Fórum témák
» Több friss téma |
A diszk valószínűleg javíthatatlan, viszont a felsorolt hibalehetőségek egy része áthidalható, illetve kikerülhető - legalábbis időlegesen, amíg az adatmentés megtörténik.
Persze ehhez pontosan kellene tudni mi a hiba, ez vizsgálat nélkül lehetetlen.
Ok, akkor kuka
![]() Több 10e forintot nem ér meg nekem az a pár adat ami rajta volt. Már csak az érdekelne, hogy mi lehetett a kiváltó oka annak, hogy meghalt, mert csak annyi történt, hogy a kábeleket meg a lemezeket rendeztem át. Leállítottam a gépet, átrendeztem a lemezeket, újraindítottam, és már nem ment. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
....passz - bármi oka lehetett, tudod Murphy (ami elromolhat, az el is romlik).
Megüthetted, hozzákoccanhatott valamihez, elfáradt benne valami - egy mai merevlemez annyira kifinomult eszköz mechanikailag és elektronikailag egyaránt hogy csak na. Minden a határértékre van tervezve benne (hogy azért a garanciaidőt kibírja), az anyagminőség sem azonos a 15 éve gyártottakkal, minőségellenőrzés mintavételezéssel (nem egyedileg), stb. Aki bontott már meg ilyet, az pontosan tudja hogy a 10-15 éve gyártottak közül miért megy sok még ma is - a mostanában gyártottak meg sorozatban hullanak mint a legyek.
Értem..
Mindegy, mert a többi lemez ritkán van piszkálva, és mivel ritkán van olvasva róluk (backup vinyók) ezért nagyrészt standby-ban vannak. Így talán ellesznek jópár évig. Ami meg fontos adat, ott RAID 1 van ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Idézet: „...Ami meg fontos adat, ott RAID 1 van” Helyes (bár épp egy hónapja kaptam egy tönkrement Raid1-et, mindkét merevlemezt leégette egy zárlatba átment tápegység...szóval még ez sem életbiztosítás.)
Na igen, tökéletes védelem nincs...
Ezért léteznek még mindig a szalagos egységek, de az is megsemmisülhet egy erős mágnestől ![]() Bár van otthon pár commodore kazettám, ami szerintem még a mai napig megy ![]() Egy kicsit eltértünk a tárgytól, úgyhogy nem megyek tovább ![]() Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
Sziasztok!
Sajnos nekem is winyó problémám lett. Egy 4 éves k50in asus laptopban lévő seagate 500gb-os winyót nem ismeri fel. Más csatlakozásról felpörög kicsit mintha kattogna, de le is áll. Sok cuccom van rajta, minden okosság érdekelne. Idézet: „Más csatlakozásról felpörög kicsit mintha kattogna, de le is áll.” Ezt úgy érted, hogy a laptopból kiszerelve, egy asztali gép SATA portjára kötve produkálja? Ha igen akkor nem sok jóval bíztathatlak.
Hát sajnos valami olyasmi! Szereztem egy átalakító vezetékköteget amire a kiszedett vinyót rá lehet csatlakoztatni, külső táplálással usb-re alakítva. Rácsatlakoztattam az asztali gépemre és akkor produkálta ezt a jelenséget. Felpörgött, kicsit mintha kattogott volna és leállt. Sajnos nem ismeri fel a gép.
Hát sajnos valami olyasmi! Szereztem egy átalakító vezetékköteget amire a kiszedett vinyót rá lehet csatlakoztatni, külső táplálással usb-re alakítva. Rácsatlakoztattam az asztali gépemre és akkor produkálta ezt a jelenséget. Felpörgött, kicsit mintha kattogott volna és leállt. Sajnos nem ismeri fel a gép. Van valami javaslatotok? Érdemes javítani? Valami céget megkeresni, akik itt a neten hirdetnek vinyó javítást?
Idézet: „...Valami céget megkeresni, akik itt a neten hirdetnek vinyó javítást?” Ez nem egészen így működik. Egy meghibásodott merevlemezt használatra megjavítani nagyjából sehol sem vállalnak - kivéve ha valami egészen triviális hibája van. Arról szokott szó lenni, hogy különböző trükkökkel, panelcserével, átprogramozással megpróbálják legalább addig elindítani, amíg az adatok lementhetőek. A tiédnél valószínűleg még ez sem segítene, hiszen az indulás után pár másodperccel történő leállás arra utal, hogy nincsen felületről olvasott jel. Tehát meghibásodhatott a Fiirmware, sérülhetett a firmware terület, tönkremehetett a Preamp - vagy símán megadta magát a fejszerelvény. Egyik sem az a hiba, amit a szomszéd pistike a konyhaasztalon 5 perc alatt megjavít. Amit szeretnél az már adatmentés kategória, az árakról tájékozódhatsz a neten. (egyáltalán nem olcsó mulatság!)
Nem hangzik jól egyik sem. Nem gondoltam, hogy egy ilyen nem túl régi vinyóval így fogok járni. Sajnos tényleg nem olcsó az adatmentés, az lesz a vége hogy a fiókba kerül és ha egyszer majd nem számít akkor kifizetem a mentést. Titkon abba reménykedtem. hogy valami triviális hiba lehet ami javítható 6-8 ezer körül. Írnak ilyet hogy panelcsere. Mechanikai hibánál pedig donor vinyóból alkatrész. Ezek szerint ezek ugrottak.
Adott egy Acer ASPIRE v5 121 -es típusú netbook Toshiba MQ01ABF032 HDD-vel.
A gép nagyon nagyon, használhatatlanul lassú újratelepítés után is. 1 éves, a gari pár nappal ezelőtt járt le róla. A hdd csak 53 napot üzemelt és 2200 hibás szektor, 14176 gyenge szektort jelez a HDD Sentinel. Reallocated Sectors Count és a Current Pending Sector Count smart értékek a felkiáltójelesek. A belassulást okozhatja csak és kizárólag a HDD hibája? Tehát alaplap, tápellátás stb hiba okozhat ilyet? A HDD időnként lekapcsol majd újra felpörög véletlenszerűen. Ki/be szereltem hátha csak kontakthiba de nem. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Idézet: „...A HDD időnként lekapcsol majd újra felpörög véletlenszerűen. Ki/be szereltem hátha csak kontakthiba de nem.” Ha már egyszer kiszerelted, nyugodtan tehettél volna bele egy újat. A S.M.A.R.T alapján már nem húzza sokáig, ráadásul ha lehal akkor minden veszik róla.
Sziasztok, van egy 2,5 hddm, az a gond vele hogy nem reagál semmire, motor fel. Azt hiszem úgy rontották el hogy forditva dugtak be a sata átalakítót, és a 5V helyett 12V ment neki. Mit lehetne csinálni vele?
Idézet: „...az a gond vele hogy nem reagál semmire, motor fel.” Ezt hogy érted - felpörög és kattog, vagy leáll? Pontos típusa? Idézet: „Mit lehetne csinálni vele?” Ennyi infó alapján semmit, maximum venni egyet helyette. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
Bár kissé sokáig tartott (5 év), de végül vettem egy USB -> TTL adaptert (USB TTL, UART konverter adapter, Profilic PL-2303HX / HXA chip) vateráról kemény 500HUF-ért az áramkör összerakás helyett... A tápot a vinyóra a SATA tápkábellel adtam, szóval nekem csak a TXusb->RXvinyó, RXusb->TXvinyó kábeleket kellett bedugdosnom, amit persze elsőre felcseréltem, mert miért ne
![]() Mindenesetre végül összejött a dolog, és érdemes volt kivárnom ezt a pár évet, mert idő közben bejött az RPI, az arduino meg hasonló ketyerék, és az ilyen jellegű átalakítók ára a tizedére csökkent, plusz áramkört sem kellett forrasztgatnom... A másik, ami külön vicces, a régi képek, amiket a vinyón találtam... ![]() Összességében Thomas10100 válasza volt a leghasznosabb. Azt fogadnám el megoldásként, ha találnék ilyen opciót. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
Bocsánat, Nem porog fel. Pontos típusát nemtudom
Jóember - a tetejére rá van írva (pl. Seagate Momentus 5400).
Ha egyáltalán nem pörög annak két oka lehet, vagy beállt a lemeztányér csapágya, vagy valami tönkrement az elektronikáján. Elsőre az elektronikát kellene kimérni. Ha hallani hogy megpróbál felpörögni, de olyan furcsa rángató hangja van és pár másodperc után leáll, akkor pedig kintmaradt az adatterületen a fej és letapadt.
Úgy kaptam hogy a ragasztó nem volt rajta. Szerintem az elektronika, mert 5V helyett 12V ment, és 12 helyett 5V.
Idézet: „Bár kissé sokáig tartott (5 év), de végül vettem egy USB -> TTL adaptert...” Igen, annakidején a Seagate 7200/11-12 szériánál a "i4,1,22" majd a "m0,2,2,,,,,22" parancsok alkalmazása feloldotta a firmware lezárását. Kicsit macerás volt összerakni, meg aztán Hyperterminált kellett használni, de működött a dolog. Akkoriban többszáz winyót mentettem meg így - meg aztán az sem volt utolsó szempont, hogy aukciós oldalakon pl. a Vaterán fillérekért lehetett ilyen winyókhoz hozzájutni (több tucatot vettem is belőle), amik aztán megjavítva azóta is hibátlanul működnek - a tárolókapacitás gondom egy életre megoldódott vele. Később Ukrán testvéreink készítettek egy „SeDiv” nevű programot - ebbe már nem kellett semmit begépelni, elég volt a típust és a hibát kiválasztani, majd a megfelelő gombot megnyomni. Idézet: „...Úgy kaptam hogy a ragasztó nem volt rajta.” Akkor azt a merevlemezt nyugodtan elfelejtheted, valaki már szétszedte. Hiába javítanád meg (vagy cserélnéd ki) az elektronikát, abból használható winyó az életben nem lesz.
Én szedtem szét, mert nekem volt hozzá csavarhúzóm.
Ha szétszedted akkor nem. Ilyet már adatmentésre sem vállalnak el, nem hogy javításra.
Pontosabban levettem a fedelét. Azért mert por ment rá?
Miért, kíváncsi voltál milyen belűlről???
Igen, egyrészt telement porral, másodszor - a laptop merevlemezek fedele tartószerepet is ellát. Levett fedéllel nem fog működni, és ha vissza is teszed, a rögzítőcsavarokat (különösen azt, amelyik a karcsapágy középpontjában van) pontosan az előírt nyomatékkal kell meghúzni - itt századmilliméterekről van szó.
Koszi a segítséget, máskor nem szedem szét. Az elektronikájának mi baja lehet? Esetleg nincs valami biztosíték az 5V ágon?
Idézet: „...Az elektronikájának mi baja lehet?” Bármi. Kapcsolási rajz alapján át kellene mérni, főleg a betáp résznél lévő SMD ellenállásokat és diódákat, lehet hogy valamelyik meg van szakadva. Ha égést látsz, akkor már régen rossz. Külön biztosíték nem szokott lenni benne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |