Fórum témák
» Több friss téma |
Én kifelyezetten a fázisok számára gondoltam,tehát a kérdés az az hogy egy 3 fázisú motor mennyi teljesitménybeli különbséggel bir 1 illetve 3 fázisú betáplálás esetén.(mindkét esetben 230V).
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Üdv foxi63!
Idézet: „Ha egy 3 fázisú motort deltába kötök, és 400V-os a frekiváltó bemenő feszültsége akkor a frekvenciával fel lehet menni 86Hz-ig és ekkor is megvan a teljes nyomaték azaz a motor teljesítménye 1,73 szorosára nő.” Nem! 86Hz-en az 50Hz/400V-os motornak 400V-nál jóval nagyobb a feszültség igénye ahhoz, hogy a néveleges teljesítményt leadja. Ha a névlegesnél többet akarsz, akkor még annál is több kellene! Ha a névleges (50Hz) fölötti frekvencián a feszültséget nem növeljük a névleges (400V) fölé, akkor a motor fluxusa csökken és ezzel a nyomatéka is. A motor leadott (tengely) teljesítménye meg arányos a nyomaték és a fordulatszám szorzatával. Ezért a csökkent nyomaték csökkent teljesítményt is jelent. Rövid ideig (ha a feszültségtartalék elegendő) a motor teljesítménye növelhető a névleges fölé, de tartósa nem. A motor tekercselése és vasmagja a névleges teljesítményre van méretezve, aminél jelentősen többet tartósan nem képes elviselni.
Üdv!
foxi63 ezt írta: Idézet: „Ha egy 3 fázisú motort deltába kötök, és 400V-os a frekiváltó bemenő feszültsége” Nyilván 400/230V-os motorról beszélünk. Tehát megvan a nagyobb feszültség, azon nem múlik... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Kb. 70% tudtommal...
Üdv!
Számomra ez az eddigiek alapján nem nyilvánvaló!
Nem tudom, én úgy (jól?) értettem, hogy a 230/400V-os motort deltába (3x230V) módba köti és 86Hz-n használja a 3x400V-os bemenetű frekiváltóval.
Nyilván itt érdekes az alkalmazhatóság egyéb, alacsonyabb frekvenciákon, de a 86Hz-n lehetséges lehet a kivehető nagyobb teljesítmény, mint a névleges...
Névlegestől nagyobb frekvencián, ha megvan a névleges fluxus, még a névleges teljesítmény arányosan növelt értékétől töbet is ki lehet szedni a motorból, mert a saját tengelyen elhelyezett ventillátor a fordulat megnövelésével, növeli a hűtés mértékét is!
Nagyobb veszteséget tud kivinni a motorból, így nagyobb lehet bevitt teljesítmény meg természetesen a tengelyteljesítmény is (frekiváltónak tudnia kell áramban). Persze ez csak néhány százalék plusz. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Én is úgy vélem, számításokkal nem tudom alátámasztani, hogy valamivel nagyobb tengelyteljesítmény jelentkezik. Nagyobbak lesznek a veszteségek -réz/vas- a megnövekedett frekvencia-fordulatszám mellett.
Az én szerény gyakorlatomban 60Hz-ig szoktam "felmerészkedni", az elvi 20%os fordulatszám növekedés és a túlméretezett hajtás mellett kedvező áttétel viszonyt nyújt az alkalmazásaimban.
Üdv József!
Idézet: „Nem tudom, én úgy (jól?) értettem, hogy a 230/400V-os motort deltába (3x230V) módba köti és 86Hz-n használja” Idézet a kérdezőtől: "Egy Asea 3 fázisú 370w-os motort hajtok frekiváltóval,a sorkapocsnál 3 szál vezeték jön fel a tekercsektől,(igy ez egy csillag kötésnek felel meg)"
Ennyire nem merültem - mentem előre - csupán az értelmezhető csillag-háromszög hsz-ig.
A kérdezőtől vett idézeted szerint valóban nehéz megbecsülni a kapitány életkorát...
Úgy látom nem is olyan egyszerű kérdés,amit én egyszerűnek véltem.
Szerintem itt az a lényeg (a motorból kivehető teljesitmény érdekelt) hogy sajnos a fő probléma ennél a motornál hogy hiába táplálom meg 3x230V-al mert csak 3 kivezetés van a motor sorkapcsainál,igy nem lehet a motort deltába kötni,ha deltába lehetne kötni akkor tudná az adattáblán feltüntetett teljesitményt.
Na de itt jön egy dolog amit nem tudok megérteni,hogy pl:ennél a szóban forgó motornál is és egy másik meglévő 1,5 kw os Evig motornál is csak 3 szál jön fel a tekercsektől de mindkét motor adattábláján szerepel a csillag-delta kötés,(de hogy lehetne deltát kötni ezeken a motorokon) ha csak 3 szál van felhozva?
Lusta volt a tekercselő.
![]() Valamikor újratekercselték és az egyszerűség kedvéért nem hozták ki mind a 6 véget. El kell vinni tekercselőhöz. Ha meg lehet bontani, kihozza neked a most fixen csillagba kötött 3 véget.
Üdv laacika!
Idézet: „sak 3 kivezetés van a motor sorkapcsainál,igy nem lehet a motort deltába kötni,ha deltába lehetne kötni akkor tudná az adattáblán feltüntetett teljesitményt.” Így van! Idézet: „ennél a szóban forgó motornál is és egy másik meglévő 1,5 kw os Evig motornál is csak 3 szál jön fel a tekercsektő” Ahogy erbe írta, ez szakszerűtlenül nagyvonalú kisipari újratekercselés eredménye! Gyári tekercselésnél (és korrekt újratekerésnél) kivezetik mind a hat tekercsvéget.
Köszönöm nektek,én is erre gondoltam,de mondom mind két motornál ez lehet.Nem lenne hülyeség ha meg tudná nekem valaki bontani.Mennyi az esélye?
Attól függ, mennyire lakkozták, impregnálták (ennek kicsi az esélye). Ha csak betekerték és lekötötték, akkor pár perc. Jó esetben olcsón megúszod.
Köszi.Hát megnéztem őket,szerintem a lekötött rész kapott egy max két réteg lakkot és annyi.
Ha megbontható a szóban forgó kis motor,esetleg valaki tudna benne segiteni hogy hol keressem azt a bizonyos másik 3 szállat?Küldenék neki képeket is és közbe átdumálnánk a dolgokat!Nagyon hállás lennék!!
Hogyne. Azon a környéken, ahol kijön a 3 szál, kell lennie másik háromnak, amik szemmel láthatóan összefutnak egy kötésbe. Ezt kell kibontani, megtoldani, hogy kiérjen a kapocslécig, visszakötözni és lelakkozni.
Sziasztok.
Sikerült megbontanom a szóban forgó motor tekercselésének végét. Az egyik képen berajzoltam ahol 3 szál összefut,az lenne az amit meg kell bontanom és fölvinnem a kapocsléchez?
Berajzolt!(Piros vonal!!)
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Igen, az lesz az. Miután kivezetted őket, el kell rendezned a párosítást/delta kötést és kipróbálhatod egy fázisról is, ha két kivezetésre 230V-ot adsz és megpödröd a tengelyt, szép simán forgásba kell lendülnie.
Köszi,igen ezt kérdezni is akartam hogy ugye össze kell őket párositani,tehár nem mindegy hogy a plussz 3 kivezetés hova kerül a kapocslécen.
Igen, el kell őket rendezni, mint a szabvány kapocslécen lennének és aztán az egymás fölé esőket kell összekötni egymással, ez nagyon lényeges!
Így ni, felül a mostani 3 szál, alul az eztáni, de ez mindegy, csak egy oldalon legyenek (alul v. felül) az azonos csoport:
Köszi,akkor nem kell semmivel foglalkozni csak a meglévő 3 szál alá a kapocslécen be kell kötni a másik 3 szálat,és mindegy melyik hova megy?
Dehogy mindegy!!!
Ott a rajz, hogyan kell a tekercsvégeknek egymással találkozniuk. Rossz bekötésnél saját maga ellen dolgozik a motor 2:1 arányban. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
A rajz az oké,azon nincs mit nem érteni,csak a tekercselésnél a motoron nem igazán tudok rájönni hogy melyiknek melyikhez kell tartozni,de úgy gondoltam hogy ha rossz kötésnél csak annyi lehet hogy ellen dolgozik a motor akkor felhozom a másik 3 szállat,vissza lekötöm a tekercshez a szállakat,lelakkozom és majd ha nem jó a kötés a kapocslécnél akkor ott forgatom addig még jó nem lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Egyszerű az élet, eddig volt 3 kivezetésed, ez a tekercsek egyik vége, nem összekeverendő a másik, ezután kihozandó 3 kivezetéssel, ennyi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |