Fórum témák
» Több friss téma |
Sziaszok!
Van egy Samsung HD103UUJ 1TB -s HDD-m. Elkezdett kattogni egyik napról a másikra, úgy, hogy nem volt ledobva soha és meg volt kímélve. A videó alapján lehet hallani a kattogást. YouTube Videó. Meglehet még menteni? Ennyi volt, vagy a Duna alján jobb helye lesz? Idézet: „Van egy Samsung HD103UUJ 1TB -s HDD-m.” Jó lesz az HD103UJ -nek is! Egyébként nagyon csúnya a hangja, fejszerelvény hibának tűnik elsőre. Ha a meghibásodott fej össze is karcolta a lemeztárcsát akkor tényleg annyi... Javítani nem igazán lehet, az adatmentési árakról pedig tájékozódhatsz a NET-en.
Sziasztok!
Van nálam egy Samsung HN-M750ABB külsű vinyó, ami gépre csatlakoztatáskor felpörög, hallatszik a fej mozgása (normális működésre utaló hangok, de csak egy rövid ideig, utána semmi fejhang) a led folyamatosan villog, a filekezelőben látszik, de csak annyi, hogy Helyi lemez (x). A lemezkezelő semmit nem jelenít meg ha rá van csatlakoztatva a gépre, kihúzás után már mutatja a többit. Lemez tulajdonságiba belépve beolvasás nem lehetséges, mert ott meg is áll, vagy kiírja, hogy nem tudta beolvasni. Mi lehet a baja ha ilyen hibajelenségeket produkál? Egyébként eszközkezelőben jelen van, ha letiltom, akkor folyamatosan világít a led, amint engedélyezem, megint kezdődik a villogás. Több gépen is próbáltam, ugyanazokat a tüneteket produkálja. A segítséget előre is köszönöm!
Szervusz!
Kétesélyes a dolog, a hibát okozhatja a külső ház elektronikája is - ez a szerencsésebb eset, ugyanis egy ilyen ház ára 3-5.000 Ft körül van, átszerelni pedig egyszerű. Ha nem a ház az oka, akkor nagyobb a baj - ugyanis ez a merevlemez Seagate gyártmányú (Momentus), és az ezektől megszokott firmware mizériában szenved. Egy regiszter túlcsordulás miatt reseteli az elektronikát, így nincsen felületről olvasott jel (ezért van a folyamatos villogás). A rossz a dologban az, hogy ez az eset a hibás szektorok nagy mennyisége miatt áll elő, tehát a javítás esélytelen. Az adatokhoz is csak egy PC3000 kártyával lehet hozzáférni ilyenkor. Tehát az első dolog - kiszerelni a házából (óvatosan, mert hozzám már került olyan is ami a szétfeszegetéskor csavarhúzóval végig lett sértve, persze pont azon a felén ahol az elektronika volt!), és direktben rákötni egy asztali számítógép SATA portjára. Ha így beindul akkor lásd fent, ha nem akkor a második eset van...
Szervusz!
Köszönöm a válaszod. Az a helyzet, hogy ebben a külső vinyóban nincs magának a háznak elektronikája, hanem egyben van minden! (Bocs a kép minőségéért, kevés a benti fény) Ha esetleg találnék egy ugyanilyen elektronikát hozzá, akkor menne a dolog? Bár gondolom az sem egyszerű helyzet.
Idézet: „...nincs magának a háznak elektronikája, hanem egyben van minden! ” Miért, ez mennyiben okoz nehézséget? (mint a képen is láthatod, ez egy aránylag könnyen megoldható feladat) A gond nálad ott van, hogy a leírtak alapján a második hiba valószínűbb (legalábbis ez a gyakorlat). A HDD-k elektronikáját nagyon gondosan tervezik és gyártják, külső behatás nélkül eléggé valószínűtlen a meghibásodás. De erről pár méréssel is meg lehet győződni. Tehát én nem sok értelmét látom a cserének, azonkívül egy mindenben egyező donor beszerzése sem egyszerű. Az elektronika és a merevlemez cimkéjén lévő számok alapján kell keresni, de sokszor még a ROM chipet is át kell forrasztani hogy megfelelően működjön. Hacsak nem a NASA titkait őrzi az ismerősöd azon a merevlemezen, sokkal jobban jár ha elgondolkozik egy újnak a beszerzésén...
Azt valóban nem, "csak" családi fotók, videók.
Na mindegy, nagyon szépen köszönöm a segítséged! Üdv! ![]()
sziasztok, van egy 2 TB-os WD green vinyóm, de nem ismeri fel a gépem, vagy néha igen, de akkor nem lát rajta semmit. tud valaki ebben segíteni? mármint a javításában? és van-e esély helyrehozni?
Mod: A mondatok nagybetűvel kezdődnek! A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
Idézet: „Na mindegy, nagyon szépen köszönöm a segítséged!” Szívesen, bár sokat nem tudtam segíteni. (ahhoz látnom kellene) Mindenesetre, legyen ez egy jó lecke az illetőnek - és mindenki másnak aki ezt olvassa - AZ AZ ADAT, AMI CSAK EGY PÉLDÁNYBAN LÉTEZIK, OLYAN MINTHA NEM IS LENNE! Tehát nem győzöm eleget hangsúlyozni - menteni kell, a különlegesen fontos, pótolhatatlan dolgokról pedig legyen még egy külön adathordozón is (pl. DVD lemez) biztonsági másolat. (mert ha egyszer beüt a baj, akkor van nagy sírás-rívás és fogaknak csattogtatása...)
Ha a bios látja, de a mérete 0 byte, akkor translator modulhiba az SA területen.
Ha a bios sem látja akkor bármi baja lehet (fej, preamp, firmware, elektronika).
Sziasztok!
Hogy Murphy * ![]() 2 hete reszelem itthon az új "biztonságosabb" adatáról megoldást - Freenas - hogy tudok tükrözött partíciót létrehozni, mit hogy kell beállítani, mégis csak jobb egy kis gyakorlat mielőtt NTFS-ről átköltözik miden adatom UFS-re. Hát 2 nappal hamarabb kellett volna lépni. Már elkezdtem az adatmentést - nem is erről a diskről - mikor ez dög megállt... Rajta a családi fényképek... stb (2012-ig mentve vannak máshol is, de akkor is). A HDD egy WD5000AAKS 65YGA0, sárga A hibajelenség: - disk felpörög - de nem minden esetben; - ha felpörgött a BIOS felismeri; - de sem windows sem a freebsd nem látja már; - ha felteszem USB-re, akkor néha eljut odáig, hogy az eszközök között látszik, de a lemezvezérlő már nem látja. Szétszedni nem fogom ( ![]() Köszi előre is a segítséget! A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
Idézet: „Hogy Murphy *” Semmi okod szerencsétlan Murphy-t szidni - nem ő tehet a merevlemezed meghibásodásáról, sőt pontosan az általa létrehozott törvény figyelmeztet arra hogy ez bekövetkezhet. Ha csak egy hozzászólással visszamész és elolvasod a vastag betűs mondatot, láthatod - más is osztja ezt a véleményt (egyáltalán nem kötelező megfogadni!). Idézet: „Szétszedni nem fogom, elektronikát érdemes rajta megpróbálni cserélni?” Azt bizony nagyon helyesen teszed - ha felbontod, nyugodtan kiteheted a falra dísznek, az elektronika cseréjének pedig ebben az esetben semmi értelme - nem az a baja. (ha holnap már nem leszek ilyen álmos, teszek fel fotót hogy milyen esetben érdemes megpróbálni) Idézet: „Hova érdemes vinni javíttatni...” Ilyesmit javításra sehol nem vállalnak el - az adatokat is csak az erre szakosodott adatmentő cégek tudják lementeni - általában a merevlemez árának a sokszorosáért. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
Kedves pittti!
Köszi hogy elolvastad. Idézet: „Semmi okod szerencsétlan Murphy-t szidni - nem ő tehet a merevlemezed meghibásodásáról, sőt pontosan az általa létrehozott törvény figyelmeztet arra hogy ez bekövetkezhet.” A probléma Murphyvel hogy akkor romlik el, mikor készülsz az ilyen jellegű problémák MEGELŐZŐSÉRE. Ha ez egy hónapja következik be, akkor mérges vagyok, leginkább magamra, hogy miért nem tettem semmit az adataim biztonsága érdekében. De pont akkor szálljon el, miikor már majdnem kész a NASom... na, ezért... Az hogy nem elektronika hibás, az sajnos én is vélelmeztem, abból amit utána olvastam... ![]() Nem "javíttatni" akarom, az adatok kellenek. Ahogy írtam költöztetem az adatok, a régi diskek mennének nyugdíjba, 5-6 éve nyúzom őket... Kürt méreg drága, van egyéb javaslat? Vagy úgy "javíttatni" hogy egy másolás kibírjon?
Na, akkor itt vannak a képek arról, hogy mikor érdemes az elektronika kicserélésével próbálkozni.
Ez egy öreg 40 Gigás merevlemez, egy könyvelőirodában szépen tette a dolgát egészen addig, amíg a gépben lévő Codegen tápegység úgy nem döntött, hogy felrobban - magával vive az örök vadászmezőkre az alaplapot és a winchestert. Mentés természetesen semmi, az elmúlt 10 év összes könyvelt anyaga veszhetett volna el egy pillanat alatt. A cimkén lévő számok alapján beazonosítva a panelt kerestem egy identikus donort, csere után a Bios detektálta, indulásnál egy kicsit nyüsszögött ugyan, de a CHKDSK lefutása után szépen felállt az OP-rendszer és minden fontos adat 100%-osan menthető volt.
Ez már keményebb dió volt, ez a merevlemez egy Kft üzleti levelezéseit bonyolító gépében dolgozott, a gépet működés közben érte villámcsapás a modemen keresztül (szép látvány volt a belseje!) - úgy hogy még szakvéleményt is kellett írjak a biztosítónak hogy fizessen. Az azonos modellszámú donorból származó, síma panelcsere ebben az esetben semmit nem ért, mivel ez már egy „korszerűbb” merevlemez - így hát a serial eepromot is át kellett forrasztani hogy hajlandó legyen működni. Indulás után újabb pofon - a bios ugyan látta, de a mérete 0 byte és természetesen semmi nem volt rajta elérhető. A MaxLba újraírása után meglett a mérete, viszont a tartalma továbbra is 0 - hálistennek a TestDisk így már hajlandó volt dolgozni rajta - pár óra keresés után az összes rajta lévő partíciót helyre tudta állítani. Ezután már egy kis ügyeskedéssel le lehetett róla menteni mindent - megkímélve a céget a komoly anyagi veszteségtől. Mindenesetre nagy szerencséjük volt, tanulhattak belőle.
A tiéden viszont biztosan nincs nyoma égésnek vagy más sérülésnek (ugyanis ilyenkor egyáltalán nem indulna el!), tehár értelmetlen a panelcsere - sőt az esetleg nem pontosan passzoló elektronikával további hibákat, rosszabb esetben helyrehozhatatlan károsodást okozhatsz. Megérzésem szerint a winyódnak firmware hibája van, legvalószínűbb a ~id11.rpm (vagy másnéven Loader) modul hibája - a WD merevlemezeknél általában ez szokta az említett hibajelenségeket produkálni. Persze bocsáss meg - látatlanban, vizsgálat nélkül ez csak találgatás!
Köszi az ötletet, utána olvasok.
Idézet: „Persze bocsáss meg - látatlanban, vizsgálat nélkül ez csak találgatás!” Nincs miért megbocsájtani, inkább hálával tartozom. Erről jut eszembe, te nem foglalkozol ilyen "esetekkel"? Idézet: „...Köszi az ötletet, utána olvasok.” Inkább szerezzél be egy PC3000 kártyát, azzal többre mész! Vicc nélkül - itt az utána olvasással nem sokra jutsz, megfelelő célhardver és szakértelem nélkül hozzá sem lehet szagolni... (ez nem a szomszéd pistike megcsinálja kategória) A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Feltettem a kérdést más fórumon is, Itt pontosan, ott adtak pár egyszerűnek tűnő megoldást. Valaha villamos mérnökként végeztem, tisztában vagyok a szakértelmem hiányával... Egyelőre informálódok, aztán két út lesz. Én megyek neki a feladatnak vagy profikra bízom nem kevés pénzért... Addig a disk pihen a polcon.
Szia!
Az iskolában szintén egy wd400bb-00jhc0 vinyó ment tönkre. Te honnan szereztél be panelt. Tudnál segíteni? Le szeretném menteni az adatokat. ![]()
Erre már Magyarországon is rájött valaki - méghozzá sok-sok évvel ezelőtt...
(az oldal közepe táján kesesd a fotókat!) De kizárt, hogy a tiédnek ez lenne a baja. A pucolással pedig nagyon vigyázz, vékony, könnyen sérül a fólia! (öröm mikor úgy hozzák, hogy valaki már 100-as smirglivel agyonkarcolta!) Egy 30.000 fordulatú mikropolírozóval, puha filckoronggal pár másodperc alatt ragyogóan tiszta lesz, kritikus esetekben még vékonyan átkenem forrasztópasztával és hőlégfúvóval rámelegítem - így az örökkévalóságig kitart.
Ez egy öreg 40 Gigás ugye?
Miből gondolod hogy a panel a hibás? A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Igen 2006 áprilisi. Mert meg se nyikkan. És nem volt előzménye. Szerintem nem mechanikai. Az a baj, hogy csak egy régebbi típusú van. Nem szeretném kipróbálni azzal. Egyszer már csináltam régebben lapkacserét és működött egy 3Gigas vinyóval. A fej és lapka átszerelést a párás fürdőben sem próbálnám ki.
Áramfelvételt mértél az 5V-os és a 12V-os ágon?
(az értékek sokmindent elárulnak)
Nem. Átraktam egy másik gépbe, de ott sem akart megmozdulni. Ebből gondoltam, hogy a lapkája nem jó.
De majd megpróbálom.
![]()
Azért a panelcserével vigyázzál. Tényleg az a legegyszerűbb, hiszen egy öt éves gyerek is meg tudja csinálni. Ha viszont nem megfelelő elektronika kerül rá - és itt most nem a formai, mechanikai azonosságra gondolok, hanem például a vezérlő firmware-t tartalmazó eepromra, a baj sokkal nagyobb is lehet mint megelőzőleg volt. (gondolom azokon a „Yutubos” videókon pont azt nem mutatták, milyen gondossággal lett válogatva, kiválasztva a cserepanel)
Nem véletlen, hogy én először mérek, aztán újra mérek, és ha nem vagyok biztos valamiben akkor még egy mérést csinálok. Viszont tíz meghibásodott elektronikából hetet, nyolcat biztosan megjavítok - ugyanis ez a tuti biztos, hiszen a gyártó ezzel szállította, 100% hogy problémamentesen fog működni. A megelőző fotókból láthatod, hogy csak olyankor „vetemedek” panelcserére, amikor nincs más megoldás - az eredeti olyan mértékben károsodott hogy javíthatatlan. Viszont azt is leírtam, hogy ezt a legnagyobb körültekintéssel végzem, hiszen nem akarok nagyobb kárt okozni mint ami már van. Hidd el, ezt húsz év tapasztalata mondatja velem - gondolhatod hogy ennyi idő alatt már láttam egyet és mást. Végül is ha nincs más megoldás, próbáld meg - hiszen péntekig már csak egy napod van! A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Ne haragudj nem olvastam az összes oldalt. Leírnád mit árul el a mérés, milyen lépéseken mész végig? Vagy esetleg telefonos segítséget is kérhetnék majd.
Nem kérsz túl könnyű dolgot, hiszen ha csak egy egyszerű multimétered van azzal feszültségmérésen kívül maximum zárlatot és szakadást tudsz mérni.
A kapcsolási rajz is problémás - egyes típusokhoz (főleg a Samsungokhoz) lehet gyári rajzot szerezni, a többséghez viszont gyakorlatilag nincsen. Én annak idején úgy kezdtem, hogy egymás mellé tettem a két identikus winyót panellel felfelé, és az azonos pontokon összehasonlító méréseket végeztem. Ha szerencsém volt, kibukott a hiba. Viszont a motorvezérlő, a teljesítményoszcillátor és a kvarc méréséhez frekvenciamérő és oszcilloszkóp kell (nem árt ha tárolós, vagy kétsugaras - hiszen ez egy három fázisú oszcillátor). Rövid leszek - így távolról nem fog menni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |