Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   166 / 372
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Az igaz - de könnyebb lenne hasonlókat keresni a nagyvilágban...
(#) Stewe válasza Topi hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Igazán hasznos akkor lenne, ha az előtoló sebesség is benne lenne paraméterként... hogy a programozás közben a sebességgel is arányosan lehetne szabályozni.

A monoszkópra én inkább egy sugaras mintázatot tudok elképzelni, 3,6 fokonként egy vonal, és a teljes teljesítmény százalékában láthatjuk, hogy az adott anyagon a teljes lézerteljesítmény hány százaléka adja a kívánt eredményt.
(#) Topi válasza Stewe hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Nem rossz ötlet. A sugaras teljesítmény ábra nem rossz ötlet, de hol van akkor benne az előtolási sebesség mint paraméter? Mert most globális paraméterként generálható mondjuk x mm/secre.
(#) Thowra hozzászólása Okt 5, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Nemrég készült el a maróm (képek hamarosan).
A gondom a képekkel van (1 bites bitkép), a programok amiket találtam a képeket "S" pályán marják, sok haszontalan utat tesz így meg a gép és nagyon lassú is emiatt.. Tud esetleg valaki olyan programot ami marásnál nem megy végig S pályán az egész képen csak azon a vonalon amit marni kell?
Előre is köszönöm.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Ma már annyi ilyen hajtás van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni,,ha csak arra gondolsz, hogy pl. hány NYÁK stb. beültetö automata van, azokban is ilyen motorok mozgatják a mozgatnivalot, de szinte bármi lehet az automatizálás világából.
(#) sunraw válasza Thowra hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Írtam neked privátban egy megoldást. Lézerhez működik. Ha nálad is jó lesz, közzé tesszük.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2013
(#) Stewe válasza Topi hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

A paramétert én nem a "vizsgálóábrához" gondoltam, hanem a sugár erősségének megadásához. A sugárteljesítmény és az "előtoló" sebesség hányadosának kell ugyanis állandónak lenni, az egyenletes rajzolatminőséghez. Ezt célszerűen fel kell írni a monoszkópra, akkor lehet az anyagra jellemző összes adatot leolvashatóvá, illetve számíthatóvá tenni: Az adott vonalhoz mekkora sugárteljesítmény kell(ene), illetve a maximális teljesítménnyel mekkora a maximális feed.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) Topi válasza Stewe hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Hát én továbbra is a teljesítmény alsó és felső határát adnám meg, semmiképpen nem 0-100%-ig automatikusan. Kis teljesítményű lézerhez, meg cd írókból kiszerelt megoldásokhoz jó, de 60-100W-ra teljesen értelmetlen már a legtöbb anyagnál az 50% is. Legtöbb munkadarabnál én a csövet maximum 40% körül üzemeltetem.

Feleslegesnek tartom már 50W fölött marási mélység próbát tartani, itt maximum előtolás mértéke lehet kérdés, arra viszont mechanikai okokból nem célszerű ilyen ábrát és kéttengelyű mozgást alkalmazni szerintem. Különböző teljesítményen különböző előtolási sebességgel csak csíkot húzni azért lenne szerencsésebb, mert víztiszta anyagoknál élbe nézve könnyen megállapítható a profil, a sugárnyaláb esetleges nyílásszög problémája, az olvadék nem megfelelő távozása, stbstb.
Egy ilyen körkörös mintánál ezek nagyon nehezen láthatók.

Lásd mellékelt kép a mostani "vonalzós" mintáról.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) scooby_ hozzászólása Okt 12, 2013 /

Sziasztok!
Én is elkezdek építeni egy kisebb CNC-t. Elkezdtem összebogarászni hozzá az alkatelemeket, a csapágyakat már megvettem, a menetes szárat magam gyártom hozzá 8mm-es rúdból. Most ott akadtam el, hogy nem tudom hogyan hívják azt az alkatelemet amivel a menetes szárakat a léptetőmotorhoz tudom rögzíteni. Tudna nekem ebbe valaki segíteni?
(#) neocska válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

(#) mex válasza neocska hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Nem használatos ez a kifejezés, helyette tengelykapcsolót szokás írni.
(#) mex válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

(#) scooby_ válasza neocska hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Ez jó! Látom vannak egész borsos, de vannak egészen kedvező áron is. Remélhetőleg találok olyat ami Nekem kell. Köszi szépen a segítséget mindenkinek, aztán ha felmerül még valami majd szólok!
(#) neocska válasza mex hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Értem, nekem igy mondta egy idös bácsi aki egy esztergapadon legyártott párat nekem (saját mühelyében). Köszönöm, hogy kijavitottál!
(#) GFI hozzászólása Okt 24, 2013 /

Sziasztok!

Olcsó enkoderre van valami 5 letetek? Nem kell nagy felbontás. Egérre gondoltam, csak annak analóg a kimenete. Olyan kellene, ami TTL jelszinte dolgozik.
(#) kaqkk válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Kicsi stepper ...
(#) GFI válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Kis temponál nem ad normális jelet.
(#) kaqkk válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

A következő, luggatott tárcsával
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013

enc.JPG

(#) Medve válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Hello, én kipróbáltam de nem tudtam olyan lassan forgatni, hogy ne adjon impulzust. OPA-val készítettem, de komparátorral biztos még jobb lenne. (Nagyfloppy meghajtó motor volt)
(#) vanzerr válasza GFI hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Szia!

Én Mach3-hoz és EMC2-höz egy ideig EZT használtam. Olcsó, szerintem jó, igaz csak 24 "lépéses", de a célnak megfelel.
Nem igényel semmi segédáramkört, szóval tök egyszerű. Bekötöd az LPT portra, beállítassz néhány paramétert és használod.
(#) GFI hozzászólása Okt 25, 2013 /

Köszi az ötleteket még nem döntöttem el, hogy meik megoldás lesz a jó. Eredetileg az a probléma, hogy a motor tengelye, 3000 ret forgot, és nyomtatoból bontott enkodert használtam, fordulatonként 7200 jelet adott, és ez kicsit sok volt a vezérlönek. A forgó kapcsoló jó 5 let, de nem hiszem, hogy tartós lenne.
Most találtam egy 400 osztásos tárcsát, csak még nem tudtam lepróbálni, hogy jó lesz-e a nyomtatónak az optoja.
(#) vanzerr válasza GFI hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Ha esetleg egy kicsit többet rá tudsz szánni... Nekem most ilyen van. Encoder
(#) varttina válasza Topi hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Az előtolási sebességet bárhol megadhatod a G kódban F paramétereként.
Szerintem felesleges G-kód generáló programot írni, mire az ember beállítja a programot, megírja a G-kódot.
  1. g21 s1000
  2. #1=2
  3. o100 while [#1 le 100]
  4.   g0 x#1 y0
  5.   m3
  6.   g1 y10 f[#1*10]
  7.   o200 if [[#1 mod 10] eq 0]
  8.     g1 y15
  9.   o200 endif
  10.   m5
  11.  #1=[#1+2]
  12. o100 endwhile
  13. m2
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
(#) Medve válasza GFI hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Ha sok a vezérlőnek, használj "előosztót". Csökkenteni egy enkóder felbontását korlátlan mértékben lehet.
(#) Zozi85 hozzászólása Okt 27, 2013 /

Lassan az én gépem is elkészül, már csak a folyadékhűtést kell kiépíteni és indulhatnak
a marási próbák fába, plexibe, aluba és talán jöhet az acél is

Az egyetlen gondom, hogy hiába lett "kiszámolva" a motorteljesítmény és az áttétel,
nem tudja azt a gyorsulást ami vártam. Relief marásnál elég lenne csak a z tengelyt
rángatni gyorsan, de pld nyákgyártásnál szeretném azért x - y ban is elérni a nem beleőszülős sebességet.

Youtube is tele van videókkal amik úgy mennek mit az olajozott isten nyila...
Nyák marásnál és fúrásnál kinek milyen fordulatszám / előtolás / gravírtű vált be legjobban?
(#) vanzerr válasza Zozi85 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Képeid vannak már? A hűtést hogyan csinálod meg? Ez érdekelne engem is...
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) Zozi85 válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Képek olyan félkész állapotokról vannak, hűtésnél most a motor hűtésére gondoltam, abban szeretnék vizet keringetni, az alapanyag hűtésére levegővel porlasztott minimálkenést szeretnék használni ha kell.

Szuper nagyon! Nekem Kress marómotorom van, viszont az alapanyag/szerszámhűtésre kellene kitalálni valami jó áron kivitelezhető hűtést.
(#) Zozi85 válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Én a NOGA hűtőjét szeretném lekoppintani, de ha nagyon nem megy akkor a fődarab se olyan megfizethetetlen... A váz elviselné ha folyamatosan locsolnám, és vissza is vezthető az emulzió, de inkább nem csinálnék szökőkutat ha nem muszáj. Talán levegő is elég a finomabb munkákhoz egy megfelelő maróval...

Én sem nagyon szeretném "szökőkutasítani". Hol lehet kapni a NOGA hűtőjét? Pont tegnap kerestem, de nem találtam sehol sem (lehet béna vagyok...).
Következő: »»   166 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem