Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   167 / 269
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Nincs előttem a rajz, de szerintem valamelyik netes katalógusban utána lehet nézni. Műveleti erősítővel ilyen alkalmazásban csak akkor van gond ha nagyon lassú vagy nagyon gyors, valamelyik TL vagy LF sorozattal próbálnám ki. LED-ből nem nagyon van más mint a hagyományos diffúz meg a nagy fényerejű, előbbinek 20mA körül kell, utóbbinak 4mA is elég adott fényerőhöz. A nyitófeszültségükben lehet még esetleg eltérés.
A kérdéseket megkapták, kíváncsi leszek a válaszra ha lesz, addig ne erőltesd az Ankert.
A TGSL-IGSL ugyanaz, csak előbbinél fetek csinálják a mintavételt, utóbbinál meg a 4066, hogy melyik megoldás a jobb meg nem mondom. Az IGSL annyival tud többet hogy 2 csatornás (tehát mintha 2db TGSL működne egyszerre), azaz mindig jelzi a ferromágneses és a nem ferromágneses anyagokat is egyszerre, két különböző (egy mély és egy magas) tónusú hanggal. Ez nem csak amiatt jó hogy "látod" a szemetet is a földben, hanem a két hangból a céltárgyat illetően is több információ nyerhető, illetve a kétes találat is kevesebb valamivel, amiről nehéz eldönteni hogy akkor most melyik.
(#) Tomka hozzászólása Júl 26, 2014 /
 
Kedves Forumtársak!

Építettem egy whites surf pi fémkeresőt a megadott nyák tervvel, de a kapolási rajz szerint és nem akar normálisan működni. 2N3906-ot nem kaptam, helyette BC212 került bele.
A tekercset 200mm-es pvc csőre tekertem 0,4-es huzalból 25 menetet, ami egyben most a hordozó is. Az első bekapcsolásnál szaggatott sípoló hangot adott ki, a fémre nem reagálva, így tekertem az offset potin amitől javult a helyzet, már érzékelte a csavarhúzót(ez volt a minta tárgy), de kissebb dolgokat nem. Olvastam itt a forumon, hogy az offsetet úgy kell beállítani, hogy a ne5534-es ic 6-os lábán 0,2-0,5mV legyen amit nagyon nehéz beállítani, de akkor szaggatott sípoló hang jött a hangszóróból és fémre nem reagált. Közben természetesen próbáltam a többi potival is "ráállítani" sikertelenül. Arra jöttem rá, hogy a ne5534-es ic 6-os lábán 3V körüli a feszültség akkor egy kissebb csavarhúzót már érzékel 15-20cm-ről, de 200Ft-ost alig halhatóan 4-5centiről.
Olvastam, hogy az R9-es ellenállással párhuzamosan ajánlott berakni egy 5,6pF-os kondit, mivel az ic-nek nagy az erősítése, de erre sem reagált jótékonyan.
Próbáltam a menetszámokkal variálni, lementem 22-ig, de nagy különbséget nem tapasztaltam, ezért ujratekertem 28 menettel, és azt csökkentettem 25re érzékenységbe különbséget nem tapasztaltam.
Tekercs előtt mozgatva a 200Ft-ost ne5534-es ic 6-os lábán 10-20mV-ot mozdul a feszültség, míg a csavarhúzónál 30-70mV-ot a távolságtól függően.
A tekercs induktivitása/ellenállása mennyi kell hogy legyen?

Ezekután mit próbáljak meg vele csinálni, hogy működjön?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
(#) Ge Lee válasza Tomka hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Ha van szkópod nézd meg az IC be illetve kimenetén a jelet, de emlékeim szerint a tekercs a 390ohmmal biztos hogy túl van kompenzálva, tegyél oda legalább egy 680ohmot vagy 1k-t. Az 50Ft-ost legalább 24-26cm-ről kell hogy hozza levegőben.
(#) mulderx hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Megatron építésével kapcsolatban történt előrelépés valakinél?
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Van nálam kölcsönbe egy mérgeskígyó, meg talán akkukat is kell már cserélnem benne mert közel 2 évet hevert érintetlenül.
A talajban még nem tudtam összevetni az IGSL-el mert nagyon sok eső esett, de a levegőtesztek a már meglévő véleményemet erősítik. Nem hittem volna, de a levegőben nem jobb az érmékre az IGSL-nél csak ha non motion vagy pinpoint üzemmódban van, mezei slow motion lengetésnél kb. ugyanazt tudja. Pinpointban lehet rá még annyi érzékenységet adni, ami ad hozzá kb. 5 centit. Valaki nemrég írta valahol (lehet hogy nem itt) hogy érmézni nem, inkább csak vasazni jó, és lehet hogy tényleg úgy van, mert a vasra érzékenyebb.
Az adójele normálban 15Vpp körül van, a boost meg 43Vpp, olyan 4,6kHz körül, a fej 3mV-ra van kiegyenlítve.
Most már nagyon kíváncsi vagyok rá hogy talajban milyen az IGSL a kobrához képest.

A transformers nemrég tárgyalt tagjával itt tartok:
(#) Bu13 válasza mulderx hozzászólására (») Júl 27, 2014 / 1
 
Igen. 6db modulból építettem meg.

Táp.
Fázis. Mc1
Osci.
Bem. er. Mc2
Trigger. Mc8
Végfok. Mc6 Mc7

A hangot nem építem meg, másféle optikai kijelzőt készítek.
Minden fokozat tökéletesen működik. Sokkal stabilabb, mint az IGSL.
Két helyen találtam problémát, a fázis fok. disc jénél, és a referencia bemeneténél.
Az érzékenységről még nem szeretnék beszélni, majd akkor ha véglegesen megépítem.
Ha valaki elküldené a nyák rajzát azt megköszönném. Nekem csak a beültetési van meg, de az is fordított.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Elvileg stabilabbnak kéne lennie mint a hagyományos műveleti erősítős megoldásoknak, emiatt talán az érzékenysége is nagyobb.
A DISC-el mi a probléma? A GEB egyébként működik rendesen? Csatolom a nyákrajzot, de mintha azt írtad volna hogy teljesen más oszcit használsz, stb.
A nyákrajz jó, csak ezen még nincs rajta a 4 csavar helye. Leellenőriztem és helyére igazítottam az összes pozíciószámot is, egyet kettőt át kellet írni mert fel voltak cserélve.
A különbségek illetve eltérések az eredetihez képest:
- MC1 felső két invertere, ahol már eredetileg sem azok a lábak vannak bekötve, hanem másik kettő-kettő
- a puffereket kisebbre vettem, nem kellenek több ezer mikrók sehova sem, így elég az RM3,5 az RM 5 helyett,
- a stab IC-s megoldás helyett a 2db tranyós low bat megoldás van a nyákon (egyébként is),
- MC-ket átírtam IC1, IC2 stb.-re
Hogy R27-R28-nak milyen szerepe van a termikus stabilitást illetően arra felsőfokú orosz tudású segítségével sem jöttem rá, hiába fordítottuk le az adott mondat szavait.
Először szerintem meg kellene építeni egy az egyben, aztán csak utána belevariálni. Bár most kitaláltam hozzá egy olyan fejet amilyet még soha senki nem csinált, mert arra is nagyon kíváncsi vagyok. Vettem egy kiló huzalt, már csak a szabadidő hiányzik...
A privát kérdésekre persze azóta sem válaszoltak, talán az nem tetszett nekik hogy magyarok vagyunk.
A lay sajnos hatos, mert nem lehet a programmal lefele konvertálni. Az ötös sokkal jobb, csak nem volt kedvem újrarajzolni.

megatron.lay6
    
(#) nagym6 válasza Tomka hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Szia! Én is megcsináltam, kb. 30cm -ről a fém húsz forintost levegőben jelzi, ez a határ. Ha szkópod nincs, megpróbáljuk multiméterrel a beállítást. Azt tudni kell, hogy ez csak mozgatáskor jelez, tehát ha csak odateszed a fémet, amíg mozog dudál, de amikor megáll a fém -bent a tekercsben- elhalkul a hang. Beállítás: Először P4 trimmert cseréld ki 22Kohm-ra, (ha nincs, akkor helyette R25-öt 15Kohm-ra) mert így kevés a tartomány, nem lehet a szükséges helyre állítani a kapuidőt (talán ez a gond). Utána R2 trimmerrel állítsd be az áramfelvételt 50mA-ra. Offsetet 5534 6-os lábán 0.5V-ra, nem kritikus, 0V-1.5V mindegy, csak most a beállítást ehhez mértem. Fém 20Ft-ossal végezzük a beállítást, mindig 1cm-re tegyük a tekercsre, tengelyirányban, hogy a menetek a pénz közepénél menjenek. Tehát a tekercs fekszik vízszintesen, és felülről ráeszem a pénzt a drót fölé fekve mint a tekercs, mindegy, hogy melyik részen. Én egy 1cm átmérőjű filctollat tettem a tekercsre, és erre a pénzt kézzel tartva.
Tehát 5534 6-os lábán 0.5V. Ráteszem a pénzt, 0.46V lesz. LM358 7-es lábon 2.3V. Ráteszem a pénzt, 3.78V lesz. Itt a 2.3V nem kritikus, a változás mértéke a lényeg.
LM358 1-es lábon a Treshold trimmerrel állítható a feszültség, ezt úgy állítsuk -fejhallgatóval hallgatva-, hogy a Q6 tranzisztor ne nyisson ki. Lehet végállás is, azaz legkisebb feszültség. Ez már zajos lesz, a multiméter ingadozó értéket mutat. Pénz rátéve, +4V körül lesz, levéve -4V, de csak a mozgatás idejéig. Tehát többször próbálva, amíg a multinak sikerül a nagyobb értékeket is elkapni.
Nem kell 5.6pF kondi. A 20-25 menet kb. jó, nem ezen múlik most a nem működés.
Ha ezek nagyjából összejöttek, lehet finomhangolni. A P4 poti beállítása nagyon sokat számít, ezzel próbálkozzál először. Lehet a menetszámmal is variálni, a P1, P5 potikkal, és az R6 390 ohm növelésével. R2 trimmerrel hosszabb impulzusidő állítható az áramfelvétel növelésével, 60-70ma-ig el lehet menni, de nem biztos, hogy jobb lesz.
Szkóp nélkül sajnos nehezebb, ha lenne jóval egyszerűbben célhoz lehetne érni.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Ha az LM324 re gondolsz, annál biztosan stabilabb. Az elkók valóban indokolatlanul nagyok.
A 4 voltos táppal légy óvatos, mert a ref. feszt is onnan veszi. A két tranyó egyike egy
TL431 50pp párhuzamos stabilizátor, ami igen-igen jónak mondható. Ezt 2db tranzisztorral nem lehet kiváltani. Ha IC-vel szeretnéd kiváltani, akkor használd a LP2985 4v változatát, ez 1.5% pontosságú 150mA mellett.
A nyák rajz pedig azért lett volna jó, mert a tervezése példás! Persze lehet módosítani.
Az r27 r28 re nincs ötletem.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
- Az IGSL-ben nincs LM324. Az eredeti LF347-el van megcsinálva, az enyémben TL074 van.
- A 4V-os tápról nem beszéltem, az marad úgy ahogy van, az egy egyszerű áteresztős stabilizátor, ahol VT3 az áteresztőtranyó a zéner meg nem sima zéner hanem a programozható TL431 (MC9). A 2db tranyó MC4 helyett van, mert amíg azt nem, addig a 2 tranyósat akkora küszöbre állítod amekkorára akarod. Semmi más feladata nincs, mint az alacsony akkufesz jelzés.
- A nyákrajzot csatoltam. Ha nem tudod megnyitni keresd meg hozzá a progit, de felteszem akkor képfájlban is, erről meg tudod rajzolni.

Más.
A talaj nem nagyon szárad inkább az eső lába lóg, ezért megnéztem a nedves földben amire kíváncsi voltam. Az 1Ft-ra kb. 10-15mm-rel tudott többet a kobra az IGSL-nél, a 20 fillérre meg kb. 20-25mm-rel. A kobra mentségére legyen mondva hogy 4-5cm-rel kisebb átmérőjű fejjel szállt harcba.
Szóval a topik címének ellenére bizonyos időközönként leírja valaki hogy nem érdemes építeni, venni kell. Ilyet pl. biztosan nem vennék, és nem csak azért mert az adott példány használtan is 110 volt, az IGSL meg kb. 25-ből kijött, de csak azért mert a fejet vettem, ha magam csinálom a fejet is akkor 20-ba sincs.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Légy szíves tedd fel képfájlban, de ha tudod még ma, mert holnaptól nem leszek itthon, és ott nem tudom kinyomtatni.
Én a 324 IC- t, mint divatos alkatrész minősítettem. A fórumon található keresők az alkatrészek tekintetében minimum 10 éves késésben vannak.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Akkor azt mondd hogy nyomtatható pdf kell, mert a rajz az a lay fájl.

megatron.pdf
    
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Szuper vagy! Köszönöm.

Így már könnyebben át tudom tervezni SMD re.
(#) Tomka válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
A 390R helyére bekötöttem 2k és 4,2k-s(elvileg 4,7K-nak kellett volna lennie) potit páruhamossan, így eredőjük 1,4kohm lett, amit hiába állítgattam nem volt nagy változás a 200Ft-ossal. Ahogy tekergettem, a hangszóró sípolása változott.
Előző hozzászólásomban el is felejtettem írni, hogy a hangszóróból állandóan sípoló hang jön ki, amit a volume vagy a gain/sens-el tudom némítani, a tekercs előtt fémet mozgatok akkor a hang kis időre megszűnik, pont fordítva csinálja. Az offsetet tekergetve a hangszóró kis időre elhalkul, majd ujra ad ki hangot.
Holnap megprobálom előkeresni a régi C1-94-es oszcilloszkópomat, és működésre bírni.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) Tomka válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
A szkópot holnap megpróbálom megkeresni.
A P4 potit kicseréltem 50K+50Kpoti párhuzamossan kötve(így birtam összehozni), de javulást nem hozott.
Az offsetet 5534 6-os lábán 0,5V-ra beállítottam és a tekercsre raktam 20Ft-ost akkor lement 4,5V-ra. Eddig jó is volt, utánna mentem át a LM358 7-es lábára ahol 0,74V-ot mértem, hiába raktam rá a 20-ast a tekercsre. A treshold tekerésére az 1-es lábon, ha jol emlékszem 0,6-3,6V-ig változott a feszültség, pénzel nagyon kicsi változást muatott.
Nálam lehet, hogy valamelyik Ic hibás lehet, mert eleve ad ki hangot, az offset tekerésére kis időre elnémul, ha vasat mozgatok a tekercsnél akkor kis időre elhalkul, és onnan tudom, hogy érzékelte. Olyan mintha fordítva csinálná a dolgát.
az icl7660 5-ös lábán csak -4,35V-ot, 8-ason kicsivel 5V felett mértem.
A multimmal az 555 3-as lábán 600Hz-et, míg az 5534 6-os lábán 1,2Khz-et.
A 4093-ason is végeztem méréseket, hátha előrrébb lennék vele:
-10-es lábon -0,084--0,115V a delay állításával, pénzre nem változott a fesz,
-3, 4, 11-es lábakon -4,13--4,33V között volt delay állításával.
A nyákot átnéztem, de nem találtam eggyik alkatrész között se zárlatot.
Amikor elhatároztam, hogy ezt a Surf-öt építem meg, mert sokaknak sikerült, nem gondoltam rá hogy nekem ennyire nehezen fog menni.
Nem lehet kivenni valamelyik ic-t, hogy kiderüljön, hogy mitől jön a szinte állandó hang?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Van nyákkészítő topik
(#) nagym6 válasza Tomka hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Most mérni nem tudok, nem ott vagyok. De emlékezetből: ICL7660 -4,35V jó. Nálam is ennyi. 555 3-as lábán 600Hz kb. nálam is ennyi, jó. 5534 6-os lábán 1.2KHz, biztosan dupláz a multi, mert itt összetettebb jelalak van. Középnulláról pozitív, és negatív jelek is. 4093-on az 555 ic. által indított rövid négyszögjelek vannak, ennek feszültség mérése multival értelmetlen. A delay állításával a tekercsre menő pulzushoz képest IC4C által idöben eltolt pulzus késleltetését tudjuk kicsit állítani. A 4093 3-as lába kapuzza 4066 egy kapcsolóját az IC7A 13 lábán, hogy a válaszjel melyik része menjen tovább. Ebben van szerepe a delay beállításnak.
Leírásodból valószinüleg az 5534 6-os lábáig jó, és IC3A áramköre a hangszóróig szintén jó lehet. A hiba a 4093, IC7A, IC7B, IC3B részben lehet. A 4093 3-as és 4-es lábon kell lenni 600Hz jelnek. Ha a hangszóró szól, akkor valószínű jó az IC4C, IC4D áramkör.
A multival mérés félrevezethet, mert egyenszinteken lévő rövid jelekre nem tudni hogyan reagál. A 4093 impulzusai nagyon kis kitöltési tényezőjűek, azaz relatíve rövid tüskék.
Nem kell még kivenni ic-t, meg lesz oldva a dolog. Ha nem lesz szkóp, akkor is elboldogulunk vele, csak keservesebben.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) Bu13 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Az 1200 Hz azért van, mert kétpúpú-torz a jeled, és a frekimérő megméri mind a kettőt. Gyakori
probléma.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Júl 29, 2014 /
 
Nagyon köszönöm a kifejezetten ideillő, hasznos, és sokat segítő megjegyzést.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 29, 2014 /
 
Ezt érdekes volt elolvasni. Kíváncsi lennék, hogy az eredményeken mennyit változtatna az, ha az IGSL is megemelt adójellel szállt volna csatába. Illetve az a dolog számít-e, hogy a fej nem tipikus IGSL, és a frekvencia is kb négyszerese, mint a másik gépnek.
A fejméretről annyit írnék, hogy csináltam magamnak gépet 26-os fejjel. Meglepő módon, sem levegőben, sem talajban nem gyengébb, mint a 30-as. Csak sűrűbben kell lengetni.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Júl 29, 2014 /
 
Pont ez jutott eszembe ma reggel, hogy a kobrán fel volt tekerve az érzékenység közel max-ra ami azt jelenti hogy a 43Vpp adójellel ment. Ha lejjebb veszem akkor kb. ugyanakkorával megy az is mint az IGSL (15Vpp körül), úgy már lehet hogy annyit sem tudott volna.
Én sem hinném ha úgy olvasom, de amíg nálam van bárki eljöhet és kipróbálhatja. Egyébként ha az IGSL-en veszek le a GEB-ből, akkor az is hozza azt a plusz 1-2 centit, csak akkor már cincog valamennyit a talajra is.
Ez a fejméret egy érdekes kérdés, szerintem elektronika függő is. Erre a GS4-em a legjobb példa, mert ha csak 5-10mm-rel is, de mélységben megverte az IGSL-t, pedig azon csak egy 20cm-es koncentrikus fej van, ezen meg az a 29cm körüli DD.
Mondjuk ez nem teljesen reális kép, mert a nedves talaj jelentősen rontja mindhárom gép talajban mutatott teljesítményét, de ugye szárazat most nem tudok varázsolni, pláne hogy megint esett.
A levegőteszteken is szembetűnő ez a dolog, mindig a fej átmérőjéhez viszonyított érzékenységet szoktam figyelni. A konkrét átmérőktől most tekintsünk el (a 20-as valójában csak 18,5 a 29,5-ös pedig csak 27,5cm ha a huzal helyzetét és nem a külső átmérőt nézzük). Példa:
- Golden Star4 a 20cm-es fejjel 23cm-ről hozza az 1Ft-ot
- IGSL a 29,5cm-es fejjel 25cm-ről hozza az 1Ft-ot
Tehát míg előbbi a fej átmérőjénél messzebbről is, addig utóbbi még a fejátmérőtől is kevesebbről. Viszont a talajban már nincs ekkora különbség, ott a GS4-nek csak a nagyobb adójel miatt van pici előnye.
Azt is kipróbáltam, hogy ha a hagyományos géppel diszkben megyünk, akkor jelentős hátrányban vagyunk a kéthangú géphez (pl. IGSL) képest, mert szinte az összes vas mellet lévő találatot otthagyja.
A frekivel sosem kísérleteztem, de azt mondják hogy minél alacsonyabb, annál kevésbé zavaró a talajhatás. Ez is érdekes, mert a kobra a talajra is jobban cincog mint az IGSL.
Szerintem a fejméretet illetően azért kellene hogy legyen különbség, ez a videókon is látszik amikor ugyanazon a gépen egy nagyobb méretű fej van, és azzal lengetnek.
A megatronhoz 2 félét akarok majd kipróbálni, egy jó nagy koncentrikust, meg egy eddig még nem látott különlegeset, ami a különféle fejtípusok előnyeit próbálja egybe gyúrni, a hátrányaikat meg csökkenteni.
Azért ha kész lesz a megatron és hozza a talajban azt amire számítok, akkor szeretném majd odarakni valami 3-400ezres csoda mellé, csak kíváncsiságból.
(#) Kornel001 hozzászólása Júl 29, 2014 1 /
 
Valaki írna egy jó IB/GEB vagy hasonló, fém-megkülönböztetéssel rendelkező fémkereső kapcsolást ill. nyákrajzot? Megköszönöm.
(#) Kornel001 válasza Kornel001 hozzászólására (») Júl 29, 2014 / 1
 
Már nem kell. Választottam.
(#) Ge Lee válasza Kornel001 hozzászólására (») Júl 29, 2014 1 /
 
Választhattál volna jobban is...
(#) Tomka válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /
 
Köszönöm az addigi segítségeteket!
Ma sikerült beüzemelnem a szkópomat, így bírtam mérni pár jelalakot.
Probáltam minél láthatóbb ábrákat beállítani, fényképezni, bár pár helyen a tüskék nem látszanak. Utólag meg a képek minőségéből egy kicsit el kellett vennem, hogy valamennyi ide beférjen.
Az R6-on itt 1:10-es mérőzsinort használtam, a tüske nem látszik, de nem is birtam "kinagyítani"
TLC555 3-as lábról csináltam 2 képet, hogy a jel alja is látszódjon.
NE5534 6-os lábán a beállított(offset) kb 2V-os tüske van. A tekercshez vasat tartva(oldalvágó) akkor az alapvonalon van az a felfelehajló rész, az lemegy nagatív irányba kb: -2,5V-ig.
CD4093 3-as, 4-es lábán ugyanaz volt látható, Delay-re, vasra nem reagálva a jel.
CD4093 11-es lábon azt a fura fűrészfogat láttam, de nem birtam a vonalat "kisimítani". Lehet hogy valami gerjedés? Delay-re, vasra nem reagált a jel.
CD4093 9-es lábon mintha lett volna kis tüske.
CD4093 8, 10-es lábakon ugyanaz volt a jel, amit nem bírtam fényképezni. Volt egy 6V-os vízszintes sáv, amibe voltak nagyon rövid 3,3V-os beugrások.
LM358 5, 6, 7 lábak. Az 5-ös lábon tiszta a jel, de a 6-7-en meg kissé ugrált.
LM358 5, 6, 7 lábak vassal. Ekkor erős sípoló hang jött ki(alap hangtól jóval erőssebb).
LM358 1láb Olyan kis hullámok sora volt és fel-le mozogtak. (mintha hang vagy rádióhullám lenne)
LM358 1.láb vassal már szebb a jelalak
LM358 2.láb Tresh letekerve fűrészes a jel, de ha feltekerem akkor torzul, olyan mintha vasat érintenék a tekercshez.
LM358 4.láb ez elvileg táp lenne, de ilyen van v. hasonló a 4093-as 3, 4, 11-es lábakon. Lehet hogy még jobban kéne szűrni?
LM358 3-as
MPSA 14 (a 13-as helyett) Bázisa. Treshold feltekerve akkor olyan mintha két jel veszekedne egymáson. Vassal meg szerintem jó a jelalak.
A módosított Delay poti tekerésére a kimenő fűrész jelalak kissé megmozdult felfele, és visszaállt.
Méréseket kint végeztem, elektromosságtól legalább 5m-re.
Sajnos ezek a jelek nekem nem sokat mondanak, én csak hobbi szinten, ritkán űzöm ezt az ipart.
Lehet, hogy még ma megnézem, hogy az 5V-on mitől lehet a zavaró jel.

Sajnos a többi kép így bírtam felrakni:
lm358_5_6_7_l_b_vassal
cd4093_3_4-es_l_b
cd4093_9-es_l_b
mpsa14_B_tresh_felt
mpsa14_B_vassal_tresh_let
ne5534n_6-os_l_b
R6-on_1-10_zsinor
tlc555_3-as_l_b
tlc555_3-as_l_b2
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) nagym6 válasza Tomka hozzászólására (») Júl 30, 2014 / 2
 
Szkóp dc. csatolásban legyen mindig, azaz a legalsó gomb benyomva. Sugár pontosan középre állítva a függ. pozíció gombbal, amikor a mérőfej test és tapintó összekötve. Mérőfej 1/10 nél jobb, csak ekkor kompenzálni kell. Valahol van a szkópon erre négyszögjel -talán oldalt egy lukon- ezzel kell pontos négyszöget állítani a mérőfejen lévő trimmerrel
Mérőfej testpont a GND ponton, pld. C2 kondi negatívján legyen mindíg, mert ez a középnulla, innen + és - irányba lesznek jelek. Így a szkóp vonal középen -ahova előbb jel nélkül állítva lett- a GND azaz 0V szint.
Kicsit nehezen értelmezhetők a szkópképek, de a fentebb leírt beállításokkal jónak kell lenni. Tehát nem sokra mentem velük. Feltettem én is valamennyit, ez segíthet. Itt is képernyőn pont középen a Gnd, azaz 0V szint.
Működés: 555 adja a kb 600Hz impulzust -8.png- kép, ami nyitja zárja a Fet-et, és 4093 késleltető áramköreit adja a jelet. 4093 3-lábon késleltetve a kapjujel -0.png- kép , ami a 4066 13-as lábon kapuzza, hogy a 5534 6-os láb jeléből melyik szakasz jusson tovább 4066 2-es lábról Lm358 6-os lábra. Tehát a kék magas szintje alatti jelszakasz megy tovább. -2.png- képen a 4066 2-es lábom már csak a kivágott jelszakasz van. 4093 4-es lábon jóval később jelenik meg kapujel -1.png- kép, ez már a lecsillapodott jelet kapuzza, egy referenciaszintet létrehozva LM358 5-ös lábán. Lm358 7-es lábán -4.png- kép jelenik meg. LM358 1-es láb -6.png- képen fémre felugrik kb +4V-ra, fémet elvéve leugrik kb -4V-ra. Ez nyitja MPSA tranzisztort, ami még 4066 11-es lábról kapja a hangfrekvenciát.
Fém nélkül -2.png- kép, fémmel-5.png- kép. Csak az eltérítés más, ne zavarjon meg.
A delay beállítása: -0.png- képen a kék impulzus alatti sárga szakasz megy tovább. Delay poti a kék impulzust viszi előrébb, viszább, a sárgához képest. Oda kell állítani a kék pulzus kezdetét, ahol már elhagyta alsó szintet, emelkedésnek indult a sárga jel. Mint a -0.png- képen. Lényeg, hogy legalsó szint ne menjen tovább kapuzásnál. A szkópod csak egyugaras, kicsit másképpen kell ezt nézni.Figyeld 4066 2-es lábat szkóppal, delay állításával látható, hogy mikor lesz legalul, azaz legnagyobb. Ennél kisebbre kell állítani, pontosítani pedig fémmel, ahol legérzékenyebb.
LM358 5-ös láb fém nélkül 0V, fémmel kb. 0.3V. Lm358 7-es láb fém nélkül 2.2V, fémmel 3.8V.
4093 3-as 4-es láb delay állításra ugyanolyan impulzus, csak később, vagy közelebb van az 555 3-as láb, és ezutáni 5534 6-os lábhoz képest. Ezt a késleltetést, egymáshoz képest időben két jelnél csak 2 sugaras szkópon látni.
Lm358 1-es lábon nekem is zajos a jel, erősítések zajhatára, belengések lehetnek.
Az ic.-k tápfeszültségét nézd meg.
Meglátjuk ezzel mire jutsz.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) Bu13 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Ez egy tökéletes válasz! Gratulálok!
A barátunknak pedig azt ajánlom, hogy építsen a szkópjához egy kétsugarasítót. ilyen frekire
nagyon egyszerű kapcsolások vannak.
(#) nagym6 válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Köszi. Most nézem, van jópár elütés benne. Akkor sietnem kellett, már ellenőrizni nem tudtam.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) Tomka válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Te azért kitettél magadér, köszönöm.

Ezekkel az ábrákkal, leírással sokat segítettél rajtam, így már értem, hogy az én ábráim nesmokat mondanak, egy tapasztaltabb embernek. A szkóp beállításának és használatának utánna kellett néznem.

Az 555 3.lábán jó, 4066 2. láb a jelalak stimmel, bár halványan látszódik(Delayra nem változott), Ne5534 6.lábán sikerült megkapni azt a jelet, még látni is lehetett, hogy mit ér az R6-os sönt ellenállás változtatása. Az LM 358 5-ös és 7-es lábak jelei vas nélkül megeggyeztek a tieddel, de vassal a jelalak olyan lett a 7-es lábon, mit a 4066 2.lábán vas nélkül, csak az alapvonal nem 0V-on, hanem 0,7V-ra felment, de alakra úgy nézett ki.

Néztem a Q1 kollektorán négyszögjelek vannak, de a C9 kondi után a 4093-as ic-nél meg szerintem káosz van. Az 1,5,6,9,14 lábakon 5V-ot, a 3,4,7,11 lábakon -4,2V-ot, a 2,13-as lábakon meg 0-+5V-ig valami zavart, , a 8,10 lábakon is ugyanez volt, de ott -3 és +3V között 1,5us-os szinusz jel, az 555 jelét gyengén ki lehetett venni a zavarokból. A 4066-nál 5,12,13-as lábakon -4,2V-ot mértem, a 11. lábon mintha 1V-os egyenirányított szinusz lenne.
Lehet megpróbálom kicserélni a 4093-ast. A C13, C15 kondikkal párhuzamossan kötöttem 100nF-okat, és talán a hangszóró kissé halkabb lett. A C9-es kondit ha kicserélném nagyobbra az okozhat valami hibát?
Újra átnéztem, forrasztások jók, és nincs zárlat.
(#) Tomka válasza Tomka hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Kicseréltem a 4093-ast, azzal már a folyamatos hang meg is szünt, de vasra se akar kiadni hangot. Az ic cserénél 1K-s ellenállással összezártam a 7-8-as lábak helyeit és úgy rámértem, a C9-re, és volt 1 pozitív, és 1 nagatív tűimpulzus. Visszarakva az új 4093-ast 8-10-es lábakon az a zavarszerűség továbbra is ottmaradt, 3,4,11-es lábakon továbbra is csak feszültségek jönnek ki jelek nélkül.
A 4066 2,4-es lábakon ugyanazt mértem(kb 1V-os jelalak), de vasra a jel "felszívódott", így nem is adott ki hangot. Most vassal, és anélül LM358 6-os lábán nincs jel. Delayra most se reagált.
Kicseréltem a 4066-ot is, de azzal jelek terén semmi különbséget nem vettem észre, szerintem az teszi, vagy tenné a dolgát.
Következő: »»   167 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem