Fórum témák
» Több friss téma |
Ebből a "no-name" 4,3 grammos szervóból nekem két fajta van itthon. Az egyik 180 fokos, a másik 270. Szerintem ez 180-as. Az az elterjedtebb. Nézd meg a hobbyking-nél is, de ott a posta drága.
A válasz természetesen Attila86-nak ment. Csak félrenyomtam. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
Kérdés, hogy mit akarsz vele mozgatni. Mert ha rudazatot tolni-húzni, akkor 90 foknál több értelmetlen.
És arra ügyelj, hogy vannak már digitális vezérlésű szervók is. Gondolom a hagyományos analóg érdekel. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
Valahogy célt tévesztetek. Attilának vannak gondjai a szervokkal.
Nekem semmi gondom a szervokkal, a >30 darab remekül müködik. Minap vettem egy 6 fordulatosat is - még nincs eldöntve, hogy mire, de kisérletezni jo.
Bocs, én is félrenyomtam. Attila86 -nak szólt.
Azért írtam a 90 fokot, mert boltban alapból azt adják, az van is mindig. A nagyobb forgástartományúak valószínűleg "speciális"-nak számíthatnak, mert külön kell mondani, hogy milyet, és nem is mindig tudnak adni.
4db 180°-os kellene nekem és a lehető legolcsóbb. Itt a 4db kb 2000Ft, azaz darabja 500Ft-ra jön ki: Bővebben: Link
Ehhez hasonló áron lehet kapni nálunk? Nem hiszem. Egy kb 30cm átmérőjű kör alakú kartonpapírt kellene forgatnia 0 és 180°közt. 0°-nál, 60°-nál, 120°-nál és 180°-nál lenne egy-egy nagy szám a kartonon (1-től 4-ig) és a szervo ezt a kartonpapírt forgatná középen.
Ahhoz az 500 ft/ darab nyugodtan adj hozza 6-700 ft-t a postaköltség meg a pénzutalás cimen.
A conrad.hu-n cikkszám 209089 is mindössze 1790 ft. - boltban átvehetö. Gyanitom, hogy valamennyi más modellboltban is ugyanennyi, vagy olcsobb. ( én még 5 euronal drágább szervot nem vettem.)
Nálunk én sem láttam még 1790Ft. -nál olcsóbban, ahogy Massawa is írta.
Amit linkeltél nem találok elfordulás mértékéről adatot. Repülőhöz, helikopterhez is ajánlják, ott pedig rendszerint 90 fokosakat használnak, nem 180-ast. Tehát határozottan nézd meg, hogy 180 fokos legyen. És nem baj, ha nem legkisebb méretek, mert gyengébbek. A nyomaték adat mindegyiknél megadva, ebből látható, hoigy jó-e. Bár kartonpapír forgatáshiz nem kell nagy erő, de nem, vagy alig drágábbak a kicsit erősebbek.
Egész pontosan 1609Ft a 4db szervo motor és minderre 358Ft a postaköltség. A pénzátutalás költségét nem ismerem de úgy tudom paypal-lal ingyenes. Tehát 492Ft darabja.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Beírtam google-ba ennek az ebay-esnek a típusát (SG90) és találtam róla adatokat ahol rendre azt írják hogy 180 fokos. Még videót is találtam róla amin látszik hogy 180 fokot fordul.
Még elfelejtettem, hogy ne az újabb digitális vezérlésű legyen, hanem a hagyományos analóg.
Amiket leírtál, szerintem jó lenne.
Szerintem is valamennyi szervo elfordul 180 fokot, csak a távvezérlök nem tudna ennyit ( joystick nem tud 180 fokot, márpedig a szervonak a joysticket kell követnie.) gyakorlatilag 270 fokot kellene neki fordulnia ha nem valami vacak potit raknak bele.
Idézet: „Szerintem is valamennyi szervo elfordul 180 fokot,” Nem biztos. Vannak szervóim -Robbe-, amikben mechanikus ütköző van, nem sokkal 90 fokon túl. Azoknál 90 fok, és még egy kicsi a mozgástartomány. Persze lehet olyan is amit mondtál, csak erről nem biztos, hogy ír az adatlap. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Ha megnézed a korábban belinkelt oldalt ott láthatod, hogy a fogaskeréken egy pöcök van ami nem engedi körbefordulni. Valojában ezzel a pöcökkel kizárolag a potit védik, mert magának a szervonak semilyen védelemre nincs szüksége. Elcsodálkoznék, ha a robbe tulbuzgoságbol ennyire lecsökkentené a forgást, mert az egyéb bajokkal is járhat, márha a szervot tulvezérelnéd és valoban az ütközö állitaná meg. Ez ugyanis könnyen a szervo végét is jelentené ( fogtörés vagy motor égés). Az "elektronikus ütközö" ilyen veszélyjel nem jár.
A szervok alapbol proporcionálisak ( ahogy már irtam). Ha csinálsz egy szervotesztert a szervonak 1:1-ben követnie kell elvileg teljes sávban a poti mozgását - az meg tudvalevöleg 270 fokot tud. ( Sajnos az utobbi idöben ilyen hajmeresztö ötletek nem mennek ritkaság számba, nemrégen az egyik modellgyár képtelen volt egy LED diodát normálisan bekötni, egy másik meg a NYÁK rossz oldalára forrasztotta sorozatban a csatlakozot - igy az teljesen használhatatlan lett.). A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Idézet: „a szervot tulvezérelnéd és valoban az ütközö állitaná meg” Pedig ílyen megoldás. Az 1 - 2mS pulzushossz tartományt tudja, picit többet. És befeszül a két végén, kicsivel a 90 fok után. Néhány befeszülés, lötyögős lesz. Fogak deform. Hozzáteszem ez régebbi, de több különböző gyártmányú szervóm ugyanígy mechanikus végállású, azaz befeszül. Elég egyszer véletlenül elöbb a repülőt bekapcsolni, és utána a távot, már megy egyik végütközőre.
Jo tudni, ezzel nálam a robbe diszkvalifikálta magát... ( igaz eddig sem vágytam a szervoikra).
Üdv
Egy kis segítség kellene. Hogyan lehetne,egy sima standard (RC) servót úgy átalakitani, hogy ne álljon meg végálláson? Vagyis addig forogjon mindkét irányba, amig a "kart" (helis távnál) el nem engedem. Megoldható, mert láttam már, de nem találtam róla semmit, hogy hogyan kell megpiszkálni. Előre is köszi.
A poti helyére be kell forrasztani két ellenállást.
A sima szervoban, mint ahogyan azt fentebb is olvashatod mechanikus ütközök vannak, igy az csak a 2 végállás között tud forogni. Nem egészen érthetö, hogy mit is akarsz, de ha 270foknál többet vársz el, akkor speciális szervot kell venned - pl. egy 4 fordulatosat. Ez a 2 végállás között 4x fordul meg.4xszervo
Jó lett. A mechanikus ütközőt le kellett faragni a fogasról. A potit le kellett forasztani a nyákról, helyére 2db 1k ment. És folyamatosan forog, míg a kart tartom.
Ezt akartam. Nem kell semmilyen speckó servo, ez egy gagyi sima standard rc-s servo. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Gratula!
Most már mi is tudjuk, hogy mit is akartál.
Sziasztok!
Készítettem egy pic-es szervó tesztert megint. egy paralax-os szervóval csináltam úgy hogy próbálgattam, hogy mikor mozog mind két irányban 90 fokot addig addig csináltam míg sikerült. Lehetőségem nyílt rászkópolni és 400us-2200us ig mértem a 400us nem túl kicsi próbáltam 650us el is de akkor a vége előtt hiányzott még 20 fok. Szóval a kérdés az lenne maradja 400us-ben vagy csak a paralaxos szervó ilyen spéci és 650us ?
Sziasztok!
Szervó-t szeretnék vezérelni, nagyjából mindegy milyen módon. Jóó, nem teljesen, de már akkor is boldog(abb) ember lennék ha valahogy legalább működne. 3 lehetséges módot vadásztam össze a netről: 1: PWM 2: timer+delay 3: delay Vegyük sorra: PWM: Fogalmam sincs, hogy hogy állítsam be a PWM-et 50Hz környékére, szóval itt megbukott a mutatvány. Nyilván ha az menne, akkor csak a kitöltési értékkel kéne játszani és a motor működne. Timer+delay: Ez úgy működne, hogy a Timerrel számolok kb 20ms-ig aztán ürítem a tárolót és ráadom a szervó vezérlő lábára a villanyt, némi (0,9ms-2,1ms) időt delay-ben tölt a pic, aztán elveszem az áramot és a ciklus kezdődik elölről. Ehhez a módszerhez mellékelek kódot is, mert ezzel próbálkoztam. A kis motorocska ment egyszer jobbra, egyszer balra, de mindig ütközésig. Nem sikerült jó helyre hangolnom. Gondolom az órajeltől, a timer előosztójától és a számláló 8 vagy 16 bites tárolójától függ az, hogy tényleg 20ms-onként csordul-e túl a timer. Na, ezt nem sikerült belőni. (állítottam kódból az OSCCON-t, remélem jól, de ez sem biztos )
Delay: Ez tisztán delay alapú vezérlés, nyilván nagyon amatőr, a teljes processzoridőt megeszi, viszont így sem sikerült az elvárt működésre rábeszélni a motort . ehhez is mellékelem a kódot. (a delay beállítások a mellékelt kódban szinte teljesen randomok már, mert minél többféle képpen próbálkoztam vele, sikertelenül)
Szóval a rengeteg szócséplés után (amiért szíves elnézéseteket kérem) az lenne a kérdésem, hogy miként kéne kivitelezni szegény szervonak a vezérlését? Főleg a PWM alapú megoldás érdekelne. pic18f14k50-es pic-et és Tower pro sg90-es servo-t használok. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv!
Hali. Nekem négy fordulatos -Winnch vitorla szervó kellene. Tehát nem végtelenített, az nem jó.
Ha van eladó , vagy beszerzési forrás - nagyon érdekelne. Húzó erőben 4- 6 kg/cm normál méret lenne ideális. jelige : HHEELLPP"
Egy 7805-ös IC-ről megy az AVR mikrovezérlőm. Szeretnékvezérelni egy MG90 típusú szervót. Mennyi ezeknek az áramfelvétele? Neten nem találtam infót. Érdmes egy külön 7805-re rakni, vagy jó az, amiről az AVR is megy? Nem fog túl sok áramot felvenni, amitől esetleg újraindulhat a mikrovezérlő?
De fog. A szervo akar 400-500mA-t is ránthat. Nagyon le kell választani a procit a szervo tápjáról.
Rendben, köszi. De akkor mi a dolog magyarázata? Mert ugye a 7805 1,5A-es.
Lehet, hogy már az elötte levö táp sem birja. A szervokat akkukra, ujabban Li-Ion akkukra tervezik amiknek nagyon kicsi a belsö ellenállása igy nem nagyon esik a feszültség a hirtelen terhelésre..
Nem vagy az elsö aki ilyen gondokkal küzd. Az egyik szerkezetemben 8 szervot hajt 1 AVR, 2 A 12V a táp és DC-DC konverterrel csinálom nekik a szaftot (5V-t) - külön a procinak, meg külön a szervoknak. A szervok áramfelvétele a terheléstöl függ ( szinte a végtelenségig, amikor pl. megakad) A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolást keresnék egy 12V-os 150W-os szénkefés motorhoz amit ha egy potmétert egyik irányba tekerek akkor a motor pl. jobbra indul el és minél tekerem abba az irányba annál jobban gyorsul míg a másik oldalra tekerve a másik irányba indulna el a motor szintén egy jobban gyorsulva és ha a poti közép állásba lenne akkor pedig le állna a motor. Ebben szeretnék segítséget kérni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |