Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   36 / 74
(#) _vl_ válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
A +2 láb szinte biztosan a háttérvilágítás tápja. Egy soros ellenálláson keresztül tápra kell kötni.
(#) elektroncso válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Lehet, csak az zavar meg, hogy ha megnézed a hátuljáról készült fotót akkor annak a bal oldalán van két különálló láb, ami a túl oldalon egy fehér fóljához (mintha EL fólja volna) kapcsolódik.
(#) _vl_ válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 29, 2013 / 1
 
Oké, de amíg a másik panel rajta van, addig nem látható, hogy az A és a K melyik csatlakozóponthoz van bekötve - ha a 15. és 16. ez a kettő, akkor úgy van, ahogy írtam.
(#) elektroncso válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Bocs rájöttem mind a két oldalra ki van vezetve a háttérvilágítás csatlakozói.
Viszont az eredeti 1 soros ez meg 2 soros ez nem lehet gond? Plusz mekkora esélyem van ha mégsem jó az eredeti helyére akkor tönkre megy?
Bocs hogy ennyit kérdezek, de először foglalkozok ilyennel.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
(#) vision61 hozzászólása Nov 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Először is köszönet azoknak, akik a vicsys által "honosított" és közölt cikkben lévő frekvenciamérő építése során szerzett tapasztalataikat megosztották itt. Nekem is szükségem lett egy ilyen műszerre, így erre esett a választásom, mivel nekem lényeges volt az is, hogy a fiókból megépíthető legyen. A kijelző pl. egy régi nyomtatóból lett anno megmentve. A cikkben közreadott panelterv lett (az utólag kiderült hibák javított változata) vasalással legyártva. Két programmal, a vicsys, illetve az attila_v által módosított programmal is hibátlanul működik az alábbi kontrollerekkel tesztelve: PIC 16F84-04/P, PIC 16F84-10I/P, PIC16F84A-20/P. Mindhárom kontrollerben volt mindkét program, működnek. Bekapcsolás után néhány másodpercig 100-50 Hz között jelez, utána stabilan beáll a jel nélküli kijelzésre. (csak a Hz felirat látható) Semmi extra árnyékolás, a doboz még építés alatt van, szeretnék még mellé építeni egy MAX038-as generátort. A szkóp 1 kHz-es négyszögjele mérve 1000 Hz, egy szkópon mért 3,57955 MHz-es szinusz jel 3,57932 MHz.
(#) hid0 hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Üdv! 150KHz-es frek.mérőt(DMM),lehet-e bőviteni kb.15Mhz-ig,20MHz-ig? Előtét?A mérő 3digites.
(#) pjg válasza hid0 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Persze frekvenciaosztó + bemenőkör.
(#) hid0 hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Találtam egy 80C51-et,fiókban:ez jó valamire? 40pin,vezérlő? Van AKI ismeri?
(#) pucuka válasza hid0 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Persze. Sokan. De programmozni elég nehéz, nézz utánna az adatlapjában.
Bővebben: Link
(#) sportgili hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Üdv az uraknak!
Szeretném tudni vajon 2 Multiméterem közül mely 16,és 22 ezer forintbe került miért nincs lehetőség a 10MHz es frekvencia mérési módban megmérni egy hanggenerátor 6Hz-től 30 megáig terjedő mérésére akár 10 KHz es szinuszos jelnél.
Kisfeszültségű hálózati 50Hzes frekvenciát képes vagyok mérni,sőt a földelési ellenállás mérőm által előállított 5HZ-től 100Hz ig terjedő 50Vtól 300V ig terjedő frekvenciát is.
Gépkönyvében nem írnak semmit a bemenő mérendő feszültségre.
(#) Ge Lee válasza sportgili hozzászólására (») Nov 10, 2013 / 1
 
Maxwell-em nekem is van, de ezeket a funkciókat sosem használom rajta mert inkább csak dísz. Induktivitást sem lehet vele mérni, csak egy adott tartomány felett. Ezekre a feladatokra célműszert kell építeni, ami olcsóbb is és jobb is.
(#) hid0 hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Megnézem.
(#) sportgili válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Üdv Ge Lee!

Induktivitás mér szépen mind a kettő a megadott tartományában.
Értem hogy ezek nem célműszerek,csak nem értem hogy ha a gépkönyvébe megadott hibapontossággal leírják miért nem mér.
Egy haverom gagyi multija pedig lazán méri a milivoltos szinuszjelet.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
Sziasztok, fentebb volt szó az LCD kijelzőről. Hamarosan megrendelésre kerülnek az alkatrészek. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a PIC megfelel e a kapcsolásban közöltel, természetesen a megfelelő lábkiosztással.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) gerenk válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
50 MHZ frekvenciamérő PIC16F628 I/P 2x16 LCD tökéletes.
Itt egy jó és könnyen elkészíthető változat NYÁK+program
Bővebben: Link
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
Szia Máté.
Csak tanácsként írom, hogy az Alextronic helyett talán jobb lenne Ferko úrtól Sznyináról az AvElmakból rendelned alkatrészeket, mivel igen gyorsak, olcsóbbak és tapasztalatom szerint sokkal nagyobb a választékuk.
Udv. JaniK - Fulek
(#) elektroncso válasza JaniK hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
Szia, köszönöm a tanácsot, megnéztem, jó oldal, de pont a PIC kétszer olyan drága mint amott.Nembaj jó tudni hogy ebben az országban is van valami. Ami nincs az egyikben, az majd lesz a másikban.
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
Szia.
Ment PM.
(#) csdominik hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Üdv mindenkinek. Szeretném megépíteni az alábbi kapcsolást, de nincs hozzá HEX file. Tudna ebben valaki segíteni.
(#) gerenk válasza csdominik hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Ez van, több nem elérhető
(#) Rumcájsz válasza csdominik hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Miért nem a PIC-kes változatot építed meg (pár hozzászólással lejjebb) 16F628-al? Ez a kapcsolás egy alkatrész temető!
(#) drhati hozzászólása Jan 19, 2014 /
 
Sziasztok!

CMOS vagy TTL frekvencia mérő építését tervezem. Az alábbi linken lévő kapcsolásban gondolkodom. Viszont szeretném kibővíteni a méréshatárt 10Mhz-re. Kérdésem elsősorban az lenne, hogy egyáltalán működhet-e ez a kapcsolás, és ha igen akkor a méréshatár bővítéshez elég, ha az 556-os timer frekvenciáját megnövelem, hogy a kapuzárási idő is kisebb legyen? A másik kérdésem, hogy a rajzon a Hz méréshatár a kisebb kapuzárási időnél (1ms) van feltüntetve, a KHz méréshatár pedig a nagyobb kapuzárási időnél (1s). Nem fordítva kéne lennie? Vagy rosszul látom a működését?
(#) gerenk válasza drhati hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Jól működik, a számlánc számolja a bejövő impulzusokat, több idő több impulzus.
Nem akarlak lebeszélni erről a kapcsolásról, de miért nem olyat választottál amihez NYÁK
terv is van ? Arról nem is beszélve hogy akár 50 MHz-es mérőt is készíthetsz pár alkatrészből
PIC AVR LCD kijelző.
(#) drhati válasza gerenk hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Mikrokontrolleres áramkört azért nem építek, mert sem tudásom, sem programozóm nincsen. láttam egy komolyabb TTL frekvenciamérőt is a Hobbi Elektronika folyóiratban, de annak az alkatrészköltsége 5000Ft közelében jár. A nyák tervezéstől egyébként nem félek.

Közben még egy kérdés felmerült bennem. Egy 556-os timer stabilabb időalapot tud biztosítani, mint egy kvarc? (Gondolok itt elsősorban a hőmérséklet függésre)
(#) Hp41C válasza drhati hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Az 555 nem ad elég pontos időzítést a kapuidőhöz, az alkalmazott CMOS IC -k maximális frekvenciája kb 1..2 MHz. Nem érdemes ma már megépíteni....
Inkább ezekből nézz ki egyet. A mikrokontroller ára rendívül alacsony (200 .. 500 Ft) és egy quartz oszcillátort is tartalmaznak, ami sokkal pontosabb, mint az 555 -tel felépített. Ha sikerül beszerezned előoztót (MB501L olcsón volt kapható), a frekvencia határ 100MHz, 500MHz vagy 1.2GHz is lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Hello! A mellékelt kapcsolás működhet, de van némi elgondolkodtató benne.
- Mivel a 4026-ban nincs kimeneti érték tároló, így a számlálás alatt a kijelző tiltva van. Vagy is Hz esetén 1sec ideig sötét, és kb. 3sec ideig látható. Avagy villog a kijelző. KHz estén már ez nem oly feltűnő, mert 1ms a "sötét idő". Viszont 3 másodpercenként változik a kijelzett érték.
- Mivel az IC5 időzítő KHz esetén már kb. 1kohm-al tölti a C2-őt, azt tovább csökkenteni a tizedére már nem lehet. Így 10Mhz esetén (9.99MHz) a C2-őt már cserélni kellene.
- De az is kérdéses, hogy egy ilyen analóg időzítő mennyire alkalmas kapuidő előállításához. Mivel a számláló három digites, +-1 számjegy pontosság tartásához, az időalapnak 0,1% pontosságon felüli pontossággal és stabilitással kell rendelkeznie. Aminek kivitelezése egy sima RC tag alkalmazása esetén már megkérdőjelezhető. Pld a potik beállítási tartománya is 30%, amivel 0,1% pontosan kellene beállítani az időzítést. Ez eleve 1:300 beállítási arányt feltételez.
- A 4026 adatlapja szerint a maximális működési frekvencia 10V táp esetén 5,5MHz. Vagy is 10MHz-el már nem biztos, hogy jár. (A 4583-ról még adatlapot sem találtam.)
Tehát összességében, ha a frekit növelni szeretnéd, akkor célszerűbb egy gyors előosztót alkalmazni a számlálók bemenetén, mint a kapujelet gyorsítani.

(Persze hogy mire használnád, és milyen pontosságot vársz el tőle, azt csak Te tudhatod. Én csak próbálok rávilágítok a dolgokra, ahogy kérted. És amit mondok, azt csak a kapcsolási rajz értelmezése alapján állítom.) üdv!
(#) drhati válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Gondoltam hogy legtöbben a mikrokontrolleres áramköröket fogjátok majd ajánlani. Ahogy az előzőekben írtam, sem tudásom, sem programozóm nincs mikrokontrollerekhez, így ez a lehetőség esetemben kiesett. Mindenképp TTL vagy CMOS áramkörökben gondolkodom, és teljesen felesleges a hobbi műhelyembe a 10MHz-nél nagyobb méréshatárú készülék és lehet hogy igazad van a CMOS IC-k határfrekvenciájával kapcsolatban, de valahol láttam már olyan CMOS frekvencia mérőt is, aminek előosztó nélkül 15MHz volt a határfekije. Persze mondhatnátok azt is, hogy akkor miért nem veszek egy olyan multimétert, ami tud frekvenciát mérni. Azért, mert sokkal olcsóbb ha külön építek egy frekvencia mérőt.
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Igen, nekem is vannak kétségeim az áramkörrel kapcsolatban, csak ha CMOS-ban gondolkodunk akkor szerintem ennél kevesebb alkatrészből nem lehet megoldani. Azt is tudom, hogy cserélni kéne a kondenzátort, én is úgy terveztem a megvalósítást, hogy váltókapcsoló nem csak az R tagot kapcsolná, hanem a komplett RC tagot. A kijelző villogása, illetve hogy 3 másodpercenkét frissít nem zavarna, a pontosság annál inkább. A lényeg, hogy megkaptam a választ a kérdésemre; 10Mhz-es méréshatárhoz előosztó kell, máshogy nem tudom megoldani.
Köszönöm a választ!
(#) gerenk válasza drhati hozzászólására (») Jan 19, 2014 /
 
Ha nem ragaszkodsz CMOS ic.-hez, TTL S sorozat akár 100 MHz-et is feldolgoz pl. 74S196
10-es osztó.
Mutatok egy megoldást, ezt én építettem anno 90-es években.
A főpanelen a számlálólánc, az egyik oldalon a vezérmű SAJ300 ic-vel, a másik oldalon
a bemenő fokozat 74s196 BF961 BF246.
Igen kvarccal van a vezérmű 4,....... Mhz 2-es osztás annyiszor hogy a SAJ300 1 HZ kapuidőt ad.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
Következő: »»   36 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem