Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számláló IC
 
Témaindító: fureszk, idő: Máj 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 13
(#) davix95 hozzászólása Máj 29, 2014 /
 
Találtam itthon 3db CD 4029 -est ez elvileg bin/dec le/fel számláló ehhez kérnék egy kis segítséget,hogy jó e az elképzelésem ez alapján néztem, az összes 4029-nek a 9-es(bin/dec) lábát leteszem L szintre akkor fog decimálisan számolni a 10-es (Up/down) lábát ha H szintre előre számol ha L szintre lefelé számol, az 1-es(PE) lábat L szintre kell tenni ekkor megy vagy órajelről 15-ös láb vagy carry bemenetről 5-ös láb. az első 4029-es carry kimenetét 7es láb kötöm a második carry bemenetére 5 ös láb és így a következőre is a 3 4029 es Q1,Q2,Q3,Q4 kimeneteit pedig 1-1 szegmens meghajtóra és kész ez az én elképzelésem.
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Hello! "(PE) lábat L szintre kell tenni ekkor megy vagy órajelről 15-ös láb vagy carry bemenetről 5-ös láb." Ez helyes úgy van, hogy..
- Ha PE H szintű, akkor bemásolja a P1..P4 lábak állapotát a kimenetre.
- Ha PE L szintű, akkor órajelre számol. a Carry csak engedélyezi átvitelkor a számlálást kaszkádozás esetén. De az első számláló Carry bemenetnek L szinten kell lenni. Viszont minden számlálónak meg kell kapnia párhuzamosan az Clk és az U/D jelet.
- Mivel a számlálónak nincs Reset bemenete, célszerű az indulási állapotot P1..P4 bemeneten kódolni, és bekapcsoláskor a PE-t H szintre húzni egy pillanatra.
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Hát egyszerűbb lesz megoldani 74192-vel legalább is nekem viszont eszembe jutott egy olyan dolog, hogy egy kapcsolóval lehet váltani az egyik állásban rendesen számol a másikba pedig meg kel adni a számot és visszafelé számol és ebben az lenne az érdekes, hogy pl be írok 70 et elkezd lefelé számolni miután 0-ra ért kikapcsol csak nem tudom lenne-e haszna az egésznek (a tekercselőmnek lesz a számlálója és ,hogy ne keljen felette ülni, de mivel a cséve test hossza véges ezért úgyis ott kell lenni mellette .)
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
A 74092-vel sem lesz egyszerűbb, mert hasonló tudású, csak nem órajel és irány bemenete van, hanem külön "fel" és "le" órajel és kaszkád kimenete. Számot beírni és visszafelé számlálni ugyan úgy lehet vele. (A cséve hossza nem a menetszám, hanem a soronkénti menetszám..)
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Lefelejtettem,hogy nem működnek ezért így is-úgy is venni kellesz és nekem barátságosabb a 192-es. ( Pl az adott 70 menet nem biztos,hogy el fér egy soron ezért úgyis ott kel lenni,hogy rá tegyem a szigetelő anyagot és el indítsam újra a tekercselést a gép magától vezeti a huzalt érzékeli,hogy ha el fogy a soron a hely és automatikusan le áll, irányt változtatok a sodrony vezetőn és el indítom újra ugyan így működik vissza felé is míg meg nincs az adott menet szám ezért írtam hogy úgyis ott kel lenni fölötte.) fölöslegesen meg nem bonyolítom túl az áramkört mert egy rakás kapu kéne hozzá legalább is ahogy én terveztem.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) davix95 hozzászólása Jún 12, 2014 /
 
Üdv.
Akadt egy másik problémám a számláló számol szépen előre is hátra is de csak ha 555-ről vezérlem nekem pedig úgy kéne,hogy egy nyomó gombbal számoljon ,hogy amikor meg nyomom akkor vált egyet de nem akar működni mert mikor meg nyomom a nyomógombot össze-vissza ugrik. Ehhez szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan lehetne ezt meg oldani?
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Ez egy természetes dolog. A számláló gyors, a kapcsoló, meg nem határozottan zár. Több lehetőség is van. Legszebb mondjuk egy Hall elemes kapcsoló, ami kizárja ezt, és hiszterézise, plusz "örök élete" van. Vagy mikrókapcsolót használunk RS tárral. Így a záró és bontó érintkezőt használva, annak első zárásánál átbillen a tároló, és úgy is marad, míg a másik érintkező nem zár. A harmadik kodi töltése egy nagyobb ellenállással, és egy kisebb ellenállásonkeresztül a kapcsolóval történő kisütése. Ennek szépséghibája, hogy a kapcsolási sebesség nem lehet akármekkora, mert az átlagos kontakthiba néhány ms szokott lenni. De ez általában elégséges. Viszont mivel a kondin a feszültség változás lassú a számláló részre, célszerű a kondi után hiszterézises jelformáló fokozatot használni. Ez lehet akár az ominózus 555 is.
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Értem köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Azt nem írtam, hogy akár itt is találsz példát, ha keresel.
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Schmitt Triggerrel vagy Monostabillal vagy fény kapus megoldással nem lehetne kivitelezni valahogyan mert van vagy 3 maréknyi foto tranzisztorom meg infra ledem de sajnos hall ic egy darab se ?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Bármivel megoldható, csak a prellegést kell megakadályozni, és a jel felfutását a számláló által igényelt sebességre növelni. De hogy mit alkalmazol, az rajtad áll, és hogy mihez hogyan szeretnéd alkalmazni. Optokapu mechanikailag érintésmentes, de külső zavaró fényeket ki kell fizikailag zárni. De ott is érdemes RS tároót alkalmazni, mert ha a jelző zászló a kapu kapcsolási pontján áll, létrejöhet a hibás számlálás. Két kapuval és RS tárral ez kizárható.
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Találtam egy ilyet nem tudom hogy mi lehet csak szám van rá írva egy hp nyomtatóból van ki szedve szerintem egy fény kapu nem ?
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Én inkább homálynak mondanám, de várhatóan az.
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Kipróbáltam a RS tárolóson kívül mindenhogy de mindég csak ugrál össze-vissza
RS tároló meg nincs itthon j-k Master-slave tároló van itthon egyedül.
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Jóember! Elég ahhoz két NAND kapu is. Amúgy a JK-nak is van Set-Reset bemenete, ami RS tároló egyben..
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Tudom jól,hogy elég kén NAND is hozzá de nincs az se, de most már működik a hibát egy sérült vezeték okozta ami meg volt szakadva néha érintkezett néha nem ki cseréltem számol gombnyomásra is.
(#) usane válasza davix95 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Lehet, hogy számol, de nem lesz megbízható. prellmentesíteni kell. Ha nincs flip flop-od meg nand kapud akkor tegyél rá kondit meg ellenállást.
(#) SKY hozzászólása Jún 14, 2014 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi számláló idődiagrammjának értelmezéséhez.
A kérdésem az, hogy binárisban felfelé számlálásnál a carry out a "15" alatt lesz alacsony, viszont lefelé számlálásnál a "0" alatt?
Ha a jam bemenetekről töltünk be 15-öt vagy 0-át, akkor is változik a carry kimenet?
Amikor a carry in magas, addig a számláló nem számol, megőrzi az aktuális értékét?
CD4029B
(#) Hp41C válasza SKY hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Idézet:
„Binárisban felfelé számlálásnál a carry out a "15" alatt lesz alacsony, viszont lefelé számlálásnál a "0" alatt?”

Igen.
Idézet:
„Ha a jam bemenetekről töltünk be 15-öt vagy 0-át, akkor is változik a carry kimenet?”

Igen, de a Ripply Carry input is benne van a Carry out kimenet logikai függvényében, hogy a következó fokozatnek legyen órajel.
Idézet:
„Amikor a carry in magas, addig a számláló nem számol, megőrzi az aktuális értékét?”

Igen, hacsak nem történik párhuzamos beírás közben.
Nézd más gyártó adatlapját is: Fairchild
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) SKY válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
Köszönöüm a választ!
Idézet:
„„Binárisban felfelé számlálásnál a Carry out a "15" alatt lesz alacsony, viszont lefelé számlálásnál a "0" alatt?””

Ha ez így lenne, akkor kaszkádhoz elég az alacsonyabb számláló Carry out kimenetét a magasabb CLK bemenetével összekötni és fel-le is tud számolni?
Azért nem értem, mivel a csatolt képen a jelölésnél 1-ről 0-ra váltáskor még nem változik a Carry out, pedig lefelé számlálásnál 0-alatt L kellene, hogy amikor átlép a 15-be, akkor felfutó élt adjon a másiknak is, nem? Illetve azért van két nulla, mivel az egyik a változatlan Carry in melletti állapot, ami nem eredményez Carry out változást és a másik a Carry in és a CLK azonos állapota által eredményezett Carry out változás?
Sajnos egyik adatlapban sem találtam olyan idődiagrammot, ahol megtörténik az átváltás Carry in változás nélkül.
(#) yzolee hozzászólása Júl 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy 16 szegmenses, közös anódos (PSA05-11EWA) kijelzőhöz tudtok ajánlani ic-t, ami 0-9-ig tud számokat kijelezni?
Gyakorlatilag fokozatkijelző lenne, ic nélkül egy marék dióda kellene hozzá.

zoli
(#) dcsabi válasza yzolee hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Két megoldást látok: hirtelen... Egyik mikrokontroller. (ez teljes üzemű) Másik normál hétszegmes dekóder egy számlálóval. Nem használod ki a X szegmenseket. az alsó és fölső esetén más ellenállást használsz és közösíted őket.
(#) yzolee válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Tehát veszek egy pl. CD 4511-t. Erre rákötöm a 16 szegmensű kijelzőt úgy, hogy a különálló digiteket egyszerűen sorbakötöm?
(#) proba válasza yzolee hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
A digitek sorba kötése kicsit macerás lenne, inkább párhuzamosan + szegmensenként illik egy egy ellenállás..
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
(#) Tomi111 válasza yzolee hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Üdv!
A CD4511 közös katódoshoz való!! Inkább egy 4543 lesz a jó. Viszont inkább egy hétszegmenses kijelzőt használnék. Ha két LED-et párhuzamosan kötsz a 16 szegmensesben, lehet hogy csökken a fényerő.
Néhány dióda így is kelleni fog. Ezek BCD jelet alakítanak át (kettes számrendszer)
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
(#) Zoli1974 hozzászólása Szept 1, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy ICM7225 -ös számláló IC-m és szeretnék egy számláló kapcsolást építeni belőle.
Az adatlapján rajta van a kapcsolási rajz de én csak a resetet használnám és természetesen a számláló bemenetet.
A többi kivezetést úgymint: store, count inhibit, LZB out, LZB in, carry húzzam fel 1K-os ellenállással tápfeszre ha nem használom őket? Az adatlapon három kivezetést rajzol testre, kettő megvan ez a GND és az OCS de a harmadik mi? Mert a rajzon nincs feltüntetve.
(#) leeheel válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Szia ,nincs meg a nyomtatott áramkör rajzod véletlen ehez a számlálohoz ?
(4-digit Up/Down counter with preset, reset, hold and overflow output )
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) zamatőr hozzászólása Jan 19, 2021 /
 
Üdv!
Rajzról újra szerkesztek egy kapcsolást de a 4060 után lévő 4518 100-as osztó lábszámozása szerintem nem jó. A 8 láb a 2-el van összekötve így viszont a második 10-es osztó nincs használva .Bekötöttem az sch-n ahogy én gondoltam -vagy úgy kössem ahogy a harmadik rajzon van.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
(#) Hp41C válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
A CD4518 két módon léptethető:
ENABE magas szinten van és CLOCK bemeneten jön az órajel,
CLOCK alacsony szinten van és az ENABLE bemeneten jön az órajel.
Egy BCD számláló 8A vagy 8B azaz Q4 kimenete a 8 érték elérésénél lesz magas, a 9 utáni 0 -ra váltáskor alacsony. Azaz 10 állapot szükséges egy teljes ciklushoz.
Az eredeti kapcsolásban a második egység ENABLE bemenetére kapcsolódik a 200 Hz -re leosztott órajel. A 8B tíz állapotból 2 egymás utániban magas, így 20 Hz a frekvenciája. Ez a 8B (Q4B) láb vezérli az első egység ENABLE jelét. A kimenet a 8A azaz a Q4A frekvenciája 2 Hz lesz.
A rajzon csak az a probléma, hogy ennek a szegény CD4518 -nak két 8 -as lábat rajzoltak...
A 8B láb száma helyesen 14, ahogy az a harmadik rajzon szerepel.
(#) hg6dab hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Sziasztok!
Vadász ismerősnek szeretnék segíteni vadetető időzítő javításban. Az eredeti készítő titkosította a benne lévő CMOS IC-ket, ezért kissé nehezen haladok. A mellékletben szerepel az általam visszarajzolt kapcsolás, IC1-től IC3-ig sikerült adatlapok segítségével beazonosítani, de a többi már nehezebb dió.
A fejen álló IC-k a könnyebb visszarajzolhaatóság miatt vannak így.
Következő: »»   12 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem