Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   329 / 1001
(#) erbe válasza Zosi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Akkor valami nem lehetett rendben.
(#) (Felhasználó 99883) hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok. Olyan szoftverre lenne szükségem, amivel egy ház villamoshálózatát lehet megtervezni olyan módon mint egy kapcsolási rajz szerkesztőben. Legyenek benne a villanykapcsolók, aljzatok stb. Tud valaki ilyent? Keresgéltem az interneten, de nem jutottam kielégítő eredményre.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 99883) hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

WSCAD, EPLAN ha tervező kell. Ha elég a rajzolás is - akkor OpenOffice is jó. Igaz a szimbólumkönyvtárat neked kell megcsinálni. De azért szólnék, hogy egy épület villamos hálózata nem ugyanaz, mint a hobbi elektronika tervezés. Ugyanis elég komoly a felelősség és az engedélyek is amikhez kötődik. 5 év alatt persze villamosmérnökként simán megtanulhatod az alapokat.
(#) Gaston65 hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok.
Egy sajnos ,,égető" problémáról kérném segítségeteket.A vga : Asus engtx560-as össze volt kötve
egy sharp lcd tv-vel másodlagos monitorként,hdmi kábellel.A tv lekapcsolt állapotban volt,saját monitort használta a pc,közben be lett dugva egy 100w-tos lámpa az áramkörbe és elfüstöltek a vga és tv hdmi csatlakozói.Egy dupla konnektorból kapják az áramot,két hosszabbítón a tv a pc és a monitor túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elosztón keresztül . Az alaplap: asrock h61de ,proc:i5. A vga hdmi kimenet összeégett,de a másik két csatlakozóra se reagál a monitor( jó kipróbálva laptopról ),az integrált vga kimenet
szintén nem működik. A tv -t egyenlőre be sem lehet kapcsolni.A pc táp működik, ventik proci hdd-k pörögnek
az összeégett hdmi kimeneten kivül más sérülés nem látható.A gép pont 2 éves, a vga-ra 3év garit kaptam gondolom ez elfüstölt,a kérdésem az lenne miért pont a nem használt hdmi kábelen jött a krakk és az integrált
vga mért nem működik?
(#) KTobi válasza Gaston65 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Kérlek szép, kerek tőmondatokban írd le mi volt. Nem teljesen világos mi, mivel volt összekötve.
Ha jól értem, megsütötted az alaplapot, grafikust és a TVt, a proci még kérdéses.
Az alaplapi grafikusod nem létezik, egyedül ha prociba van integrálva, ezt nem tudjuk, és akkor is lehet, hogy engedélyezni kell.
Ne kapcsold be többet a gépet, áramtalanítsd.
A HDDken található adatokkal játszol. Szerintem van rajta családi kincs.

Kérlek Paintben rajzold le mi, hogy volt kötve, konnektor, hosszabbítók, PC, Tv (mint egy kocka), hova dugtad a lámpát, és a TV földelt-e? (Tvbe kapcsolódó egyéb eszközök)
Mivel a monitor nem sérült, nem lényeges, se a többi dolog.

Itt neked az ócska elosztó lesz a ludas, nagyon valószínű, hogy ahogy bedugtad a villásdugót, valami zárlatot csináltál az elosztón belül. FID, biztosítók vannak, rendben vannak? Nem tákolmányok? Földelt a konnektor?

Valami nagy gubanc van itt. Ellenőrzésig azt a konnektort ne használd. Vagy nem földelt, vagy az elosztóból hiányzik a föld, vagy nincs FID és patkolt a biztosító (köznyelven biztosíték).

Itt a garancia nem érvényes, esetleg egy teljeskörü lakásbiztosítás.
(#) Gaston65 válasza KTobi hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Köszi szépen a gyors válaszodat, megpróbálom részletesen leírni, hogy mi történt pontosan.

A falban van egy földeléses dupla konnektor amibe egy-egy hosszabbító van csatlakoztatva. Egy négyes Belkin surgemaster ami elvileg túlfeszültség elleni védelemmel rendelkezik. És egy sima egyszerű hármas hosszabbító. A négyes Belkin-ben volt csatlakoztatva az LCD TV, a számítógép tápkábele, és a monitor tápkábele. A másik hosszabbítóba a nyomtató, és a 5.1-es hangfal rendszer erősítője volt csatlakoztatva. A PC üzemelt a saját monitorával a TV egy HDMI kábellel volt csatlakoztatva, de a TV nem volt bekapcsolva, csak ritkán néztünk rajta filmeket. A hármas csatlakozóba még egy ugyanolyan hosszabbítót kötöttünk és utána egy 100Wattos infra lámpa lett beüzemelve ami a villásdugó behelyezésekor csattanást hallottunk. Égett szag jött a számítógépből és a TV felől. Áramtalanítottuk és a HDMI csatlakozó a VGA-n és a LCD TV-n is összesült.

A TV csatlakozója nem földelt, sima dug-villa. A PC és a monitor földelt.

Kipróbáltam az összes hosszabbítót, nem látszik rajtuk sérülés és működnek. Az alaplapon sem látszik fizikai elváltozás, csak a videokártya és a TV HDMI ki és bemenet égett meg. A kábel eltávolítása után próbáltam újra indítani a számítógépet és minden hűtő ventilátor működött.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) KTobi válasza Gaston65 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Kérlek szedd szét a hármas hosszabbítót, valószínűleg megtalálod benne az úthúzás nyomát. Általában egy réz csík viszi a fázist, másik a nullát, és alatta fut a földnek egy réz lap. A "jobbaknak" is szokása, hogy a fázis rézsínje hozzáér a földhöz mikor helyezed be a dugót. (Szigetelte már teljesen új elosztót is, mert már kétszer levitte a biztosítót.)
Ha igazam van akkor a lámpa behelyezése okozott kárt. Ha nem akkor a véletlen műve lesz az egybeesés (nem hiszem).
Amennyiben fázis került a földelésre, annak az útja ez kellett, hogy legyen: pót hosszabbító, hosszabbító, konnektor, és a falban leszalad a földelésre, FID azonnal lecsap, biztosító később, ha előbbi nem reagál. Itt a PC és a TV nem szerepel. Mivel viszont a nyomtató és a hangrendszer megmaradt, a két hosszabbító a konnektorban össze van földelve. Gyanúm, hogy az a konnektor mégsincs földelve, sőt még nullázva se, Egyszerűen, csak úgy néz ki, egy szállal kevesebb drót, olcsóbb munka, tömbházaknál előfordul, ha mégis be van húzva, vagy nincs bekötve, vagy valahol megszakadt.
Az áram átszaladt a konnektorhoz, onnan a másik hosszabbítóra, PC, a háza földelt, HDMI kábel visszi a földet, TV, antenna csatlakozó, és a tömbház antennarendszere valahol földelt. (Feltételezés, azt se tudom, lakásról van-e szó) Másik lehetőség, hogy akkor csapott egy villám az antennába, vagy a közelbe.
Ha megoldható és belefér a keretbe, kiméretném az adott konnektor föld ellenállását (villanyszerelő). Ha van némi gyakorlatod, először multiméterrel a feszültséget egy földbe dugott vas és a konnektor föld érintkezője között, ha elfogadható, akkor megpróbálni ellenállást mérni.

Szerk: az áthúzás kívülről nem látszik, és ha nem erőszakolsz épp bele valamit nem is mutatkozik. De elő fog legközelebb is fordulni.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) Gaston65 válasza KTobi hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Nagyon köszönöm,érdemi hozzászólásod. Már ezzel is nagyon sokat segítettél.
Feltételezésid helytállóak,valóban tömblakásról van szó és ellenőrizni fogom a földelés
helyességét.Nem tudom a FID az a fi relé vagy valami más? Sajnos ebből is láthatod elég amatőr vagyok a témában.A véletlenekbe én sem hiszek és a villámot is kizárhatjuk,mivel tiszta idő volt.
Nem tudom hogy milyen károk keletkezhettek,mind a pc mind az lcd tv-ben,de legalább
nagyjából szeretném kimérni a hibákat(multiméterem van),hogy egyáltalán érdemes e javítani,
gondolok a vga-ra és az alaplapra.
A burkolatok levétele után szemrevételezésig jutottam : az lcd tv egy sharp ,5 bemenete közül a hdmi-n vannak pörkölődés nyomok más nem látható ,bekapcsolásra nem reagál.
A vga: asus engtx560 mini hdmi kimenet pörkölődött a dvi ok sértetlenek (hűtő vent forog) proci venti szintén.
Az alaplap asrock H61DE-S3 sértetlenek tűnik de az integrált vga kimenetére nem reagál a monitor,ha ki veszem a sérült kártyát ha nem.
Ezeket még a történtek napján próbáltam,a tanácsod óta nem volt áram alatt semmi ezen a helyen.
Valami szájbarágós, lépésről lépésre ellenőrzési tanácsra gondoltam akár linkekre hol
találok ilyet,hátha mégse olyan nagy a baj és javítható valahogy.
Még egyszer ezer hála az eddigi segítségért is!
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Üdv!

Elég valószínű, hogy ha tudja az árát nem akar venni. Így valószínűleg az ár az elsődleges szempont. Emiatt gondoltam hogy lényeges lehet tudnia. *
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) (Felhasználó 99883) válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Köszönöm a válaszod, pont ilyenekre gondoltam.
(#) KTobi válasza Gaston65 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Igen, a fi relére gondolok. (annyi elnevezése van, mindenki máshogy mondja, de ha értsük mikre gondolunk nincs gond)
Amennyiben szerencséd van, a PCben csak a grafikus ment tönkre. HDDt tedd félre. Grafikust vedd ki, CD/DVDt kösd le (floppy), RAMok ki. Próbáld meg bekapcsolni. Ha sípol (feltéve, ha van neki csipogó bekötve, SATA csatlakozók alatt egy 4 tüskés csatlakozó) akkor elindul a lap, hiányolja a RAMot. Kellene a processzor pontos típusa, az alaplapé nem elég. Az alaplapon csak csatlakozóid vannak, nincs grafikus egység, ez a processzorban van, ha van.
Bekapcsolva mérd meg a táp feszültségeit. Sárga 12V, piros 5V, narancs 3.3V, zöld 0 körül, lila 5VSB (készenléti, a bekapcsoláshoz nélkülözhetetlen), szürke 5V körül (rendben elindult a táp).
Ha a prociban van grafikus a számítógépes témában megmondják hol lehet elérni. Ha nincs, akkor kell egy másik grafikus, legalább próbára. Ha beindul és lesz kép liveCDről kell futtatni operációs rendszert és átnézni mi van, ha minden rendben mehet be a HDD.
A grafikus fémesen van csavarozva a házhoz, ha szerencséd van ott ment az áram. Mivel miniHDMI valószínű, hogy kapott a logika is egy pofont. Nem túl sok jót sejtek, de lehet szerencséd, ha van egy kimeneti meghajtó IC. Amennyiben a DVI kimeneteken lesz jel nagyszerű, a HDMIre többet ne számíts.
A TV állapota attól függ, fémesen össze van-e kötve a HDMI csatlakozó külseje az antennabemenet külsejével, ha nincs egy fém házzal letakarva az alatta lévő elektronika ne sok jóra számíts.
A grafikust a sarki PC boltban megnézetheted más gép felismeri-e. Egy itt fórumozó ismerősnek érdemes odaadni, nézze meg mit lehet vele, ha táp van (grafikuson található tápok) és nem ismeri fel az alaplap kuka, ha nincs táp, lehet javítható a tápja, de még nem garancia a sikerre. Ha a többrétegű NYÁK belül szakadt javíthatatlan.
A TVn hozzáértő mérhet tápot, megvan-e a feltétele a bekapcsolásnak. Gyakorlott TV szerelő pár mérés után valószínű tudja, hogy mekkora a gond. Ha a NYÁK nagyobb darabon sérült, vagy az IC károsult, nem valószínű, hogy érdemes javítani.
Elszántsággal, hozzáértéssel és sötétben való tapogatással lehet menteni a menthetőt. Nem igen van előírás ilyen esetekre. Ahol pár voltos jelek szaladgálnak és megjelenik a 230V nem épp bizalomgerjesztő.
A hosszabbító belsején megtaláltad a feketedést a réz sávokon?
(#) ötfelezős válasza VIM hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Nyugodtan hívhatjuk éppen szimmetria hibának is. Nincs a szimmetria kizárólagosítva semmire ebben a szakmában - csak a szimmetriára.
(#) csapo1002 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni! Van egy ősrégi Elekthermax villanytűzhely 3 lapos+sütő. Az a gond, hogy a sütő egyáltalán nem melegít! A fűtőszálak jók benne mert mikor direktbe kötöttem akkor beindult mind a 4 (2 alul-2 felül). A thermosztáton mérhető a fázis-nulla csak a fűtőbetétre nem megy ki. Illetve kikapcsolt állapotban a fűtőbetét mindkét saruján fázis van jelen! A segítséget előre is köszönöm!
(#) proba válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A hálózat, a hiedelmekkel ellentétben fázisból és nullából áll. Ha fordítva kötöd be a tűzhelyet, akkor kikapcsolt állásban a fűtőszál mindkét végén 0 lesz. így ha a fázist megtalálod hol akad el, szinte meg is javult. Szerintem van benne egy túlmelegedés gátló biztosíték is, ha ez kiolvadt, lehet a termosztátot is gyanúsítani.
(#) kly hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok

Digitális fogyasztásmérőn pl ilyenen:
Bővebben: Link
Mit jelent a 10(65)A ? 10 vagy 65 Amperes?
(#) kameleon2 válasza kly hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

10 Amperes. De áramváltóval tudsz mérni 65A-t. A mérőn akkor is 10A folyhat csak át maximum, de az áramváltón a teljes üzemi áram, azaz a 65A. Csak a szorzótól függően fogsz áramot mérni. Mondjuk 65 A-nél 6,5 A-t 10x-es áramváltóval. Vannak már direktmérők is amik önmagukban tudnak 32, vagy 65A-t, ahhoz nem kell áramváltó. Ha már így belinkelted a konkrét típust, linkelek egy kis segítséget is: Direktmérő és áramváltós mérő adatlapok
(#) papo69 válasza kly hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A linkelt mérő 65A-t tud mérni 1 fázison átmenőben, elég borsos áron.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) kameleon2 válasza papo69 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Hát igen... éppen ez a különbség. Bár nem tudom, most mennyiért adják az áramváltók darabját.... Ja és persze nem a listaárat kell nézni, keresni kell jobb beszerzési forrást.
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 / 1

Olcsó húsnak meg gyakran híg a leve!
Én is belefutottam egy árérzékeny szomszédba egy háromfázisú fogyasztásmérővel kapcsolatban.
A "mindegy csak a legolcsóbban" elhangzása után kikerestem a legolcsóbbat, és amikor egyik meghúzott csavart oldani akartam jött a meglepi. Olyan lágy anyagból készült, hogy rögtön szétforgácsolódott a csavarhúzótól. Volt szenvedés vele mire kivettem, és kapott egy másikat.
(#) papo69 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ma kötöttem be 9 db 3 fázisút. Olyan csavarja volt, hogy nem találtam hozzá igazi csavarhuzót, installációs se volt az igazi.
(#) csapo1002 válasza proba hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A bekötéshez hozzá sem nyúltam! És mint írtam kikapcsolt állapotban FÁZIS van a fűtőbetéteke!
(#) potyo válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Egyfázisú és villásdugóval van bedugva? Ha igen, akkor fordítsd meg a dugót a konnektorban
(#) proba válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Ez két módon lehet, a fűtőszál kapja a fázist a csatlakozópontból, vagy szakadt a nulla vezető valahol.( bár mint egyfázisú tetszőlegesen beköthető kétpólus nem sok értelme van fázis és nulla kapocsról megkülönböztethető módon beszélni.) Bár jobb helyen ügyelnek rá, a kapcsoló a fázist szakítsa.Az hogy mi van kikapcsolva nem tudhatom, én a tűzhelyre gondoltam, de ha a lakás kismegszakítója van lekapcsolva akkor kicsit furcsállom a helyzetet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) proba válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

A termosztáton a termosztát bekapcsolt állapotában nem igazán kellene fázis nullának lenni. elég volna, ha mindkét végén fázis, vagy mindkét végén nulla volna,a többi eset igencsak termosztát cserét javasol.
(#) csapo1002 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Köszi a tanácsot, megfogadom! És úgy nem jó ha megfordítom a konnektort?
(#) csapo1002 válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

2 fázisról van szó, ezt elfelejtettem írni, bocsánat! Én is meglepődtem, hogy a fokozatkapcsolón a nulla van megszakítva gyárilag! Viszont a fokozatkapcsoló mögött a thermosztáton már fázis-nulla van. Ráadásul a fázis az egyik főzőlap fokozatkapcsolójára van kötve és ha jól láttam az is gyári bekötés!
(#) ötfelezős válasza kly hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

10 A a névleges árama. Amikor áramváltóval használnád, akkor annak szekundere 10A-es legyen.
65 A a maximális árama, amelynél még a mérés a megadott osztálypontosságon belül van.
(#) elektroton válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Ha gyári bekötésű a készülék, akkor nem elkötés van hanem meghibásodás.
A fokozat kapcsolón a fázis és a nulla ott lehet, a fűtőbetét soros/párhuzamos kapcsolási kombinációja miatt kell. A termosztát hány érintkezős? Kétpólusú vagy csak egy? Ha egy érintkezős és a két pontján fázist és nullát mérsz, akkor az a hibás mert nem ad át.
(#) erbe válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Idézet:
„úgy nem jó ha megfordítom a konnektort?”

Emiatt szokás a villanytűzhelyet fixen bekötni.
Ne lehessen megkeverni a szegény villanyszerelőt a mindenhol fázissal meg a nullát megszakító kapcsolóval.
(#) csapo1002 válasza elektroton hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia. Hogy érted, hogy egy érintkezős???
Következő: »»   329 / 1001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem