Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   174 / 314
(#) didyman válasza Blockbuster hozzászólására (») Feb 4, 2014 / 1

Ez egy undormány táp. Pár hete volt bent egy ilyen, hasonló tünetekkel, de bizég nem emlékszem rá, mit bűvöltem rajta, annyira egyszerű volt. A PWM vezérlő feletti kondit cseréld még ki, aztán a szokásos dolgok: Trafó, fénycső, vezérlés. Rémlik valami tütü ezzel a panellel az on/off jel körül is, talán forraszhiba... Ja, megvan! A scaleren volt olyan jópofaság, hogy a furatgalván ellenére a táp felől érkező korbács csatlakozója alatt majd' minden láb meg volt szakadva, hidegen forrt. Ez olyan mértéket ért el, hogy forrasztani sem lehetett egyszerűen azt a k.. ku..Ki.. kedves csatlakozót. Csiszolni kellett a forrszem körül egy kis rezet, mert egyszerűen nem akart megfolyni az ón, üres luk volt a furatgalván ellenére is..
(#) didyman válasza lithium hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Nézz körül akkor az IC tápellátása körül, rémlik ott valami kis értékű ellenállás sorban a táppal, ami elég, ha gond van.
(#) Soler válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

szia kipróbáltam azt hogy csak egy csövet dugtam rá és úgy kapcsoltam be először egyiket se majd próbáltam lámpával világítani a kijelzőre de semmit nem láttam utána próbáltam azt hogy csak az 1 ik csőnek a csatiait dugtam be úgy se volt semmi aztán összedugtam mindent mindennel és bejött a kép viszont ilyen okker sárgás folyás van rajta mintha festékkel leöntöttem volna a kép jobb felét ez a folt rezeg és átlátszó ...tehát ha bele húzom az egeret látom a kurzort... nem értem mikor az összes kondit kicseréltem a táp panelen akkor ment a kép hibátlanul majd össze tettem a monitort és úgy is kipróbáltam a kép nek semmi baja nem volt aztán pihent 3 4 hónapot majd minap elővettem hogy kezdek vele valamit szétszedtem és evvel a folyásos problémával gazdagodtam . nem törtem le semmit semmihez nem nyúltam nem értem mi lehet a baja...
(#) Soler válasza Soler hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

na a folyásos probléma azthiszem megoldódótt nemtudom mit csináltam vele kicsit megtisztogattam a szalag kábelt és jó lett.. akkor már csak a kikapcsolós részét kell megtalálnom...
csinálok a panelekről képet hátha valaki tud segíteni..
(#) Buvarruha válasza Soler hozzászólására (») Feb 5, 2014 / 1

Ilyen kikapcsolgatást jellemzően a táp IC szokott okozni, főleg, ha hűtve tovább bírja.
(#) Soler válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

köszi hogy is néz ki a táp ic je?
(#) Soler válasza Soler hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

itt a kép

DSC_0223.jpg

(#) Buvarruha válasza Soler hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Ezen valószínűleg alul van 8 lábú SMD.
(#) Chipmunk1960 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Szia, Végül sikerült rájönnöm a huncutságra. Az R sense ellenállás lábánál volt lyukgalván szakadás az IC fele, a panelen belül. SPN9971 helyett viszont csak IRFZ 44-em van, ami minden paraméterében túlszárnyalja, az Rds-on is 17.5mOhm, viszont így is elég forró, olyan 110-125 fok között. Kicsit soknak találom.
Üdv: Mike
(#) didyman válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Nem elég, ha túlszárnyalsz pár paramétert, mert ez mások rovására megy: Az IRFZ44-nek többszöröse a Qg, és jelentősen nagyobb a Ciss értéke is, ezt meg is kell hajtani, különben lassan nyit ki, lassan zár le, közben meg jókora veszteséget disszipál. A gyári körüli FET ezért lenne jobb oda, a kondit alacsony ESR-űre cserélve és a panelbe forrasztva kéne beszerelni, és átforrasztani a tekercset is, meg a FET előtti kondit is jó ötlet kicserélni. Ha ezek után is meleg, akkor az IC károsodhatott ismét (ha szakadás van az Rsense ellenálláson, az elég stresszes tud lenni a vezérlőnek, kapcsolástól függően).
(#) Chipmunk1960 válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Szia! Köszi a tanácsot, sajnos nem találtam eredetit sehol, sem a megfelelőjét. Örülnék, ha tudnál ajánlani valamit, amivel kihelyettesíthetem. Köszi: Mike
(#) webinas válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Meglátásom szerint ez jó lesz neked:
HQvideo: AP9971GI
Azért hasonlítsd össze te is a paramétereket.
(#) Blockbuster válasza didyman hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Szia! Köszönöm a választ. a C105-ös kondira gondolsz?
Most megmértem a másik lapon is a feszültséget, ott is jóval magasabb mint 22V (25,8) Az 5V meg van a lapon kikapcsológombra reagál.
(#) Chipmunk1960 válasza webinas hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Szia! Köszi a válaszodat, de nekem bonyolult a Magyar boltokból vásárolnom. Amit a Farnell-nél találtam 20A -es ben, ezt találtam, amit az Ebayról be tudok szerezni. Mi a véleményed róla?
Üdv: Mike
(#) Soler válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

köszönöm megnézem a másik probléma hogy auto adjust van a monitoron én nem nyomhatok rajta kedvem szerint ... felbontás állítás után beadja a képet viszont jobb alulra elcsúszik a kép ( hűtésre megszűnik a háttér vibrálás)!!
(#) lithium válasza didyman hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Sajna nem találtam semmi rossznak tűnő ellenállást (átméricskéltem ). Nézegettem az ic adatlapját ( OZ960G ) nem is tudom, melyik mlábon kéne, valami tápfeszt mérni...
(#) 52utas válasza bzumi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Sziasztok
Én
820µF 25v 2db és 330µF 25v 3db és 47µF 50v kondik találtam

Nem tudom hol találtál kondikat rajta. 820µF 25v 5db és 330µF 25v 2db. ???
(#) didyman válasza 52utas hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Ezekben a tápokban édesmindegy, hogy mekkora a pontos érték (üzemi frekiből számolva a szükséges kapacitást, messze ezek alatt van a szükséges minimum), a lényeg az, hogy az ESR alacsony legyen. Ehhez vagy nagy kapacitás, vagy nagy feszültségtűrés kell, persze alacsony ESR-ű sorozatból. Viszont, mivel elfér, és biztosra megyünk, az egzotikus értékek helyett a következő, beszerezhető nagyobbat rakjuk.
(#) didyman válasza lithium hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Az 5-ös lábon van a táp, a 6-oson a GND, a 3-ason az engedélyezés. A tápja egyezik az inverter tápfeszével, és rendesen valami pár-pártíz Ohm védi.
(#) didyman válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Ez teljesen jó lesz oda.
(#) didyman válasza Blockbuster hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Ha az van a PWM felett, akkor igen . A 26 V miatt ne aggódj, a táp stabilizálása az 5V-ra súlyozva történik, az inverter tápfesze a terhelése nélkül meg természetesen elszalad kissé, amikor a scaler és a decoder terhelik az 5V-os ágat.
(#) attila1 hozzászólása Feb 8, 2014 /

Sziasztok. Tevion LCD1982 típusú monitor,amiben dvd lejátszó,tv tuner is kapott helyet.Jelenség,hogy üzem közben kikapcsol a háttérvilágítás.Konnektorból kihúz,majd vissza,és megint megy egy darabig.Gondolom táp,inverterek,csövek lehetnek a felelősek a hiba miatt.
A puffer elko nagyon kicsit puposnak mondható,de ötleteket várnék még.A cső csere mennyibe kerülne hozzá? Amúgy csendes,semmi hangjanincs.Sercegés,áthúzás nem hallható.Mellékelek képeket. Ebben két cső van? Üdv!
(#) Buvarruha válasza attila1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Ezt okozhatja a puffer hibája. Nyomd meg a tetejét, mert az normális, hogy a műanyag felpuposodik a tetején, de ,ha tényleg pupos, mégha csak egy kicsit is, akkor hibás.
(#) didyman válasza attila1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

A trafók közötti kondit cseréld ki, az sok későbbi hibának oka. Négy cső van, a jelenség alapján szerintem a csővége körül lesz gond, vagy az egyik trafó jelentősebben eltér. Egyformán melegednek?
(#) attila1 válasza didyman hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Tisztelt Buvarruha,és didyman!Köszönöm előre is a válaszokat! A besötétedés jelenségével került hozzám,én bekapcsoltam,járattam egy darabig,kb negyed óráig,az idő alatt nem kapcsolt ki. Először kondi csere lesz,az az olcsóbb. A trafók kimeneti tekercseire rámértem,egyforma szinte. 376,378Ohm. Legrosszabb esetben ha egyáltalán lehet ilyen csövet kapni,az mennyi lehet? Üdv!
(#) Buvarruha válasza attila1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

1000-1500Ft darabja. Nem rózsaszín a fénye hidegen bekapcsolva? Illetve szokott villogni, vibrálni a kép, mielőtt leáll? Ha bármeliykre igen a válasz, akkor jó eséllyel csöves, ha egyikre sem, akkor nem valószínű.
(#) attila1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Ezeket megfogom figyelni,csak össze kell raknom ismét. Köszi addig is!
(#) attila1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Sajnos már nem tudom módosítani az előzőt...Ha már eddig szétszedtem,gondoltam megnézem a csöveket,meg hogy is lehet kihúzni belőle...Kihúztam a T-connal szembelévő csőpárt,és csináltam róla képeket is.Amúgy nem tünt fel,hogy rózsaszínü lett volna a képe,pedig csatornakeresési funkciót futtattam rajta,és néhány adó képét is néztem egy darabig.Ez jó jel is lehet? A trafók hőfokát megmérem összerakás után.
(#) 52utas hozzászólása Feb 8, 2014 /

Üdv
Van egy monitor Samsung SyncMaster 225BW itt is kondenzátorokkal van gond van gond
én így cseréltem le őket:
2x820µF / 25V kicseréltem erre 1000µF / 25V
2x330µF / 25V kicseréltem erre 470µF / 25V
1x330µF / 25V kicseréltem erre 330µF / 35V?
1x47µF / 50V kicseréltem erre 47µF / 50V

Szerintetek jól oldatom meg meg nem próbáltam ki de nem szeretném elégetni a monitor oké léci
vaki majd dobjon PM-et oké
egyben nem vagyok biztos a hogy lehet tenni nagyok feszültségű kondenzátort?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) kirally válasza 52utas hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Szia!
Nagyobb feszültségűt gond nélkül tehetsz bele.
Az értékekkel elvileg nem lehet gond, én beleraknám. De azért várd meg a hozzáértőbbeket.
De ahol az volt, oda mindenképp low ESR kondikat rakj. (Ha az egészet olyanra cseréled, az egyáltalán nem baj.)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
Következő: »»   174 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem