Fórum témák
» Több friss téma |
Persze, értem én és ez teljesen rendben is van hogy valaki megkérdőjelez az áramkör működésében valamit én pedig elmagyarázom neki. A gondom két dologgal van:
1.- Szerencsétlen tápocskám szinte mindig felfordítva és kibelezve, kábelekkel teleaggatva foglalja az asztalom közepét mert mindig valamit még meg kell rajta mérni. Olyan jó lenne már végre rácsavarozni a tetejét és feltenni a polcomra... ![]() 2.- Oké hogy páran megkérdőjelezik az áramköröm némely részének működőképességét vagy rávilágítanak általuk alulméretezésnek vélt dolgokra. Na de a többi labortápegység áramkörnél melyek itt közkézen forognak ilyeneket nem olvasok! Pedig első ránézésre jó pár, szerintem sokkal szembeötlőbb kérdőjeles rész van ezeknél a kapcsolásoknál. Sőt, esetenként égbekiáltó hiányosságok! (Pl. kimeneti kondi hiánya, DC BE/KI kapcsoló prellegése, szűrési hiányosságok stb...) Mondjuk utóbbi okára már rájöttem hogy miért van: Azért mert az SMPSII táp sokkal bonyolultabb és ezért nagyon helyesen többnyire olyan emberek építik meg akik jobban értenek az elektronikához, legalábbis minimum olyannyira hogy ilyen kérdéseket tudjanak megfogalmazni az áramkörrel kapcsolatban. Az egyszerűbb áramköröknél ez nem feltétlen van így ezért ott kérdések sincsenek. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
Szia Attila !
1. Szeretnék gratulálni az eddig elért sikereidhez remek tervezői és kivitelezői munkát hagysz magad után. 2. Nézegetem az SMPS labortápodat és gondolkozom rajta hogy megépíteném bár van már az Alkotós féléből 2 db de a tiedre iskíváncsi vagyok hogy szuperál. A kérdésem az lenne ha ebből is duplát csinálok akkor ezt is tudom szimmetrikus labortápnak használni mint Alkotóét, illetve van e új fejlesztés az első SMPS-hez? Köszönöm !
Természetesen tudod használni szimmetrikusként.
Szia!
Köszönöm, igyekszem. ![]() Szerk.: Ja és természetesen tudod szimmetrikus tápként használni mindkettőt. A szimmetrikusság egyébként nem is az áramköröktől függ hanem hogy galvanikusan független szekunderekről táplálod-e őket. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Köszönöm a gyors választ. Az elektronika csak ahobbim. De az smd technológia az nekem még magas. De nem elképzelhetetlen hogy egyszer belevágok. Tetszik az oldalad is folyamatosan figyelem az smps iii tápod fejlődését is. További sok sikert a munkádhoz.
Mindenben jobb. A cikkben leírtam a különbségeket.
Cirka mennyiben van az alkatrészköltsége?
A cikkhez alkatrészlistát is mellékeltem és HEStrore-os kosárfájlt is amit csak be kell importálni a hestore.hu-n és már ki is írja az árát.
Szia Attila86!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy(több) 300VA-es 28,7V AC szekunder feszültségű trafóm. Ezzel mekkora kimeneti feszültséget lehet elérni az SMPS II-nél stabilan? Illetve jobb megoldás-e ha ezekből kettőt sorba kötök, így kb. 57V lenne a bemenő feszültsége ? Üdv Kiborg
Szia!
Körülbelül 25V körül lehet a maximum kimeneti feszültség egy ilyen trafóval. Ha viszont kettőt sorba kötnél akkor az pont jó lenne. Üdv.: Attila
Nem. 25V biztos kijön de talán 30V is. 10A-en már nagy a hullámosság és jó ha ezen felül is még van bőven tartalék.
Kicseréltem újra a két FET-et, lemértem az előszabályzót és működik. Legutóbb is ez volt a helyzet,ám a kimenet rövidrezárásakkor a FETek elfüstöltek.
Az SMPS 1. táp nem szereti a rövidre zárást vagy még mindig van valami gond vele?
A tápnak bírnia kell a rövidzárat akár folyamatosan is.
Már százszor leírták (leírtam) , hogy áramkorlátozva teszteld. Puffer ki, helyére kisebb kondi, ér izzó a tápágba.
Igen-igen. Ki is próbáltam így ma és minden jónak tűnik,de holnap rámérek a dolgokra mégegyszer.
40 volt tápfeszhez milyen izzót rakjak?
Sziasztok!
Gondolom már nagyon ubjátok a hülye kérdéseimet, mégis a segítségeteket kérem. Sikerült a megint eldurrantanom a két FET-et. Első indításkor puffer kondit 100 µF-re cseréltem és sorbakötöttem egy izzót.--> Minden rendben volt. Előszabályzó is működött. Eredeti Kondit visszatettem izzót kivettem és ezek után is működött a táp. Különböző terheléseket raktam rá, próbáltam egyre nagyobb teljesítményt kicsalogatni. Megfelelő terhelés hiányában olyan 20-25 wattnál többet nem adot le. Végül azt akartam kipróbálni hogy reagál ha nagyobb áramot kell leadni. rákötöttem egy 1,5 ohm-os nagy teljesítményű ellenállást. Fokozatosan emeltem a feszültésget illetve az áramkorlátot. 2-3A környékén a FETek megadták magukat majd a kis ellenállás miatt a biztosíték is kiolvadt. - Ideiglenesen még viszonylag kicsi hűtőborda van rajta, de mindig figyeltem hogy ne melegedej túl, a bordák langyosnál (35-40fok) nem melegedtek tovább, szóval nem hiszem, hogy ez a gond. - A nagyobb áramot vezető vezetősávokba még nem tettem rázdrótott csak ónoztam, de sehol nem láttam, hogy összefolyt volna így szerintem zárlat sem alakulhatott ki. Szerintettek miért történik ez nagyobb áramnál?( valószínűleg ezért füstölhettek el mikor rövidre zártam. A segítséget előre is köszönöm és az eddigiekért is hálás vagyok!
Hasonló hibám volt többször egymás után. Ez a megoldás (2-es pont) tökéletesen bevált, azóta stabilan tud mindent, akár 10A-t akár 500W-ot akár rövidzárt. Mióta ilyen, nem tudtam semmivel zavarba hozni.
A szigetelő gyűrűs felfogás erősen problémás, nálam mindig kilágyult. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Gyorsan el is olvasom.
Bár nekem SMPS I van. Köszönöm
Opsz! Bocs, ennyire nem követem a témát, csak a címből következtettem, de rosszul.
Sajnos nem hiszem, hogy ez a gond nálam, mivel rövidrezáráskor azonnal tönkrementek a FET-ek. Nem volt elég idő ahhoz hogy túlmelegedjen. A bordákat pedig mindig figyeltem.
Hangsúlyozva, hogy fogalmam sincs mit építesz, mégis azt gondolom tévedsz egy kicsit. A bordát hiába figyeled, épp ez a csel. A tokban lévő lapka simán elolvad a nélkül, hogy a borda átmelegedne. Természetesen ez nem az egyedüli hibalehetőség, csak egy a sok közül, és a megoldás nálam bevált.
Csak javíthat a helyzet a hatékonyabb hűtés.
Köszönöm mégegyszer.
Valakinek esetleg van még ötlete, hogy miért nem bírja a nagy áramot?
Alkotó tanácsainak segítségével össszeszkábáltam egy hasonló megoldást. Szivesen meghallgatnék még néhány ötlete mielőtt megint elfüstölöm őket ![]()
Most fejeztem be összeraktam az Attila SMPSII egy másik labortáppal áramkorláttal beüzemeltem. Sajnos nem indult a kimeneten folyamatosan 1,2V mérek akárhová tekerem a potmétereket. A forrasztásokat alaposan átnézem sehol nem találtam hibát.
Valami ötlet, hogy hol kezdjem el a hibafeltárást?
A megszokott módon: segédtáp, IC-k tápfeszültsége, referencia, potméterek szabályoznak-e, DC OFF kapcsoló, előszabályozó tápfeszültsége/ kimenete...
A tápfeszek megvannak, igaz a -5 az -4,65 a referenciák megvannak, a potik szabályoznak
Az 555-nek mennyi a tápfesze 16? Nálam 16,5. A hiba valahol az előszabályzó körül van mert a a kimeneten 1,2V van a C29 elkón pedig 30V körül. Mára leteszem majd holnap tiszta fejjel megint előveszem. Valami javaslat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |