Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes mobiltöltő
 
Témaindító: Dempsey, idő: Okt 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 12
(#) StMiklos válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 7, 2012 / 1
 
Szevasz!
Barkácsoló ember vagyok, sok mindent csináltam, de így egyszerűbb volt, vettem egyet:
http://viewitem.eim.ebay.hu/Solar-Panel-Battery-Charger-for--Phone-...2/item
PC-ről töltve tudom elvinni, szerényen is egy teljes okostelefon töltés "benne van", de napfény is tölti, azért teljes napsütésben is kell neki a teljes töltéshez 12 óra.
Nézz körül, itthon is kapható webshopban meg a vaterán.
Azért ne higgy el akármit, a napelem felülete szigorú összefüggésben van a kivehető teljesítménnyel.
Kerti lámpa nálam felejtős volt...
Amit a képen látsz, annak cellamérete 96*66mm.
Üdv: StMiklos
(#) antikzsolt válasza StMiklos hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Az az igazság van hogy már vettem 1 ilyen szép csilivili hudejó napelemes töltőt. 7000 hufba fájt de amikor tölteni akartam a telefont derült ki hogy hibás. rossz a napelem. kicseréltettem. amit meg kaptam a kiírt 2600 mAh helyet a 100 sem tudta. Ezek után meg nem akarok luftra menni. Főleg egy külföldi oldalról rendelve. De köszi.
(#) antikzsolt hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Na megnéztem hogy menyivel tölt a töltő. 5v 750 mAh
5000mAh aksi packot akarok építeni ami napelemel és usb csatiról is tölt. . valaki megosztana egy megfelelő kapcs rajzot? lehetőség szerint kellene hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá. ja igen egy komoly telefonhoz kellene. Egy BB 9300 vadi új és nem akarnám hogy eltávozzon az örök töltőmezőkre :eek2:
(#) gyulank válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
De most pontosan mit akarsz? Ha van 5V 750mAh-ás töltőd, az gondolom azt jelenti, hogy 750mA-t ad le 1 óra alatt. Ha egyforma akkukat kötsz párhuzamosan, akkor csak annyi változik, hogy tovább tart feltöltődni. Illetve ha úgy akarod, hogy napelem töltse az akkupakkot, és az akkupakkot kötöd rá a telefonra, akkor nem árt egy 5V körüli step up konverter az akkuk után, mert úgy tudom, hogy ha nem egyformák az akkuk, minőségben, használtságban, korban, akkor nem egyformán töltődnek, és amelyik feszültsége a legkisebb, azt lehet rajta mérni. USB-t pedig közvetlenül csatlakoztathatod a telefonra amúgy is. A napelemes töltőn is van biztos hálózati csatlakozó is, akkor felesleges az USB, de ha mindenképp USB-ről akarod az akkupakkot tölteni, akkor szerintem kötheted azt is közvetlen. Ha lehúzod a másik töltőt.
(#) antikzsolt válasza gyulank hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Igen van töltőm. De az erdőbe csak a malac orában tudom dugni. Az még hagyján hogy nem tölti de szerintem egy kicsit leszedi a gatyámat. Ennyit meg nem bir ki az aksi. Gps- aktivan használom. Egy egy túra akár 4-5 napos is lehet. Ezért kell a napelem. Az sem bánom ha 20X30 cm es.
Leirom hogy gondoltam.
Napelem a tatyó tetején.
Ami tölti az aksikat.
Az aksi meg tölti a telefont.
+ 2 ledes lámpát müködtet.
Erre kellene megfelelő védelem. Nem akarom elsütni a napelemet sem a telefonomat. A telefonomat nagyon sajnálnám elsütni.
Természetesen feltöltött aksival megyek az utnak. 5-10 nap alatt csak feltölt maxra ha nincs használva
Mégf akkor is ha csak napelemet használom a töltésre.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Na sehol senki aki leirná nekem pontosan hogy hogyan kell felépiteni egy ilyen eszközt.
Lenne egy pár kikötésem.
A telefon érzékeny a töltésre. Vagyis ha nem jó akkor leold és nem tölt.
Nam meg nem szeretném megsütni sem. Ezért jó minőségű védelmet akarok a kimenetre.
A rendszert elsőre csak 5000mAh ra terveztem. Ennek már elégnek kell hogy legyen hogy 5 napig müködjön a telefon még ha kinzom is. ütántöltésre napelem+usb töltést akarok csinálni. Usb töltés egy 5.2v 500 ma töltövel lenne megolva. Esetleg egy töltési szint jelzöt is lehet beleépiteni. A telefont töltése usb ajzatból történne. Kellene az usb kábel kiosztása is. Ha nem tévedek akkor fekete piros kábel amin megy az energia.
(#) lanti válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Vegyél neten, ha nem tévedek nem vagy valami penge az elektronikához...
(#) antikzsolt válasza lanti hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Nem nem vagyok az. Könyedén megértek mindent.
Vettem már. De megjártam.hibás volt. Csere után az aksi
Csak 100mah! ŕs volt. Ami semmire sem elég.
Elvileg 2500 mah lett volna.
Igaz nem ismerem az alkatrészeket. De ha valamit nem tudok akkor ott a google. Utánanézek. 20 čves tv-t sikerült már megcsinálnom. Akkor ez sem nagy gond. Igaz ott volt fust meg korom nyomok. Alkatrészek csere azt ment is.
(#) antikzsolt válasza lanti hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Ha meg megveszem akkor hol az élvezet? Ha saját magam csinálom jobban is fogom értékelni.
(#) Barret válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
A telefonban van beépítve a töltő.
Csak megfelelő betáp kell neki,és tölt.
Mondjuk egy 7805-ös stabilizálás a napelemre,és kész kb 8 volttal megtáplálod ,és a kimeneten stabil 5V-ot kapsz.
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Esetleg más is megerösitené hogy igy jó e lesz?
(#) gyula166 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Én már csináltam 7805-el telótöltőt, igaz nem napelemest, hanem 9,6voltos aksira volt kötve, de egy nokia n95-öt és egy sony ericssont gond nélkül töltött, bár a 7805re kell hűtőborda, mert eléggé fűt.
(#) proksa1 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Igen valóban megfelel neki sima 5V-os bemenet, bár én 7805 helyett egy kis step-downt használnék, pl LM2576 vagy hasonlóval, jobb hatásfok és hűtésnek bőven elég neki maga a panel. (ebayről,vateráról 1000Ft készen egy ilyen)

http://www.eleccircuit.com/5v-3a-switching-power-supply-by-lm2576/
(#) gyula166 válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Attól függ hogy hány mA-es a napelem, mert terheléstől úgyis leesik a feszültsége, lehet hogy pont 5v-ra, viszont ha tele az akku a telóban akkor felmegy a feszültsége, közel a terheletlen állapothoz, lehet hogy elég egy 7805 ha nagyon leterheli a telefon a napelemet
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 25, 2012 /
 
Sziasztok.

Újra itt vagyok. Sikeresen megépítettem az eszközt amit javasoltatok. Azóta is jól működik. De van egy nagy kérdésem. Hamarosan kapok egy Arctic C1 mobile - napelemes akkutöltőt.
Ezt szeretném megkérdezni hogy valaki találkozott e vele már az asztalán szétszedve? Ha igen akkor lehet kicsit tuningolni az aksit benne? valahogy kevésnek érzem benne a 4400mWh. ezt szeretném feltolni 8800mWh-ra. Lehetséges valahogy vagy felejtős a dolog? Köszönöm a válaszokat.
(#) Rafael válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Sziasztok! Van egy kis teljesítmény számítás problémám.
Hozzájutottam egy napelemes USB töltőhöz, ami egy kínai változat, a csomagoláson a látszatra ugyanilyen Arctic C1 cucc nevével és paramétereivel. A leírásban már kissé eltérőek az értékek.
Itt az akkumulátornál, milyen számítással lehet összeegyeztetni a mAh és a mWh adatokat? Konkrétan hogyan lesz egyenlő vagy miként van összefüggésben a 4440 mWh az 1000 mAh -ával? (Mivel mindkét adat jelen van a csomagoláson, utalva velük az akku legfőbb tulajdonságára.)
Napelem panel: 5.5V 90mA
Kapacitás: 1000 mAh
Bemeneti feszültség/áram: 5V 450mA
Kimeneti feszültség/áram: 5V 300-600mA
Kicsi fénynél is mindhárom LED világít.
Az normális, hogy a középső LED folyamatosan pislákol sötétben is vagy nem szabadna?
Arra is gondoltam, hogy valami rosszul érintkezik, teszek bele egy ki-ba kapcsolót.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) antikzsolt válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Hát sajnos nem tudok segíteni. Mert a rózsaszín T még nem küldte meg(akcióban volt a telefon mellé.) Hát ha kinai utánzat akkor nem lepődnék meg ha csak a negyeden lenne mindegyik értéke. mAh * mV = mWh magyarázatot én sem tudok adni. A képletet ismerem de nem nagyon alkalmaztam. Ja és a zárlat sem kizárható ha megvan hülyülve. bár mondom hogy nem ismerem a terméket személyesen. lehet hogy azt jelzi hogy lemerült?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) Atis57 válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia!
ezt a tipust én sem ismerem .
Az adatokból ezt olvasom;
maximális napfénynél /SUN=1 kinaiban 1,5!!!! / 1000w/m2 besugárzásnál -a 1,5=1500w/m2nél kb 100-120km magasan ?) adja le az 5,5 V -t 90 mA terhelés mellett . ezzel lenne tölthető az 1Ah-s akku -ezt terhelheted az 5V -0,3-0,6A rel .De a beletöltött energia kb80%-t veheted ki .A beletöltött energia kb nyáron 9 és 15 óra közötti. ha van némi kis felhő , máris oszthatod .....2-10 el.
A leed ekről egy fényképet -feliratai?- vagy a "kézikönyvéből" is . A többit majd ekkor ----
(#) Rafael válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Ügyesen beletenyereltél, ugyanarról a dologról van szó. Teló mellé küldték ajándékba. Amit nem értek, hogy ezt Te honnan vetted, írták valahol a T-(magenta színű) oldalán?
Mert nem tudtam róla, nem is találtam ott, egyszerűen csak megleptek vele. Amikor kicsit többet akartam megtudni a tapasztalatokról a töltővel kapcsolatban akkor derült ki, hogy mások is hallottak erről a grátiszról... Meg az is, hogy ez nem Arctic C1, csupán egy ráragasztott apró matricára írták az Arctic C1 feliratot. A tartozékok sem azok, csak kettő kábel van mini USB meg micro USB, de nekem az épp elég. Nincs benne Sony, Nokia stb. átalakító. Ha nem felejtem el majd rakok fel képet. Továbbra is piszkál, hogy miért "fogyaszt" benne folyamatosan az egyik LED.
Atis57: ezt lehet tölteni USB portról is. Az eredetiről van egy tesztvideó: Arctic C1
A tesztelő srác többször a 4440 mWh helyett; 4400 mAh -át mond, de még le is írja helytelenül.
Ha jól értelmeztem, akkor NET-es fotók alapján ez a töltő egy "4440 mWh-ás battery-t tartalmaz". A én megszólalásig hasonló kínai csodámra a következő van írva: 1000 mAh, kicsit arrébb, pedig a "4440 mWh -os Napelemes töltő".
(#) antikzsolt válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Igen telefon mellé küldték volna csak elfogyott. azóta még nem jött meg. Holnap megint felhívom őket már kezdem unni. Akcióban volt egy ideig. Mi az akció végén rendeltük. Hát ha csak mini és mikro van benne az a telefonok 70% elég. Igen láttam azt a teszt videót. Ha jól sejtem akkor 4400mAh az eltárolt energiát jelenti az 1000mAh meg a feltölthető aksi méretét mutatja. tehát csak az 1000mAh aksit képes teljesen feltölteni.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Kicsit utána jártam a dolgoknak. Nem vagyok biztos benne de ha jól értelmezem akkor óránként 1000mAh képes tölteni. nekem pl 1150mAh aksi van benne amit kb 70-80 perc alatt tölt fel. De ha tévednék kérem valaki javítson ki.
(#) KLZ hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne, hogy van egy 6V 400mA napelem cellám egyben, rajta egy USB aljzattal és ebben a formában nem tölti a telót.
Készítettem hozzá egy 7805 IC a két megfelelő kondi (egy 100 nF és egy 330nF) segítségével és egy USB aljzattal egy mobiltöltőt. Az USB 2-es és 3-as lába közé betettem 200 Ohm ellenállást (mert a http://www.pinouts.ru oldalon olvastam), hogy az eszköz töltőként ismerje fel. De a telót nem akarja tölteni! Szerintetek a probléma az lenne, hogy ott van az ellenállás az aljzathoz kötve, vagy valami más lehet a probléma?!
(#) Atis57 válasza KLZ hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Szia!
két problémát is látok ...
ad1 ; A 6v6400mA -s cellának mennyi az üresjárási feszultsége ?mennyi a belső elllenállása ?
mert ez lényeges, a LI akku töltési végfeszültsége 4,0-4,1 V körül lehet +az akkutöltőn(benne van a telefonban) eső feszültséged.
ad2; a 7805 akkor működik jól ha +2-3V többlet feszültséged van .tehát ha 5Vra van szükséged akkor 7-8V kellene.
De minek ehhez még egy stabilizátor ? A telefonok tudják maguktól ,persze figyelni kell hogy a határértéket ne lépd túl . Kb 8-10V . Azaz egy Zéner dióda kellene szerintem .
(#) KLZ válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Köszönöm a választ!

A cella üresjárati feszültsége 7-8V közt mozog, bár még egy tisztességes napsütésben nem tudtam kipróbálni (márciustól a mai napig), úgyhogy lehet magasabb is lesz. A stabilizátort azért tettem a körbe, mert azt gondoltam, hogy túl nagy feszültség menne a telóba és inkább leszabályoztam, bár így utólag ez hülyeség volt .
Ha végre kisüt ez a napocska, akkor megpróbálkozok a Zéner-rel szerintem!
Köszönöm a választ!
(#) Zsooti87 hozzászólása Szept 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Vettem a wpower boltban egy ilyen napelemes töltőt: http://makrotex.hu/WPOWER-napelemes-akku-tolto-4W-USB.html
Egy okostelefonhoz használom. Pucsító napsütésben elég hosszú ideig tölti a hálózati töltőhöz képest. A hálózati töltő 1A-t ad, a napelemes töltő 800mAh-t ad le papíron. Lehetséges, hogy ekkora töltési időkülönbséget okoz 200mAh teljesítménykülönbség?
A másik probléma, amikor árnyékba kerül, akkor rövidesen húzza magával lefelé az akksit is. A telefon töltést jelez, de valójában csökken a töltöttség. Ez mitől lehet? És miféle kapcsolást lehetne építeni hozzá, amivel esetleg egy kis "puffer" akksit közbeiktatva töltené a telefont?

Még azt is meggondolom, ha ez nem hibás működés, akkor elpasszolom és lecserélem egy nagyobb, 12V-os töltőre, ami már valószínűleg vígan feltölétené a telefont vagy bármilyen kütyüt árnyékban is.
(#) Atis57 válasza Zsooti87 hozzászólására (») Okt 18, 2013 /
 
Szia!
Az a 800mAh félre vezető lehet .Nem 1 óra alatti időre vonatkozhat .A 4W is az elképzelhető maximum . Szerintem ezzel kb 6 ora "fényes napsütéssel " lehetnne feltölteni a mobilakkudat. De én nem reklám szakember vagyok, hanem elektroműszerész.--azaz nem érthetek hozzá.
(#) jointsilver36 hozzászólása Máj 28, 2014 /
 
Sziasztok!Van egy 9 voltos napelemem tettem rá egy szivargyújtós telótöltőt de ha ráteszem a telefonom lemerül az aksi.Ugyanezt játsza el mikor stabil 5 voltos stabilizátort teszek rá.Valakinek valami ötlete ,hogy mért csinálja ezt?Így kötöttem be.
(#) nedudgi válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Tegyél egy Schottky diódát a 7805/autóstöltő kimenete és a telefon közé.
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Szia!Milyen fajtát tudnál ajánlani?
(#) nedudgi válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Szia! Amid van. Minél kisebb nyitófeszültsége legyen, és viselje el a töltőáramot.
Következő: »»   9 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem