Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szűrőt, de milyet?
 
Témaindító: sanyo, idő: Dec 26, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sanyo hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Sziasztok! Van egy olyan gondom, hogy egy szűrőre lenne szűkségem ugyanis, itt nálunk Vajdaságban nehézkes az RTLKlub vétele. Ez azért van mert a közszolgálati tv az RTS1 túl erőssen sugároz, a Szerb tv a VHF5 csatornán van míg az RTL a VHF6-on....a zavar ugy jelenik meg hogy az RTL-ben folyamatosan úgymond vízszintesen úszik a szerb adó, esetleg valakinek valami 5lete hogyan lehetne elnyomni valami szűrővel a szerb tv adását. Válaszaitok előre is köszi!
(#) 0123456789 válasza sanyo hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
hi szerintem hogyha szűrőt raksz közé akkor lehet hogy megszűri de az akkor rtl is rossz lesz
(#) Pafi válasza sanyo hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Irányban nem különböznek? Ha igen, akkor úgy kell beforgatni az antennát, hogy az iránykarakterisztika minimuma az RTS1 felé mutasson, vagy legalább közelítsen hozzá. Szűrőből nagyon meredek kellene, wobblerszkóp nélkül nehéz behangolni.
(#) potyo válasza sanyo hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Nemtudom hol laksz, de mi Adáról annakidején az RTL Klub-ot az UHF 57-es csatornán néztük kb. szeged felé fordítva az antennát. A zavarás is pontosan ugyanezen csatornán érkezett, de majdnem 180 fokos szögből, így az antenna mögé helyezett fémlap gyönyörűen működött "szűrőként". Én egy 200 literes vashordó levágott fedelét használtam. Ugyanez a megoldás volt a kábeltévé szolgáltatónál is használva akkoriban, manapság már műholdról veszi a jelet.
(#) sanyo válasza potyo hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Szabadkától 35km-re lakom Bácskossuthfalván, a csávolyi adó jelét veszem egy erre a frekire készített Yagi antennával és egy egyszerű piaci erősítővel amely kb. 2euro volt. Lehet az erősitő is hibás?( rossz minöségű)
(#) Vatti válasza sanyo hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Hali !

Itt van a sugárzási térkép : Bővebben: Link ha forditanál az antennádon és szerencséd van a vhf-ben a 2-es csatornán is ad Pécsen az már elég messze van a 6-ostól nem fogja zavarni. A szűrő szerintem sem fog működni. (A térkép szerint Csávoly-ból a 7-es cstornán adnak.)
(#) potyo válasza sanyo hozzászólására (») Dec 28, 2007 / 4
 
Valahol volt egyik ujságban egy cikk, hogyha a két adó nem egy irányból (vagy nem ellentétes irányból) ad, akkor két egyforma antennával kiüthető a zavaró jel (a két vett jel kioltja egymást), a venni kívánt adó jele pedig még erősebb is lesz. Ha megtalálom a cikket, beszkennelem és elküldöm email-ben. Gondolom nem probléma, hogy szerbül van.

Az erősítő szerintem ebben az esetben nem ront semmit, bár valószínűleg nemis segít. Egy jó antennát nem lehet kiváltani gyengébb antennával és erősítővel.
(#) bmajor hozzászólása Máj 21, 2011 /
 
Hello!

Szükségem lenne egy aluláteresztő szűrőre, amelynek a letörési pontja kb 1,5 GHz nél van, és 2,4 GHz-en már jelentős a csillapítása. (Gyári adatokat nem néztem, de majd 1 GHz van a két frekvencia között, gondolom egy kevésbé jó meredekségű szűrő is megfelelhet.) Tudom hogy lehet venni ilyet, de házilag kivitelezhető lenne komolyabb műszerpark nélkül? Meg hogy egy ilyen szűrőnek mekkora az impedanciája? El lehet készíteni 50 ohmosra, vagy illesztőtagok kellenek?
(#) pucuka válasza bmajor hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Csinálj koax kábelből szűrőt. A λ/4 (×0.66 rövidülési tényező RG58 kábelnél) hosszú, végén nyitott koaxkábel, igen jó szívókör 2.4 GHz re, és két ellenállásból T szűrőt.
Megteheted azt is, hogy strip line technológiával a nyákra rátervezed a tápvonalas szűrőt.
(#) bmajor válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Hello!

Nem teljesen értem. Vagyis nem biztos A T szűrő ellenállásokból hova kerül? Meg az hogy néz ki? Az is szívókörként működik nem? Lerajzoltam:

A nyákos verziót inkább kerülném, komoly kihívás nekem a nyák gyártás, vagyis inkább gányolásnak nevezném amit el szoktam követni nyák címen :hide:

szűrő.png
    
(#) pucuka válasza bmajor hozzászólására (») Máj 21, 2011 / 1
 
Igen ilyesmire gondoltam, hogy egy T szűrő alsó tagja legyen a lenti végén nyitott koax. De csinálhatsz akár sávszűrőt is, ahogy az UHF tunerekben van de azt már számolni kellene, négyszögletes üregben egyik végén az árnyékoláshoz forrasztott λ/4 -es rezonátor, másik végén egy trimmer. A rezonátorok között hurokcsatolás.
(#) bmajor válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Köszi a segítséget, a koaxost fogom megépíteni, leginkább az egyszerűsége miatt, és mert nem kritérium az ultramagas csillapítás. Arra gondoltam, hogy a negyedhullámú koaxot egy T SMA elosztóval kötöm be a tápvonalba, így a legegyszerűbb. (De nem a legolcsóbb )
(#) pucuka válasza bmajor hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Jó, és a másik végét csipkedéssel tudod hangolni
(#) ZsoltiD hozzászólása Nov 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a csatolt hibrid szűrő-t tudom használni esetleg alul-áteresztő szűrőként?
Hogyan tudom használni? Valaki eligazodik ezen a lábkiosztáson ?
Zsolti
(#) forma1 hozzászólása Nov 23, 2011 /
 
Esetleg ilyet kipróbálni?

szűrő.jpg
    
(#) pucuka válasza forma1 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Humor. Jó ez a fellüláteresztő szűrő.
(#) pucuka válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Nem, ez egy aktív lyukszűrő. Akinek hiányzik a műszerébe annak kincs, egyébként nem ér semmit.
(#) Skori hozzászólása Aug 21, 2019 / 1
 
Az LC mérő témában felmerült szűrő kérdés/beszélgetést folytatnám itt. (Bővebben: Link)

A párhuzamos és soros szűrő értelmezésénél elakadtam, jól értelmezem-e, hogy a jelútba párhuzamosan vagy sorosan beiktatott frekvenciafüggő alkatrészre épülő szűrőről van szó?

Avagy soros/párhuzamos rezgőkör felhasználásával készített szűrőről beszélünk?

Mi a szűrő célja, (azaz pl. aluláteresztő, felüláteresztő, sávszűrő, lyukszűrő)?

Milyen impedanciák között kell dolgoznia, kb. milyen frekvenciatartományban, és kb. mekkora jelszintekkel?

Kb. ezeknek a kérdéseknek a tisztázása után van értelme egy szűrő tulajdonságairól beszélni, vagy több szűrő tulajdonságait összehasonlítani. Az sem baj ha van rajzod róla, pl. az RLC szűrők nagyszerűen modellezhetők áramkörszimulátorban. Ha a modell tartalmazza a veszteségeket jelképező ellenállásokat is, akkor a valósággal nagy mértékben egyező eredményt ad a szimulátor is. Persze lehet a gyakorlatban is méregetni - mikor melyik a gyorsabb vagy célravezetőbb.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem