Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 75
(#) vargaf válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Szia!
A SATA táp csatlakozón a +5 V bevezetésénél égett el az alkatrész. Lehet, hogy biztosíték volt. Az alkatrész elektronika felé menő oldalán mérj ellenállást a GND bevezetéshez képest. Ha ott zárlatot mérsz, akkor az okozta az alkatrész elégését.
Üdv.: Feri
(#) pittti válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Szakember ilyet nem igazán szokott elvállalni, nem éri meg neki. Az elhivatott „amatőrök” között előbb találsz olyat aki megpróbálhatja.

A nagyobb gond nem itt van. Egy ilyen panelnek a javítása speciális ismereteket kíván, pontosan kell tudni mit és hogyan mérsz, ismerni kell a gyári mérőpontokat, hogy egyáltalán a hibát megtaláljad. Ha szerencséd van csak diszkrét alkatrészek mentek el, ha nincs és valamelyik IC is károsodott - akkor csak a komplett panel cseréje segíthet.

Ez a Samsung merevlemezeknél eléggé problémás szokott lenni, ugyanis Firmware függő a dolog (ez pedig nincsen rajta feltüntetve) - tehát egyáltalán nincs rá garancia hogy a cserepanellel működni fog.
(#) vargaf válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Szia!
A SATA tápcsatlakozó bekötése:
SATA tápcsatlakozó
Üdv.: Feri
(#) pittti válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Idézet:
„...mert miután elfüstölt, láttam hogy ferdén van rádugva, gondolom így "összeértek" az érintkezők”

Nem tartom valószínűnek. Volt már nálam ilyen merevlemez amire ferdén dugták rá a tápot, hát ne tudd meg - még a műanyag is megolvadt, feketére égett a zárlattól.

Azon a panelon hidd el belül van zárlat, ha a védőellenállás leégett. Ha úgy lett volna ahogyan mondod, akkor a zárlat kívül lett volna a csatlakozósoron (minden nyomával együtt), a panelre nem is juthatott volna feszültség.

Tehát ha valaki mérés, javítás nélkül megpróbálja kicserélni (most a dróttal való áthidalást felejtsük el mert baromság - akár meg is gyulladhat tőle a panel), valószínűleg újra elégne.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
(#) formengil válasza pittti hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Értem, csak érdekesnek tartom hogy pont aztután következett be a zárlat, amikor egy másik vinyót pakoltam a gépbe. Ezért gondoltam, hogy biztos én okoztam a dolgot.

Egyébként mindenkinek köszönöm az eddigi válaszokat! Sajnos max holnap érek rá méregetni. Addig is szívesen várom az ötleteket, információkat.
Ugye jól gondolom, hogy ilyen állapotban esély sincs az adatmentésre?
(#) pittti válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 / 1

Idézet:
„Ugye jól gondolom, hogy ilyen állapotban esély sincs az adatmentésre?”

Mivel így működésképtelen, javítás vagy panelcsere nélkül nincs.

Idézet:
„...pont aztután következett be a zárlat, amikor egy másik vinyót pakoltam a gépbe”

Minden hiba úgy kezdődik hogy, az előbb még jó volt!
(#) formengil válasza pittti hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Idézet:
„Minden hiba úgy kezdődik hogy, az előbb még jó volt!”

Nyilván, csak elég érdekes az egybeesés.
Hát akkor úgy néz ki volt egy vinyóm...
(#) kadarist válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Szia!
Ilyen jellegű látvány fogadott?
(#) formengil válasza kadarist hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Nem, messze nem. Pár hozzászólással ezelőtt betettem egy képet, annyi az egész.
(#) kadarist válasza formengil hozzászólására (») Okt 13, 2013 1 /

Látom! Hidald át ezt az ellenállást és próbáld ki!
(#) louis73 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

NE HIDALD ÁT AZ ELLENÁLLÁST! 90% hogy végleg javíthatatlan lesz. A leégett "ellenállás" mellett van egy kicsit nagyobb fekete kocka, azt hiszem az egy túlfesz-védő, Samsungnál előfordul, hogy "túlreagál". Meg kellene mérni, hogy van-e zárlat a panelen (szerintem lesz), ha van le kell venni a "fekete kockát" és jó eséllyel eltűnik a zárlat. Ha biztosan nincs már zárlat lehet "áthidalni" és akkor már 90% hogy beindul a HDD.
"Pitti" tanácsait érdemes megfogadni, szerintem nagyon tudja...
(#) pittti válasza kadarist hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Idézet:
„...Hidald át ezt az ellenállást és próbáld ki!”

Csak nagyon halkan jegyzem meg, mint a lenti fényképen is látható, a zárlatot a bal oldalon karikával jelzett power mosfet hőmegfutása okozta. A betápnál lévő bekarikázott alkatrészek a zárlat, illetve szakadás miatt fellépő feszültséglengések miatt mentek tönkre.

Ha rád hallgat, és egy jó bikás dróttal áthidalja az ellenállást, kb. a panel háromnegyed része szép feketére égett volna, egyéb károkról nem is beszélve. Nagyon szépen megkérlek, mielőtt legközelebb valakinek ilyen „tanácsot” adsz, gondolkozzál el egy kicsit.
(#) louis73 hozzászólása Okt 31, 2013 /

Tavasszal már írtam arról a 250 GB-s Samsungról amelyiknél a SMART-ban nagyon sok volt a "realocated sector".
Nemrég találtam egy fórumot ahol "SRT"-t ajánlottak a SMART (G-List) törléséhez. Végül rájöttem, hogy a "Samsung HDD Repair Tool"-ról van szó. Némi javíthatatlan HDD-n való kísérletezés után, megpróbálkoztam a SMART problémással és sikerült "megjavítani". Már végigment rajta: HD Tune, Estool, Victoria, és nem talált hibát. Most fogom particionálni, formatálni (végső teszt). Ha valakit érdekel innen volt az ötlet: http://malthus.zapto.org/viewtopic.php?f=19&t=178&sid=9b4de...aa5a2f
(#) Nanok hozzászólása Dec 15, 2013 /

Sziasztok!

Van egy 160GB Samsung IDE merevlemezem. Elkezdett kattogni, néha elkapja és megy. Volt már rajta jó pár hibás szektor, de csak az elején ahol a Windows koptatta.
Az lenne a kérdésem, hogy valahol olvastam olyat, hogy merevlemez újrakalibrálás, azt hogy lehet megcsinálni, milyen szoftverrel? Arra gondolok, hogy kijelölném az első 20Gb-ot hibásnak és lenne egy 140Gb meghajtóm.
(#) laszlokunstar válasza Nanok hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Készítesz két partíciót, egy 20GB-osat , a maradék pedig a másik lesz. A nagyobbik partíciót teszed aktívvá, és arra telepítesz.
(#) Nanok válasza laszlokunstar hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

De nem látja a merevlemezt a gép, csak kattog. Nagy ritkán felismeri boot-oláskor, de a Windows-ban már nem látja semmi. A Flobo Hard Disk Repair-t próbáltam, a Sentinel sem látja.
(#) sny válasza Nanok hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Szerintem inkább vegyél egy HDD-t. Ezzel nincs értelme tovább küzdeni.
(#) laszlokunstar válasza Nanok hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Sorsa: levélnehezék
(#) Nanok válasza sny hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Van egy SATA-s 80Gb Maxtor-om, az teljesen jó. De csak SATA kártyán keresztül tudom használni. Viszont a Windows telepítő nem látja a meghajtót, próbáltam F6-al floppyn beadni a driver-t a SATA kártyának de úgy sem. Sil 3512a vezérlőkártyám van, de vagy a driver nem jó vagy még a merevlemezhez is kéne valami, nem tudom?
De maga a Windows, ha másik meghajtóról megy, driver nélkül felismeri a kártyát, vinyót, mindent.
(#) Vodika válasza pittti hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Szia pittti!
Kicsit megkésve bár, de törve nem...
Na szóval megkaptam a panelt a donor vinyóról, de nem sikerült a műtét..
Minden úgy van ahogy később is írtad a Samsung vinyókkal nem egyszerű az élet. A vinyó felpörög de nem látja az OS hiába dugom rá az USB-s illesztőn keresztül. Valszeg akkor a firmware lesz a ludas de lehet mást is megsütöttem a múltkor. Igaz a 2 panel (a régi rossz meg az új "jó") nem 100%-ig azonos mert a panel másik oldalán már nem minden adat stimmel egybe az enyém egy régebbi verzió lehet.
Kurz und gut, ahogy a művel francia mondaná, adtam a szarnak egy pofont. De legalább ezt is kipróbáltam. Csak ígértem hogy visszaszólok, szóval én lefelé húzom a statisztikát nálam nem segített az új panel. Esetleg további ötletek bárkinél?
Előre is köszi!!
Üdv:
Vodika
P.S.: BUÉK mindenkinek!!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) pittti válasza Vodika hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Neked is BUÉK!

Idézet:
„...Esetleg további ötletek bárkinél?”

Nekem volna, csak ahhoz a kezemben kéne legyen.
(nem a jobbkézből bal váll felett magas ívre gondoltam!)
(#) bkristof hozzászólása Jan 6, 2014 /

Sziasztok,
Van egy Samsung 1213N vinyóm és zárlatos a +5V a GND-vel. Égést sehol nem látok rajta, kb. már bemértem az össze smd alkatrészt és az a tapasztalat, hogy 2 ellenállásnál van zárlat.
Szerintetek, jó ez így - mármint a diagnózis - , vagy még keresgessek?
Köszi
Kristóf
(#) Vodika válasza pittti hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Köszi a választ! Hát ez a jobbkéz bal váll combo is kezd csábítóvá válni... Esetleg van software-es megoldás amire gondoltál vagy a régi panel esetleges upgrade-je lenne az ötlet?
Szerencsére ünnepekre a család összedobott egy küldőd HDD-t nekem de azért érdekelne a megoldás már ha public...
Köszi!
Üdv:
Vodika
(#) pittti válasza Vodika hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Hardveres megoldás volna, egy forrasztópáka és egy multiméter segítségével.
(hacsak a kapcsolási rajzot nem tekinted szoftvernek!)
(#) pittti válasza bkristof hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

...Szerintetek, jó ez így - mármint a diagnózis - , vagy még keresgessek?

Nem vagyok látnok, ha van hozzá kapcsolási rajzod akkor aszerint mérj, vagy pedig egy mellétett ugyanolyan HDD-n végezzél összehasonlító méréseket. Sokszor nem látható a zárlatos alkatrészen sérülés, be kell határolni.
(#) bkristof válasza pittti hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Gondoltam már rá, hogy beszerzek egy ugyanilyet, mert kapcsolási rajzot sajnos nem találtam. Esetleg tudsz ilyen database-t?
(#) pittti válasza bkristof hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Tegyél fel egy fotót a panelről, és karikázd be rajta amit hibásnak mértél.
(#) bkristof válasza pittti hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ok, meló után, ha hazaérek felteszem.
Még egy kérdésem van. Van egy másik rossz vinyóm is, Seagate 7200.7 ST340014A. Kb. 5 éve pihen a szekrényben, annyi baja van, hogy kb. 50kb/sec-el másol jó esetben. Van még rajta kb. 10Gb anyag amit backupolni szeretnék, erre van valami tipped?
(#) bkristof válasza pittti hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Csatolva a kép. A 2 ellenállás között rövidzár van, lehet, hogy nem ezek a hibásak, de tovább nem jutottam. Mérés szerint a többi rendben van, bár lehet elsiklottam valami felett.

vinyobug.JPG

(#) pittti válasza bkristof hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Nos, először is - a bejelölt alkatrészek kondenzátorok, nem pedig ellenállások. A tápcsatlakozónál lévő egy szűrő, a panel belseje felé lévő kettő pedig a Preamp csatolókondenzátorai.

A bejelölt kék vonal mentén ezek össze vannak kötve, tehát tényleg „zárlatot” mérsz. Ez természetes. Gond akkor van, ha a kondenzátorok két vége között mérsz zárlatot, ekkor kiforrasztva is meg kell mérni, de legalább a panelt le kéne csavarozni a mechanikáról.

Ha a szűrőkondenzátor ütött át (nem nagyon szokott) akkor csere. Ha a Preampnál lévők, akkor meg kell mérni a hozzájuk csatlakozó érintkezőpárt a merevlemez csatlakozóján (normál esetben itt 200 - 500 Ohm ellenállást kell mérjél) - ha itt zárlat van akkor sajnos lefüstölt a Preamp is - mivel ez a fejszerelvényen van a mechanikán belül, nem javítható. Ha csak a kondenzátor hibásodott meg akkor itt is csere.

...Van egy másik rossz vinyóm is, 50kb/sec-el másol jó esetben
Nekem meg van egy kocsim ami 60-nál nem megy többet, mi lehet a baj? Bármi...
(Azért egy HdTune, vagy Sentinel kép a SMART-ról esetleg segítene)
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014

vinyobug2.JPG

Következő: »»   30 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem