Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   458 / 786
(#) bistvan196700 válasza mmistvan hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Szia! Igen fetes, Skori fejlesztése. Én szeretném tranzisztorosra átalakítani.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Értem. Szerintem nincs ezen a kábelen semmilyen osztó csak simán csiptető a végein azt annyi. Nincs deprez műszerem se. Azt meg tudom oldani, hogy veszek egy rakat égőt és csak a tápot terhelem le + multi dc fesz figyelés. Vagy másik megoldás szerint véggel együtt a kimenetén valami teher (4 ohm körüli lenne a minimális és a hiteles úgymond) csak nincs semmi amit rátehetnék. Rajta fesz figyelés + szkóp. Bemenetre szinusz 1kHz, és valaki közbe figyeli a szkópot én meg adom rá a hangerőt (amég nem lapul a tető) és leolvasom a multi/k állásait a táp kimenetén és a vég kimenetén egyaránt. Ez volna a legjobb megoldás.
Hú most nagyon kedvem támadt tesztelgetni. Az a baj, hogy nincs semmi ami 4-6 ohm közepesen nagy terhelhetőségő valami és szétszedhetném...
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Idézet:
„Miért háromszög kell a végnek? Vagy ez lényegtelen?”

Ott írtam utána, hogy azért, mert annak 6dB a crest factora. Szóval jól modellez egy dinamikakompresszált, klippe hajtott zenét.
A másik előnye a háromszögjelnek, hogy jobban lehet látni, ha torzításba megy, mert akkor szinuszosodik a teteje.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Igaz.
(#) GPeti1977 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Miért is mikor egy FET olcsóbb és jobb is mint egy tranzisztor.
(#) HeZ válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Mert "van két marék BU522-es tranzisztorom" - írta bistvan196700 hétfőn, 16:16.kor.
A "van"-nál nem olcsóbb még a FET sem.
Kérdés, hogy a gyors FET-hez képest a lassú tranzisztor hogy viselkedik kapcsoló üzemben...
(#) zozo1990 válasza zozo1990 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Sziasztok.

Valahogy elkerülte mindenki figyelmét a kis kérdésem, de semmi baj. Úgy döntöttem hogy az IC901 és IC902-t kicserélem. Már meg is rendeltem és holnap bemegyek érte a HQ-hoz.
Remélem ez megoldja a problémát. Amennyiben igen akkor ide nem írok egy szó sem, hanem inkább az " eredeti " Házimozi kategóriába írom a megoldást.

Kellemes napot mindenkinek.
(#) bistvan196700 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Három napom ráment a kísérletezgetésre, nem sajnálom az időt mert talán tanultam belőle. Sajnos 30khz fölé nem tudtam a frekvenciát vinni így sikerről nem beszélhetek. A kapcsolás működik a bu522-es tranzisztorokkal is, de az alacsony frekvencia miatt jócskán melegednek. Ferci jó tanácsainak köszönhetően megmaradt a két marék tranzisztor egy sem ment gallyra. Maradok a fet-es változatnál, Skori jól kitalálta ezt. Viszont lenne egy kérdésem. A fet-esnél terhelés nélkül 205khz, 5A esetén 130khz a frekvencia, ez szerintem sok. Hogyan tudnám beállítani, hogy kb:75khz, közel állandó frekvenciával működjön a tápegység.
(#) sector99 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Szia !
A NYÁK tervet föltennéd nekünk ? (nekem még nincs gyakorlatom a tervezésben ezen a területen - de hátha mást is érdekel...)
(#) ferci válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Mivel nézted a frekit? Szkópon vagy vmi műszerrel? Érdekes lenne 205, 130 kHz..
(#) bistvan196700 válasza ferci hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Szia! Hameg oszcilloszkóppal illetve frekvenciamérővel a szekunder oldalon. Gondolom a primeren is hasonló a frekvencia. Illetve egy pic-es freki.mérővel ami ugyanazt mutatta.

Oké... mindenesetre inkább a szkópra hagyatkozz, hogy a felharmonikusokat ki tudd zárni.
Terhelés nélkül sok minden lehet, mert nem mindegy a meghajtó komplexumnak sem ( gyűrű, FET bemenő kapacitás...).
"Beállítani" azért ne pár wattra akard, hanem legalább fél teljesítményre, akkor viszonylag valós az állapot.
Egyébként Skori rajzán se véletlenül van leágazásos főtrafó, ha nem akarsz soros L-t berakni és úgy megpróbálni bejátszani a főkör terhelésfüggő optimális saját frekijét, de az meg veszteséges.
Megírtam már 2x is, hogy a két frekit csakis kísérletezéssel tudod közelíteni egymáshoz, de NEM üresjárathoz közeli powerrel.
Olvasd el többször a cikket, talán jobban sikerül megoldanod... mintha lett volna szó ott is korrekciókról, vagy éppen a FET kismértékű "elrontásáról", ha túl gyors lenne.
(#) bistvan196700 válasza sector99 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Szia! Szívesen felrakom, de ezek egyedi bontott cuccok valószínűleg neked másmilyen alkatrészek lennének. A hozzáértők valószínűleg rögtön találnak benne 200 hibát, annyira nem reklámoznám. Az életvédelmi dolgokra azért próbáltam ügyelni.

Ha jól értelek akkor veszem a félterhelést az kb:20A ekkor megnézem a frekvenciát, és ehhez méretezem a főtranszformátort?

Szerintem úgy csináld... kisebb terhelésnél a hatásfok okozta veszteség úgyis kisebb, nagynál lényeges a relatíve kevesebb meleg, stb...
Nem azért kell 10-30 amperes táp, hogy pár wattra spécizd.
Főtrafó... természetesen, ha sikerül..
(#) sector99 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Nagyon köszönöm !
Nincs ezzel semmi gond a profik majd "lektorálják" - szépen megkérjük Őket. De olvasgatva a fórumot az a tapasztalatom, hogy itt is ugyanolyan segítőkészek, mint bármely másik topikban- köszönjük. Egyénként én is bontott alkatrészekkel akarom megépíteni.
(#) granpa válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

A Tr4-es fojtó, hogy csinálja a mit csinál?Nézd át jól a rajzot!
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
(#) ferci válasza granpa hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

El van rajzolva biztos... meg a közös se a negatívra megy....hm.. lenne füst..

A francba! Igazatok van ezt elcsesztem. Módosítottam, a panelen is át kell kötnöm majd nem is értem így, hogy működött a szekunder rész. A folytót azért hidaltam át mert kihagytam, mivel semmi előnyét nem tapasztaltam, és minél kisebb helyfoglalás volt a cél.
(#) juhasz10 hozzászólása Jún 5, 2014 /

A rezonáns kondikat nem felejtetted el? Te egyből a pufferekről viszed a főtrafóra a feszt. Nekem működik ebből egy példány, tönkre sem lehet tenni, jó kis kapcsolás. A frekvenciát a kis gyűrű menetszámával tudod állítani. Ha nagy a frekvencia rá kell még tekerni a gate tekercseire.
(#) bistvan196700 válasza juhasz10 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Szia! Most már egy kicsit zavarba vagyok. Ge Lee fórumtársunk írta, hogy a két kondi elhagyható. Szerinted ezek is befolyásolják a frekvenciát, nem az a dolguk, hogy féltáp. feszültséget állítsanak elő? Különben az első tápban pont úgy csináltam ahogy skori rajzolta. A második tápból hagytam el.

Nem féltápot állítanak elő, hanem ha lenne kis DC elcsúszás kondiközépnél, azt korrigálják, nem lesz felesleges egyenáramú összetevő, ami durvább esetben előmágnesezné a trafót... az pedig nem lenne okés...
(#) saba hozzászólása Jún 5, 2014 /

Ha rezonáns tápot akarsz, akkor kell a rezonáns folytó és a rezonáns kondi is. 1 rezonáns kondi a C2-C3 közé itt elég lenne. A rezonáns táp több okból is jobb mint ez így(olvasd el mit írt róla skory). Érdemest azt még ide tenni, de így is "mukodik".
(#) ferci válasza saba hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

A FOJTÓ nem rezonáns fojtó, hanem HA kicsi a főtrafó szórt induktivitása a rezonanciához, akkor, mint soros L taggal ki kell egészíteni.

Tehát a két sorba kötött 200V-os puffer kondenzátor felejtős, ehelyett inkább a Skori rajzhoz kell ragaszkodni?

Nem az a felejtős, hanem ha nem akarsz újat alkotni és sokat ............., akkor azt csináld meg... azért választottad ki, nem?
Vagy játszol a gyűrűvel, ahogy volt már róla szó a tranyókhoz és elfogadod, ahogy megy ( sikerül..).

Mielőtt az értetlenségem közutálat tárgyává nem válik. Így is működhet ha gate trafót megvariálom?

Nem értetlen vagy, hanem próbáld úgy csinálni, ahogy olvasod..
Mivel nem ugyanazzal az alkatrészekkel dolgozol, magától értetődő, hogy variálnod, próbálkoznod kell... odafigyeléssel természetesen.
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Nem az alacsony freki miatt melegszenek a tranyók hanem a kapcsolási veszteség miatt. A PC tápok is kivétel nélkül tranyóval mennek (a legújabb generációkat kivéve), 35-55kHz körül, és egy lemezdarab a hűtés amin egy venti még áthúzza a levegőt.

Ha van áram és feszültség visszacsatolás is benne, akkor nem változhat ennyit a freki. A 200kHz is elég furcsa, nekem meg volt építve legalább 3 különböző típusú fettel, meg vagy 5 féle meghajtótrafóval (gyűrűk, E magok) és 75-90kHz körül volt minden esetben a freki, ami a visszacsatolásoknak köszönhetően nem is mászott el ilyen durván, talán 110kHz körül volt a maximum amikor rendesen meg volt terhelve a félhíd.

Azt sem tudni hogy igazából mi készül, mert a csatolt rajz keménykapcsoló táp, közben meg rezonáns kondik vannak emlegetve...
Skori rajzán a főtrafó primer leágazásai pedig azért vannak, hogy átkapcsolható legyen többféle szekunder feszültségre.

Azt majd el felejtettem hogy a tranyós változatból forrta ki magát a fetes, tehát a tranyósnak is 60-70kHz körül kellene működni, és ott is működnek ha megnézel néhány gyári halogén előtétet, vagy kompaktfénycsövet.
(#) juhasz10 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Nem tudom elhagyható-e. Ha a tőlem sokkal jobban hozzáértők azt mondják, akkor biztosan. Viszont a főkör és a kistrafó-gate kapacitás frekvenciáját össze kellene hangolni. Akkor lesz rezonáns szerintem.
Következő: »»   458 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem