom/olvasom...
Krabor-nak viszont igen, de ebbe direkt nem szólok bele, mert nem ez a szakmám, de majd jönnek a nálam okosabbak/tapasztaltabbak...
Hello! Krabor-nak szerintem csak az tud segíteni, aki ismeri a kazánját, mert a rajzon én még azt sem látom mire gondol amikor a szivattyú átkötését mondja. Mert a magyar szövegen, az csak üzemmód, és nem sorkapocs.. Vagy az egész gépkönyvet kell elolvasni. (Már aki kb. ismeri a kazánt és a svábot bírja..) üdv!
Koszonom a hozzaszolast. Pontositanam a kerdesemet: A thermosztat bekotese No, Com jelzessel biro madzagot a kazan kapcs rajz szerint a 3, 4 pontra kellene bekotni, kerdesem,mindegy melyiket hova?
A masik kerdesem az volt, hogy a felsorolt szivattyu funkciokat a feher drot ide vagy oda kotese hatarozza meg. 3, 4, 7, 8, pontra kothetem. A szivattyú fehér drótját átköthetem a 4-es állásba vagyis a kapcsrajz szerinti 8 as pontra?, ebben az esetben kikapcsolás után még egy kicsit üzemel a szivattyú? ez azt jelentene? Vastag feketevel megjeloltem a feher drotot. Köszönettel
Új kérdés: olvasgattam itt a fórumot már egy ideje, és felmerült bennem a kérdés, hogy én ugye lecseréltem a PT-102-est egy Computherm Q7-re. A régi 3 vezetékes volt, az új meg csak kettő, amivel bekötés szempontjából nem volt probléma, egy vezeték leszigetelve ott maradt.
Viszont, ha jól olvastam, akkor így nincs lángmoduláció, már ha egyáltalán a kazánom (Westen Quasar 24F) tud olyat A kérdés csupán elméleti, hiszen egy éve már így működik a rendszerem, és mintha még kevesebb is lenne a gázszámlám A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Zolee7:
Ez szerintem úgy van, hogy a PT102-ben a kapcsolószál és a nulla között van egy Úgynevezett "előfűtő" ellenállás, ami a szelence alatt van elhelyezve és amikor bekapcsolja a termosztát a kazánt, akkor ez az ellenállás elkezdi fűteni a szelencét. Tehát hamarabb kikapcsol majd a plusz fűtés miatt, mint ha megvárna amíg fűtőstesttől odér a meleg a termosztáthoz. Nem tudom sajnos értelmesebben elmondani, de ez egy szabályozástechnikai alapfogás. Talán Proli007 értelmesebben meg tudja magyarázni... Minden esetre ezért van, hogy ha nem kötöd be a nullát a PT102-be, akkor több fokos hiszterézissel szabályoz, nem a névleges 0.5 fokossal. Digitális programozható termosztátoknál ezt a kompenzációt szoftveresen végzik. Sőt, jobb esetben a fűtésrendszer paramétereit is be lehet állítani a termosztáton és ezek figyelemebevételével tud szabályozni. Namost olyan fűtésszerelőt még nem láttam, aki ezeket meg tudta volna mondani Tehát ezért nem kell neki a nulla, a táplálást meg rendszerint elemről veszi, tehát ehhez sem kell neki a nulla.
Hello!
- Az mindegy, hogy a NO és COM vezetékeket felcseréled vagy sem, mert ez egy relé két független kontaktusát jelenti. Vagy is kapcsolhat szinte bármit. - Vélhetően igen, de mint jeleztem én nem ismerem a kazánodat. Valamint ott vannak (vagy nincsenek) átkötések is. Az nem mindegy, hogy azokkal mikor-mit kell csinálni. (Mert pld. ha bent van az átkötés, a 3-as 4-es pont között, és Te a vezetéket erről arra teszed, az teljesen mindegy, ugyan az meredt mint volt.) Vagy is még is csak célszerű lenne várni/megkérdezni olyant aki ismeri is a kazánt, no meg annak az észjárását, aki gyártotta.. üdv!
Koszonom a valaszt, legalabb a felere megnyugtato valaszt kaptam. 3 4 pontra kotom a termosztat No es COM vezetekeit termeszetesen az atkotes kivetele utan.
A szivattyu meg majd hogy mukodik,hat kiderul ha kiprobalom Annyit tudok,ha a feher drotot a 3 asba kotom, folyamatosan mukodik a szivattyu. Ha a 4 es pontra ,akkor a termosztat kapcsolja,de nincs utanfutas es forro marad a kazan. Mivel jo lenne ha a termosztat kapcsolna a szivattyut es utanfutassal mukodne , megprobalom a 8 as pontra kotni. Udv! Szerinted jol latom a lehetosegeket?
Csak annyit tennék hozzá, hogy NO az valami olyasmi, hogy "Normally Open".
Szóval a szokásos három érintkező valahogy így viszonyul egymáshoz hogy: - NC -> alapállotban zárt - COM -> közép érintkező - NO -> meghúzva /munka állapotban zárt Vagy valami hasonló
No, akkor még egyszer nekifutnék, mert most, hogy nekikezdtem volna, biztonság kedvéért megnéztem a két termosztát kapcsolási rajzát, és csak nem értem a dolgot.
Előzőleg azt az infót kaptam, hogy ugyanúgy kell bekötni. Namármost itt a két kapcsolás, amit a szóban forgó két termosztáton van. Nem vagyok ugyan hozzáértő, de szerintem ez nem ugyanaz. Lehet, hogy paranoiás vagyok, de volna szíves valaki elmondani, hogy melyik melyiknek felel meg?
Üdv !
Csak annyi tennék hozzá, hogy a mostanában forgalomban levő digitális termosztátoknak a bekötése két pontos ! A bekötési kapcsokon mégis három bekötési pont van. 1 (NO); 2 (COM); 3 (NC). Fűtés szabályozása esetén az 1 (NO) és 2 (COM), a relé nyugalmi állapotban nyitott kapcsaira kell kötni. A 3 (NC) -re ne kössünk semmit , vagyis maradjon üresen!
Üdv !
A két termosztát egyforma, csak a belső bekötései miatt cserélődtek meg a kimenetek! A külső bekötési pontok ezáltal megváltoztak--egyiknél PT-102, 1-es a nulla 2-es a fázis 4-es a kimenet ! Másiknál 5013, 1-es a nulla 3-as a fázis, 2-es a kimenet !
A klímák vezérelhetősége miatt van NC.
Igen, tudom, csak nem akartam bonyolítani itt (sajnos sokan a régi három vezetékes termosztát helyére kötik be a digitális termosztát 3-pontját ! És lesz durranás, sötétség , ettől szeretném megkímélni a fórum olvasóit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |