Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1627 / 2208
(#) Gery78 hozzászólása Jún 12, 2014
Sziasztok!
Egy GU50SE építéséhez egy 9,5cm2 keresztmetszetű EI82-es vas elég kimenőnek a teljes átvitelhez, vagy nagyobbat javasolnátok? Esetleg valami jó és bevált kapcsolási rajzot és kimenő rajzot tudnátok mutatni Nekem? Előre is köszi.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 12, 2014
Ágoston Lajos:Audiofil erősítők építése. SM85A-B, vagy E I magból 12 cm2.
Nézz utána.
(#) granpa válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 12, 2014
Nocsak, nocsak! Még nem készülnek a foglalatok. Lehetne PP?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) Gery78 válasza granpa hozzászólására (») Jún 12, 2014
Hát elméletileg lehetne PP, csak szeretnék már egy SE-t is. Majd meglátjuk mit bír az a bizonyos trafó. Az fix hogy elég lesz legalább 100W-hoz is.
(#) bakos13gab válasza tyraw hozzászólására (») Jún 13, 2014
Én olyasmit olvastam valahol, hogy a mivel a szál egyik fele pozitívabb, mint a másik, ezért a molekulák átmásznak polaritás függvényében. Lehet, hogy baromság, mert csak az elektronok tudnak mozogni. Most, hogy újra átgondolom, lehet, hogy ez a halogén lámpákra volt igaz.
(#) FordPrefect válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 13, 2014
Felüdülés végre hozzáértő hozzászólást olvasni.
(#) mark.budai válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 14, 2014
Szerintem elég lesz, sokáig ment itt az agyalás, hogy mekkora kimenő kell hozzá. Egy SE-hez felesleges ekkora kimenőt csinálni.
Én kicsit eltúloztam, igaz jól is szól. Lassan be kéne fejezni, vagy komolyabb vizekre evezni, és új csévékre PP-hez kimenőt tekerni erre a vasra.GU-50
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 14, 2014
Jól alátámasztott kommentedet elfogadom tudásfejlesztésem céljára...
(#) daneg86 hozzászólása Jún 15, 2014
Sziasztok!
GI-30 fejhallgató erősítőhöz megterveztem egy nyákot, és kis segítséget szeretnék kérni az ellenőrzéséhez.
Indokolatlan mennyiségű 220µF-es kondi oka, hogy ebből rengeteg van kéznél.
A tápegysége kapcsoló üzemű, és ~33kHz-n jár, az elejére a RC-LC szűrést ezért gondoltam ( Tina szerint 33kHz-n -155dB a csillapítása ).
Bemeneti testet hová kéne kötnöm?
(#) keszeg01 válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 16, 2014
Jó napot.
Hirtelen átnézve jónak tűnik , az r1,r2,r3-nak hagyjál több helyet mert melegedni fog a cső alatt főleg és érdemes hagyni katód kondinak helyet és ha úgy jobban tetszik akkor bent hagyod egy próbát megér.
Becsatolónak én nagyobbat tennék.
R4-et is nagyobbat rakjál 1w elég.
(#) daneg86 válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 16, 2014
Az összes ellenállás 2 wattos. Katód kondinak hány µF kellene ?
(#) keszeg01 válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 16, 2014
Nekem is ezt írták az enyémben nem látszik de talán 470 µF .
CIROKL: írta"A katódra tegyél egy kondit ami lehet 470-2200uf ezt probáld ki ."
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2014
Nem értem, miféle csúcsegyenirányításról beszéltek, hiszen a csúcsegyenirányító az egyutas kapcsolás másik neve, melyet csöves teljesítményfokozat anódtápjában -érthető okból- nem alkalmaznak. Még egyszer kérdezem, mezei LC szűrős (1 fojtó, 1 kondi) kétutas tápban mi a puffer elem és mi a szűrő? Csak nem az a megfejtés, hogy ezek mégsem egymást kizáró fogalmak?
(#) pucuka válasza bta hozzászólására (») Jún 16, 2014
Attól még csúcsegyenirányító, mert kétutas. Ha nem terheled, a puffer a csúcsfeszültségre töltődik.
Egyébként szokás volt csöves rádióknál az egyutas egyenirányítás.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2014
A szűrő, egyszerű esetben egy RC, vagy LC tagokból álló frekvencia függő feszültség osztó. Ilyent használunk az egyenirányító fokozat után. Ezek nincsenek illesztve sem a generátorhoz, sem a terheléshez. Így is kell kiszámolni.
A híradástechnikai szűrők többnyire lánc felépítésűek, azonban illesztett lezárások között használjuk. Ezekben léteznek a "CLC" szúrők, ( Π tag, és T tag, egymásba konvertálhatók) kizárólag reaktív tagokkal, mert a veszteség nem kívánatos jelenség. Fontos az áteresztó, és zárócsillapítás.
Bár szűrő mindkettő, de nem kéne keverni őket. Az RC, és LC szűrőknél nem értelmezhető zárócsillapítás, mert a csillapítás a frekvenciával monoton nő. (Bode diagram)
Idézet:
„Ha nem terheled”

1/ Terhelés nélkül mi értelme a tápegységnek?
2/ LC szűrős táp kondija még gyakorlatilag terheletlenül sem töltődik csúcsig. Természetesen akkor sem, ha egyutas. Nesze neked, csúcsegyenirányító!

(Kis teljesítménynél, nem túl magas követelményekre valóban használtak egyutast.)
(#) bta válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 16, 2014
Akarod mondani vákuumcsőben, mert a pl. gázkisüléses feszültségstabilizátor is elektroncső
Ráadásként -és ezalól csak néhány speciális vákuumtechnológiával gyártott cső kivétel- ott a gázmegkötő bevonat (gettertükör).
Ha nem terheled a csúcs egyenirányítóra vonatkozott. Ha terheled, elő áll a rumplifeszültség, (brumm) a hálózati 50 Hz és harmonikusai, amit a frekvencia függő feszültségosztóval csillapíthatsz. Pusztán erről van szó.
ad.1 persze semmi, de a terhelés nélküli állapot normális üzemállapot. (késleltetett anódfeszültség például)
ad.2 miért is nem? Terheletlen állandósult állapotban bizony csúcsfeszültségre töltődik.
Játszhatnál egy kicsit a fórumunk segédprogramjai között található ügyes számolóval.
Bővebben: Link
A gettertükör a gettertartóban elhelyezett getter massza izzításakor kicsapódott rétege, ebben már benne vannak a megkötött gázrészecskék. Gáztöltésű csöveket elsősorban a teljesítmény elektronikában használnak, híradásiparban, így a hangfrekvenciás erősítőkben szinte kizárólag a kivételként említett nem is annyira speciális vákumcsöveket használnak.
De mutass egy erősítő tápegységében gáztöltéses csövet. Az az üdítő kivétel.
(#) pucuka válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 16, 2014
A katódra KELL kondi. Különben nem lesz sztereó. A katódellenálláson átfolyik minkét csőfél anódárama, ezáltal előáll rajta a két oldali vezérlés összege. Ez pedig visszacsatolódik a vezérlésbe mindkét oldalon.
A katód kondi impedanciájának az alsó határfrekvencián 10 -szer kisebbnek kell lennie legalább, mint a katódellenállás. Ez a katódot hangfrekvenciás szempontból földre köti, így az áthallás min 20 dB -el javulni fog, a kondi nélküli esethez képest.
Idézet:
„Játszhatnál egy kicsit a fórumunk segédprogramjai között található ügyes számolóval.”

Játszanék, de nem találok LC szűrős opciót, van ügyesebb számolóm(psud), és egy kis gyakorlati tapasztalatom. A kétutas + LC a tekercs önindukciója miatt meghökkentő bekapcsolási feszültségtúllövést produkálhat, a feszültség a szekunder féltekercs csúcsértéke fölé is mehet, és persze terheletlen állapotban (elméletileg) felette is marad..))
Igen, ez a getter elsődleges szerepe, továbbá az évek során, működés közben felszabaduló, illetve az üvegen átdiffundálódó gázt is megköti.
(#) sturbi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2014
Szerintem azért sztereo marad az, amennyire egy füles erősítőnek kell. Gyaníthatóan pont az áthallás növelése végett nem tettek hidegítő kondit a katódba. A felerősített jelek kb. huszada jelenik csak meg a katódellenálláson (-és mivel nincs 20-szoros erősítése a fokozatnak), az áthallás sem lesz nagyobb valószínűleg, mint hangszórós megszólalás esetén.
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Jún 17, 2014
Tisztelettel üdv! Örülök, hogy újra itt van a csöves berkekben, óriási segítség lehet minden építőnek.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
(#) daneg86 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2014
Oké, beleterveztem egyet
A nyákterven alakítottam kicsit, úgy néz ki ez lesz a végleges. Alkatrészeket is leböködtem egy kis hungarocell lapba, hogy biztos minden a helyére kerüljön ( saját berajzolású alkatrészek miatt ).
(#) keszeg01 válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 17, 2014
Jó napot.
Nekem tetszik!
(#) FordPrefect válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 17, 2014
1. Ez még talán nem a jutub, vagy egyéb lájkolós/benyalós oldal. Gyakorlatilag - másolva - építünk egy nagyfrekvenciás adócsőből fejhallgató erősítőt. Innentől lehet, hogy tetszik, lehet hogy nem. De hogy műszakilag nem korrekt, az biztos. A hangjáról meg lehet vitatkozni
2. Bemegy a csőbe cca 30 W. A füleshez max. 100 mW elég, ez már a fájdalomhatár. Mint csőhívő mondom, inkább építsetek egy egyszerű félvezetős füles erősítőt, mint ilyen szörnyedvényt..
(#) keszeg01 válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 18, 2014
Jó napot.
Nem benyaltam és a nyákterv re vonatkozik ,és egyébként semmi közöd hozzá.
Én már megépítettem és tetszik a hangja, az átlag napi 20 perc zenehallgatáshoz meg azt készítek ami tetszik ennyi erővel csak D osztályú erősítőt csinálj mert annak a legjobb a hatásfoka.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 18, 2014
Idézet:
„Bemegy a csőbe cca 30 W”
A rezsicsökkentés óta pláne nem szempont...
A 6C33-mamnál ki se számolom a hatásfokot, egyszer élünk - elvégre.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 18, 2014
Szia.
Végül is szempont de nem erről volt szó:
"GI-30 fejhallgató erősítőhöz megterveztem egy nyákot, és kis segítséget szeretnék kérni az ellenőrzéséhez. "
És utána a katódkondiról kell e vagy nem !
Viszont van egy barátom évekig volt folyamatosan bekapcsolva az erősítője s volt ,hogy napokig nem hallgatta na az pazarlás még ha kicsi a nyugalmi árama.

A GI-30 cső viszont egy másik dolog lehet nem korrekt de nekem tetszik és kellemes a hangja és hosszan hallgatható a hibridhez képest is. Meg kell hallgatni !
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
Következő: »»   1627 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem