Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 99
(#) CIROKL válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 / 1
 
Idézet:
„Ami nekem egyből feltűnt, a trafók kötése/ funkciója.”

Mi tünt fel ezen ?
Idézet:
„Ha két trafó van - ami egyébként oké is- , akkor az egyikről kizárólag a digitális részek mehetnek, a másikról minden analóg rész, plusz a jelfogadó pll-je.”

Ezt hol olvastad ?
Idézet:
„A trafók primerjét C-LC tagos szűrővel illik elválasztani, e nélkül elég nagy az egymásra hatás, vagyis zavarják egymást, pláne még csövet is látok benne”

Mit?
Egyéb iránt az egyik trafóról csak is a csöves rész megy !
Idézet:
„Nem tudom a +5 V-ot 7805-el oldottad -e meg, ez a legrosszabb megoldás egy DAC-ban, kerülni kell. Ahogyan kerülni kell ezeket a "kocka"”

Az előbbi belinkelt mellékleten minden látható tisztán és világosan tehát előbb olvass, nézz majd válaszolj !
Idézet:
„Graetz egyenirányítókat is minden hifi alkalmazásban. Mivel rossz hatásfokkal kapcsolja a nagy frekis áramot a trafó szekunderére, ezért növeli a táp Rb-jét, evvel arányosan növekszik a nem kívánatos jitter is.”

Azért mert te nem szereted a kockákat attől még tökéletesen megfelelnek ide sőtt bárhová !
Idézet:
„Ha látnám a pontos kapcsolást, talán még lenne néhány ötletem a fejlesztésre.”

Minek szeretnéd látni hisz így láthatatlanban is csak @ !
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) gb197 hozzászólása Ápr 6, 2014 /
 
Az észrevételem nem @ szántam, hanem segítségnek, sajnálom, hogy nem így értékeld. Egyébként meg15 éve építgetek, fejlesztek DAC-ot, még a fórum sem létezett, úgyhogy van még néhány dolog ebben itt a topikban amiről nem esett szó, és lehet nem is találsz hozzá irodalmat, na mindegy... Ennyi.
Sok sikert az építéshez!
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) CIROKL válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Sajnos nem ugy jött le nekem a segitség nyújtás fogalma nem így nyilvánul meg !
40 éve épitetek , javitok na de nem DAC -ot ezért minden tényleges segítséget megköszönnék ha lenne ténylegesen érdemben , de csak azt látom mindenhol hogy ez egy olyan misztikum féleség számba tehető és a nagy általánosságban félszavakban vagy sehogy nem adnak választ az emberek ! / Tisztelet a kivétel !/
Lehet én lennék a furcsa de számtalan gyári készüléket tanulmányoztam és az itt leirtak mind ellentétben vannak a gyári készülékeben alkalmazottakkal ? Ezek szerint azok mind rossz irányban készültek vagy csupán nézek de nem tudni mit ?
A 15 év fejlesztési munkáiból természetesen te sem fogsz egy árva szót sem mondani hisz ebben valljuk be félelmetes pénzek vannak , így ezt ezért emlegetni nem is kell .
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) gb197 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Az általam ismert elméleti dolgokat, tudást szívesen megosztom bárkivel, aki fejlesztéssel foglalkozik lehetőleg "saját" részre.
Szóval én is tanulmányozom a rengeteg gyári cuccot, kommersz és high end berendezést, meg javítottam is. A legtöbb hasznos infót mégis a régi HFM, Szteró és HIFI Piac leírásaiból derítettem ki. Sokszor nem csak a belső fotókat osztották meg, hanem a fejlesztők, konstruktőrök gondolatait is, hogy mit, miért és hogyan oldottak meg. A egyik Sztereó száma pl. kifejezetten foglalkozik a DA eljárással, a digitális fokozatok tápellátásával, a nyákhurkok rezonanciájával, szórásával,stb.
A lényeg, hogy nem misztifikálják el, és nem is kell. Pontosan megtudhatjuk, hogy a high end CD / DAC megoldások mitől jók, hogyan oldják meg a felépítésüket.
A legfontosabb néhány szempont:
- Az analóg és digitális tápok trafó szinten való elválasztása
- A digitális táp nagyon alacsony kimeneti impedanciájú legyen
- Passzív kimeneti LP szűrő + buffer
- Külső, aktív I/V konverter, ha áramösszegzős a DA ic.
- Ultra jitter mentes mester órajel vagy reclocking vagy ASRC eljárás.
- Bessel digitális fésűszűrő algoritmus + dsp vagy spéci FIR szűrő pl.: PDM200
- CD lejátszónál precíz kiolvasó egység és rezonancia mentes ház
Ezek csak a legfontosabbak, viszont érdemes ebből néhányat kiemelten kezelni, ami az egyszerű DAC-nál érezhető eredményt hoz.
A tápot shunt regulátorral oldottam meg, a CS8412 -hőz 2db , a TDA1541-hez 3 db. Egységesen áramgenerátorról táplálkoznak (egy hasonló megoldást csatoltam). A tda kimenetén aktív I/V konverter van, majd egy méretezett passzív LP filter.Utána a kimeneten egy OPA sima jelkövetőként dolgozik.
Linkelem a képet a megtekintéshez.
Ha bármi kérdésed van evvel kapcsolatban vagy a sajátoddal, tedd fel, segítek szívesen.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014

figure_01.gif
    
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Szépen összeraktad!
(#) CIROKL válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Nincs 15 év gyakorlatom a DAC fejlesztésben én csupán egy amatőr vagyok , egy illet két árva DAC ot épiték most és meglévő tervek alapján amit segitségül kaptam a Zoli -tól és nélküle nem is ment volna .
Ebben is áramgenerátoros a táp TDA1541 és CS8414 a kimeneti csöves egy ARC alapokra tervezett I/V .
Bővebben: Link
Ez ezek még nem totálisan véglegesített állapotban vannak tehát némi korrekció belefér .
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Még csak olyan első lépés , egy már már működik és tökéleten rendben van minden szempontból , tetszik a kapott hang is , zajilag is tökéletes , nincs semmi alapzaj , brum stb...
A Dobozok festése van és némi korrekció amit még kell eszközölni .
(#) petemazi válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
+1 a TL431-re, igaz, nálam csak a TDA és az I/V lóg TL431 alapkacsolásokon, de az LM317 és társaihoz képest hatalmas a javulás. Fog kapni a digitális rész is.
(#) gb197 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Valóban szépen meg van csinálva a szerelés. Elegendő bőven ehhez amatőrnek lenni, csak gyakorlat kérdése az egész. Nekem sem tanult szakmám, csak a hobbim az elektronika, a zene, és ezt hozta...
Nekem is lesz mit fejleszteni még DAC területen, rengeteg ötletem van, csak idő és hát pénz kérdése az egész.
Ezekkel a non oversampling dac-kal nagyon jó eredményt lehet elérni egyszerű módszerrel is. Kis módosítással megoldható a reclocking eljárás, érdemes kipróbálni a kapcsolást, sokat hoz hangzásban. A kb. 150 pS értékű jittert néhány pS-re csökkenti, evvel együtt sokkal tisztább, életszerűbb hangzást lehet elérni.
A rajzon a 1543 helyett a 1541 ugyanúgy használható.
(#) gb197 válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Érdemes lenne kipróbálni, hogy nem trafóról menne a shunt regulátor, hanem 1-1 db 12V-os akkuról. Külön analóg és digitális rész, na az lenne brutális. Ha jól tudom csinálta a Dunaudio ezt a fajta CD lejátszó tuningot, hogy a saját clock áramkörüket egy kis akkuról járatták.
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 / 1
 
Ezek a szörszálhasogatások, azok amiket a multkor is felhoztál, de most már stabkockától nő a jitter....

Érdekes módon még nem mértem jittert a stabkocka miatt, de érdekes módon az adatformátumról nem esik szó, ami valóban elég érdekes hallható és mérhető különbsgéeket is okoz.

Ultra jitter mentes mester órajel vagy reclocking vagy ASRC eljárás.

ASRC kösz, de a fele zene elveszik benne, szóval inkább nem, kipróbáltam.
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Valóban nagyobb a jitter a 7805 stabckrlól, mint bármi másról... Ez az első amit kidobálnak egy cd játszó tuning alkalmával. Már jobb eredményt lehet elérmi az LM317, vagy LT1086-5 is , de mint korábban írtam a shunt reg. a legjobb, és ez tény. Ne az olcsó kommersz hifiből induljuk ki, ahol millo komromisszum van egy cd lejátszóban...
Az adatformátum dolgot nem igazán értem. A DA icknél általában kötött a kommunikáció, SPI vagy a Philis icnél I2C, teljesen mindegy, ugyanaz az adat megy át rajta. Ezen kívűl nem tudom itt mire dondoltál.
Tisztázzuk az ASRC fogalmát is , mert szerintem elbeszélünk egymás melett. Ez az ic egy hardveres eszköz (Asynchronous Sampling Rate Converter) asszinkron mintavételi frevencia konverter . Funkciója, hogy a különböző frekvenciájú mester-órajelet egységes egy kimeneti frekvenciára konvertálja, ( a szűrők miatt), ill. a bemenő 16-20 bit széles jelet egységesen 24 bit szélessé konvertálja. Mindemelett leválasztja (elnyomja) a bejövő jel jitter tartalmát, és a saját óragenerátor pontosságával vezérli tovább a DA csippet.
Megjegyzem itt nincs minőség romlás, csak javúlás. Az eljárást super high end cuccokban használják, mint pl. dCS Debussy (kb. 8000 Font)
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 / 1
 
PCM1792-t használok és DIR9001-et. i2s formátum mellett nem jitteres, vagy ha az is, nem látszik a spektrumképen, míg PCM formátumban jitteres.

Tisztában vagyok az ASRC fogalmával és kipróbáltam az src4192-t, mind a mérési eredmények, mind a hangja, azt mutatta, hogy inkább hagyjuk. Elvesztek benne a részletek, sokkal jobb a hangja nélküle, azon a frekin és bitmélységen járatva a DAC-ot, amiben a forrás van.
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
A DIR9001-nek háromszor kesesebb az mclk jittere (50ps), mit a Crystal icknek, én is ezt ajánlottam korábban. Amúgy meg ha szkóppal vizsgáljuk a jitter mértékét, a több száz pS sem látszik meg, csak torz lesz a hang, na meg a dinamika is csökken, ahogyan a gyártó a PCM17xx szériáknál árzázolja is.
A CD-ből kilépő pcm jelnek egyértelműen nagyob a jitter tartalma -ha csak nem egy spéci lejátszónk van- , a jelfogadó redukálja max 50-ig.
Én a saját lejátszómba készítettem egy oszcillátort, ami nagyságrendel jobb az eredetinél, és a CS8412 után is érezhető a künbség.
Manamapság divatos dolofg lett (legalábbis a felsőbb kategóriánál) az upsample eljárás, persze nem feltétlen a src4192-es használják. Úgyan úgy a digitális fésűszűrők (FIR) nagytöbsége is hibásan interpolál - a 47 Labs be is bizonyíttota- , ezért a legtöbb esetben saját algoritmust használnak dsp-vel, az amatőröknek meg ott a NOS DAC.
A felkonvertált mitavételi frekvencia valóban nem garancia önmagában a jobb hangzásra, csak így egy lágyabb Low Pass filtert, pl. Bessel-t tudnak használni. Így jobb az inpulzus átvitel, csoportfutási idő, és a teljes HF sávban lineáris marad a fázismenet. És ez a lényeg. Gondolom ismeretes , hogy milyen mőség romlást okoz pl. egy hanszín szabályozó a rendszerben.
(#) Buvarruha válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
Idézet:
„Így jobb az inpulzus átvitel, csoportfutási idő, és a teljes HF sávban lineáris marad a fázismenet.”


Ez az amire nem gondoltam, ez nagyon jó érv. Kipróbálom szoftveres átmintázással. Creative hangkártyám van és van mód teljesen érintetlenül küldeni a jelet az spdif-re, és mindíg olyan frekin megy minden, mint a forrás.
Viszont ellenérvként azt hangoztatta egy a témában elég járatos szaki, hogy a nagyobb mintevételi frekvenciának hátránya az, hogy jobban dolgoznak a digitális áramkörök és nagyobb zajt termelnek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
(#) gb197 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
A kollégának abban igaza van, hogy kedvezőtlenebb a magasabban frekin járatott rendszer, nagyobb az RF "szórás", zaj, stb. Nem beszélve arról, hogy DIR 9001 pll-je 100MHZ nagyságrenden megy, és erre jön még a négyszög jel magas felharmonikus tartalma. Gondos mágneses árnyékolás, és a tápok elszeparálást csinálják ( ajánlott). A nyákon létrejövő hurkok (rezgőkör) helyi leválasztását szokták csinálni pl. egy ferritgyöngy átvezetővel, 5-10 nH, és a hidegítés smd ! kerámiával.
A digitális részt én kizárólag smd ellenállás, kondi, tantál elkó, ill. induktivitással oldanám meg, minél rövidebb legyen a jelút, és még valami lemez résszel le is árnyékolnám alul, felűl . A nyákterven a felesleges részeket gnd-re kapcsolt poligon-nal szoktam kitölteni, külön analóg és külön a digitális részt. Aztán még ott a rengeteg apróság. Pl. a párhuzamosan haladó analóg és digitális vezetősávok elkerülése, minél kisebb RF hurkok kialakítása, stb. De erről valaki töltött is fel valami jó doksit, érdemes megkeresni.
Van bőven lehetőség a fejlesztésre...
(#) whitedrago hozzászólása Ápr 13, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni majd egy DAC-ot. CS8414-el és TDA1543-al lenne megépítve. Lenne pár kérdésem ezekkel kapcsolatban.
Ugye, a CS 8414-nek két külön tápforrás kell, az analóg és a digitális részének. Ezeket már a trafó előtt szét kell választani (vagyis külön-külön lenne mindegyikhez trafó) ?
(#) gb197 válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Szia !
Idézet:
„Ugye, a CS 8414-nek két külön tápforrás kell, az analóg és a digitális részének”

Nem feltétlen kell a külön trafó csak ajánlott, de attól is függ mennyire akarod kihegyezni a kapcsolást. Én a mini dac-ban csak fojtóval választottam el -azt is a nyákon kialakítva- , így a CS84xx lt1086-5-ről ment, a tda pedig LM317T kb. 6V tápfeszről. Érdemes esetleg kipróbálni a több darab 1543 ic párhuzamos kapcsolását, sokan építik azt a változatot meg.
Első NOS DAC-om:

minidac10.jpg
    
(#) whitedrago válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Valószínűleg az enyémben is több TDA lesz, max. 3-4 darab, de ha nagyon eltérnek a tulajdonságai egymástól akkor még annyi se.
A NOS a Not Over Sampling rövidítése? Pontosan mit jelent itt?
(#) gb197 válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
A NOS lényege a túlmintavételezés nélküli eljárás. A 47 Labs bebizonyította, hogy a DAC-hoz használt fésűszűrők túlnyomó többsége hibásan interpolál, (az egységugrásra adott válasz erős túllövéssel válaszol) ami ugyan sinus-os mérőjelnél nem okoz gondot, de a komplex jelek esetén (zene) a kimeneten a jel "szétesik", azaz torzan jelenik meg. A dolog érdekessége, hogy két FIR szűrő sem szól egyformán, hiába digitális az eljárás. Van néhány jobb típus pl. Nippon Precision vagy Pacific Microsonics ,de a legtöbb felejtendő típus.
A NOS eljárásnál esetleg a kapcsoló frekvencia kiszűretlensége okozhat gondot, érdemes legalább egy 6dB-s analóg szűrőt használni.
(#) whitedrago válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Idézet:
„A NOS eljárásnál esetleg a kapcsoló frekvencia kiszűretlensége okozhat gondot, érdemes legalább egy 6dB-s analóg szűrőt használni.”

Mi a fene az a kapcsoló frekvencia?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) gb197 válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Úgy is hívják, mintavételi frekvencia, cd-nél pl. 44.1KHz, ha van 8 x oversampling, akkor 8*44,1KHz =352,8KHz Így oké?
(#) whitedrago válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Aha. És mit kell ezen kiszűrni?
(#) sny válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Ajánlom digitfilter témában még a Sony csúcs szűrőit, pl. a CXD1244-et...
(#) gb197 válasza sny hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Vajon mi lehet az ára? Majd megnézem.
A Pacific Microsonics PMD200 már 35-40eFt körül megvehető, biztosan arany dobozban szállítják...
(#) whitedrago válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
CXD1244-et már találtam 2 dollár körül. PMD200-at pedig 40 dollárért (8-9 ezer Forint).
Te magyar oldalon nézted?
(#) gb197 válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Jó pár diy kapcsolás mellőzi az analóg szűrőt a kimenetet, ez bizonyos esetekben még gond lehet. Célszerű egy egyszerű szűrőt tenni a kimenetre, ilyen kapcsolást kell keresni.
(#) gb197 válasza whitedrago hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
A PMD200 at az ebay-en láttam azt hiszem.
(#) CIROKL hozzászólása Ápr 26, 2014 /
 
A következő TDA1541 /CS8412 és a csöves kimenet hozzá ...
(#) adu84 hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
Üdv sok kapcsolást átnéztem a DIR9001-el kapcsolatban. Az lenne a kérdésem, hogy néhol elhagyják a kvarc-ot néhol nem. Most akkor kell az IC mellé kvarc vagy sem?
Következő: »»   33 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem