Fórum témák
» Több friss téma |
Egy nagyon gyors segítséget még tudok adni - sajnos nem vagyok otthon, úgy hogy nem kapsz róla fotókat.
Megfordítod a winyódat, és leolvasod az elektronikán lévő gyári azonosítót. Például: 2060-701292-000 Rev A Nyakadba veszed a lábadat és felhajtasz egy másik tutira jól működő winyót aminek a paneljén ugyanez a számsor van. Nem számít a méret, a modellszám, az ID, semmi, csak ez a számsor egyezzen az utolsókig! Most jön a feketeleves - leveszed mind a két panelt (előtte persze megjelölöd hogy tudjad melyik) és megfordítva leteszed az asztalra. Az MCU (általában ez egy Marvell chip ennél a típusnál) felett találsz egy másik kis IC-t aminek a típusszáma 25-el kezdődik, a pozíciószáma pedig U12 (lehet hogy nem pontosan ott van, de a pozíciószám és a típusszám biztos!). Óvatosan, hőlégfúvóval leforrasztod mind a két chipet (350-380 fok elég szokott lenni), és az új elektronikára visszaforrasztod a 40 Gigásról levett eepromot. A beforrasztás irányára vigyázz, általában az egyes láb egy kis fehér pöttyel van jelölve. Ha a winyódnak más baja nem lett, akkor így biztosan működni fog!
Üdv
Látom erősen kompetens vagy a témában, nekem volna egy 1TB hitacsi vinyóm, amiről levertem az eprom-ot és a vezérlő néhány lábát (meg ne kérdezd hogy, én sem tudom ![]()
Az az elektronika ránézésre is javíthatatlan...
Az MLC Code és a Firmware alapján próbálj meg az aukciós oldalakon (Pl. Vatera) mechanikai hibásat venni, aminek az elektronikája jó. Ha az MLC Code azonos, a gyártási idő pedig egy hónapon belüli, akkor nagy valószínűséggel működni fog. Ha nem akkor lehet újra próbálkozni, előbb utóbb bejön.
Hm....
![]() ![]() Idézet: „...de nem láttam, hogy vlmelyik alkatrész kipurcant volna.” Ha látnál is valamit, akkor már régen rossz volna. Még az is meglehet, hogy az az elektronika abszolut hibátlan, csak valamiért kint maradt az adatterületen a fejszerelvény és letapadtak a fejek. Vagy beállt a lemeztányér tengelyének a csapágya - történt már ilyen nem is egyszer. Mondtam már - elektronikát nem szemmelverünk, hanem kimérjük! * A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Az a gáz, hogy ez iszonyat ritka és már évek óta nem találok... Amúgy cserélhető lenne az IC és eprom is, meg is tudnám csinálni, csak FW kellene hozzá, de azt sem találtam...
Bocsi.
Hogyan tudom megnézni, hogy letapadt a fejszerelvény. Wd400bb-00jhc0 az elektronika az amit írtál 2060-701292-000 Rev A 2006 áprilisi. A firmware-t honnan tudnám megnézni? Holnap lefényképezem az elektronikát a vinyót. Ma már nem szenvedek vele. Ui.: a vinyót óvatosan mozgatva hallok vlmit A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
Megnéztem, sajnos nekem sincsen pontosan ugyanilyen verzió.
(amúgy igen jó a szemed ha azt az LSI chipet ki tudod cserélni!) Idézet: „...Hogyan tudom megnézni, hogy letapadt a fejszerelvény” Pontosan ezért kell megmérni a winyó áramfelvételét a 12V-os ágon - ha nem egyenletes hanem periodikusan ingadozik, erre utalhat. * A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Dehogy jó a szemem, nem látok fél métert, de vannak nagyítóim és infra+levegő kombóval cserélem az ilyesmiket.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Köszönöm az ötleteket és az iránymutatást, tegnap este a tevékenységem siker koronázta, az összes adat lementve és a disk is stabilan működik (adat szállításon kívül másra nem biztos hogy fogom használni...)
A probléma nem tudom mi volt, de az oxidáció eltávolítása után a disk elindult. Itt egy kép az alaplapról, rögtön a lebontás után. Jól látszik a jobb felső részén lévő érintkező sor egyik oldalán az elszíneződés. Állítólag ez egy WD betegség. Szép nyarat!
Sziasztok!
Van egy WD 2 TB-s külső HDD-m.Zene hallgatás közben leesett. Azóta a lemezkezelő ugyan látja de a fájlaim nem láthatóak/számítógép mappában nem jelenik meg a háttértár/. HDD regenerator bad sectorosnak írja./0x02 smart error/ Tudok vele még valamit kezdeni?Vagy kuka? Az se baj ha a fájljaim tőrlődnek csak lehessen életet lehelni bele. Segítségeteket előre is köszönöm. Idézet: „...HDD regenerator bad sectorosnak írja./0x02 smart error/” Ez azt jelenti, hogy az ütés következtében sérült a lemezfelület, ezért hibás - sajnos semmiképpen sem javítható. Annyit megpróbálhatsz, hogy csinálsz egy felületi tesztet pl. HdTune), ez kijelzi a hibás szektorok helyét, majd úgy partícionálod újra hogy a hibás részek kimaradjanak. Ha viszont a sérült részről szilánkok váltak le akkor a hiba előbb utóbb máshol is előjön. Szerintem nem érdemes foglalkoznod vele...
Sziasztok!
Egy Samsung 500GB HD502IJ (BF41-00184B) HDD-hez kérnék tapasztalatokat panelcserével kapcsolatban. Csinált e már valaki ilyet és siker koronázta e? Így szállt el: Gép lefagy (elektronika égés szag), újraindul, a vinyó felpörög, a fej nem kattog viszont hallani, hogy próbálkozik az olvasással, (betárcsázós modem "szerű" hangot ad ki magából. Az alaplap, hol látja, hol nem. Ha látja akkor SMART BAD, vagy SMART Failed. (1-2perc próbálkozás után belép a biosba) Biosban ezután a paramétereit kiírja. Win7 már nem látja. Érdekesség: 2009-es megvétele után PCI Sata vezérlővel működöt, lévén nem volt az akkori alaplapon Sata port. 1-2 hét után ugyanezt a hangot produkálta és nem ismerte fel, majd pár nap múlva (összesen talán 5-10 bekapcsolási kisérlet után) egyszer csak megszünt eme hanghatás és teljesen jól működött mostanáig. Egyetlen változással: bad szektorok keletkeztek rajta kb 100 alatt. Ötlet? Előre is köszi.
Sata kábelcsere megvolt, másik porton is próbáltam.
WD 1TB-os HDD működik rendesen az Samsung helyén, de azért a tápot is lecseréltem Chieftecre, hátha az lőtte ki. Idézet: „...Gép lefagy (elektronika égés szag),” Biztos hogy a winchester elektronikáján égett el valami? (ugyanis ilyenkor egyáltalán nem szokott elindulni) Inkább Firmware hibának néz ki - a S.M.A.R.T. hibaüzenet legalábbis erre utal (G-list, P-list corruption). Ezen a panelcsere nem segít, sőt eltérő Firmware esetén csak ront a helyzeten.
Sajnos nem voltam jelen a jelenség megtörténtekor.
Párom mesélte el és azt is, hogy szaga volt. Én nem látom jelét a panelon, hogy elfüstölt volna. Viszont a rajta lévő (gondolom) vezérlő IC (88i8826D-BAM2) tűzforróra hevül miközben szenved a fej (kisujjbegy 1-2 másodpercig bírja). (Bár az elhalálozás után eleinte ezt nem mindig produkálta). Fontos adatok nem voltak rajta, de azért nem ugranék ki az erkélyről bánatomban, ha tudnék vele kezdeni valamit. ![]()
Akkor nyugodtan próbálkozhatsz vele - aukciós oldalakon szoktak hirdetni rossz winchestereket. Olyat kell venni ami mechanikai hibás, tehát az elektronikája jó - és a gyártási ideje egy-két hónapon belül van a tiédhez.
Ha szerencséd van, és egyéb gond nincsen vele akkor működni fog.
Köszönöm a tanácsodat.
Keresgélek tovább, eddig inkább kevesebb sikerrel. Egyszer csak rábukkanok egyre. ![]()
Van 2 HDD-m. (WD 1TB, Samsung 500 Gb). Mindkettő jelképesen elfüstölt. Nem indul be, és melegedik a csatlakozónál. Pár másodperc volt utána lehúztam a tápját. Az 500-ason láttam ami megadta magát, az 1 terráson csak éreztem mi volt meleg. A csatolt képen az 500-as van.
Bővebben: Link Kérdésem vessek keresztet az adataimra, vagy van megoldás? Köszi a választ. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Nem dugtad rá fordítva a SATA csatlakozót?
Szerintem nem, (nem is nagyon lehet) de utólag már mindent el tudok képzelni magamról...
Elvittem egy szakihoz, most bőszen imádkozok holnap délutánid.. Azt mondta egy védelmi dióda, de kérdés meddig jutott a kakaó..? Bízom benne, hogy tud életet lehelni bele.
Idézet: „...Mindkettő jelképesen elfüstölt” Azért a jelképességnél egy kicsit több is történhetett. Ha jól látom, a képen egy HD501LJ merevlemeznek a panelje van. A bekarikázott alkatrész a +5V-os ágat védő TVS Supressor dióda. A gond az, hogy ok nélkül nem szokott elszállni, csak túlfeszültségtől, pont ez a szerepe - elvileg a mögötte lévő kényes alkatrészeket védi (pl. a Marvell CPU-t). Ha időben lépett a védelem működésbe akkor a panel elvileg javítható, ha a CPU is kapott, akkor már sokkal nehezebb a helyzet. Nem egyszerű a csere, ugyanis ennél a típusnál a Firmware indító része is ebben a chipben van. A WD-nél sajnos sokkal rosszabb a védelem, túlfeszültség hatására szinte 100% hogy a Smooth chip megy el, ezt kell cserélni. Ha viszont a feszültségcsúcsok átjutottak az elektronikán (itt elsősorban a WD-re gondolok), a mechanikán belül is okozhattak kárt - ugyanis belül is van, méghozzá igen kényes elektronika (Preamp). Ha ez is károsodott akkor nagyjából le lehet róla mondani.
Az a bizonyos "védő" dióda elérte célját.. Az pukkant el, bár biztos közrejátszott, hogy amikor elindítottam volna és nem mozdult, viszont minimális "amperszag" volt, azonnal lekapcsoltam a tápját. Nem kóstolgattam mit bír. Az említett szaki, megcsinálta, a HDD Sentinel 100%-osnak hozta mindkettőt. Ettől függetlenül első dolgom lesz egy biztonsági mentést készíteni egy (már meglévő) új winyóra.
Sziasztok!
Van egy 250GB WD winchesterem (2008 febr.19) (PWB 2060-701444-004 REV A), ami el kezdett rosszalkodni. Látom a könyvtárakat meg a file-okat is. Le akarnám menteni róla a fotókat, de amikor elindítom a másolást akkor nagyon lassan másol (van, hogy 16kb/s vagy megáll és vár másodpercekig majd elindul a másolás, de iszonyat lassan és úgy néz ki fel is melegszik, mert aztán teljesen megáll). Ezzel lehet valamit tenni, egy kollégám , aki hardweres volt ránézett, azt mondta, hogy az elektronikával lesz baj. Neten találtam elektronikát 26$-ért, de ott azt irják hogy a Main Controller IC-t cserélni kéne egyik panelről a másikra, hát én ezt nem tudom megcsinálni. Vagy elég ha csak átrakom rá az új elektronikát? A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
Idézet: „...elég ha csak átrakom rá az új elektronikát?” Nem elég, és semmi értelme sincsen, ugyanis nem az a hibás. Az a merevlemez a végét járja, magyarán már csak szívességből működik. Fizikai tükrözést kell róla csinálni (olyan alacsonyszinten dolgozó másolóprogrammal, ami nem seekeli a fejet, hanem szektorról szektorra, track-ról track-ra lépve kíméletesen átmásolja az egészet). Természetesen ehhez kell egy másik, azonos méretű merevlemez is - ha a tükrözés készen van, erről már le lehet menteni az adatokat. Az eredetit kínozni nincsen sok értelme, ha olyan szinten megpusztul hogy már a bios sem detektálja, akkor nagyjából annyi - érzékeny búcsút vehetsz a winyódtól és az adataidtól is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |