Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   377 / 562
(#) (Felhasználó 46585) válasza szell69 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Azt nem tudom, milyen a hőfokfüggése a saválló lemeznek. Ha sokat változik, akkor az áram középértéke is annyit fog változni a hőmérséklet függvényében. De egyszerűen kipróbálhatod, valami műterhelést tegyél a kimenetre, mondjuk folyjon 50 A és csak a söntöt kezd el melegíteni hajszárítóval, vagy hőlégfúvóval. Közben mérd a kimeneti áramot, hogy mennyit változik. Ha csak keveset, akkor már nagyon jó.
(#) zoly15 válasza szell69 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Meg tudnád mondani ennek az ellenállását?
(#) szell69 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Melyikre gondolsz?
(#) zoly15 válasza szell69 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
A saválló lemezre gondoltam, bocsi
(#) Madand51 hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Sziasztok!

Újra hozzáláttam a Colt élesztéséhez. Biztos, hogy a meghajtó trafó nem volt jó, a "sötétzöld" színű gyűrű mérés szerint nagyon nagy AL számú volt (én kb. 10000-es AL-t mértem) egy 25*15*10-es gyűrűnél, ez kb. M6 vagy T38 anyagnak felel meg. ?ost E20-as ferritre csináltam meg és jónak tűnik.
Hegesztettem is vele, de csak röviden mert az áramváltós résszel valami nem stimmel. Jelenlegi mérési adatok szerint (leválasztó trafóról):
Frekvencia: 64 kHz
Üresjárati fesz: 72,2 V (digitális műszerrel)
Terhelt fesz:36,1 V (jelenleg csak 3,6 ohm ellenállással tudtam terhelni

2 db HGTG30N60A4 IGBT van benne (Tubiféle kisebb teljesítményű verzió).
A képek:
(T3gater28) VT3 gate és az R28 (IBGT-re megy) (csak vezérlő fesz)
(aramv1) üresjárásban az áramváltó és a R28
(aramv2) terheléssel ua.
(r30R28) 2 IGBTre emnő ellenállás (csak vezérlő fesz)
Vezérlés (eredeti)
Végfok (eredeti)

Az áramváltónál a szkóp az áramváltó 2 vezetékére van rácsíptetve.

A gondom, hogy az áramváltónál nem látom azokat a szép jeleket, amiket itt a fórumban mutatnak. Lehet, hogy kevés a terhelés rajta?

üdv. András
(#) dara válasza Madand51 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Ne az áramváltóra rakd a szkópot,hanem a rajzon az 5-6 csatlakozásra.Terheld,és akkor nézd a szkóp ábrát.Egyébként úgy néz ki hogy jó lesz.
(#) Jóska84 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Ahogy most visszanéztem Csinga épített hasonlót ha jól láttam ott is hasonló a meghajtás, és neki 50KHz-en ketyegett ugyanezzel a menetszámmal bár ő a pontos magméretet "keresztmetszetét" nem írta vagy csak elkerülte a figyelmem.
Ha én is 50KHz-en ketyegtetném akkor a Táblázat szerint 100mT vagyis a Macival 200mT lenne a gerjesztés, ebben az esetben ha jól értem akkor az IGBT-ken lennének kapcsolási veszteségek vagyis abból kellene több meg a hatásfok kárára is menne a dolog, bár lehet ki kellene próbálni igazából a 100A-rel is elégedett lennék.
Mikróból bontott ventivel hűteném amúgy, ha az megfelelő szinten tudja tartani akkor lehet maradna az eredeti 35KHz.
No majdcsak kiderül bár nem kapkodom vele, az IGBT-ket még nem rendeltem meg a nyák ugyan készen van hozzá meg is mértem régebben amik voltak írva (bár még ráfogok újra mérni a dolgokra, fogalmam sincs már mit hogy terveztem meg hozzá ) meg az egyenirányítás, a letapadás védelemmel kell még (olyan mint a luca széke ).
(#) Madand51 válasza dara hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Köszönöm a választ, így már egész másképpen néz ki.

A képeken terhelés nélkül és terheléssel:
(#) dara válasza Madand51 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Igen ez már jól néz ki.Én is csináltam párat ebből a kapcsolásból,nekem nagyon bejött.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Szeretném elkezdeni az inverteres CO hegesztőt megfelelő kapcsolást nem találtam sajnos de van egy elképzelésem:
az alapja az UCC3808 köré épített teljes híd lenne amit itt már láttunk, az IGBT meghajtást úgy módosítanám mint ahogyan az előzőnél csináltam csak duplán (olyan majdnem mint a Maci) az a meghajtás inkább MOSFET-hez jó, az IGBT kikapcsolását negatív gate feszültséggel nem lehet gyorsítani a FET-nél talán lehet, az áram mérés is áramváltós lenne mint a Macié persze itt a szekunder tekercsre nem egy dióda meg lemágnesező hanem egy graetz híd menne, az áramot nem kell álligatni csak egy maximális 180-200A fix értékre.
Számításom szerint elég lenne egy ETD59 mag 60/2x7 menettel 35kHz-en.
A feszültség szabályozást nem tudom hogy lehetne megoldani, lehet elég ha egy potival a PWM kitöltést vezérlem (nem szabályzom!) 25-50% között így a fojtó majd kiátlagolja 15-30V közé a kimeneti feszültséget, ha visszacsatolással szabályoznám akkor vagy kellene a kimenetre kondenzátor + vasmagos fojtó (drága) vagy olyan szinkron mintavevős kapcsolás kell mint amit a forward CO kapcsolásnál láttunk.

Illetve jó lenne valakinek látni egy gyári gépet, ez elég; egy trafós plazma vágót egy lakatos elbeszéléséből építettem -mit látott benne szétszedve- úgy hogy még nem is láttam ilyen gépet messziről sem.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
(#) dara válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Ha a plazma ment,ez is menni fog.Hajrá.
(#) detergent válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Sziasztok!

Rászántam magamat egy valóban használható gép építésére, mert a tömegvackokkal már tele van a hócipőm. Nem vagyok szakmabeli, és a fórum átolvasása után döntöttem úgy hogy belevágok. Azonban ellentmondásokba botlottam, melyek feloldásához kérnék segítséget.

Itt a kérdés:
Bővebben: Link
Itt a válasz:
Bővebben: Link

És az ellentmondás Tubi hozzászólása, amit ha jól értelmezek kizárja a belső diódás IGBT alkalmazását:
Bővebben: Link

Nekem HGTG30N60A4D-ből van megfelelő mennyiség. Ezért lenne fontos tudnom hogy veszélyes hulladékot fogok-e gyártani belőlük, vagy ezekkel működni is fog a maci.

Köszönettel: Tibi
(#) (Felhasználó 46585) válasza detergent hozzászólására (») Jan 28, 2014 / 2
 
Az áramkör működési elvéből következik, hogy a belső diódán ( ami a kollektor-emmitterrel van párhuzamosan kötve ) nem folyik áram. Így az bele felesleges. De ha benne van, akkor sincs probléma, mert az a dióda le van zárva. Vagyis akármilyen IGBT-t betehetsz.

A Maci úgy működik, hogy a két tranyó egyszerre kapcsol be, ekkor rákapcsolja a trafó primerét a betápra. Folyik az aktuális terhelőáram és a trafó mágnesező árama, ami mondjuk 2...500 mA. Ha a tranyókat kikapcsoljuk, akkor a terhelés felé megszűnik az áram folyása és csak a trafó mágnesező árama akar tovább folyni. Ekkor nyit ki az a két dióda, ami még az áramkörben van ( tehát, nem a tranyókban levő dióda! ) és a primer tekercset a tranyós vezetéshez képest fordított polaritással kapcsolja rá a betápra. Ennek hatására a mágnesezőáram elkezd csökkenni. Azért kell 50%-ban bekorlátozni a kitöltési tényezőt, hogy az előbbi mágnesezőáramnak legyen ideje nullára lecsökkennie. A csökkenés sebessége megegyezik az emelkedés sebességével ( vagyis a tranyók bekapcsolt állapotbeli sebességével ) emiatt legalább annyi időre van szükség a tranyók kikapcsolt helyzetben tartáshoz, mint a bekapcsolt helyzet ideje. A szabályozás során a kitöltési tényező csökken. Ez azt jelenti, hogy a mágnesezőáram is kisebb értéket ér el a tranyók bekapcsolt helyzetében, tehát, rövidebb ideig tart a mágnesezőáram lecsökkenése nulláig. Ilyenkor van egy kis idő a következő bekapcsoláshoz, ez ideig árammentes a trafó, meg az egész főkör. Természetesen, az árammeredekségek ugyanakkorák, mint nagyobb kitöltésnél, mert ez csak a betápfesztől függ.
(#) detergent válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Ezt még informatikusként is (majdnem) megértettem.
Köszönöm kimerítő és gyors válaszodat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza detergent hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Informatikus? Muszáj neked hegedűlni?
(#) detergent válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Muszáj, mert sajnos egyre kevesebb a mester, aki a szakmájában valóban az. Így viszont vagy sokáig keresgélsz míg megtalálod a problémádat megoldani képes embereket/mestereket, vagy ősz hajszálak, anyázás, idő előtti elhalálozás infarktusban az elvégzett dolgok milyensége miatt. Úgy döntöttem amit tudok megcsinálok magamnak. Egyik ilyen dolog a hegesztés. Kövezzenek meg érte, de amint egy kicsit megtanultam hegeszteni, meg is szerettem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza detergent hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Ismerős történet... emiatt 10 éve építkezek...
(#) Ge Lee válasza detergent hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Kicsit gyakorolsz és csinálsz ugyanolyan (vagy szebb) varratot mint a "mester". Az csak tévhit hogy a problémádat megoldják. Ha megnézed hogy mekkora összeggel rövidítettek meg az elvégzett munka fejében, akkor arra is rájössz hogy nem oldották meg, hanem még többet csináltak.
Az élesztésre figyelj oda nagyon, és akkor talán elég lesz a meglévő IGBT készlet, nem kell újakat beszerezni.
(#) detergent válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
A gyakorlás már kielégítő, most következne egy szuper kis gép összerakása. Sajnos már elküldtem az örök vadászmezőkre néhány IGBT-t. Most már azonban van egy oszcilloszkópom egy kedves régi ismerősöm jóvoltából. Ezúton is köszönet érte, még ha csak átmenetileg használhatom is. Estére mindenképpen buta kérdésekkel fogom a fórumot elárasztani a mit és hol mérjek kategóriában. Végigolvastam már többször és tudom hogy volt is róla szó, hogy miket kell vizsgálni, de mielőbb vissza szeretném juttatni a gazdájának a szkópot. Ezért kérnék egy kis segítséget a mérésekben.Hogy mekkora hibákat generálnak a kedves "mesterek" ez sajnos nem újdonság. A házam utólagos hőszigetelésében elvégzett kontárságokat kb 50nm felület után vettem észre. A maradék 200-at már egyedül raktam fel....
(#) Tubi56 válasza detergent hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Idézet:
„Nekem HGTG30N60A4D-ből van megfelelő mennyiség”

Nagyon jó az oda, amit én írtam annó az nem valós, Mert a hiba más okból kifolyólag volt előállítva!
(#) (Felhasználó 46585) válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 28, 2014 / 1
 
Nem kell mentegetőznöd, így is hervadhatatlan érdemeid vannak...

De azért azt nem értem: te előállítod a hibákat? Nálam maguktól jönnek...
(#) Tubi56 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Hát én állítottam elő csak tudtomon kívül, de nekem kellett el is hárítani!
Ettől függetlenül dicséretes, hogy van aki tényleg olvas és más hibáiból tanul, na ez az okos ember.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) detergent hozzászólása Jan 28, 2014 /
 
Kölcsön oszcilloszkóp:ON
Pendrive bedug.(4GB)
Szkóp azt modja: Neeeeem akarom.
Keres kisebbet. Jó informatikus halad a korral, nincs kisebb.
Telefon, nagyon nehezen van kisebb.
Elmegy érte, elhoz.
Eljön az este.
2×0,5dl egylépcsős lepárlású vilmos.

Egyébként ilyet mértem a 6. lábon, és az IRF540 középső lábán. Asszem valami nem jó.
(#) _BiG_ válasza detergent hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Olyan disznóvágási hangulatú... Egészség!
(#) detergent hozzászólása Jan 29, 2014 /
 
Ez normális, hogy az IRF540 középső lábán ilyen jelet mérek?
(#) (Felhasználó 46585) válasza detergent hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Tegyél be egy kapcsolási rajzot is, mert a Maciból is létezik többféle.
Mi az a 6.-os pont? Ez a gate feszültség lenne? A második képen nekem úgy tűnik, hogy a FET-en nagyon nagy áram folyik. Ha jól látom, akkor a bekapcsolás után a tranyón leesik a feszültség, de gyorsan kezd is nőni, mert túl nagy áram folyik rajta. Tehát a tranyó ( majdnem ) zárlatra dolgozik. A gate meghajtó trafók szekundereiből egy-egy kivezetést emelj fel a panelról, hogy ne érintkezzen. Akkor meg kell javulnia. A szkóp szerint csak 500mV a tápfeszültség? Akkor az is leesik a nagy áram miatt. Tegyél be fényképeket is.
(#) detergent válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Nincs beforrasztva a gate meghajtó trafó.

UC3845B 6. lábáról van szó.
(#) detergent válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Ezt a rajzot használtam.
(#) detergent válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
És így néz ki a panel.
(#) detergent válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Köszi!
Igen, valóban ölős kedvemben voltam... Feltételezné az ember, hogy egy ilyen modern kütyü nem dumál vissza pendrive mérete miatt.
Következő: »»   377 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem