Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm!
Alig várom már hogy ráköthessem a Stratómat és beszámoljak milyen lett. A nyák is szép lett, semmi sallang, felesleg nem maradt, szép lett a maratás. Ezután már csak fúrogatni, reszelgetni kell. Közben készítettem jó néhány "így készült" fotót. Ha élesztem felteszek néhányat, beleértve a hálózati és kimenőtrafó pontos adatait is. Persze a mérési eredményekről sem feledkezek meg, mert van némi újítás az eredeti tervvel ellentétben.
Én éppen most hagytam "félbe" a munkámat,egész délután csöves erősítőt készítettem.Szétszedtem egy switch-et,abba akarom bedobozolni a kis egy csöves erősítőmet.
![]()
Remélem sikerrel jársz majd és szurkolok hogy működjön.
Majd énis akarok ezután egy igazi komolyat,csak a trafóval lesz gondom,elég lesz megtekernem.
Szép munka!
![]() Eleinte majdnem feladtam a mostani munkámat de kötöttem magamnak egy kompromisszumot, hogy az idő nem számít csak az eredmény. A felesleges időmet csak erre áldozom így a trafókat egytől egyig pl. kézzel tekertem meg. Kísérleteztem ponttól-pontig szereléssel, el is készült a panel de a nyák-os jobban bejött. Tehát, kuka és ezt újra előlről....Sok-sok idő. Csak érdekességképpen, a megfelelő méretű tömör kötöző rézvezetéket is nehéz volt beszereznem hozzá, hiszen fogalmam se volt van e ilyen egyáltalán forgalomba. És van! Iskolai fénycső armatúra vezeték. Ki gondolná a mai világba. Ne ijedj meg a trafóktól, méretezéstől stb. nem ördöngösség. Szívesen segítek benne, ha megadod a paramétereket.
Nagyon szépen köszönöm a kedvességed és a segítő készséged!Majd a következő,amit ezután fogok építeni,ahhoz fog kelleni a transzformátorhoz egy kis segítség,mert minden megvan,csak huzalt kell vennem és 1-2 dolgot tisztázni magamban.
Nagyon feldobta az agyam ez a csöves erősítő építése. ![]()
Sziasztok!Szóval van ez a kapcsolás,amelyen a hangszínszabályzó kettő darab sztereo potméterrel van megoldva.Ahogy látom össze is vannak kötve,csak az nem tiszta 100%-ig hogy hogyan vannak összekötve,azonkívűl hogy mindkét poti 2. fele..
Elmagyarázná nekem valaki? Köszönöm előre is! ![]()
Hali!
Én a magam kisstílű módján - megépíteném és használnám, mint a kapcarongyot... ![]() Egy bizonyos kor után megelégszem azzal, ha valami működik. A többit kigondolta, aki megtervezte és marad egy csomó energiám valami másra. Ha a beavatkozási frekvenciákon, kiemeléseken változtatni szeretnék egyszerűen változtatnék a C6-C7 tagokon. De van egy sejtésem, nem törném magam abban se. ![]()
Na kérem, születnek még itt komoly művek!
A dobozt Te csináltad, vagy csináltattad? Mindig meggyűlik a bajom a fránya sasszikkal!
Szia!
Hát ha hangszínszabályzót építenék, akkor olyat választanék, ahol a szabályzó kör be van építve a két csőfél közé a visszacsatolásba, azoknak a legkevesebb a torzítása. De amúgy egy jól megépített csöves rendszerbe nem szükséges a hangszínszabályzás. ![]()
Én csak magát a potmétert nem értem melyik az első fele,melyik a második fele,egyszerűen nembírok rájönni.Még sosem építettem sztereo potival semmit szóval elnézést a tudatlanságért.Már találtam annyi rajzot róla,meg leírást,itt mégsem áll bennem össze a kép valamiért..
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
Tudod szokták mondani, hogy a puding próbája az evés. Én amondó vagyok, hogy próbáld ki, csak annyi a lényeg, hogy a két csatorna potijait ugyanúgy kösd be, hogy egyforma legyen a két csatorna, aztán meglátod hogy merre, mit szabályoznak. Egyébként semmi ördöngösség nincs a sztereó potiban, annyi a lényege, hogy az két mono poti, amit egy tengelyre szereltek, és egyszerre szabályozható. Azonkívül semmi elektromos kapcsolat nincs a kettő között. Egyébként a szaggatott vonallal jelölték a rajzon az összetartozó potikat, tehát azok vannak egy tengelyre szerelve, amelyek össze vannak kötve a szaggatott vonallal.
Szerk: Azt, hogy melyik részét tekinted az első felének és melyiket a másiknak, ezt meghagyjuk az alkotói szabadságodnak, avagy a műszerészre van bízva. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
Szép estét!
Eredetileg 1mm horganylemezből készült volna a sasszi, de a bádogos ismerősöm nem vállalta arra hivatkozva hogy Ő nem erre a méretre van berendezkedve, tönkremegy a hajtogató gépe. Így aztán találtam egy céget akik kizárólag rozsdamentes üzemi mosogatóedényeket, tálcákat csinálnak akár kétszer ilyen vastag anyagból, és hegesztenek is stb. Nagyon szépen megcsinálták és alig került többe mint az előző tervem. Ráadásul nem fogja az idő, saválló és 1.2mm . Céget nem írhatok nyilvánosan de priviben szívesen megadom.
Halad most már szépen, a sasszi fúrás kész, vitte a kobalt fúró szépen, az előlap csak ezután a visszamaradt nyák csíkokból szálra csiszolva lakkozva stb. Közben kiderült a 20k poti selejt, vennem kell újat, lineárisat. Megrendeltem a csöveket, svetlana el34, előfoknak ecc83 helyett 6n2p-ev. Az hogy fázisfordításra mennyire válik be majd kiderül...de beépítettem egy +választó kapcsolót az európai csövek fűtésének is. Szóval egyenlőre itt tart. Táptrafót épp most ellenőrzöm ismét, végre csővoltmérővel mert a digitális műszerek váltójának személyem szerint nem hiszek 2x(441-450v), 6.3-6.5v . Kissé ingadozik a hálózat de szerintem pont jó.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
Sziasztok!Gyakorlottságomat tovább szeretném fejleszteni a csöves erősítő témában és következő volna a kérdésem...
Két csatorna helyett csak egy csatornát akarok megépíteni(egyelőre mono is jó a gitárban ![]() Szerintetek ezt az erősítőt ECC83-al meg lehet építeni vagy újra kell számolni az alkatrész értékeket??? Válaszotokat nagyon szépen megköszönöm! Üdv.: suhanc92
Az igazság az, hogy E(P)CC84, 88 -al kellene megépíteni. Ezek készültek alacsony anódfeszültségre, mivel a kaszkád kapcsolás miatt egy csövön kb. a tápfesz fele van.
Amúgy a zaj miatt jobb lenne az ECC83. A munkapontokat valószínűleg újra kéne beállítani, ha nem is újraszámolni. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
Igazából van kettő darab origin 83'-as csövem és valami jól hangzó gitárelőfokot akarnék belőle kihozni.Nos,az ötlet már meg is volna,de ezzel a nyavalyás transzformátorral van tele a hócipőm hogy televagyok kis feszültségű nyavalyákkal,és tekercselnem kellene..örülök neki,azthiszem kézzel elég vicces lesz,mégha építettem "gépet" akkor is.
Az ötlet ez lenne,és a Masterre kötném a végfokot,ami egy TDA lenne..tudom-tudom..bűn amit tenni akarok,de jobb híjján csak ez van.Kaptam ötletet arra is hogy a hatalmas 160VA-es trafómból hogyan készíthetek nagyfeszültségű trafót,csak nem mertem belekezdeni szétbontani.
Pedig még van 3 PL509 csövem is amihez jó lenne trafót tekercselni,szeretném ha abban is segítene valaki az ahhoz illő topicban mert van egy program és volna 1-2 kérdésem amit nem értek.
A '83 -kat inkább tartogasd előfoknak, pl. a V1 helyére, egyet egyet.
Úgy ad nagyobb torzítást vagy ha vissza van csatolva?
Mert hogyha visszacsatolom akkor mindig fordítja a jelet.
A negatív visszacsatolás csökkenti az erősítést, és a torzítást is. Több fokozat átfogó visszacsatolásánál vigyázni kell, mert egy fokozat fázisfordítása frekvencia függő, a benne alkalmazott frekvencia függő csatoló, és szűrő tagok miatt. Ezért a fokozatnak nem pontosan 180 fok a fázistolása, és több fokozat esetén pozítívvá is válhat, bizonyos frekvencián, és akkor ott be is gerjed.
A földel katódú kapcsolás fázist fordít, a földelt anódú, és a földelt rácsú nem.
Értem.Találtam most egy kapcsolást amely érdekessé vált számomra..
Ebben a kapcsolásban az M-es jlölésű ellenállások mit jelentenek?Úgy látom hogy párosan is vannak ezek a jelölések.
1M = 1 Megohm, 1 k =1 kohm, M1 = 0,1 Megohm, =100 kohm.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
Vigyázat! Kezdőnek 1M tiszta, de az M47 nem biztos, hogy egyértelmű. Az 0,47 Mohm, azaz inkább 470 Kohm. Nem okoskodásképpen...
Igen,tudom
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |