Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a tápon van a zárlat a bejelölt alkatrészeken kivűl elméletileg az összes 5 voltról táplált alkatrész közül lehet valamelyik a zárlatos...
DE gyakorlatilag van két elég "érzékeny" túlfesz-védő dióda (5 és 12 volton), samsung-nál 90% hogy ott lesz a zárlat. Mérd meg a két alkatrészt amit kékkel bejelöltem, ha valamelyiken zárlatot mérsz óvatosan forraszd ki, ha eltűnt a zárlat, egy biztosan jó táppal kipróbálhatod, valószínűleg beindul majd. A diódát egy bontott panelről szoktam pótolni.
A bal oldali dióda a zárlatos. Remélem tudom pótolni. Egy tagan tápom van, tuti, hogy jó, de nem merem rádugni.
Köszi a segítséget.
Annyi fejlemény van, hogy mégis rádugtam, de nem pörög fel a motor. Ha rámérek a motornál a feszre, akkor nulla mind. Úgy néz ki valami más is elszállt.
Fet, vezérlő chip, vagy a motorvezérlő IC.
Megéri ennyit vacakolni ezzel az ezeréves, öreg winyóval? (én ilyenhez már csak akkor nyúlok, ha menteni kell róla)
Sziasztok!
Van egy westernd WD400-as ide hdd-m, ami azt csinálja hogy fekpörög, majd ezzel a ritmussal tik-tik-tik-csöpkisszünet tik-tik-tik-csöpkisszünet tik-tik-tik. Természetesen nem működik. Belenéztem és az látszik hogy elindul a fej és a közepénél azonnal visszarántja a parkalózónába (tányér legbelső része). Ha rávan dugva az ide kábel és ha nincs rádugva akkor is ugyanazt csinálja. Lehet ez csak kábel hiba? Mit csinál egy jó hdd ha csak tápfeszt kap ide-t nem? Köszi!
Ja és kb 15 másodpercenként elveszi a motor a gázt kb 1 másodpercra, majd újra elkezd felpörögni. Kb 2 perc után az egész leáll, és teljes csend..
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Pontosan ugyanezt csinálja. Úgylátszik valami típushiba. Na de végülis mindegy inkább már csak kiváncsi vagyok hogy milyen hiba ez, mert már úgyis kinyitottam...
http://m.youtube.com/watch?v=bCXh7mxO_t4
Fejhiba - Preamp hiba - vezérlési hiba - a lényeg, nincs felületről olvasott jel, ezért a vezérlő chip leállítja a motort.
Ha az típushibának tekinthető, hogy egy ilyen öreg merevlemez tönkremegy???
Köszi!
Szerintem valami elektronika lesz mert most kézben fogva indítottam és arra lettem figyelmes hogy a nyák másodpercek alatt szépen bemelegszik. De miért rángatja állandóan a parkolópályára be?
„...Annyi fejlemény van, hogy mégis rádugtam”
Nagyon egészséges ötlet volt mielőtt pótoltad a „diódát”. Ez ugyanis védelmi célokat szolgál az 5V-os ágon. Nem is közönséges dióda, vagy Zener, hanem ún. supresszor, tehát nagyon gyorsreagálású - főleg impulzusvágásra hasznos. Ebből pedig egy kapcsolóüzemű tápegység ki-be kapcsolásánál bőséggel keletkezik, a vezérlőchip amit véd pedig ESD érzékeny - elképzelhető mennyire örül a kapott tűimpulzusoknak. Tehát a „védődióda” nélkül csak nagyon stabil, áramkorlátos tápegységre szabad tenni kipróbálás, mérés céljából „...Ha rámérek a motornál a feszre, akkor nulla mind.” Mivel ez nem egy közönséges egyenáramú motor (háromfázisú meghajtást kap kb. 400Hz frekvenciával), roppantul csodálkoznék ha egy síma multiméterrel értékelhető eredményt kapsz. Jobb helyeken erre a mérésre szkópot használnak.
Sajnos olyan diódát nem kaptam, amilyen benne volt (GP430), helyette ajánlottak egy hat nyolcas supresszor diódát. Azt mondták jó lesz.
Más vinyónál mértem 0,4 V-ot, ezért furcsálltam a 0-t. A vinyó még mindig nem mozdul, több tippem nincs, úgyhogy keresek egy donor nyákot.
Tényleg valami fejvezérlő IC lesz a hiba, mert ez az ic aminek sok lába a fejre megy, eléggé gyorsan és erősen melegszik ez az ic.
„...úgyhogy keresek egy donor nyákot.”
Az előtted szóló is ezzel próbálkozott, olvashatod hogyan járt. Nekem sok-sok éves tapasztalat alapján az jött be, hogy főleg a Samsungnál bármi áron az eredeti elektronikát kell megjavítani - ha egyéb gond nincs, azzal működnie kell. (pár oldalt visszább olvasol, láthatod itt a fórumon is volt ilyen eset)
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következőben: Van egy 1 TB-s saját táppal rendelkező külső usb-s merevlemez amit mikor hálózatba dugva és bekapcsolva felpörög majd leáll és nem müködik.Meg lehet javítani? Csak szervízben? Válaszotokat előre is köszönöm.
Szervusz!
Legelőször is el kellene dönteni mi okozza a hibát. Tehát ki kell építeni a merevlemezt a külső házból, és direktben csatlakoztatni egy asztali számítógépben egy SATA portra. Ha így rendben működik, akkor a ház a hibás (elektronika, vagy a tápegysége). Egyszerűbb újra cserélni, mint javítani (egy átlagos műszerész óradíja 3-4.000 Ft.) Ha viszont az asztali gépben sem működik, a Bios sem detektálja, akkor a merevlemez hibásodott meg. Ez egészen biztosan nem javítható, az adatokat is csak kellő tudással rendelkező adatmentő szakember tudja (esetleg) lementeni. Ergo, el lehet gondolkozni egy új merevlemez beszerzésén...
Sziasztok!
Jó néhány témával ezelőtt már beszéltem az érdekes vinyómról. Egy WD2500ABYS, amit nem lehetett particionálni. HD Sentinel szerint minden rendben van. Gondoltuk le van védve Lockolva User vagy Security password. Ugye ezt az AIDA64-el meg lehet tudni. Szóval a gép látja a vinyót, az AIDA64-is, de az abban más semmi infó róla csak annyi hogy ott van és kész. Ebből gondolom hogy az Firmware a hibás. Nade, hogy lehet egy WD vinyón Firmware-t frissíteni? Milyen programmal? Ha valakinek van ötlete, kérem ossza meg velem. Köszönöm!!!
Link1...
Link2... Egyszer már kaptál tippet hogy mit csináljál. Miből gondolod hogy félév múlva mást fogok mondani? Nem tudsz házilagosan egy WD merevlemezen Firmware-t frissíteni, és még ha tudnál is, semmire nem mennél vele, nem segítene. Olvasd el a múltkor leírtakat. Láthatod, hogy van olyan aki a tanácsom alapján megoldotta.
Köszi a választ, de, ugye akkor két lemeznél volt ugyanez a probléma. A Seagate lemezzel annyi volt hogy egy jumper volt beledugva, azt kihúztam és a probléma eltünt. Azóta is működik.
Ezt hiába jumperelem, vagy valami semmit nem tesz. Egyszer jumpereltem capacity limit módba akkor adott 170Gb-t amit tudtam használni. Particionálni, formázni, minden. De már hiába csinálom ugyanúgy capacity limit-be nem reagál. Ennyi észrevétel volt eddig. Akkor mindenféleképen le van Lockolva?
Ezt innen semmiképpen nem tudom eldönteni. A Cap Limit semmit nem befolyásol, csak a méretet limitálja 32G-re (régebbi gépek kedvéért), ha jelszóval védett akkor ugyanúgy használhatatlan. Indítsd el az MHDD-t és nézd meg, hogy a drive inicializásánál mit ír ki. Ha Lock van rajta, jelzi.
Azért vigyázzál, hozzám már elég sok lemezt hoztak azzal hogy jelszóvédett, próbáljam megoldani - a vizsgálat pedig kiderítette hogy símán rossz, meghibásodott. Számomra ezért csak az a perdöntő, amit az MHDD mutat.
Hát igen csak annyi a bökkenő hogy ez nem megy Win7-en.
Ember - ez egy dos-os program, semmilyen Windows alól nem megy, nem is szabad így indítani!
Töltsd le a Hiren's bootcd-t és azzal vizsgáld meg.
Sziasztok nekem van egy 120GB maxtor vinyom amin fontos adatok vannak, tökéletesen vele egyező darabról át tettem az elektronikát és avval is vagdalózik a fej nem kel életre, valakinek ötlete?
Sziasztok van egy 80 gb os WD IDE vinyóm és az a probléma vele hogy sípol ... olyan letisztult
![]() ![]() ![]() Esetleg panel csere megoldaná a problémát ? csak adatmentésig szeretném visszahozni az életbe.. ![]() ![]()
„...át tettem az elektronikát és avval is vagdalózik a fej nem kel életre”
Mert sajnos nem az a baja. Valószínűleg a Preamp adta meg magát, vagy a fej nem olvas valamiért. Tehát nincs felületről kapott jel, ezért állandóan parkhelyzetbe áll majd újra próbál pozícionálni, ezt hallod. A javításának (mentésének) az árából vehetsz kb. 50 ilyen HDD-t.
„... olyan letisztult nyákja van tehát nincs rajta tapintható alkatrész”
Van azon alkatrész bőven, csak le kell venni a panelt és megfordítani. Ha a tevékenységed miatt a zárlat átjutott az elektronikán, akkor sajnos komolyabb károkat is okozhatott a mechanikán belül (abban is van, méghozzá igen kényes elektronika). „...és az a probléma vele hogy sípol” Nem tudom hogy vagy vele, én azzal a tönkretett elktronikával egészen biztosan nem próbálnám elindítani azt a merevlemezt. Azonnal lekapcsolni, levenni a gépről és hozzáértőhöz eljuttatni, ebben az esetben talán tudnak rajta még segíteni. „...Esetleg panel csere megoldaná a problémát?” Csak egy hozzászólást olvassál vissza, hogy a házilagos elektronikacserének (vizsgálat nélkül) mennyi értelme van. Egyszerűen nem értem - gond van a merevlemezzel, és egyből ott a „csodálatos ötlet” hogy cseréljük ki rajta az elektronikát, ha kell ha nem. Talán azért mert ez az egyetlen, amit egy ötéves gyerek is meg tud csinálni? Komoly szakember egy csomó mérést elvégez mind az elektronikán, mind a mechanikán mielőtt erre az elhatározásra jutna. Legelőször azt mérlegeli javítható-e az eredeti panel (ugyanis ez a legbiztosabb), ha nem akkor először hozzáigazít egy másikat, vagy keres egy azonos donort és csak ezek után végzi el a cserét. Az élesztés pedig kizárólag rövidzárvédett, áramkorlátos tápegységről történhet a további károsodások megelőzése miatt (a hétköznapi PC tápok sajnos nem ilyenek).
Értem... igen tisztában vagyok vele hogy a másik fele gazdagabb
![]() ![]() soha nem szedtem le a panelt hogy megnézzem van e valami látható kár rajta esetleg, bár kétlem.... szóval keressek egy hozzá értőt aki be méri nekem a panelt Köszi a részletes választ.. ![]()
na pont ugyan ilyen a vinyóBővebben: Link
és valahol a táp csati alatt érhettem hozzá persze nem sokat segít
Üdv!
Letöltöttem a Hirens CD-t. Kiírtam. Ez most gondolom be kell boot-oltatni a géppel úgy hogy csak a hibásnak vélt vinyó legyen az alaplapra kötve. Még nem használtam ezt a cuccot, mit kell itt csinálni? Kérhetek egy kis eligazítást? ![]()
Igen, jól gondolod. Indulás után kapsz egy menüt, itt a Dos programok-at válaszd, majd HDD tools, ezen belül megkeresed az MHDD-t és elindítod.
F2 - inicializálás: itt látnod kell a csatlakoztatott HDD-t. Innen letölthetsz egy rövid leírást, nagyon hasznos. Amit a múltkor belinkeltem, még több infót találsz róla.
Na megtörtént a dolog de csak fél sikerrel.
Addik od, hogy megnyitottam az MHDD-t, aztán kérte hogy válasszam ki a controllert, 1,3 vagy5 lehetőség. Kiválasztottam egyesével mind a hármat, enter aztán f2 és drive is not ready üzenetet kaptam. Azt hittem a vinyó a gond, így megpróbáltam azzal a vinyóval ami a gépben van, de ugyanaz a hiba. Mit rontottam el? Esetleg valami alaplapbeállítás is kellene? |
Bejelentkezés
Hirdetés |