Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   39 / 74
(#) nisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
ok,köszi a választ.Valóban a pic programozáshoz gőzöm sincs, nem is én akartam megírni a programot, azért kértem itt tanácsot.Arra gondoltam, hogy esetleg már itt a hozzáértők között van olyan, aki találkozott már ilyennel,és igy segítséget kaphatok.Gondolom, aki itt tanácsot kér a fórumagoktól, nem mind profi programozó.Amugy alapszinten szeretném megpróbálni a pic programozást,basic,clipper,pascal, delphi programozást csináltam eddig.Gondolom nem lesz könnyü, mert már azért is,bár elekróműszerész vagyok, de sajnos 64 éves, és már nem olyan könnyen tanulok, mint a fiatalok, azért köszi a gyors reagálásokat,ha más nem lesz, marad a külső lcd kijelzős frekimérő, eseleg, a hétszegmenses kijelző helyére megpróbálom beépíteni az lcd-t
(#) nisti válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia Feri !
Köszi a linket, valószinü hogy jó lesz, mert valahol van multiplex vezérlésü számológép kijelzőm.
(#) ktamas66 válasza nisti hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Ahogy nézegettem, nem egy egyszerű frekimérő kellene, mert a bemenetek(?) függvényében csinálni is kellene valamit. Nem nagyon értek a rádiózáshoz, de mintha módosítgatná a kijelzendő értéket. Azt sem bírtam kiolvasni milyen értékű az a kvarc (az AGC-s bemenő fokozat viszont tetszik ).
(#) nisti válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Igen,jól látod, ez egy programozható frekimérő, ahol a mért érték az oszcillátor és a középfrekvencia különbsége, illeve összege, és még alsó,vagy felső oldalsávos ssb üzemben 1,5 khz eltolás is van,azt is a vezérlő jelek fügvényében hozzáadja,illetve kivonja.Ezek e jelenlegi pic es frekimérőben meg is vannak oldva, és ez lcd kijelzővel működik is, de én azt szerettem volna elérni, hogy a készülékben levő eredeti kijelzőket hajtsa meg a pic,és erre szerettem volna öletet kapni.
(#) Sebi válasza nisti hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Az még előbbre vinné a dolgot, ha kiderítenéd, hogy az eredetileg beépített LCD hány digites és multiplexben hajtott avagy direktben. Mert még régen volt olyan digit skála IC is, ami két lépésben (ún. topológia-multiplex) oldotta meg a vezérlést.
(#) nisti válasza Sebi hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Eredetileg 6db hétszegmenses kijelző van beépítve,és multiplexben hajtott, mert 6 anód vezeték és 7 szegmens vezeték megy a frekimérő panelról a kijelző panelre.
(#) dB_Thunder válasza nisti hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Mivel elérhető a készlet leírása, és te ki tudod hámozni hogy melyik lábra mi megy és hogyan kell működnie az egésznek, tudsz írni egy programtervet. Az alapján már könnyebb programot írni vagy íratni.
(#) ktamas66 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
A mellékelt rajz alapján szerintem nem kell az eredeti nyákon semmit változtatni, kell egy szintillesztés a frekibemenetre, meg ki kell bogozni milyen kapcsolóállásoknál, hogyan kell módosítani a kijelezendő értéket. A régi IC helyére egy foglalat, arra mehet a PIC, az eredeti kvarcot lehet használni, úgyis az szabja meg a pontosságot, így ugyanolyan pontos lesz mint a régi (ráadásul pont jó a frekvenciája, ha tényleg 6,5536MHz).
(#) dB_Thunder válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Mondom még egyszer, mert lehet hogy nem voltam érthető: "Programtervet" kell(lene) csinálni. nem az eredeti nyákot variálni.
Tehát leírni hogy a PIC melyik lába mire van használva, milyen jel megy be és mit kell vele csinálni, vagy hogy mit csinál az a kimenet. Ez a leírásból kibogarászható.

A leírásban cserélik a kvarcot 20megásra...
(#) ktamas66 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Én ezt a rajzot találtam, itt nem cserélik (szerintem sem kell, a 6,5536Mhz pont 216-on és gondolom kalibrálva van ). Csak a 4 bemeneti gomb funkciója nem ismert számomra, de szerintem csak értékeket kell kivonni/hozzáadni a mért frekvenciához, nem lehet komoly feladat.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2014
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
A tegnapi meccsek közötti szünetben rajzoltam is egy nyákot .
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) ktamas66 hozzászólása Júl 5, 2014 /
 
Építettem egy bemenetet a frekvenciamérőhöz. Kb. 1 MHz fölött kezd ilyenné alakulni a jel (50ns/DIV, 5V jelek, alsó a bemenet). Szerintetek mivel lehetne rajta javítani (alkatrészek, kialakítás)?
A kapcsolási rajzhoz képest annyi a különbség, hogy MMBF5484 van benne (lehet ez az egyik ok, de ez volt kéznél ), a kimenetén pedig MMBT3906. Ezt csak próbanyáknak szántam, mivel a másik oldala üres lehetne teliföldes is.
(#) Pioneer válasza attila_v hozzászólására (») Júl 6, 2014 /
 
Nagyon szuper lett a program! Köszönöm szépen!
(#) pucuka válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 6, 2014 /
 
Mi volt az oka, hogy ilyen sok alkatrészes bemeneti fokozatot készítettél? ahhoz képest nem is rosz a jelalak. 100 MHz -es frekvencia méréséhez, már gyors, és egyszerű áramkörök kellenek. Az ennyire túlbonyolítás (gondolom az érzékenység miatt) már magában hordozza a lassúságot. Elegendő a bemenetre egy nagy erősítéssel rendelkező impedancia illesztő, és utánna mindjárt egy gyors TTL inverter.
De.
A szkóp ábrából csak annyi derül ki, hogy nincs nagyobb baj, működik. Ahhoz hogy bővebb infót is ki lehessen olvasni, max egy periódusnak szabadna látszani, ill a fel-, és lefutási idők méréséhez is gyorsabb eltérítést kellene választani.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) metabo123 hozzászólása Júl 7, 2014 /
 
Sziasztok!
Belefogtam a Vicsys-féle frekvencia mérő építésébe. Minden alkatrészt be tudtam szerezni, csak a BF961-et nem tudok keríteni sehonnan. Már kerestem a helyettesítőit (BF963, 964, 981, 982) is de azt se kapok. Mit tudnátok helyette javasolni?
(#) Hp41C válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Szia!
Van még remény: Hr Elektronikának van még belőlük. Írd be a keresőbe: "BF9"
(#) papus51 hozzászólása Júl 7, 2014 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a "Vicsys" féle frekimérőt, és bár ennek a fórumnak úgy 70%-át végigolvastam, egy problémára nem találok választ.
Négyszög jellel meghajtva hibátlanul működik. Színusz vagy háromszög jelek esetén az átmeneti tartományban többször is bebillenti a Schmitt triggert, főleg az alacsony frekvenciákon. Így a valóságoshoz képest magasabb értéket, 100 Hz-es tartományban már többszörös frekvenciát mutat. A FET kimenetén még minden rendben van, de a BF240 kollektorán már megjelennek a plusz impulzusok.
Volt már valakinek hasonló gondja, és ha igen mi volt a gyógyszer?
Előre is köszönöm. papus51
(#) ktamas66 válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Vagy a itt, ha ez is megfelel.

A sok alkatrészes bemenő fok alapvető oka az eddigiek hiányosságainak kiküszöbölése, és lehető legjobb alaktartás periódusidő és kitöltés méréséhez. A kitűzött célt teljesíti is (100kHz alatt 1us-on belül adja az éleket), de nem vagyok vele teljesen elégedett.
Eredetileg egy másik projektből lestem ki, de a HP frekimérőjében is hasonló van.
(#) Pioneer válasza papus51 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Szia!
A BF240 47k ohm-os bázisellenállását a kollektorról tápfeszültségre kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Pont azért van a Schmitt trigger, hogy csak egyszer billenjen az átmeneti tartományban. Szerintem, nagyobb hiszterézist kell beállítani, a visszacsatoló ellenállás változtatásával.
(#) papus51 válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Köszi, ezt a módosítást ismerem és ki is próbáltam így is, meg amúgy is, de ezen a problémán nem segített.
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Köszönöm a választ, de nem értem. Ebben a kapcsolásban nincs visszacsatoló ellenállás. A 74HC132 belső hiszterézise adott, azon kívülről - ebben a kapcsolásban - nem lehet állítani. Valószínűleg nem is segítene, mivel a prell amplitudója gyakorlatilag eléri a TTL jelszintet.
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
Olyan érzésem van, hogy ellentétben a négyszögjellel, ami keményen átbillenti az előerősítő fokozatot logikai 1-be vagy 0-ba, a színusz vagy háromszög jelnél a lassú átmenet miatt elképzelhető egy szakasz, ahol a fokozat munkapontja és érzékenysége optimális értéket vesz fel és ebben a szakaszban talán jobban begyűjti és erősíti a környezeti zavar jeleket. Lehet, hogy egy alapos árnyékolás segítene? Volt valakinek ilyen tapasztalata?
(#) gerenk válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /
 
a74HC14 -nek 5 V -os tápfesznél 1 V a hiszterézise. Ha ez nem elég, ott más baj van. Pl gerjedés. De a 132 -nek is nagyobb, mint 0,5 V.
Szélessávú, nagyerősítésű eszközöknél midig hasznos az árnyékolás.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) metabo123 hozzászólása Júl 9, 2014 /
 
Köszi a válaszokat BF961 ügyében!

Az egyedüli gondom, hogy vidéki vagyok, így csak WEB-es rendelésről lehetne szó, ahhoz meg társul egy olyan postaköltség, ami elgondolkodtató.
(#) proli007 válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Hello! "Ne ríjjá mán! Megkápod a gyíkos pólót!.." Írj egy címet priviben és küldök neked egy ilyen vacakot..
(#) IstvanKenwood hozzászólása Júl 14, 2014 /
 
Tiszteletem mindenkinek.....
Segitseget szeretnek kerni azoktol,akik elkeszitettek ezt a frekimerot.Szeretnem en is magamnak megepiteni.Nem nagyon vagyok jartas az elektronikaba.Az X-el jelolt labak a kapcsolasi rajzon be vannak kotve? Es kernek velemenyt,eloreis sok-sok koszonet es hala....

Frekvencia mero
(#) pucuka válasza IstvanKenwood hozzászólására (») Júl 14, 2014 /
 
Nincsenek bekötve.
A programod is megvan, és be is tudod égetni a PIC -be?
(#) IstvanKenwood hozzászólása Júl 15, 2014 /
 
Szia...Koszi a gyors valaszt...Gondolom hogy itt megtalalsz mindent ,en nem tudok angolul,gondolom hogy te jobban boldogulsz.Bővebben: Link
Következő: »»   39 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem