Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangerőszabályozás
Lapozás: OK   8 / 10
(#) janik00133 hozzászólása Szept 9, 2013 /
 
Sziasztok.
Autó hifi erősítőnek a hangerő szabályzásáról lenne szó. A fejegységtől megy hátra egy jel kábel, pontosabban kettő, az erősítőbe. És azt szeretném, ha azt a jelszintet én tudnám szabályozni külön. Egész pontosan egy ilyenre lenne szükségem.Bővebben: Link
Mi lehet pontosan ebbe a kis ketyerébe. Mert azt lefogadom, hogy egy kis szerreléssel pár ezer ft-ből ki lehet hozni, nem 7 ből.
Valaki megtudná nekem mondani, hogy hogy lehetne egy ilyen hangerő szabályzót össze rakni?
(#) fongab válasza janik00133 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szia
Itt találsz
üdv.
(#) janik00133 válasza fongab hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Köszi a választ, de ha jól értem akkor ez egy alul áteresztő szűrő is egyben. Az nekem nem kel, csak a hangerőt akarom szabályozni, csak egy potival. Csak az érdekelne, hogy kell-e más vagy szimplán elég egy potméter?
(#) fongab válasza janik00133 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szia
Kép alatt: "Vezetékes mélyszabályzó, amellyel a vezető ülésből tudod a mélyládád hangerejét állítani. " ezért adtam ezt a rajzot.

Akkor pontossan, mit is akarsz? A hagfalra menő vezetékről akarsz egy másik hangfalerősítőt meghajtani? ( zajos lesz )

üdv.
(#) janik00133 válasza fongab hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Nem, ami megy az autóban hátra RCA vezeték. Aminek a jele az szerint erősödik amilyen hangosra van véve a rádió. És én ezt az Rca jel vezetéket megszakítva szeretnék egy hangerő szabályzót bekötni, hogy tudjam csökkenteni a jelszintet ami megy hátra az erősítőre. Az mind1, hogy most két pár hangszóró vagy éppen az én esetemben egy mélynyomó van az erősítőre kötve mert az erősítőben van alul áteresztő szűrő. És azt az szerint lehet állítani, hogy milyen láda van rajta.
Vagyis ezt én így tudom.
(#) fongab válasza janik00133 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Szia
Akkor kell neked egy 47K ohm os sztereó potméter. Két RCA ajzat amibe megy az erősitőtől a jel. Egy elmenő kábel aminek a végén a hátsó hangszoróhóz valő csatlakózóval, kell egy doboz amibe a potmétert teszed. A potméter ellenállásvégére ráteszed a erősítőből jövö kábelt ( ha a potméter szembe van veled a lábai alul vannak akkor a ball oldara az árnyékólást, jobb szélsőre a jel vezetéket ) majd ami a erősítőhöz megy kábel azt a árnyékólást összekötni a erősítőböl jövö árnyékolással a potméter közepe menjen a jel vezetékre. a kábek végét meg a hangszorónak megfelelően bekötni.

Ha ballrol jobbra teljessen kitekered akkor a jelenlegi hangerővel fog szólni, ha a másik végállást választod akkor a hátsó hangszorók csendbe maradnak.
A potmétert mindenképp vas dobozba tenném a jó árnyékolás miatt. Doboz kialakitása a tied igy meglátod hogy miért kerül annyiba.

Üdv.
(#) nzozz hozzászólása Ápr 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Léptetős hangerőszabályzót szeretnék építeni, de nem hagyományos yaxley kapcsolóval kapcsolnám az ellenállásokat, hanem reed relék és egy mágnes segítségével, ezzel kiküszöbölve néhány problémát. (oxidációk, kopások, porosodás, stb)
Milyen nem túl drága, de még jó minőségű reed reléket és ellenállásokat javasoltok?

Köszönöm
(#) vicsys válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /
 
Az az érzésem, hogy nagy méretű lesz az a szabályzó. Ahhoz, hogy az egymás melletti csövek ne kapcsoljanak egyszerre, megfelelően nagy távolságot kell hagyni a mágneses erőtérnek. Szerintem jobban járnál önálló relékkel. Egy másik topicban írtam, hogy az olcsó Takamisawa relék is elég jó minőséget nyújtanak. Nem kell nagyon vesződni a mechanikai kivitelezéssel, mert egy miniatűr kapcsoló is elég. Ha még kiegészíted az elektronikát valamilyen vezérléssel, egész klassz dolgokat lehet kihozni...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
(#) nzozz válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /
 
Igazából a méret nem lenne nagy probléma, mert egy passzív hangerőszabályzót és bemenetválasztót szeretnék építeni, esetleg egy A osztályú előerősítővel megtoldva és külön dobozolva, nem az erősítőbe építve. Gyári megoldás, előerősítő nélkül.
De látom ismét nagyon jó dolgokat alkottál! Gratula! A Te szerkezetednél is csak a reléken és ellenállásokon keresztül "megy a hang"?
(#) vicsys válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /
 
Igen, így van.
(#) zsozso72 hozzászólása Feb 24, 2015 /
 
Sziasztok!
Ahogy látom ebben a témában nem mostanában volt az utolsó hozzászólás,azért remélem még van aki figyeli.Hangerő szabályzót szeretnék készíteni tárcsás kapcsolóból 100Kohm logaritmusú-ra volna szükségem,a kapcsolót beszereztem egy KT1211-1 személyében,viszont az ellenállások megválasztásában és sorrendjében kérném a segítségeteket,a válaszokat és az építő jellegű hozzászólásokat előre is köszönöm.
Tisztelettel:Kolozsvári Zsolt
(#) Rober_4 válasza zsozso72 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Tök jó kérdés, jó helyen feldobom megint, hátha kapsz rá választ!
Meg talán itt is érdemes szétnézned:
Bővebben: Link
(#) zsozso72 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Szia!
Nagyon köszönöm,megpróbálom ott is viszont ott 2011-ben volt az utolsó hozzászólás.Hátha szerencsém lesz.
(#) bali00 hozzászólása Márc 23, 2015 /
 
Sziasztok!

Adott egy acoustic solution ds533 házimozi erősítő/mélyláda, amely beépített DSP-vel rendelkezik, ezen kívül egyetlen egy tekerő poti, hangerő szabályzó nincs rajta. Mivel a távirányítója nem működik, ezért gondoltam, hogy beleépítenék egy potmétert amivel legalább hangerőt tudnám szabályozni. Ehhez kérnék némi segítséget. Egyébként típushibája a távszabájzó ennek a szériának!
(#) Axel hozzászólása Márc 31, 2015 /
 
Sziasztok!

Szerintetek ezekben a "bolti" passzív hangerőszabályzókban van valami egy darab sztereo potin kívül? Mert ha szerintetek sincs akkor inkább csinálok egy ilyet ALPS potival az áruk töredékéért. Vagy tudnak esetleg ezek még valami "extrát"?

Köszi és Üdv!
(#) bali00 válasza Axel hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Szia! nekem van egy tc level pilotom amit anno szétkaptam mert recsegett. Semmi extra nem volt benne házilag is összeépítheted két sztereopotiból.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 19, 2016 / 2
 
tamastar-nak, erre válaszolva
(#) tamastar válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Köszönöm a segitséget!
(#) foto_dioda hozzászólása Jún 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy egyszerű hangerőszabályzót szeretnék amivel 3 sztereó hangszórót tudok szabályozni. Egy szimpla potméteresre gondoltam. Ha jól tudom ez az analóg hangerőszabályzó.

A segítséget előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza foto_dioda hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Szia!
Tehát akkor összesen hat erősítő hangerőszabályzását kell megoldani?
(#) foto_dioda válasza kadarist hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Erősítőről nem tudok. Szimpla bolti sztereó hangszórók. Ebből 3 darab. Mindegyik megy külön, de ha a hangerőt csökkenteni szeretném egyesével kell egymáshoz viszonyítva, hogy ne legyen egyik hangosabb. Ezt szeretném megkönnyíteni azzal hogy mindhármat egy potméterrel állítani a hanegrőszabályzó segítségével.

Ui: Egészen pontosan egy 2.1-es és két 2.0-s hangszóró, melyből az egyik csak mono-ban szól már.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
(#) kegyetlen19 válasza foto_dioda hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Akkor ez most 3 db különálló aktív hangfalszett?
Mi a jelforrásod, 1db sztereó (tehát mind a három hangfalból ugyanaz szólna), vagy 3db különálló sztereó jel (esetleg 5.1)?
(#) foto_dioda válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
3 különböző jel. 5.1 ként van beállítva a hangkártyában, ami azt jelenti hogy egyik szett a front másik az oldalsó és amelyiknek csak az egyik oldala szól az pedig a center. Ezért szeretném hogy egy potméterrel mindegyiket lehessen szabályozni. Tehát ez egy házilag összeállított 5.1
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
(#) kegyetlen19 válasza foto_dioda hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
A legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás, egy jó multimédiás billentyűzet, (szoftveresen állítód a számítógépen a hangerőt).
Vagy, 3db LM1036 –as egy közös potival (van saját topikja).
Vagy, mikrokontrollerrel vezérelni digitális potmétert, (sok típus van).
Az viszont problémát okozhat, ha a három hangfalszett különböző kimeneti teljesítményű, (szabályozás közben korrigálni kel a jelszintet).
(#) foto_dioda válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
Egy kis keresgetés után találtam egy ilyet. Ezzel nem lehetne megcsinálni?
(#) kadarist válasza foto_dioda hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
Na, akkor most már tudjuk, hogy olyan hangszóróid vannak, amelyben erősítő is van.
(#) kegyetlen19 válasza foto_dioda hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
Természetesen meglehet, és ez is egy egyszerű megoldás.
(#) foto_dioda válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
És kapcsolást hol találhatok hozzá?
(#) kegyetlen19 válasza foto_dioda hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
A hangkártya 6 db kimeneti jelét rákötőd a potenciométerre, (két szélső láb) majd a csuszkás kivezetésről (középső láb) elvezeted a jelet a hangfalszett bemenetére.
Viszont arra figyelj oda, hogy lehetőleg ne LINEÁRIS, hanem LOGARITMIKUS (A-s) karakterisztikájú legyen a potenciométer, (finomabb a kezdeti szabályozás).
Bekötés
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
(#) foto_dioda válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
És a milyen értékű legyen a poti?
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem