Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópáka hőmérséklet szabályozása
Lapozás: OK   7 / 20
(#) zoka hozzászólása Márc 24, 2012 /
 
Sziasztok! 40W forrasztópákámnak szeretném állítani a hőmérsékletét. Semmi extra, nagyon egyszerű megoldást keresek. Arra gondoltam, hogy esetleg egy sima dimmerel megoldható lenne-e? Elvileg a páka olyan, mint egy izzó, csak egy fűtőszál van benn. Például ezzel. Ez tulajdonképpen a feszültséget állítja?
Köszönöm!
(#) sirály12 válasza zoka hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Nem igazán lesz pontos, sőt! Terhelés nélkül túlmelegedhet, míg egy nagyobb felület forrasztásakor túlhűl!

Hőfoktartáshoz visszajelzés is kell!
(#) zoka válasza sirály12 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Jelenleg semmi szabályozási lehetősége nincs. Úgyhogy most sem pontos. Elég, ha a feszültséget, és ezáltal a teljesítményt visszafogja. Azért kellene, hogy smd alkatrészeket ne 400°C-on kelljen beforrasztani.
(#) ECL82 válasza zoka hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Szia, én is hasonlóan oldottam meg a helyzetet mint amit te is kigondoltál. Az én pákám egy 30W-os, szabályozatlan páka volt, ami "üresjáratban" 450C fokos volt. Lehetetlen volt vele forrasztani.
Megépítettem ezt a kis fényerő szabályozó kapcsolást amiről szó van, s tökéletesen működik vele. Amit sirály12 említett az valós probléma, viszont kis mértékben kell csak számolni vele. Az egyetlen probléma amit észrevettem az a hiszterézis, tehát ha felfelé csavarod a potenciométert akkor későbben kapcsol be úgymond , mint mikor lefelé tekered. De szerintem ez nem jelent olyan nagy problémát. Üdv
(#) Laslie hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Sziasztok!

A forrasztóállomás II megépítése előtt állok. Már minden alkatrészem meg van. Trafót találtam otthon, ami 24V-ot ad le. Viszont ehhez az állomáshoz 12V is kell. Áttekercselni nem akarnám a trafót, mivel eléggé masszívan össze van rakva. Ara gondoltam, hogy egy diódával állítanék elő 12V-os AC-t a 24V-ból.
Szerintetek jó az ötlet?
A trafó teljesítményével nem lesz gond mivel a vasmag 14,6cm2 keresztmetszetű. A szekunder huzal pedig 1,18mm átmérőjű.
(#) gordonfreemN válasza Laslie hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia!
AC-AC konvertálásra az egyszerűbb módszerek közül én csak a transzformátort ismerem. Diódával el sem tudom képzelni, hogyan valósítanád meg.
(#) Laslie válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Eredetileg úgy gondoltam, hogy a diódával megvágnám a sinus jelet, de közben beszéltem az egyik ismerősömmel, és rávilágított, hogy így nem fog működni. Szerinte vagy hagyjam így, és majd a stabok legfeljebb elfűtik a felesleget, vagy egy Greatz híd után rakjak be egy zener diódát, amivel 12V-ra lecsökkentem a feszt, és azt engedem tovább a stabokra.
Szóval egyenlőre még töröm a fejem, és próbálok utána nézni az elérhető szakirodalomban. Mert a trafót sajnálnám szétszedni.

egyenir.JPG
    
(#) gordonfreemN válasza Laslie hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Ha túl nagy gondot okoz a sok elfűtendő energia, akkor javaslom egy kapcsolóüzemű stabilizátor beszerzését, vagy pedig egy segédtrafót, ami kis méretű, megfelelő értékű (pl. nekem épp van itthon 7,5V-os 3VA-es trafó, 5V-os vezérléshez tökéletes)
Bár ha nagyon sziszifusziskodunk, akkor ez a segédtrafó sem az igazi megoldás, mert ha sima lineáris stabbal oldod meg, akkor a minimum elfűtendő energia a dropout feszültség függvénye, ami igen nagy. Képbe jöhet az low dropout stab. Én a kapcsolóüzeműt választanám, ha nagyon számítana. Volt is fent egy írás róla, épp keresem, mert nem találom.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Meg is van: Bővebben: Link
Igaz, ez step-up konverter, létezik az ellenfele is.
Itt is van:Bővebben: Link
(#) ha9pi.feri válasza Laslie hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Szia!
Jó a diódás megoldás.
(#) gordonfreemN válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
És hogyan lehet előállítani 24V-ból 12V-ot egy diódával a rajz alapján?
(#) ha9pi.feri válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Az effektív feszültség 12V lesz, (a puffer kondenzátort nem kell bekötni) a teljesítmény ugyanannyi marad, mintha 12V-ról üzemeltetnénk. A forrasztópákák elviselik minden második fél perjódusban a 24V-ot.
(#) El_Pinyo válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Te nagyon félreérted a problémát. A 12V nem a pákának kell, hanem a vezérlőelektronikának. Annak meg nem jó a lüktető egyenfeszültség, tehát mindenképpen pufferelni kell.
(#) El_Pinyo válasza Laslie hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
A leghatékonyabb megoldás egy másik transzformátor használata lenne. Ha ez sehogyan sem megoldható, akkor egy relatíve egyszerű (ám rossz hatásfokú) megoldás, hogy a regulátorokat le kell cserélni a TO-220-as tokozású nagyobb teljesítményű változatokra. Hangsúlyozom, az összeset (78L08 és 79L05 is). Így is a bemeneti feszültségük határának (+35V ill. -35V) közelében fognak dolgozni, de legalább plusz hűtést nem igényelnek majd. Az eredeti 7805-t ki kell egészíteni egy megfelelő hűtőbordával is, amelynek termikus ellenállása kisebb, mint 7 °C/W (én legfeljebb 4 °C/W értékűt használnék, ekkor szobahőmérsékleten a szilíciumlapka hőmérséklete kb. 80-90 °C- ra adódik). Így véleményem szerint van esély a megfelelő üzemelésre.
(#) Laslie hozzászólása Ápr 2, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Közben kipróbáltam a diódás egyenirányítást. A 12V jön ki a dióda után, ergo megfelezi a szekunder feszültséget. Ez a 12V már nem olyan magas, ezért véleményem szerint nem fognak melegedni a stab.-ok.
(#) vzoole válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Csak tudod ám a feszültség stabilizátornak pufferelt stabil bemeneti feszültség kell. Azaz a dióda után oda kell még rakni egy izmos kondit is. És akkor ki is jön a valódi feszültség, ami trafó fesz * 1,41.
(#) Laslie válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Ebben igazad van.
Sajnáltam megbontani a trafót, ezért beszereztem egy olyat ami le tud adni 24V-ot és 12V-ot is.
Ami megmaradt trafó azt meg félre teszem, majd felhasználom máshova.
(#) Tibike hozzászólása Ápr 5, 2012 /
 
Sziasztok

Egy kérdésem lenne csak. Most építem Attila 86 forrasztóállomás II-t. Ma jött meg hozzá a páka. Az lenne a kérdésem, hogy a pákát simán ráköthetem a 24 V-os trafóra amíg nincs kész a forrasztóállomás? A páka típusa: Páka

Köszi előre is Üdv Tibi
(#) El_Pinyo válasza Tibike hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Nem javasolnám, simán vörös izzásig hevülhet, az meg nem egészséges sem az alkatrészeknek, sem a pákának, illetve a pákahegynek.
(#) Tibike válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Köszönöm a válaszod.
(#) AMD válasza Tibike hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Szia!
Én jó darabig labortápról hajtottam 11V-al. Annyival mehet folyamatosan.
(#) Tibike válasza AMD hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Szia. Nekem egy olyan tápom van aminek van 12 és 24 kimenet (AC). Erről akarom majd hajtani a forrasztóállomást. Akkor addig mehet a 12 V-os részéről a páka?
(#) Laslie hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a forrasztóállomás II-t. Egyetlen egy bajom van vele. Nem méri a páka hőmérsékletét. Folyamatosan "000"-t mutat. A fűtés jelző világít, a páka érezhetően melegszik. A poti tekergetésére mutatja a beállítandó hőmérsékletet 150-450-ig. Ha nem dugom rá a pákát, akkor 948-at mutat. Beállítottam a 900mV-ot a z R30-as potival. Hol keressem a hibát?
A páka egy SL/30-as állomáshoz való Soldering SL-NI 24V48W-os. A fűtőszál ellenállása 12 Ohm, a hőmérsékletet jelző-é szoba hőmérsékleten mérve 1.6 Ohm.
(#) Laslie válasza Laslie hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Közben rátaláltam egy ezzel foglalkozó topikra. És abban a probléma megoldására is.
Bővebben: Link
(#) roland9 hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, még hozzá elektronikát szeretnék építeni egy ERSA pákához hőmérséklet kijelzővel és szabályzóval, ehez keresnék kapcsolási rajzot.
(#) pittyu2 hozzászólása Jan 28, 2013 /
 
Hali. Szeretném megtudni van e külömbség a :SMA 5051 t páka és az IRON-N solomon forrasztó páka hőeleme között. Ugyanis az SMA hoz készített hőfok szabályzó túl melegíti a Solomont. Az előbbi sárga az utóbbi kék szilikon borítású nyéllel van . Amúgy nem látszik semmi eltérés :köszi pittyu
(#) szucsip hozzászólása Ápr 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Nem tudom hogy jó helyre tettem-e fel a kérdésemet, de a következő a problémám:
Nem tudom "skálázni" a forrasztóállomásom hőmérsékletszabályozó gombját, mert nem tudom helyesen megmérni a pákahegy hőmérsékletét. Próbálkoztam egy k szondás multiméterrel, de sajnos nem sokra mentem. Megjegyzem, hogy a multiméter már a kezem hőjétől 39°C -t mutat.

Ami a lényegi kérdés lenne: A K-típusú hőelemek (ez van a pákában) karakterisztikái mennyire egységesek?
Ha tudnám, hogy teljesen megbízhatóak, és a gyártási "szórás" csak 1-2 % az egész tartományon, akkor elég lenne ismernem a környezeti hőmérsékletet, és néhány hőmérséklethez tartozó termikus feszültséget ahhoz, hogy multiméterrel közvetlenül a pákáról jövő mV -os jel alapján skálázzak?
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Sziasztok Szakik!
Meg szeretném építeni a Forrasztóállomás 2-őt, de nekem nem forrasztópákát kellene vezérelnie, hanem egy műanyaghegesztő gépet,éppen annyi a különbség, hogy nem 24V-ot vezérelne hanem egy 230V-os 1400W-os fűtőszálat ami még nem is gond a triaknak stb.
Egy bajom lenne, hogy nem lehet hőelemet kapni sehol. Ezért pedig nem akarok venni egy forrasztópákát.
Kérdésem, hogy hol lehetne a pákáéval kompatibilis hőelemet venni, vagy ha máshogy nem megy akkor vajon hozzá lehet-e illeszteni ezt a kütyüt mondjuk egy tűzhelyből, vagy konvektorból bontott hőelemmel?
Előre is köszi a választ.
Üdv!
Inox
(#) vzoole válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Dec 14, 2013 / 1
 
Hőelemet rengeteg helyen kapni...
http://www.tcdirect.hu/
http://www.dialcomp.hu/
(#) Prendick válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Dec 14, 2013 / 1
 
Lehet kapni hőelemet a specialistáknál, de pokoli drága. Azt komoly műszerekhez gyártják, azoknak megfelelő áron. Sokkal jobban jársz, ha szerzel valakitől egy kiégett pákabetétet. Az érzékelő nem szokott elégni gyakorlatilag soha, csak a fűtőszál. Nekem most épp nincs, pedig küldenék. Szerintem, ha az apróban rákérdezel, lesz rá válasz.
Ha mégsincs, teljesen jó a legolcsóbb négy vezetékes fűtőbetét, de lehet kapni olcsó multiméterekhez K-típusú szondát. A Hestore-ban épp nincs, de amikor volt, 900 Ft környékén lehetett kapni.

A tűzhely hőeleme nem biztos, hogy passzol hozzá, de meg lehet próbálni. Forróvízzel le is tesztelheted.
Következő: »»   7 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem