Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Panelcserével elvileg menne, de eléggé felejtős mert pontosan ugyanilyen panelt kellene szerezned, ami elég nagy feladat. (új a hdd még ahhoz hogy rengeteg panel legyen a "piacon") Ha nagyon fontosak azok az adatok akkor a KÜRT talán segíthet, de kérj árajánlatot tőlük mert nem olcsó a munkájuk. Egyébként ha nincs sérülés/ütődés a hdd-n akkor vidd vissza garanciába. (írtad, hogy nem lett leejtve) Idézet: „mert olyan dokumentumok lettek rámentve amiket nem tudnak máshonnan visszaszedni.” Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy ilyen fontos dolgokat soha ne tegyünk mobil hdd-re vagy csak arra, mert azon könnyebben megsérülhetnek az adatok a szállítások során. A mobil eszközbe belerúghatunk véletlenül vagy megüthetjük stb. A számítástechnikába minimum két helyen de inkább három helyen legyenek a fontos adataink. Itt nem a filmekre gondolok ![]()
Az új hdd 30 e Ft-os árát a tulajnak mindenképp rá kell áldoznia.
Ha sikerül a dolog, az adatokat lemented, rossz hdd megy garis cserére, majd neked lesz egy 3 TB-os hdd-d. Ha nem sikerül, ügyfélnek lesz 3 TB-os új hdd-je, rossz hdd garis csere, neked meg fizet valamennyi munkadíjat.
Nekem most állt meg egy Sata 500GB Maxtor Diamond11 nem látja a másik gép sem a partciókat a HD sentinel valamit láthat de 23%-ra veszi. Minden megnyithattalan.
Tettem rá külső tápot éds van USB csatlakozó szettem hozzá. A másik ps.n ugyanez az eredmény ezzel a HDD-val. Elindul, kattog recseg. Tenap még ment, nincs eddig összesen 1000 üzemórája. Megpróbálom kihűteni -25C fokra hátha. Van valakinek ötlete ami egyszerű de hatásos?
ja éjszaka még teljesen jóól működött a reggeli bekapcsnál ez az állapot, hozzá nem ért senki meg sem moccant.
Akkor ennek itt van a vége. Még két - háromszor elindítod utána már a bios sem fogja detektálni, és akkor végképp satu. (az adataidnak is!)
Idézet: „Megpróbálom kihűteni -25C fokra hátha.” Sok bolond ötletet hallottam már, de ez magasan veri valamennyit. Mi történik azzal a tárggyal amit -20 fokra lehűtesz? Mentél be már fűtött szobába télen szemüvegben? A lehűtött winyódon ugyanez fog lejátszódni, és mivel a közhiedelemmel ellentétben nem légmentesen zárt (sőt a kiegyenlítődés miatt még szellőzőnyílás is van rajta!), a páralecsapódás az elektronikát és a lemeztányérokat egyaránt vizessé teszi. Ha így megpróbálod elindítani, azt hiszem nem kell a következményeit részletezzem - rájössz magad is. Szóval felejtsd el. Idézet: „...Van valakinek ötlete ami egyszerű de hatásos?” Igen, van. Abbahagyod a felesleges és értelmetlen próbálkozást (amivel még ráadásul csak kárt okozol) és elviszed valahová ahol esetleg értenek is hozzá. Lehetőleg ne egy számtech szervizbe, mert megnézheted hogy onnan mit kapsz vissza.
Interneten sok okosság van, miért ne próbálja végig?
Sok más tipp is van, lehet velük szórakozni. ![]() Fontos adat meg úgyis a polcon van a "fontos adatok heti mentése" dobozban, szépen hetenként, sorrendben. ![]()
Üdv minden Fórumozónak!
Lenne egy "apró" gondom... Egy fordított tápcsatis okossággal agyoncsaptam egy SP1654-es Samsung vinyót! Igen tudom hülye vagyok, nem kicsit! De ez van. Az lenne a kérdésem hogy van egy felpúposodott alkatrész a panelon, ami füstöt is eregetett anno. Most nyomozok panel után, de ha lehet a javítás is szóbajöhet. Ige vágósan lenne pár kérdésem: SMD-t hogyan lehet cserélni? Ha feltolok egy képet Szakik tudnátok segíteni, mi lehet ez a kütyü illetve honnan lehet ilyet beszerezni? Képet is készítek nemsokára és betolom ide ha a válaszok alapján értelme lehet! Mindenki segítségét előre is köszönöm! P.S: gondolom Mindenkinek lejött hogy tök hülye vagyok az elektronikához, bovs miatta! Idézet: „...van egy felpúposodott alkatrész a panelon, ami füstöt is eregetett anno” Hát akkor ott rendesen szaladgáltak az amperek! Viccet félretéve - egy fotó (lehetőleg éles és nagy felbontású) mindenképpen jól jönne. A gond ezeknél egyébként ott van, hogy egy szérián belül is több eltérő firmware verzió került forgalomba, szóval nem garantálható hogy panelcserével működni fog. Sokszor egyszerűbb a panelt megjavítani (akár egy másik feláldozása árán is), mint egy identikus párt keresni. És hát még mindig ott a kérdés - ha a feszültségcsúcs átjutott a panelen és károsította a mechanikát is (abban is van, méghozzá igen érzékeny elektronika), akkor hiábavaló az egész.
Szia! Köszi a válaszod, bocs csak most jutottam gépközelbe. Sajnos a képek mobillal küszültek, de kivettem a legjobbat azon olvasható is valami. Kb. ez QE R738. Lesz elektronika is valszeg. 2K pénzért ugyan nem olcsó de ha megmenthetem vele a vinyómat annyit megér. Akkor nem kell barkácsolni ha van egy kicsi szerencsém. Amúgy az új panelra mart felírat 1:1 ugyanaz mint az enyémen (a képen épp nem látszik, de valami panel verzio szám meg típus meg ilyenek).
Minden segítséget előre is köszönök! Ha kell a panelt levehetem, hogy lássuk mi minden kozmált oda a túloldalon... ![]() Üdv: Vodika
Ha jól látom, az 5V-os TVS dióda ment el, ez állítja be a feszültséget a vezérlő Marvell chip számára. Ha ez a chip is kapott a kakaóból akkor....
Jobban megnézve két kis kondenzátor is átütött, pedig abból a felső a Preamp egyik csatolókondenzátora. Nem a legjobb előjelek. Próbáld meg a panelcserét, és írd meg az eredményt. (ha nem indul vele rendesen, ne próbáld többször - eltérő verzió esetén sérülhet a firmware terület, és akkor a falra akaszthatod) A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
Szia! Köszi a gyors és kimerítő diagnosztikát! Hát sok jót nem sejtet amit moondtál.
![]() Erről egy vicc jut eszembe: Az idősödő doki bemegy a műtőbe és elkezdi veszettül vagdosni a beteget és iszonyat nagy lendülettel beleveti magát a melóba. Majd kb. egy óra után odaszól neki az asszisztens: - Doktor úr! Sokáig műtünk még? Erre a doki: - Műtünk????? Hát nem boncolunk...?!! Bocs a sz@r poénért de ebben az esetben már én sem tudom hogy ez műtét lesz vagy csak boncolás! ![]() Köszönet a segítségért! ![]() Amúgy lehet otthoni körülmények között SMD-s cuccokat cserélgetni egy panelen? Gonodlom nem egyszerű a művelet ha megy egyáltalán?! Vodika A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
Nem rossz vicc, bár már hallottam...
Az SMD forrasztás semmivel sem nehezebb mint bármilyen más forrasztás, csak megfelelő jó felszerelés, biztos kéz és sok sok gyakorlat kell hozzá. Én legalábbis napi szinten csinálom. Egyébként szerintem ha csak az adatok fontossága nem indokolja, feleslegesen kidobott pénz és munka ezzel a winchesterrel foglalkozni. Legalább hét éves jószág, a kenyere legjavát már régen megette - sokkal jobban járnál egy újabb, korszerűbb és főleg nagyobb merevlemezzel.
Sziasztok!
Egy érdekes hibával kapcsolatosan kérném a segítségeteket. Van két darab HDD-m, egy Western digital WD2502ABYS és egy Seagate Barracuda 160Gb. Mind a kettőnek ugyanaz a hibája. Windows felismeri, a HD Sentinel szerint mindkettő 100%/100%. Partíció nem volt rajtuk. Tök üres a két HDD. Megrpóbáltam a Partition Magic 8 progival particionálni őket, de mindkettőnél csak 100Mb-t enged particionálni. Win telepítése alatt is így van. Régebben volt egy ilyen eset, egy haver megcsinálta. Annyit mondott hogy le volt Lock-olva a vinyó. Mit kell kezdeni ilyenkor velük? Esetleg valami program ami segít? Vagy Firmware csere? A válaszokat előre is köszönöm! Idézet: „Mit kell kezdeni ilyenkor velük?” Be kell írni a megfelelő jelszót, ami feloldja. Ezt a megoldást pontosan azért találták ki, hogy a lopott merevlemezeknél ne lehessen az adatokhoz hozzáférni. (firmware csere, elektronika csere itt nem megoldás)
Értem, de nekem nem fontosak az adatok róla, csak így vettem. A jelszót nem tudhatom, de nem is kér sehol jelszót. Hová kellene azt beírni?
Márkás (Dell, vagy Acer) asztali gépek biosában elérhető ez a funkció. A kommersz alaplapok nem támogatják a jelszavazást.
Ha csak használni akarod, akkor egy lehetséges megoldás az MHDD használata. Először Freeze Lock, ekkor elérhető a Security Earse Unit funkció, ami törli a teljes merevlemezt (több óráig is eltarthat, de utána tudod használni). Ez a módszer csak „User Password” esetén működik. Ha a titkosításnál a „Master Password” is meg lett adva (Security Level High), akkor nincs segítség.
Értem, hát nincs mit tenni ezt megpróbálom.
Köszönöm a segítséget!
Üdv!
Letöltöttem az MHDD-t, csak nem nagyon tudok eligazodni rajta. Addig ok, hogy megnyitom, és tovább mit tegyek?
Üdv!
Letöltöttem az MHDD-t, csak nem nagyon tudok eligazodni rajta. Addig ok, hogy megnyitom, és tovább mit tegyek?
Ez egy parancssoros program, itt két egérkattintással semmit nem fogsz tudni csinálni.
Meg kell tanulnod használni... (amúgy elég egyszer kérdezni, ha tudok úgyis segítek - csak nem vagyok állandóan gép előtt) A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
Ma egy régebbi IDE vinyóra akartam másolni valamit a gépemről, ezért leszedtem a gép oldalát, bekötöttem a vinyót, aztán amikor elindítottam a gépet, a gépben lévő MÁSIK Sata HDD-ből egy pici füstfelhő szállt fel, (ezen a merevlemezen van a rendszer). Ezután persze a gép nem indult, nem látta a Sata merevlemezt. Lehet hogy amikor bekötöttem az IDE merevlemezt, akkor a Sata tápvezetéke elmozdult, és ezért lett zárlatos. Az áramkörön közvetlenül a tápcsatlakozó után van egy pici kb 1*2mm-es téglalap alakú alkatrész (nem tudom a nevét, nem értek hozzá), ez elszíneződött, és a "festék" lekopott róla. Szerintem ez füstölte el magát.
Ezt ki lehetne valahogy cserélni? Előre is köszönöm a válaszokat!
Ma egy régebbi IDE vinyóra akartam másolni valamit a gépemről, ezért leszedtem a gép oldalát, bekötöttem a vinyót, aztán amikor elindítottam a gépet, a gépben lévő MÁSIK Sata HDD-ből egy pici füstfelhő szállt fel, (ezen a merevlemezen van a rendszer). Ezután persze a gép nem indult, nem látta a Sata merevlemezt. Lehet hogy amikor bekötöttem az IDE merevlemezt, akkor a Sata tápvezetéke elmozdult, és ezért lett zárlatos. Az áramkörön közvetlenül a tápcsatlakozó után van egy pici kb 1*2mm-es téglalap alakú alkatrész (nem tudom a nevét, nem értek hozzá), ez elszíneződött, és a "festék" lekopott róla. Szerintem ez füstölte el magát.
Ezt ki lehetne valahogy cserélni? Előre is köszönöm a válaszokat!
Kicserélni mindent ki lehet, csak az a kérdés van-e értelme. Ahol már füst van, ott nem kicsi áramok szaladgáltak - sokminden más is tönkremehetett (elsősorban az IC-kre gondolok), nem csak az amin az égés látszik.
Idézet: „...a gépben lévő MÁSIK Sata HDD-ből egy pici füstfelhő szállt fel” Fénykép nélkül, ebből a nulla leírásból ennél többet nem lehet mondani.
Felesleges két helyen feltenni ugyanazt a kérdést...
Olvasd el a választ a másiknál.
Köszi a választ! Itt egy fénykép, ha ez esetleg segít!
Igen, segít - ez egy SMD ellenállás, ami túláram miatt leégett. Először meg kell keresni a panelon mi okozta a zárlatot, megjavítani és ezután lehet kicserélni az ellenállást.
Javítás után áramkorlátozós tápegységre kell kötni, mind a 12V mind az 5V határolását 0,5A-re állítani és így indítani, nehogy további károkat okozzon. Ha nem akar megszaladni, és a hangja is normális (nem kattog, nem veri a fejet), akkor reménykedni lehet hogy sikerült a javítás, és a zárlat sem okozott egyéb problémát. Ezután következhet egy próba a számítógépen. Ha minden OK, akkor OK! A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Szia formengil!
Szerintem az egy 0 ohmos ellenállás volt. A SATA tápaljzatról viszi át valamelyik tápfeszültséget 12V/5V az áramkörökhöz. Csak úgy nem szokott elfüstölni. Ha az elmenő áramkörben nincs zárlat, próbáld meg áthidalni egy vezeték elemi száljával. Talán még menthető. Üdv.: juhgab
Szia!
A SATA táp csatlakozón a +5 V bevezetésénél égett el az alkatrész. Üdv.: Feri
Értem. Én sajnos sosem csináltam ilyesmit, felszerelésem sincs hozzá. Egy szakember kb mennyiért végezné el a dolgot?
Egyébként valószínű, hogy a tápvezeték okozta a zárlatot, mert miután elfüstölt, láttam hogy ferdén van rádugva, gondolom így "összeértek" az érintkezők. |
Bejelentkezés
Hirdetés |