Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Füstgép építése házilag
 
Témaindító: 021, idő: Dec 7, 2005
Lapozás: OK   33 / 40
(#) Andras25 válasza Noo hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Jaahh ok tényleg ha jobban megnézem akkor még nagyobb grat
(#) Andras25 válasza Noo hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Kösz
Csak itt pár hozászolással elöbb itt valaki a 250fokot említette hogy az kell neki tartósan azért gondoltam tehát akkor szerintetek is ez így működőképes lessz kicsit kevesebb mint 5-6 m rézcsővel én maximum 4m gondoltam agyáriakhoz képest ez is sok már ott állítólag csak 10 cm cső van és fűtőpatronokkal van megoldva a fűtése a tömbnek.csak ahoz tizedes pontosságú helye kell legyen hőgy ne égjenn szénné hamar ezt is a szaki mondta ő szétszedett egyett.
(#) Noo hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Nem emlékszem pontosan de mintha nálam is 4m cső lenne. Egy gyári kazánban nem vacakolnak a rézcsővel. Egy nagy menetes szárra hasonlít a belseje amit viszonylag szorosan körbevesz egy cső. Tulajdonképpen a menetekben lesz a folyadékból füst. A középső menetes részben van kialakítva a hely a fűtőegységnek. Nem olyan ördöngösség ám, ha látsz egyet szétszedve akkor meg fogsz lepődni, hogy ennyi az egész?
Volt nálam egy gyári gép ahol 232 fokos szabályzó volt benne. Szóval valahol ekörül kell keresni a megoldást.
Itt egy hosszában szétvágott kazán.
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Köszönöm
(#) rejtettlampas válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia András!
Köszi a dicséretet. Látom te írtál a videómhoz, de még mindig nem jutottam oda, hogy leírást csináljak. De talán már nem is lesz rá szükséged, úgy látom kezded érteni a lényegét. A felépítés amit leírtál, így elsőre jó lehet. Az esetleges hibák úgyis majd építés közben jönnek elő, majd korrigálsz akkor. ettől szép a házi (hobby) építés. A következő kazánom már biztos olyan menetes lesz, mint a gyári. Fogok egy alu tömböt és fúrok bele egy lyukat. Majd esztergáltatok bele egy passzos átmérőjű rudat (szintén aluból), amire esztergályossal csináltatok trapéz menetet. Melegen összeillesztem, betétnek lyukat kimarom és kész is a kazán. Sokkal egyszerűbb, nem is tudom miért nem így csináltam???

Na de teszek fel néhány képet, már majdnem végleges a füstgépem. A két kis trafót kell kicserélnem egy nagyobbra mert egy nem bírja el a szivattyút, meg kell bele biztosíték, főkapcsoló. A többi rendben, ja meg festés a burkolatnak!
(#) Andras25 válasza Noo hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
ez igen nem semmi de így ezzel a megoldással sztem, de csak hasra ütve is maximum kb. ahol a folyadék szublimál az a menethossz nem több mint 1,5 m
(#) peterseprenyi hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
Hali!
Nagyon tetszenek a megoldásaitok, bár a hatásfogát így nem látjuk! A design is értékelendő, a számítógép gépház után, ez egy áttörés
Így tovább, jó szórakozást
(#) Andras25 hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Sziasztok!
A 240V-os 48W 15 Bar nyomásra képes ulka szerintetek megfelelelő?
(#) Noo válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Igen, általában a gyáriban is ilyen van. Van gyártó ami másikat használ.
(#) Andras25 hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Köszi a gyors választ meg is rendelem akkor jol emlékszem
hogy az jo
köszi
(#) Andras25 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
sziasztok ismét
alakul a dolog elkezdődött legalábbis
az a ulka amit írtam ki lett próbálva és csak kicsit nyom(szinte csak köpködótt sztem) bár 1l hamar kinyomott de ez ugye csak azért van mert inkbb nyomást tud igaz?ugye én a vizhűtéspumpámhoz hasonlítom az max ford. 1-1,5 m is ellő ez a kicsike meg kb olyan 40cm csak ilyennek kell lennie?mert amikor a kezem odaraktam akkor azt éreztem hogy nyomás az van
eddig ezek vannak meg!
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) Noo válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Nem emlékszem, hogy az enyém mennyire köpködött. De ha 40 cm-re nyomja a vizet akkor nem lesz gond. Nagy nyomáson szoktak dolgozni ezek a pumpák. Ilyenek vannak a kávégépekben is.
(#) rejtettlampas válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /
 
Üdv! Egy megjegyzés, hogy ha a rézcsövet tekered majd fel, akkor arra vigyázz, hogy még véletlenül se törjön meg élesen, mert ellapul és elzáródik belül. Ezek után már nem tudod vissza egyengetni, hogy újra kerek legyen!

A szivattyút honnan rendelted és mennyiért? Nekem autó ablakmosó pumpa van benne de gyenge a nyomása, nem fúj túl messzire. Ki kéne cserélnem.
(#) Andras25 válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jan 18, 2014 /
 
Hello
Sorry hogy csak most válaszolok kicsit leamortizáltam a szemem a kazán heggeszttésével.A expolygon kft ajánlották mert ott ocsló csak én már addigra megvettem máshol salyna nekik jó pénzèrt na mind1. Addig is itt 1kép a félkész kazánról és a fűtőszálról izzás közben.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) rejtettlampas hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Sziasztok!
Sikerült végre egy talán értékelhető videót készítenem a gépemről működés közben. Mostmár kész van teljesen. Festés hiányzik még esetleg, meg gondolkodom, hogy a szivíttyút (most autó ablakmosó szivattyú van benne) le kellene cserélni egy 48W-os ulka rezgőszivattyúra. Ezen felül tökéletesen működik, mostmár a hőfokot is sikerült nagyjából belőni olyan pontra, ahol még nem égett szagú a füst, de nem is köpköd egy cseppet sem a gép.

A videó ITT látható!
(#) Andras25 hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Sziasztok ismét
Hát elkeseredtem kicsit úgy tűnik kicsit túlméreteztem a dolgot ugyanis sok anyag kell bele úgy ahogy gondoltam 10 kg ólom ment csak a kicsi részbe ahol a fűtőszál van az alapján kéne még vagy 20-25kg a magasabbik részbe (ahová a rézcső megy majd) ugyhogy lehet kicsit szüneteltetve lessz a én projctem mert most 20-25kg ólmot nem tudok venni,de ha egyszer kész lessz remélem atom lessz és csak úgy nyomja majd afüstöt talán megállás nélkül is ha akarom mert ha kilessz öntve majdnem 40kg ólommal abban lessz tartalék sztem.Nem?
Az biztos, hogy combos lessz a drágasáág.És mien ház fogja majd ezt elbírni huhh.Ez már inkább ködgép így nem?mien alternatív ötletetek lenne ólom helyett?
Mégegyszer grat rejtettlámpás szép nagyon.
Kép a kisebbik feléről a kazánnak holnap meg beleteszem a nagyobbikba a rézcsővet valahogy
csak még nem tudom hogy varázsolom bele
(#) rejtettlampas válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
Szia András!
Miért nem csinálod úgy, hogy laposra tekered fel a rézcsövet és egymásra téve a fűtőszállal, szorosan összefognád két vastag alumínium lap közé? Utána becsomagolod üveg gyapotba és kész. Tartaná az a hőt rendesen!
(#) Andras25 válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
hello
igen értem mire gondolsz hogy merőlegesen a fütőszál párhuzamos meneteire én is erre gondoltam de ha csak 1-1,5m megy bele akkor még lehet hogy nem ugy hajlítom meg ahogy eddig volt hanem 45fokban elcsusztatva és akkor nyerek magasság csökkenést,(nem akarom hogy köpködjön, kicsit sem) mégis megmarad majdnem a 3m hogy tutira szublimáljon nekem a lötyi, holnap kipróbálom a szilikoncsővel ha ok a menethossz ahol megy a lötyim majd, akkor kiegyengetem a rézcsövet(óvatosan persze ne törjön el és ugyanot nem hajlítom ujra ez volt az alapötlet is csak miközben hajlítottam a csövet ahogy most van jobbnak tünt így de hát a költséghatékonyságra ugye néha ráfarag az ember mert többet enne meg, mint elötte)és ujrahajtogatom kisebb magasságban mint eddig és akkor kevesebb ólom is elég lessz majd meg hejtakarékosabb is lenne
(#) Noo válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /
 
Az ólmot miből nyerted? Ha van lehetőséged, akkor méhtelepen talán tudsz venni akksit abban van. Valami 1000/db áron szokták átvenni annyiért talán el is adják.
Mondjuk szerintem a 40kg-os cucc nagyon sok. Azt a mennyiségű fémet fel is kell fűteni rendesen ami nem kevés idő. De az is lehet, hogy annyi hőt elvisz, hogy nem lesz képes egy 2KW-os fűtőszál felmelegíteni.
(#) bendoroland hozzászólása Jan 20, 2014 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy van egy 700 wattos gyári füstgépem és a füsterőt szeretném szabályozni meg lehet e ezt valahogy oldani? Én dimmerre gondoltam hogy csinálok a szivattyúhoz csak nem tudom hogy működne e a dolog?
(#) Andras25 válasza Noo hozzászólására (») Jan 21, 2014 /
 
hello
az ólmot igen mlhtelepről de nem a méhteleptől vettem hanem mázlim volt és éppen hozott egy hapi és tőle vettem meg, fandliban olvasztotta össze és az nekem is jó volt az ujraolvasztáshoz és kell mégegyszer ennyi kell, egyenlőre azt nem tudom hogy honnan de 250ft ért veszik át az ólmot(én is annyiért vettem át),ugyhogy nem lessz 40 kg a cucc csak 20 kb.
A méhtelep vezetője azt mondta ők csak vesznek nem adnak el tehát ez tényleg csak mázli volt.
Jah és csökentettem a magasságát a rézcső menetnek nehéz volt ujrahajtogatni de így helytakarékosabb is
Így csak 3cm a magassága és kiszámoltam még ennyi ólom és kész is van a kazánom csak addig is összeforrasztom a két kazánfelet hamár itthon vagyok a szemem, miatt ill. most segít egy ismerős.
(#) Andras25 hozzászólása Jan 21, 2014 /
 
ill. heggesztem nem forrasztom
(#) rejtettlampas válasza Andras25 hozzászólására (») Jan 21, 2014 /
 
András!
Az a 20 kg is nagyon sok, nem? Valami könnyebb megoldást kéne szerintem alkalmazni. Tartállyal, folyadékkal, mindennel együtt nagyon sok lesz! Én maradnék az alu táblák közé összeszorított fűtésnél, illetve nálad inkább az a baj, hogy nagy területet foglal el a fűtőszál, amiatt pedig nehéz kisebb helyre tömöríteni. De hidd el, ha befognád két alu lap közé a fűtőszálat és a rézcsövet szorosan, majd bevonnád üveggyapottal, ugyan olyan jó hatásfokú kazán lenne, mert nem kéne felfűteni azt a sok ólmot is!

De persze te építed, úgy ahogy te akarod. Csak jó tanács volt
(#) epyn hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Sziasztok.
Valaki csinált saját időzitő áramkört a füstgépéhez?
Állitható periódusidő és állitható fújási idő(füst sűrűség;telitettség,vagy helytelenül teljesitmény)
Gyakorlatilag egy gyári din5-ös csatlakozójú füstgép vezérlő leutánzása a normál 6.3-as jack dugóra.
Találtam viszonylag egyszerű megoldást egy ne556-val.Most tesztelem légszerelve,jól működik,csak a nagy periódusidőhöz(6-7 perc) kellene egy legalább 2Mohm poti.
Most már csak azt kell megoldanom,hogy ne csak szimulálja a szivattyút, egy LED-vel,hanem inditsa is.
Ha valakit érdekel ez az "automata" füstgép vezérlő,lerajzolom szivesen és kitárgyalhatjuk a részleteket.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) Andras25 válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hello/sziasztok
Hát igen, nem egy könnyű darab lessz.Viszont egyszer ha felfűt ebben lessz tartalék az biztos,és utánna akár folyamatosan is tudja majd adni a füstöt ha úgy akarom,csak ezért méreteztem túl most mai nappal itt tartok ahogy a képeken látható már csak két csatlakozás kell a rézcsőre keményforrasztással meg az ólommal kiönteni(a menetes szár ahol van ott a kapillárcső lessz a hőfokkapcsolónak)
(#) Andras25 hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Jah és amugy valóban belessz tekerve üvegszövettel ahogy te is mondtad
(#) Noo válasza epyn hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Az enyémben van időzítő. Egy kis kapcsolóval tudom választani, hogy automata vagy manuális legyen.
Egy relét kapcsolgat ami a szivattyúnak ad áramot.
(#) epyn válasza Noo hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Állitható paraméterekkel rendelkezik?
Amúgy jól sikerült a kisérlet.A gyári nyomógomb csak a relét kapcsolja 12V-ra,ami a szivattyút a 230V-ra.

Most már csak megfelelő értékű passziv alkatrészek kellenek,kimérni a potikat mennyi idő mig állapotot vált a kimenet és többé nem kell a gombot nyomogatnom.Sosem szerettem,főleg mert hogy mások viszont igen.Elfüstölnek nekem fél litert fölöslegesen,igaz sosem volt szivem elvenni tőlük a távkapcsolót.
(#) Noo válasza epyn hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Igen állítható. Már nem emlékszem, hogy milyen időket lehet állítani. De működött.
Ezt csináltam meg
(#) epyn válasza Noo hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Értem.
Amin ma dolgoztam az más.
Ezt vettem alapul,ami ebben a formában alkatrészek megfelelő megválasztásával tökéletesen jól működik.
Tehát beállitható hogy mennyi időközönként inditsa a szivattyút ami szintén beállitható hogy a bekapcsolt állapotot mennyi ideig tartsa.
Tehát ha pl 5 percre állitom a füstölést akkor az 5 perces közönként még plusz azt is tudom szabályozni mennyi ideig fújjon füstöt.Ez természetesen másodpercek vagy csak egyetlen rövid fújás.
Az időzitő RC tagokat pedig hozzávetőlegesen itt ki tudom számolni
Következő: »»   33 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem