Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 75
(#) ksanci válasza pittti hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Szia megint!

Köszönöm a választ! Valami ilyesmire gondoltam
Régi vinyókról nekem mindig egy traktorhangú, asztalról lemászó MFM vinyó jut eszembe (talán 40MB-os volt), amit még koleszban nyúztunk néha

Hát igen, oszcillátorom az nincs Mellesleg nem valószínű, hogy nekiesnék ilyen smd ic-ket cserélgetni.
Utánaolvastam már itt az oldalon is a dolgoknak, sima panelcsere nem elég, azt tudom. Viszont nagyon vicces, úgy tűnik, tudnék rendelni egyet postaköltséggel 9000 Ft környékén:

Maxtor 20GB

Kiköpött ugyanez a típusom van.
Persze a vinyón semmi igazán fontos nincs. Vagy talán mégis
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Hát igen, oszcillátorom az nincs
Az nem is kell, egy oszcilloszkóppal többre mész...

„úgy tűnik, tudnék rendelni egyet postaköltséggel 9000 Ft környékén”
Egy szóval jellemezném: pofátlanság

„Persze a vinyón semmi igazán fontos nincs. Vagy talán mégis”
Mivel ennek a winyónak az eszmei értéke úgy 500Ft körül ballag, igencsak fontos adatoknak kellene rajta lennie. Én már egy 80 Gigáshoz is csak akkor nyúlok, ha menteni kell róla - javítás szóba sem jöhet, egyszerűen nem éri meg.

Nekem van még emlékbe eltéve MFM, RLL, sőt ARLL kontrollerem is. Ezek még ISA buszosak voltak, és két szalagkábellel csatlakoztak a merevlemezhez.
A Seagate gyártott ilyen merevlemezeket 20, 40, és a duplamagas volt 80 Megás kapacitású.

Mod: Használd az idézet funkciót!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) ksanci válasza pittti hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Na bakker, így jár az ember, mikor kapkod és oszcillál, meg dolgozik közben

Hogy minek mi az értéke, az igencsak szubjektív. Egyébként ennek a fele a postaköltség Angliából
Ha biztosan tudnám, hogy a panelcsere megoldaná a dolgot, képes lennék elgyengülni annyira, hogy egy óvatlan pillanatban megrendeljem
Hogy mi a fontos, megint csak szubjektív. És nem százezrekről beszélünk, ugye.

Köszi a segítséget!
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

„...képes lennék elgyengülni annyira, hogy egy óvatlan pillanatban megrendeljem”

Ennek a dolognak mindösszesen két, illetve három buktatója van.
1, ha nem passzol az elektronika lesz egy méregdrágán vett hibátlan, régi winyód.
2, ha szerencséd van és passzol, akkor lesz egy másik winyód elektronika nélkül.
3, ha a „baleset” során a mechanika is meghibásodott (abban is van, méghozzá igen érzékeny elektronika), vagy esetleg pont a zárlatos preamp miatt hibásodott meg az eredeti panel, akkor a rátett csereelektronika is szó nélkül az örök vadászmezőkre költözik. Ebben az esetben megdupláztad a használhatatlan winyóid számát.

Tehát mielőtt ilyen bizonytalan kimenetelű dologba bonyolódnék, én biztosan kimérném a mechanikát.
(#) ksanci válasza pittti hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Oké, mikor vigyem?

A mondat első feléről ne feledkezzünk meg: ha biztosan tudnám...
(#) pvs hozzászólása Feb 16, 2014 /

SziasztoK!
Tud valaki segíteni?
Egy Hitachi 2.5 -es IDE-s vinyót rákötöttem USB-IDE kábellel a gépemre,
A Sentinel elöször fel is ismerte. Adatokat közölt róla : Állapot 100% Kondició:96%..stb
Ezután egy gyors öntesztet akartam futtatni rajta (2 percest) de nem indult a teszt és a progi le is fagyott. Újra indítást követően,- és azóta sem -látja már a vinyót. Kipróbáltam másik gépen: ua az eredmény! Ahogy rádugom a kábelt a vincsi motor szépen felpörög, folyamatosan üzemel, de
nem ismeri fel a Windows mint meghajtót.
Ha valakinek van valamilyen elképzelése a hibáról, kérem írja meg!
Előre is köszi!
(#) pittti válasza pvs hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Egy banális kérdés - direktben nem próbáltad egy IDE portra rákötni?
(tudom hogy ehhez kell egy adapter, de csak ez a próba lehet perdöntő - ha a bios látja akkor még van rá esély, ha nem látja akkor nagy valószínűséggel tönkrement)
(#) birs válasza ksanci hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Sziasztok!

A maxtort vinyótól még a hátamon is feláll a szőr, ugyanezzel a problémával küzdöttem én is
egy darabig. Nekem annyiból volt "szerencsém",hogy találtam hozzá teljesen ugyan olyan panelt.
Felraktam és semmi,azzal sem ment aztán kaptam egy harmadikat is, az is teljesen ugyan az a típus volt azzal sem ment. Aztán mindegyiket cserélgettem mindegyikkel egy sem ment.
Mérgemben felbontottam mind a hármat és mindnek ugyan az a baja volt,a tápot ráadva
kattan a fej,bemozdult a motor és ennyi.
Valószínűleg szériahibás sorozat lehetett, lett belőle erős mágnes, meg kis csapágy
(#) pittti válasza birs hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Mert nem azonos Firmware-t tartalmaztak az elektronikák. Ráadásul ez egy olyan ravasz dolog, hogy az önteszt és az indító rész egy eepromban van az elektronikán, a többi része amitől a merevlemez használhatóvá válik a 0 track alatti cylindereken. Az önteszt ellenőrzi hogy a kettő passzol-e, amennyiben nem akkor leállítja a motort.

(a rekordot ebben a Samsung SP802N tartja, több mint 60 Firmware készült hozzá.)
(#) Peter911 válasza ksanci hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia!
Olvastam a hozzászólásodat. Lehet, hogy nekem van ilyen elektronikám...
Gyűjtöm a hibás Winchestereket és több tipushoz is van alkatrészem.
Tudnál magáról az elektronikáról készült jó minőségű képet feltenni?
Akkor biztosan megtudom mondani/írni, hogy van-e ugyanolyan....
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Hello! Na megoldódott a Seagate winyód?
(#) Peter911 válasza pittti hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Nem sikerült. Igazad volt. Valóban "leesett". Méghozzá működés közben...
Beismerték... Megmondtam nekik, hogy több őszinteséget vártam volna, ezért csak az adathordozóm "árát" kértem tőlük, mivel az az enyém volt és ők tették tönkre... Mivel a számukra fontos adatokat tartalmazta, ezért most ennek nagyon "megitták a levét"...
(#) ksanci válasza Peter911 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Üdv!

Köszi! Mihelyst visszaszerzem a fotógépet, csinálok fotókat.
(#) Future_Technics hozzászólása Feb 26, 2014 /

Sziasztok!
Keresek***

*Van hirdetési felületünk, ott lehet keresni, a fórumon tilos!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Idézet:
„...Hogy mi a fontos, megint csak szubjektív”

Egy kis segítség, a bekeretezett részekből láthatod mi a fontos.
(egész pontosan, meg kell egyezniük!)
(#) pittti válasza Soler hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Idézet:
„...van egy 80 gb os WD IDE vinyóm és az a probléma vele hogy sípol...
a gép nem látja a vinyót ... fel se pörög ...”

Ilyet akkor szokott csinálni egy merevlemez, ha az adatterületen kint marad a fej és letapad.
Speciális kiemelővel óvatosan parkhelyzetbe kell tenni a fejszerelvényt - és reménykedni hogy más baja nem történt.

Idézet:
„...hozzányultam én barom és valószínűleg egy iszonyat zárlatot csináltam”

Ha kézzel nyúltál hozzá, akkor kizárt dolog hogy zárlatot okoztál vele (kivéve, ha fürdés után vizes kézzel tapogattad). Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a „hozzányúlásod” miatt elmozdult a tápcsatlakozó, valami miatt nem tudott szabályosan leállni a merevlemez, a fej kintmaradt és ezért tapadhatott le.

Idézet:
„...Esetleg panel csere megoldaná a problémát ?”

Erről már olvastad a véleményemet, a fentiek ismeretében pedig még inkább értelmetlen.
(#) ksanci válasza pittti hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Szia megint!

A fontosat a vincsin található cuccokra értettem, az szubjektív. Nekem talán fontos, te meg nem értenéd, minek ez nekem

És igen, pont ilyen kell
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Idézet:
„A fontosat a vincsin található cuccokra értettem, az szubjektív”

Ebben igazad van...
(#) mrkevin hozzászólása Márc 7, 2014 /

Sziaszok!

Van egy 1TB-os Samsung vinyóm, ami hosszú ideig működött, majd egyszer géptakarításnál kivettem és mikor visszatettem, nem működött többé...
Mondom sebaj, biztos a panel... van egy másik uilyen vinyóm, ami jó, leszedtem a panelt, és áttettem a rosszra. Az érdekesség, hogy azzal se megy, csak kattog veszettül, de a BIOS nem látja továbbra sem. Ha visszateszem a panelt arra, amiről levettem, akkor az a vinyó továbbra is működik.

A kérdésem igazából az lenne, hogy miért nem ismeri fel a BIOS a vinyót, ha a panel elvileg jó?
Továbbá van valami esély a vinyó megmentésére, vagy mehet a többi rossz közé szobadísznek?
(#) pittti válasza mrkevin hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Hello!

Tegyél fel egy éles fotót mind a két merevlemez tetejéről.

Az eredeti panellel mit csinál az a merevlemez?
(fel sem pörög, felpörög és kattog, csendben pörög de a bios nem látja, stb.)

Az ész nélküli elektronikacsere nem a legjobb megoldás...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) mrkevin válasza pittti hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Nem ész nélkül lettek cserélve, uaz a típus, csak pár hónap differencia van a kettő között.
A panel egy piciben más a kettő között de a hardver uaz mind a kettőnél.

Egyébként emlékeim szerint a tünet mindkét panel esetében megegyezik (felpörög, a bios nem látja, vagy ha mégis, akkor érdekes karakterekkel, a fej kattog ütemesen), de ez már több hónapja volt. Ma megnézem újra a pontos hibajelenséget mindkét panel esetében, lefényképezem a vinyókat és a paneljukat is.

Amíg nem nézem meg a fotókat, addig ne cserélgesd az elektronikát. Ha az Eeprom eltérő verziójú Firmware-t tartalmaz, sérülhet a lemezen a firmware terület - ezután már a hozzá passzoló elektronikával sem fog menni! Tehát a saját elektronikájával produkált hibajelenségre lennék kíváncsi. Az, hogy a csereelektronikával kattog, azt mondom - majdnem természetes.

Írtam - ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor minden ötéves gyerek adatmentésből gazdagodna meg.
Itt már egyszer kifejtettem a véleményemet...

Rendben, nem hőst akarok játszani, és nem is okoskodni. Nem értek az adatmentéshez ilyen mélységben, ezért is írtam ebbe a fórumba segítségért
Az elektronikát nem akarom cserélgetni, mert ha elmenne az a vinyó is, amiről levettem, akkor picit durcás lennék

Ugyanakkor ha van mód a megmentésére, akkor mindenre kész vagyok
Van rajta pár adatom, amit jó lenne visszakapni...

Csak a címkékről kell a fotó, vagy fényképezzem körbe a panelt, a merevlemezbe öntött jelzéseket, stb.?

Mindenképpen a tetejéről, a cimkékről kellene a fotó. (az azonosításhoz elvileg elég)
Ha a paneleket is lefotózod, megmondhatom miért nem ment vele.

Csatoltam a képeket.
A lemez a következőt csinálja (rég volt, rosszul emlékeztem)
Bedugom a rack-be, felpörög, aztán elkezd veszettül tekerni, mintha olvasnék róla de nagyon.
Eközben a disk managerben csak annyi látható: Disk12 Unknown Not Initialized
Szerverben van, úgyhogy ha valamit diagnosztikázni kell linux vagy dos alatt, akkor be kell tegyem egy másik gépbe.
A 32-es végű kép a rossz vinyó.
Képek ITT

Megnéztem őket, - de nem fogsz örülni az eredménynek.

A rossz winyód 103SI ennek elvileg 1AG01118-as Firmware-t kell tartalmaznia.
A másik winyód 103SI/VPK mivel ez visszakerült és felújított jószág, ezért bármit tartalmazhat - csak működő állapotban lehet lekérdezni (menteni is ezekről a legnehezebb, hiszen ha lehal akkor kideríthetetlen).

Viszont - a harmadik kép alapján a merevlemez beindul, csak a felületről nincs értelmezhető visszakapott jel - ezért a rendszer már a típusát és természetesen a méretét sem tudja azonosítani. Ennek számtalan oka lehet - sérült Firmware terület, bizonytalanul olvasó fejszerelvény, Preamp hiba, sérült felület a diszk elején.

Egy biztos, nem az elektronika hibája okozza!
(#) fater0827 válasza mrkevin hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Üdv Kevin
Én is jártam így vinyóval , a bejelentkezéskor több próbára is ugyanazt a karaktersort adta ki .
Kábelcsere a megoldás lehet . Ugye én lusta voltam finoman kihúzni az IDE csatit . Azóta figyelek rá .
A kábelek egyszer használhatóak mint a .... papír .
Üdv
(#) pittti válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Igen, csak itt egy SATA kábelről van szó...
(#) mrkevin válasza pittti hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Ráadásul nem is egyről, hanem többről (mert sokfélével kipróbáltam)
Na meg persze itt nincs is kábel, mert hot swap fiókba megy, amiben egy másik majdnem ugyanilyen vinyó gond nélkül megy (az 1.5T).
(#) mrkevin válasza pittti hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Magyarán akkor kuka?
Mert ha nem a nyákon keresendő a hiba, akkor otthon nem sokat lehet tenni...
Következő: »»   33 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem