Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   19 / 45
(#) Kiszsan hozzászólása Szept 5, 2013 /
 
Üdv mindenkinek! Építeni akark egy passziv hangszinszabalyzot a keverő és a végfok bemenete közé! Pontosabban egy mély hang levágást akarok elérni.Nincs vkinek egy kapcsrajza vagy egy képlete mi alapjan tudnam kiszámolni az értékeket?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) proli007 válasza Kiszsan hozzászólására (») Szept 5, 2013 /
 
Hello! A neve, felüláteresztő szűrő.. (Már amennyiben tényleg a cél, hogy ne menjen a basszus a végfokra) Ez mindössze egy soros kondiból és egy ellenállásból áll az erősítő bemenetén. A képlet a linken megtalálható. De figyelembe kel venni a végfok bementi ellenállását és a keverő kimenetei ellenállását, amennyibe az összemérhető az RC tag impedanciájával. RC taggal kb. 6dB/oktáv, míg LC taggal kb. 12dB/oktáv meredekség érhető el.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) Lüke Aladár hozzászólása Szept 13, 2013 /
 
Sziasztok! Keresek olyan hangszínszabályzó kapcsolást, ami nem veszik össze a TDA1558 négy csatornás erősítővel, szabályozza a hangerőt, a mély- és magas hangokat. Egyszerre szeretnék állítani mindent, mind a négy csatornán.
(#) melorin hozzászólása Szept 27, 2013 /
 
Üdv!
Adott egy keverőpult hangszínszabályozó áramkörrel, ami a 60/350/1K/5K/12Khz frekin szabályozható. Plusz minden csatornának van külön mély és magas szabályozója.
Az a probléma, hogy ha leveszem az equalizeren és a csatornánál is a mélyet teljesen (-12dB), még mindíg sok a mély a teremben ahol hangosítok.
Látatlanban meg lehet mondani, hogy lejjebb lehet-e valami változtatással vinni jobban, mint -12dB? És hogyan? Potméter értékének a változtatásával, vagy valami mással?
(#) proli007 válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
" Van egy autóm, nagyon gyorsan megy. Megtudnátok mondani mi a baja?"
(#) eyess válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Tedd lejjebb a keverőt , hátha a mély hang is csökkenni fog.
(#) Kovidivi válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Esetleg lejjebb kellene halkítani a mélyládák erősítőjét...
(#) melorin válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Nincsenek mélyládák. Amúgy kb. 270Hz nél kéne föleg lejjebb venni az arcából.
(#) Kovidivi válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Akkor milyen erősítőre csatlakozik a keverő? Írjál több infót. A többiek ezért cikiztek ki, hogy semmi infóból vársz segítséget. Hangdobozok típusa, összekötés, még a keverőpultodról sem tudunk semmit, csak hogy legalább 9 poti van rajta.
(#) proli007 válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Hello! Lehet hogy számodra egy hangolható lyukszűrő lenne a jobb megoldás,erre a frekire. üdv!
(#) ptesza válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Sarokba tetted a hangsugárzókat?
(#) melorin válasza ptesza hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Nem, ez egy terem amiben rendezvényeket tartanak, a menyezetbe szerelve van 9db hangszóró, és a közép-mély hangok dominánsak, hamar begerjednek ezen a frekin.
A keverő képe csatolva.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) eyess válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Hu azta de frankó .

Kérdés minden csatornán csinálja ?
(#) melorin válasza eyess hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Igen, egyiken sem lehet eléggé levenni a mélyet. Most csutkára le van véve az első 2 csúszka az EQ-n, és minden csatornán külön a mély is. És még lehetne egy kicsit lejjebb venni, de nincs hová.
(#) eyess válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Még egy kérdés a fülest csak monitorozásra lehet használni csatornánként , vagy a kimenetbe is bele lehet hallgatni ? És persze arra lennék kíváncsi , hogy a fülhallgató kimeneten is ez e a helyzet.
Egyébként ez egy keverő erősítő 2x150w . Meg kellene ezt nézni egyenlőre , mert lehet ott még a végfoknál is bibi. Ha meg vagy írj.
(#) melorin válasza eyess hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
A fülessel a kimenetbe is bele lehet hallgatni. De azt hiszem nem értjük egymást, nincs bibi a keverővel/erősítővel, egyszerűen csak nem elég a -12dB mélyvágása. Ennél nagyobbat szeretném ha vágna. Érzésre kb. -18dB már elég is lenne 200-300Hz környékén.
(#) kadarist válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Szia!
Szerintem meg azt kellene kideríteni, hogy egyáltalán miért kell beleavatkozni a frekvenciamenetbe a normális hangkép érdekében. A tervezővel, kivitelezővel konzultáltatok?
(#) melorin válasza kadarist hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Nem konzultáltam én. A teremtulajdonos kicseréltette a hangszórókat mielőtt én még a képbe kerültem, azon okból kifolyólag, hogy becseng/gerjed a cucc. Ki is cserélték őket, de szerintem ugyan az a helyzet mint előtte. Mondjuk össze-vissza el volt állítgatva az EQ, úgyhogy nagyságrenddel jobb a hangzás mióta én hangosítok. De az én fülemet még mindíg bántja ez a 270Hz körüli enyhe becsengés.
Régebben egy másik topicban már próbáltunk más oldalról közelíteni, de nem jött össze a teremmel variálás. LINK
Új mikrofonok pedig nem férnek bele a költségvetésbe.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) eyess válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
De értjük egymást , de attól még lehet bibi hidd el.
Persze nem tudni , hogy originál , vagy volt e már javítva .
Nagyon sok számít a különböző fokozatok működésében .Lehet , hogy az equalizer jól teszi a dolgát , csak pont a végfokok bemenetét változtatták meg , hogy jól dübörögjön a ház.
De ha túl érzékeny , és gerjed akkor a Gain lejjebb veszed , és nem fog gerjedni .
Az ilyen készülékeknél mindig a hibakeresés ott kezdődik , hogy fokozatonkénti ellenőrzés szükséges.
Ha nem volt még babrálva , és neked olyan kellene , hogy szinte teljesen eltüntesd a mélyet , és csak magas , vagy közép , vagy amit éppen szeretnél szóljon arra is van lehetőség paraméterek megváltoztatásával.
Alkatrészek stb .
De nem hiszem , hogy egy gyári készüléket ne lehessen beállítani , hogy jó legyen.
(#) proli007 válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Hello! a mély poti előtt és után kell lenni egy-egy ellenállásnak. A vágási oldal felőlit kellene várhatóan kisebbre cserélni. Már amennyiben Bexandel a szabályzó, de miért ne lenne az. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) melorin válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Szuper! Ilyen választ reméltem, hogy lesz Már csak szét kell bontanom a keverőt. Köszi!
(#) eyess válasza melorin hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Szerintem ezzel nem fog megoldódni a problémád .Mert ok legyen kevesebb a mély , de szerintem ott az erősítéssel van baj.Visszaolvastam a régebbi problémádat , és ott a mikrofon gerjedésre panaszkodtál .Ennek oka nagyon sokrétű lehet a mikrofon , a kábel a hangfal , és a mikrofon helyzete általában ez a fő gerjedési ok.
Ha a szabályzó áramkörhöz hozzányúlsz , amit nem javasolnék az kihatással lesz mindenre .Nem csak mikrofonra hanem zenére is stb.Biztos , hogy ezt akarod ?
Egyébként grafikus equalizer van benne , és nagyon nem mindegy , hogy mit cserélsz , mert nem lehet tudni milyen megoldású a fokozat.
(#) olahtamas hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Hello!
Találtam egy rádiót amiből ezt ki tudtam menteni. Első ránézésre 3 sávos hangszinszbályzónak néz ki, balance potival. Átnéztem az elemeket, minden oké rajta csak az a probléma, hogy nem tudom hogyan használni... ha valaki tudna segiteni, megköszönném
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 29, 2013 /
 
Sziasztok! Parametrikus hangszínszabályzó rajzot keresnék. Vagy az SSM2045 ic beszerzési lehetősége érdekelne. Köszönet előre is annak aki segít!
(#) Gold007 hozzászólása Jan 7, 2014 /
 
Sziasztok!
Megépítettem EZT a Baxandall féle hangszínszabályzó áramkört és van vele egy kis problémám: nem működik Konkrétabban az történik, hogy szól tökéletesen, de nem tudom állítani a hangszínt...
És van pár fura jelenség is: hogyha menet közben kihúzom a tápfeszt akkor elhalkul, de lassan visszajön eredeti hangerőre, pedig a 4558-as nem kap tápot. Hogyha bedugom a tápba menet közben akkor pedig szikrázik egyet a csatlakozásnál(sorkapocs) és 1-2 mp-ig működik a hangszínszabályzó, majd megint visszajön eredeti hangerőre/hangszínre. Ezek alapján arra következtetek, hogy valamelyik kondi(k) lesz a ludas, de nem igazán van ötletem, hogy mi lehet a gond. Esetleg lehet hogy valamelyiknek túl magas a feszültség?(16V a tápfesz) Az elkók és a fóliák mind 35-100V-osak tehát azok nem, de esetleg a kerámia/tantál kondik okozhatják ezt?
(#) reloop válasza Gold007 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Szia! Tégy fel egy fotót, lássuk hogyan állnak benne a polarizált kondenzátorok!
Az IC 1-es és a 7-es kimeneti lábain mekkora az egyenfeszültség testhez képest?
(#) Gold007 válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Csatoltam a képeket a kész dologról. A zöld elko a 100uf-os, a fekete-kék pedig a 33-as.
Mind az 1-es, mind a 7-es lábon 16V van. A tápfesz ~16,5V.
(#) reloop válasza Gold007 hozzászólására (») Jan 7, 2014 / 1
 
Hír értékű, hogy mindkét kimenet a pozitív tápon van. A kondik jók, és rendben a beültetésük. A hiba egyik lehetséges oka, a 3-as és 5-ös lábak nem kapják meg a fél-tápfeszültséget, azaz a 8V-ot. Ennek kicsi a valószínűsége a képek alapján. Valószínűbbnek látom, hogy a 4-es tápláb nem kap testet, itt a foglalt beforrasztása nem éppen bizalomgerjesztő, nem látom, hogy felfutna rá az ón.
Remélem nem történt olyan hiba, hogy a tápvezetékeket elcserélted és fordított polaritást kapott az áramkör, sajnos nem elég markánsan tér el a két kanóc színe.
(#) Gold007 válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
A 3-as és 5-ös lábak tényleg nem kapják meg a fél tápfeszt. Ugyanis a 4-es(föld) lábon kívül az IC összes lábán 16-16,5V mérhető... Viszont jó hír hogy a 4-es láb érintkezik, multiméter szerint. Nem hinném, hogy fordított polaritás lenne a hiba, a kék a plusz, a szürke a föld, de a hátoldalon felirat is van.
(#) reloop válasza Gold007 hozzászólására (») Jan 7, 2014 / 1
 
A 3-5 lábakra a testről és a tápról egy-egy 10k ellenállás megy, ebből lesz a fél-táp. A test felőli nagy vagy szakadt.
Következő: »»   19 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem