Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   576 / 839
(#) Medve válasza Tomi666 hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Egyetértek az előttem szólókkal, és anyival kiegészíteném, hogy én látom vagy inkább érzem a LED vibrálását, ha azt úgy táplálom. Akkor használom ezt a módot, ha kifejezetem fontos, hogy a jelzés figyelemfelkeltő, vagy éppen idegesítő legyen. Tomi, semmi baja nem lesz a LED-nek a váltófeszültségű használattól, ha ügyelsz arra (is), hogy a záróirányú feszültség ne lépje túl a megengedettet.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Nem a vibrálást lehet látni közvetlenül, hanem annak stroboszkóp hatását. Gyors mozgás esetén, ha pl. elkapod a tekinteted. De az egyenirányított, pufferelt feszültségről járatva nem hiszem, hogy ez észrevehető lenne.
(#) Tomi666 hozzászólása Júl 11, 2014 /
 
Köszi a tippeket, akkor csak berakom simán előtét ellenállásal a diódák után
(#) pjg hozzászólása Júl 13, 2014 /
 
Mit szóltok ehhez?
(#) gergo960722 hozzászólása Júl 17, 2014 /
 
Sziasztok! Most készülök építeni egy labortápot. A kapcsolást sajnos nem oszthatom meg, de szeretnék hozzá építeni egy visszajelzőt is. A kapott kapcsolás viszont nem rendelkezik ilyesmivel, csak 4 db potméter meg a két darab kimeneti pont(+0-30V, 4A) ami használatos számomra. Esetleg 7 szegmenses kijelzővel vagy bármilyen más megoldással meg lehetne-e ezt oldani? Elképzelésem szerint csak a két kimeneti pontot kéne mérnem Voltban, és Amperben(egyiket sorosan, másikat párhuzamosan kapcsolni). De lehetséges hogy ez kicsit bonyolultabb mint gondolnám. Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) kadarist válasza gergo960722 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Szia!
Vannak Itt tápegységhez való panelmérők. Keress egy megfelelőt.
(#) dB_Thunder válasza gergo960722 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Olvassál vissza a fórumba!!
(#) pucuka válasza gergo960722 hozzászólására (») Júl 17, 2014 / 1
 
Mi az a fene nagy titok abban a kapcsolási rajzban? Vagyunk itt páran a fórumon, akik akár kapcsirajz nélkül is, zsebredugott kézzel összeütünk egy labortápot. Így viszont nem tudjuk mit követtél el, és segíteni sem tudunk. Találgatással nem fog menni. De Te tudod.
(#) gergo960722 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Egy tanárom készítette, és ő kérte hogy ne reklámozzam. Én csak egy Voltmérőt és egy Ampermérő kapcsolási rajzot kértem teljesen normálisan. Lehet hogy ti összeraktok "zsebredugott kézzel " egy labortápot bármikor, de én még nem vagyok profi, azért kértem segítséget a mérők kapcsolási rajzában, annak köze nincs a labortáp rajzához..... de mások érdekes módon tudtak segíteni. Nagyon köszönöm....
(#) furko válasza gergo960722 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Szia!
Nézd meg ezt,és ezt.
Minden kérdésedre megvan a válasz ebben a topikban csak meg kell keresni.
(#) gergo960722 válasza furko hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) furko válasza gergo960722 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Az alkotó által publikált panelműszereket tudom ajánlani, építettem párat. Hibátlanul működik.
(#) gergo960722 válasza furko hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Időközben az interneten rátaláltam két kapcsolásra, ami szinte ugyan az, csak ugye a soros-párhuzamos kapcsolás miatt egy kiscit más, az egyikről egy cikk is született itt a honlapon.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
fórumokon olvastam hogy ezek is működő kapcsolások, és nem is túl bonyolultak. De ha esetleg úgy lenne akkor az Alkotó féle anyag is igen hasznos!
(#) Alkotó válasza gergo960722 hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Pucuka nem akar neked rosszat. Azért feszegeti a kapcsolást, mert gondolom részben kíváncsi milyen megoldások vannak benne, illetve a mérési pontok szempontjából nem egészen mindegy miként közelíted meg a mérést.
A feszültség mérés az egyszerűbben átlátható dolog, mert azt a kimeneti pontokra lehet kapcsolni. De azért ez se olyan nagyon egyértelmű, mert érdemes lehet azon filozofálni, mit akarsz látni a kijelzőn. Ha a kapcsolás nem "4-vezetékes", akkor a panel egy adott pontján van a "viszonyítási" pont. és oda stabilizál a kapcsolás. Ehhez képest, a kimeneti pont annyival kevesebb lesz feszültségben, amennyi a vezetékeken esik. Ez hosszabb és vékony vezeték esetén, nagy árammal párosítva akár jelentős érték is lehet. Jobb tápoknál (pl. Attilla86 SMPSII, vagy Proli007 legújabb kapcsolása), úgy igyekeznek eljárni, hogy a viszonyítási pont a tápegység kimeneti csatlakozóján legyen. Ez sem tökéletes, mert a kivezető kábelen még mindig eshet feszültség.
A feszültségmérő kimenetre kötésének az az eredménye, hogy az osztóján folyó áram, akkor is terheli a kimenetet, amikor azon valójában nincs terhelés. Ennek mértéke kb. 1mA, ami szerintem elhanyagolható.
Az árammérés kicsit problémásabb. Ott a gond, hogy áramot nem lehet mérni, csak feszültséget, tehát az áramból feszültséget kell csinálni. Ehhez már a műszerben is lehet egy sönt, de jobb lehet a táp saját söntjét használni, mert akkor az ezen eső feszültség nem jelenik meg hibaként.
(#) gergo960722 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Vagyis ha jól értem akkor a kapcsoláson kell lennie egy viszonyítási pontnak ahol a legstabilabb vagy legpontosabb az érték, és ez a pont lehet a két kimeneti pont is? Kicsit utánanézek vagy utánakérdezek ennek, mert a kapott kapcsolásom fő része 4 db erős tranzisztor és egy 324-es IC. valószínűsítem hogy a kimeneti pontok között lesz stabil mérési pontom, de mindenképpen utánakérdezek. Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást.
(#) DecebaL hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
2.7.4 Pioneer, Alkotó féle labortápom van szépen tette a dolgát több mint egy évig. A múlt héten zárlatot csináltam és egy áteresztő tranzisztor meghalt. Kicseréltem és azóta az áramszabályozás nem akar működni amikor egy picit is tekerek az áram potin az R35 100Ohmos ellenállás azonnal elfüstöl. A feszültség szabályozás szépen megy. Az IC-t is kicseréltem már.
Mi mehetett még tönkre?
(#) proli007 válasza DecebaL hozzászólására (») Júl 21, 2014 / 1
 
Hello!
- Ha az R35 elfüstöl, akkor vagy szakadtak a végtranyók bázisaihoz menő vezeték, vagy a bázisok, vagy az R13..R15 ellenállások.
- De ez a "picit is tekerek".. Most akkor a poti rossz? Mert akkor az áram csak kicsi lehet. Vagy nincs a söntről visszaszabályozás.
- Viszont egy tápot javítani/éleszteni, soha nem rövidzárlattal kell! Hanem valamekkora terheléssel, ami olyan ellenállású, hogy áramkorlát vagy bármi hiba esetén sem folyhat nagyobb áram, mint a maximum. Tehát pld. egy 24V-os izzó terhelése mellet javítunk..
- Tápot javítani nem "próbálkozással", hanem méréssel kell. Próbálkozni a kutya szokott bizonyos páros műveleteknél. Hagyjuk meg neki ezt a lehetőséget!
(#) DecebaL válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
A poti az jó, a többit este végigmérem.
(#) kissadam hozzászólása Júl 24, 2014 /
 
Hello!
Alkotó és Proli007 tápjában a potenciométerek értéke 2 vagy 2,5 kiloohm értékű? A rajzon számomra nem teljesen egyértelmű.
(#) proli007 válasza kissadam hozzászólására (») Júl 24, 2014 /
 
Hello! Pedig a kapcsolási rajzon mellé van írva, hogy 2kohm. Ha finom szabályozás is van, akkor még egy "sztereó" 250ohm is van benne.
(#) Alkotó válasza kissadam hozzászólására (») Júl 24, 2014 /
 
A rajz egyértelmű, de ha éppen úgy találsz potit, akkor nálam pl. 1 kR-al is jól működik a tesztpéldány.
Proli007 megelőzött.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2014
(#) kissadam válasza proli007 hozzászólására (») Júl 24, 2014 /
 
Köszönöm a választ! Erre a finomhangolásra gondoltam én is, hogy oda sztereo poti kell, csak nem voltam benne biztos.
(#) fifadani hozzászólása Júl 28, 2014 /
 
Sziasztok
Megépíttem az Alkotó féle 2.7.4v2-es labortápot 2 példányban. Tökéletesen működik mindkettő.
Külön transzformátorról megy mindkét tápegység. A PE nincs bekötve, mert fa doboz.
A problémám a következő:
Ha szeretném +- tápegységet belőlük, mondjuk 5-5V-ot belövök mindkét tápon, és közösítem az egyik + ágát a másik - ágával, akkor az egyik oldal (amelyik + ágát használtam) rövidzárat jelez és ejti a feszt 0V-ra.

Mi lehet a gond?

Köszi szépen.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) Alkotó válasza fifadani hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Akkor köthetők össze a kimenetek, ha a két csatorna galvanikusan független. A külön trafó ezt szinte biztosan garantálja, tehát vélhetően nem itt lesz a gond.
De nem csak a labortáp táplálásának kell függetlennek lennie, hanem az esetleges mérésnek is, mert ezen keresztül is létre jöhet a nem kívánt kapcsolat. Javaslom ebből a szempontból is megvizsgálni a kérdést.
(#) fifadani hozzászólása Júl 28, 2014 /
 
Hm. Igaz.
A két mérőműszer egy trafóról megy. Megnézem.
(#) fifadani válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2014 /
 
Talált, süllyedt. Köszi.
(#) trickentrack hozzászólása Aug 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy labortápot.
Meg is van a nekem megfelelő kapcsolás de 2 dolgot nem értek a kapcs.rajzon.
Ebben kérnék segítséget!

Előre is köszönöm!

kapcsrajz.jpg
    
(#) dara válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Azt nem mondtad mit nem értesz rajta,de ha a bekarikázottakra gondolsz,az már három.
(#) CIROKL válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Üdv:
Mi ebben amit nem érthető ?
A greazt vagy a FET szerepe ?
(#) trickentrack válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Azt hogy milyen alkatrész
Következő: »»   576 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem