Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számláló IC
 
Témaindító: fureszk, idő: Máj 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 13
(#) kiskata hozzászólása Ápr 22, 2013 /
 
Kedves Hozzáértők!
Arra kérdésre keresek választ hogy hogyan tudok leosztani egy 2Hz-1000kHz TTL jelet a tizedére, századára...
A 74HCT93 alkalmas lehet a feladatra?
(#) gerenk válasza kiskata hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Kedves kiskata !
A 7493 bináris osztó, 2 és hatványai szerint oszt, 7490, 74196 74HC90, ..HCT90 stb.
tizes osztók ezeket használhatod egymás után kapcsolva vagy CMOS osztó
lehet a CD4518.
(#) kiskata válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat...
(#) NDani hozzászólása Júl 8, 2013 /
 
Sziasztok! 74HC163 négybites, szinkron számláló (szinkron clear, szinkron load) használatával akadt gondom.

Az IC egy egy 5V-os, stabilizált tápegységről kapja a tápáramot. Az engedélyező bemenetek (ENP, ENT), illetve a töltő és törlő bemenetek (/Clear, /Load) magas szintre vannak kapcsolva. A magas szintet egy földelt bemenetű inverter kimenetéről veszem le, de próbáltam úgy is, hogy ezeket a bemeneteket közvetlenül a +5V-ra kapcsoltam. Az órajelet egy inverterekből álló astabil hálózat állítja elő (olyan, mint ez). A kimenetekre egy-egy 220 ohm-os ellenálláson keresztül LED-ek vannak kötve.

Amikor az áramkört bekapcsolom (tápáramot kap), akkor a LED-ek véletlenszerűen villognak az órajel ütemében (nem binárisan számolnak). Ezt kb. 20-30 mp-ig teszik, majd minden LED kialszik. Az órajel helyességét külön ellenőriztem. Minden összeköttetést gondosan átnéztem.

A LED-eknek a bináris számlálás szerint kellene villogniuk, de ehelyett véletlenszerűen villognak, illetve egy idő után kialszanak.

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Tudom, hogy látatlanban ezt nagyon nehéz megmondani, de lehet, hogy van valami triviális, amit nem tudok a számláló IC használatával kapcsolatban.

Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) proli007 válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Hello! Ha egy számláló "értelmetlenül" viselkedik, annak általában két oka van. Vagy az órajel felfutása nem megfelelő, vagy lóg valamelyik bemenet a levegőben. üdv!
(#) NDani válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Köszönöm a hozzászólást! Én is csak az órajelre tudok gyanakodni, mert minden bemenet be van kötve. Viszont az általam használt astabil kapcsolás elvileg megfelel órajelnek, és az órajel nem megfelelő felfutása nem indokolja, hogy fél perc után kialudjanak a LED-ek. (Mikor kialszanak, még mindig van órajel!)

Lehet esetleg baj egy olyan órajel-generátorral, amilyet mellékelek?

R1=50 kohm
R2=500 kohm
C=1 uF
74HC00 NAND kapukat használok inverterként.

Astabil.JPG
    
(#) Hp41C válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Amit proli007 írt és még a táp szűretlensége.
(#) NDani válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
A mellékelt rajznak megfelelő tápegységet használok. A "transformer" nálam egy 9V-os elem, a kondenzátorok 100 µF-osak. Ez a tápegység "szűrtnek" számít?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) Hp41C válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 / 1
 
Minden IC (7805 és a számlálók, kapik) táp és föld lába közé 100nF kerámia kondenzátort kell kötni olyan rövid hozzávezetéssel, amilyen röviddel csak lehet. A 7805 és az egyenirányító közötti kondenzátor kapacitását meg kellene növelni.
(#) kadarist válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
A stabilizátor kimenetén mindvégig meg van a stabil 5V? Az az elem lehet, hogy kevés lesz a sok LED áramellátásához, ezért inkább valamilyen tápegységfélét lenne célszerű használni.
(#) NDani válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2013 1 /
 
Köszönöm a javaslatokat. Egyelőre csak a számláló táp és föld lábát tudtam összekötni egy 100 nF-os kondenzátorral, mert csak 1 van. Ez nem segített. Amint lesz alkatrészem, megpróbálom úgy, hogy mindhárom IC-re rakok egyet-egyet.

A tápegységen folyamatosan 5.06 V-ot mérek. Nem hiszem, hogy az elemmel lenne baj, mert ha pl. csak 1 vagy 2 LED-et kötök be, akkor is véletlenszerűen villognak, illetve fél perc után elalszanak.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) pucuka válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Az órajelet előállító oszcillátor, és a kimenete közé illenék még egy elválasztó invertert is betenni. Ennek a kimenetén is meg kellene lennie az órajelnek. Az is baj hogy a szinkron számlálók több bemenete változó terhelésű.
(#) proli007 válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Hello!
- Elvileg jónak kellene lenni. De hogy biztos legyél a felfutás dolgodba, tegyél még egy invertert a generátor és a számláló közé.
- 30másodperc pedig vagy szakadásra utal, vagy a kimenetek túlterhelésére. Vagy is vagy feltöltődik egy kondi igenagy ellenálláson keresztül, vagy "elmelegszik" valami. Némely eszköznél, ahol nincs külön meghajtó áramkör a kimeneten, visszahat a kimenet terhelése a működésre.
- A táp "szűretlensége".. Vagy nincs 100nF az IC tápján és a kimenet "rángatása" visszahat az órajelre vagy magára a számlálóra, vagy esetleg úgy szűretlen a táp, hogy a hálózati feszültség "belelóg a tápba". Vagy is az alkalmazott pufferkondi a tápban kevés, vagy a stabi előtt nincs meg a kb. 2V tartalék feszültség.
üdv!
(#) proba válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
A ledek előtét ellenállásáról ugye nem feledkeztél el. Ha a ledek ténylegesen egyszerre elalszanak, akkor a reset/set láb valamelyike rosszalkodik (lehet be sem kötötted) , esetleg a táp/gnd lábak valamelyike nem érintkezik rendesen.( Volt olyan ic-m, ami a kimeneti ledekből addig nyert áramot, amíg az összes 0 nem lett, ekkor a táp "elfogyott" és resetelődött) . A ledek teljes elsötétülése inkább ezekből az okokból fakadhat, mint a táp/órajel szűretlensége.
(#) NDani válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Ismét köszönöm az ötleteket.

Az órajel-generátor kimenetére bekötöttem egy plusz invertert. (Pucuka, te is erre gondoltál?) A tápegység kondenzátorait lecseréltem 220 µF-osra. Sajnos a probléma így is ugyanaz, bár a LED-ek most már nem alszanak ki. De ez nem a módosítások miatt van, mert ez a jelenség már korábban megszűnt. Szerintem ez azért volt, mert az IC kiugrott egy kicsit a helyéről (rugós próbapanelen dolgozom). Bár ez is gyanús lenne, mert láthatóan nem ugrott ki, és akkor miért mindig kb. 20 mp után aludtak ki? Most betettem az IC-t egy foglalaltba, úgyhogy nem ugorhat ki. Az IC egyébként nem melegszik.

A hálózati feszültség nem lóghat a tápba, mert 9 V-os elemről működik a tápegység.

A kimenetre kötött LED-ek esetleg "rángathatják" az IC-t, bár a CMOS IC-k kimenetei elvileg alkalmasak LED-ek közvetlen meghajtására, szóval ennek egyáltalán nem kéne problémának lennie. Azért kipróbálom, hogy a LED-eket nem közvetlenül kötöm a kimenetekre, hanem tranzisztorokkal hajtom úgy, ahogy a mellékletben van. Hátha ez segít.

A 100 nF-os kondenzátor minden IC tápja és földje közé elengedhetetlen? Korábban nem hallottam, hogy erre szükség lenne.
(#) NDani hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Proba, mikor írtam, még nem láttam a hozzászólásod. A LED-ek előtt van előtét ellenállás és minden IC bemenet be van kötve a megfelelő szintre (a /Load, a /Clear és az engedélyező bemenetek magas szintre, az A, B, C, D töltő bemenetek alacsony szintre, vagyis földre, de mivel /Load magasra van kötve, ennek szerintem már nincs jelentősége). Most, hogy foglalatban van az IC, már nem alszanak ki, szóval lehet, hogy tényleg érintkezési hiba volt.
(#) pucuka válasza NDani hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Igen erre, egy oszcillátort nem illik terhelni, pláne nem változó terheléssel.
(#) Djatis hozzászólása Szept 19, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy olyan egyszerű számláló áramkörre lenne szükségem ami a következő funkciót tölti be:

Egyszerűen adott egy impulzus ami simán száró tehát nem feszültség alapú.
ebből kapna az áramkör ezer impulzust az áramkör ere 1 feszültség impulzust ad le tehát ezer impulzusra egy impulzust küld ki.
Ha fesz alapút lehet megoldani akkor az adott táp 12 volt DC.
Előre is köszönöm .
(#) SKY válasza Djatis hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Hello! Megoldható 2db ( 1 és 1/2) 4518-as IC-vel. Ha a 4. bitről (6, 14 láb) viszed tovább az órajelet, lefutó élre számlálással (2, 10) akkor a harmadik számláló ezen kimenetén a lefutó él hatására megkapod az impulzust az ezredik után.
(#) pucuka válasza Djatis hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
A számlálót megoldhatod három CD4017 (tízes osztó) sorba kapcsolásával. Az az előnye is megvan, hogy 12 V ról üzemeltethető.
A bemenetén viszont a kontaktusból ki kell alakítani egy szint illesztő áramkört. Ehhez szükséges a 12 V táp, és a föld közé kapcsolt 2 kohm -os ellenállás, és a kontaktus soros kapcsolása. Erre csatlakozhat egy CD40106 (ami 6 db Schmitt triggeres invertert tartalmat, és szintén 12 V -ról üzemeltethető) amivel a jelformálást, és a prell mentesítést elvégezheted.
Ha szükséges, a számlálólánc kimenetére is készíthetsz egy jel formáló átalakítót ami képes pl. egy relét meghajtani.
(#) Djatis válasza pucuka hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget de esetleg egy megtervezett rajz is lenne a dologhoz ?
(#) proli007 válasza Djatis hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Hello! Hogy mindenkinek igaza legyen.. üdv!
(#) Djatis válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Üdv!

Nagyon köszönöm a segítséged ennek nagyon örülök! *
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
(#) Djatis hozzászólása Szept 23, 2013 /
 
Sziasztok
Olyan számláló áramkört szeretnék ami 100 záró nyitó impulzust kap egy reléről és minden ilyen
századik impulzusra ad ki egy impulzust pl 12 voltot a kimenetén rövid időre.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) kaqkk válasza Djatis hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Kapcsolj sorba 2db 4017 -et és a második ic kimenetére tegyél egy 555 öt monostabil beállításban és már készen is van a számlálód , vagy akár egy 8 lábú piccel is megoldható a dolog de ez( amolyan ágyúval-verébre effektus)
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
(#) proli007 válasza Djatis hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Hello Jóember! Holnap 99-re fogod kérni, majd 98-ra?
Ott van az 1000-ig számláló kapcsolás, az U3 14-es lábát átteszed az U2 3-as lábára,és kész is vagy. üdv!
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
De azt is megírhattad volna, mit működtessen és mennyi időre, mert a "rövid idő" tág fogalom. ez amit rajzoltam neked, az 1000 és 1001-edik impulzus közötti időben ad ki jelet. Semmi gond azzal, hogy mint ahogy Kaqkk írja, monostabil multi legyen benne, de az időt, és a terhelést ismerni kell. Különben mit ajánljanak a népek?.. (Nem lehet, hogy ez is valami "lánc olajozós szerkezet" lesz? mert olyant már "készítettünk" valaha.) üdv!
(#) kokesz185743 hozzászólása Szept 25, 2013 /
 
sziasztok,
Az interneten láttam egy kapcsolsát egy digitális óráról:
http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=aMHXW7IEIg

De csak kezdő vagyok a TTL IC-kkel kapcsolatban gondoltam, hogy ezt a kapcsolást először nem egészben csinálom meg, hanem csak a 74LS90 IC működését önmagában próbálnám ki. viszont pár dolog nem tiszta számomra:

az 5-ös lábat ebben az esetben hova kell kötni
11-es lábat hova kéne kötni

a CLK bemenetnél milyen impulzust kéne adni, hogy működjön az ic (még nincs órajel generátorom)

gondolom a kimenetekre (12, 9, 8, 11-es lábak) LED-ek köthetők ebben az esetben

sajnos ezekről nem találtam semmilyen infót még az IC adatlapjában sem
(#) proli007 válasza kokesz185743 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Hello!
- Minden TTL típusú IC-nek 5V a tápfeszültsége. Ennek szokványos jelölése: +5V=Vcc és a 0V=GND (ami tulajdonképpen, az 5V negatív pontja) Gondolom ez alapján tudod hogy a két lábat hova kell kötni.
- A CLK órajel bemenete a számlálónak. Itt lehet léptetni a számlálót. Oda 0/-5V -os impulzusokat kell adni, mint ahogy ilyen impulzusok jönnek ki a számláló QA..QD kimenetein is. De általában léptetni vagy egy másik TTL kimenetével lehet, és lehetne egy kapcsolóval/nyomógombbal is. De ezek nem határozottan kapcsolnak, hanem a konatktus zárásakor-nyitásakor prellegnek. Azt prellmentesíteni kell. Ha simán egy nyomógombbal adod az órajelet, akkor egy megnyomásra szinte akárhány impulzus létrejöhet és a számláló elugrik ennek megfelelően.
Legjobb erre egy TTL-ből kialakított RS tároló, csak ekkor a nyomógombon záró és nyitó érintkező is kell. Vagy pld. egy NE555-ből kialakított lassú ütemadó ami lépteti és látni is fogod mit tesz.
- Az órajel bement mindig a jel lefutó élére fog váltani. (Amikor a CLK bemenet magasról alacsony szintre vált.)
üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) kokesz185743 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
é*rtem, kösz a választ

* É
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
Következő: »»   9 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem