Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség szabályozó
 
Témaindító: zoz11, idő: Okt 29, 2006
Lapozás: OK   11 / 13
(#) KBal76 válasza snaper hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Ne sajnáld! Inkább legyen több választási lehetôséged, mint egy válasz se. Ez amit választottál, 100mA maximumot tud leadni. Az elemekrôl mennyi ideig mûködik az a kütyü? Ha fél napnál tovább, akkor jó a kinézett alkatrész is oda.
(#) geri12 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Jó persze nézhetjük így is, nem valószínű hogy előfordulna ilyen alkalmazásnál. Nálam a sok táp javítás, ami kihozza belőlem, hogy így gondolkodjak.
(#) Orbán József válasza geri12 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Ok, ilyen alapon nem mernék egyetlen közönséges dugasztápot sem használni.
Van alapból 2x1.5V névleges elemünk, újonnan 1.6V és míg le nem merül 1.2V/db, addig működik róla kb. amihez való. Akkor ide a 3 diódás feszültségejtés NASA kompatibilis. Tudom, okosak vagyunk - én is - de nem muszáj túlzásba vinnünk. Az egyszerű megoldásoknak alig van párja.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) KBal76 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Köszönöm. Speciel én így táplálom a kocsim távriasztójának (ala kínai drótnélküli csengő a beltérvilágításra kötve, egy hájtek 555-ös társaságában) beltéri egységét. Tökre megfelel évek óta. Asszony szerint mukodik. Én ugye nem hallom mert épp nem vagyok itthon.
(#) snaper válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia!

Igaz, többől jobb választani.
Igen, több mint fél napig elmegy velük bőven.
(#) snaper hozzászólása Feb 10, 2014 /
 
Közben utánaolvastam hogyan kell bekötni.
Mennyire fog ez melegedni? (Képlet alapján 2.2W...)
(#) proba válasza snaper hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Annyit nem melegedhet. (5V-3V) *0.1A igen messze van a 2W tól.
(#) snaper válasza proba hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Csavarok egyet a dolgon.
Mi van akkor ha nem 5V, hanem 12V lenne amiből 3V kell...
(#) proli007 válasza snaper hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Hello! Vicces. " Mi van ha nem is kocsival megyek, hanem busszal.." - Akkor nem a garázsból kell indulni,hanem a buszmegállóban várni.. üdv!
(#) proba válasza snaper hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
(#) proba válasza snaper hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Az előző igen bonyolult számítást talán be tudod helyettesíteni az új értékekkel.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) jakec hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Az államvizsga dolgozatomhoz szükségem lenne egy feszültségstabilizátorra. Röviden vázolom, hogy mihez kell:
Földfúrót kell megvalósitani, ami annyiban tér el a megszokotttól, hogy közben tudjuk figyelni az áramváltozást, ehhez kellene egy stabil feszültség ami mellett a fordulatszám stabilnak tekinthető. Géppel összekötve(labjack segítségével) figyelhetjük az áramváltozást. Meglesz a megfelelő fogaskerekezés és mechanika, most az elektronika következik.
Van egy régi őskori gépből kiszedett Toshiba Motrom, azt irja az oldalán 2A 20V. Lemértem tényleg megállás előtt 2A körül mozog, de rendkívül nagy a nyomatéka,de 69 RPM a fordulata az utána tett áttétel miatt mondjuk ez tárgytalan most.
Na szóval ehhez a motorhoz kellene nekem egy relativ ütős stabilizátor szerintem 18-24V között bármelyik érték jó,de inkább a nagyobb a jobb. Az áram lehet 2.5 Amper amennyit elbir a stabilizátor, hogy ne melegedjen túl. Mondjuk szerintem igyis ugyis kell hűtőborda.
Még fontos megemlítenem, hogy hordozható legyen az egész cucc akkuról kell hajtani. Az ócskapiacon megvettem 3 db csavarozogép akksiait, mindegyikben 20 db NiCd 1320 mAh Akksi van, igy összesen 60 darab akkum lesz a szükséges aramerősség előállitásához. Ez körülbelül 3x18 Volt. Az sem lenne baj, ha lehet állitani a kimenő stabil feszültség értékét egy potméterrel, de ha nagyon nehéz megvalósitani akkor inkább hanyagolnám.
Nagyon szépen köszönném a segitséget nektek. Üdv. Jaxi
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Hello! Ne tedd fel mindenhova a kérdésedet, mert csak figyelmeztetés lesz a vége..
- De nem tudni mit szeretnél szabályozni. Az aksi feszültségét terhelve kell megnézni mennyi. Ha kisebb mint a szükséges motorfeszültség, az a legrosszabb. Ha nagyobb, könnyebb stabilizálni. Ha nem akarod, hogy fűtsön, akkor kapcsolóüzemű stabi kell. Az komplikáltabb, mint a soros áteresztő stabilizátor. Az viszont fűt.
- Ha viszont 18..24V-között bármi jó, minek stabilizálni? De lehet két 12V-os zselés aksival jobban jártál volna. Mert ennyi soros aksit tölteni, az általában a cellák rövidtávú végét jelenti.
- Szabályozni lehet, de tudni kell,mi a szükséges tartomány. A motor fordulata csak nagyon megközelítőleg állandó ha a feszültség állandó. De ha a motor fordulatát szeretnéd szabályozni (ami vezérlés nem szabályozás) akkor lehet a PWM célszerűbb lenne. Kisebb veszteség, jobb nyomaték tartás. Cserében "visít". De ha ez nem zavar.. De a gépi árammérést meghülyítheti.
üdv!
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Nekem a célom lemérni a föld keménységét és erre a sima feszültségstabilizátoros módszerre gondoltam, majd összekötm a géppel s ott feldolgozom az értékeket.
-Ha stabiliizálom, akkor terhelés(mondjuk 2A) mellett is megmarad a pld. 20 volt nem?
-Ha a motor fordulatát szabályozzuk akkor mondjuk állandó lesz a fordulatszám, mindig ugyanannyi idő alatt fúr bele a földbe, de gondolom más lesz a befektetett munka...Ez mennyire bonyolult kapcsolás? Gépészmérnökin vagyok külföldön, kevés informatikával és elektronikával, de belevágnék mindenbe ami jónak tűnik. Van még 2 hónapom.
-De a csavarbehúzógép is úgy tölti sorba azt a sok elemet, mondjuk biztos nem a legjobb már éreztem kisebb "amortizációt"...
Köszönet.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
- Igen, ha stabilizálod, elvileg állandó lesz a 20V. Feltéve, hogy az aksi nem esik ezen feszültség alá, és a motor nem vesz fel több áramot. Mert az induláskor és terhelés változás hatására, a névleges áramának akár az 5..10-szeresét is felveheti.
- A fordulatszámot igazból akkor lehet állandó értéken tartani, ha az mérve van. És a beállított fordulat és a mért különbségének hatására változik a motorra jutó feszültség. De ez már szabályozástechnika, aminek egyéb dinamikus problémái is lesznek. Ha gépész vagy, akkor tudod, hogy a motor nyomatékának-fordulatának van karakterisztikája, ami nem egy lineáris egyenes. Vagy is vélhetően nem lesz lineáris az összefüggés a befektetett munka és az fúrás ellenállása között.
- A csavarbehajtó gyártója, nem az "örökkévalóságnak gyárt", hanem a fogyasztói társadalomnak. Egy laptop aksinál használnak balansz áramkört, ami a töltést kiegyenlíti, de egy fúrónál ilyen általában nincs. Egyszerű logikával, annál kisebb a gond, minél kevesebb a sorba kötött cella.
üdv!
(#) zosza18 válasza snaper hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Szia! BD139, 3,7 Zener Dióda(nekem 3,9-es van bent), egy 1KOhm-os ellenállás, 100nF kondi és egy 0.1F Elkó kondi. Ebből meg is van a legegyszerűbb 3V-os feszültség. Most raktam össze nemrég egy kapucsengőhöz. Működik hibátlanul. A Zener Diódánál érdemes a kimenő teljesítmény függvényében választani. (Gondolok itt a W-ra.) Üdv.: Zoli
(#) KaiserA hozzászólása Ápr 13, 2014 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy MAX8881 es feszültségszabályozóm. Nem tudom , hogy hogy kell bekötni, PIC32MX440F es Pic-em van és van egy töltő áramköröm MCP73832,
5v akarok 3V-ot az IN a POK és az SHDN lábra, mit kell kötni?

Köszönöm szépen!
(#) proli007 válasza KaiserA hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Hello! Ebből tulajdonképpen csak az derül ki, mid van. De hogy miből mit szeretnél, számomra nem igazán. Egyébiránt miért nem olvasod el, a MAX adatlapját? Az 5. oldalon fel van sorolva a lábak funkciói. üdv!
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Sikerült elkészitenem egy feszültségstabilizátort. Végül úgy gondoltam nem nehezitem a dolgom akkumulátorokkal, igy tápról fog menni egyenlőre a gép. LM317 és 2N3055 kombó nagyon bevállt, lehet állitani a szabályozott feszültséget, beállitom a semireglabil potméterrel 20V-ra és 4.5A-ig annyi is marad(a motor max 2.5A vesz fel és 550mA-t nyugalmi állapotba mikor meghajtja a berendezést ). Mondjuk a kezem elégettem, mikor hozzanyúltam a hűtőbordára szerelt 2N3055-höz.
Következő lépés, valahogyan adatot kell gyűjtenem a motor által felvett áramingadozásról
PIC-el? Labjackel? Mit ajánlotok?
Szereztem penetrométert a mérés etalonálásához és a motor karakterisztika elkészitése utáni összehasonlitáshoz, mondjuk az a későbbi folyamat, előtte valahogyan adatot kellene gyűjteni, számitógépre...
KÖszönöm a segitséget!!!! Üdv. jakec
(#) pesta3 hozzászólása Ápr 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy 14V dc kimenettel rendelkező adapterem, ennek a feszültségét szeretném leszabályozni 5V-ra.
Tudnátok adni valami ötletet, hogyan lehetne kivitelezni?
Linket, rajzot, leírást....bármi jöhet.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
(#) proli007 válasza pesta3 hozzászólására (») Ápr 15, 2014 / 1
 
Hello! Mondjuk legegyszerűbb egy háromlábú L7805 -ös stabilizátorral. Pld. így..
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
(#) pesta3 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Nagyon szuper! Köszi!
Kondit érdemes bekötni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
(#) proli007 válasza pesta3 hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Kondit mindenképpen érdemes tenni, minimálisan a két gerjedésgátló 100..330nF-ot közvetlen az IC közelébe. Hogy elkó kell/nem kell, azt a megtápláló áramkör és a táplált áramkör dönti el.
(#) pesta3 hozzászólása Ápr 16, 2014 /
 
http://www.hestore.hu/prod_10031163.html
Például 2 ilyen jó lesz? Ezeknél nem kell figyelni a polaritásra , ha jól tudom. Vagy rosszul?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
(#) kadarist válasza pesta3 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 / 1
 
Szia!
Nem kell figyelni.
(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Sziasztok. Egy 0-10V fesz. szabályzóra lenne szükségem. PLC teszteléshez használnám. Amiket találok azok 1,5V körül indulnak, nem mennek le nulláig. Amik meg lemennek, azok bonyolultak (labortápok). Minél egyszerűbb kellene. Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Hello! Ha ez számodra nem túl komplikált, akkor így megoldható.

PLC0-10V.png
    
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Ez tökéletes. Köszönöm szépen.
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Tudom, hogy kicsit off de : ezt
szeretném 4-20mA "teszternek". Üzemképes elméletileg? Az LM358ba akkor beleférne mindkettő...
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Oké, de ha már ott van az LM385 másik fele, és a precíz referencia, akkor használhatod azt, és akár ugyan azt a potit, amivel a feszültséget állítod. A kettőt egyszerre gondolom úgy sem fogod használni, már csak a két fokozat közös táp pontjai miatt sem. A 4-20mA-el sem érdemes vacakolni, hiszen sok esetben vizsgálni kell az 4mA alatti és 20mA feletti tartományokat is. Mert a 4mA-nél hogy a nullpont megfelelő-e, hurokszakadás jelzés működik-e. És vannak egyes távadók, amik 20mA feletti árammal jeleznek hibás üzemállapotot. stb. Vagy is nem biztos, hogy 4..20mA-ig kel a szabályozás. De ha ragaszkodsz hozzá, akkor másik poti és alatta-felette ellenállás, hogy a feszültség a potival 0,4..2V között lehessen állítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014

PLC0-25mA.png
    
Következő: »»   11 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem