Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   474 / 786
(#) ferci válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Mi az, hogy elenyésző?
Idézet:
„A trafó induktivitását tényleg nem mértem meg, de gondoltam elenyésző szórási induktivitása van egy PC táp trafónak a szoros csatolása miatt.”

Még a végén 20-30 uH+100 uH sorossal akarsz jót csinálni?
(#) mark.budai válasza ferci hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

2uS, és 0,5V/div volt a beállítás. Ez a kapcsolás.
Számoltam, ezek szerint nem jól. Most már túlestem azokon az időkön, hogy számolgatás nélkül rakom össze ezeket, rájöttem, annak úgy sok értelme nincs.
Írtam is, hogy a frekit a gate trafóval akartam beállítani, de tessék megint itt van, ketten kétfélét mondtak, most ha síkhülye lennék az egészhez, megint nem tudnám mit csináljak. A frekit a gate trafón levő tekercsek menetszámával tudom változtatni, mert a gatek kapacitása állandó, így az induktivitást kell változtatnom. De ezt Skori is leírja az oldalán, csak nem ebben a formában.
Az áramváltó valóban a soros fojtónál van, de tudom, nem erre gondoltál. Az áramváltót konkrétan az F2-es bizti helyére tettem be.
Az még elfelejtettem írni, hogy 40W-nyi terheléssel csinálta ezt a táp. Gondoltam ha már áramot mérünk, akkor mérjünk nagyobbat.
Na, megyek méregetni, szerintem az lesz a gond, hogy kihagytam a számolásból a pc trafó szórási induktivitását. De megmérem azokat a rezonáns kondikat is mégegyszer. Amit lehet, hogy úgyis kicserélek, ez a 90nF, meg 40uH kicsit bántja a szemem. (Egy 2x33n + 56uH páros már jobban tetszene.)
Szerk: Ha a PC trafónak 20-30uH a szórási induktivitása, akkor magam alá.....
Szerk2: Nem írok új hozzászólást.
Lszórási:5,2uH, Lmágnesező:7,4mH
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014

Pedig írj csak nyugodtan... az az 5.2 uH nem hiszem, hogy jó mérés.. A 12 voltos tekercsvégeket zárd rövidre csak, mert azt hiszem, azt fogod csak használni.
(#) scooby_ válasza ferci hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Sajnos nem csak azt használja. Ugye-hogy-ugye, a NYÁK rögtön nem összeegyeztethető a rajzzal...

TÁP.png

(#) ferci válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

.. én a valós állapotot kértem... ez persze nem az, így nézve.
Viszont a 7.5 voltos részt akkor nem kell beszámítani, ha azon nincs teljesítménylevétel.
Ha arra csak elektronika kapcsolódik, nincs jelentősége a szórt szempontjából.
Az 5.2 uH és a nyákon látható 235 uH (???) nekem borzasztó aránytalan... fele-fele mégcsak elmegy, mert utána lehet menni, de így?

A legkisebb és a legnagyobb feszültségű tekercseket használom. Most mindkettőnek a két végét zártam rövidre. (Sem egymással, sem a testtel nem kötöttem össze.)
Igazad volt, tényleg, a szekunder rész nem passzol a nyákon. De ez még nem segít, most is csak 6uH a szórási induktivitás.
Tekertem az induktivitásra még pár menetet, most 74uH, ha a 6u-t hozzáadom, az 80uH. A kondikat kicseréltem 22n-ra. Ennek 83kHz körül kell lennie. De most már legalább be sem indul a táp. Az agyamra megy már az egész.

A nyák rajzon 2x10n és 235uH a rezonáns kör. Nekem most 74uH és 2x22nF van. Azért van ott a fojtó, mert az eredeti PC táp trafónak használhatatlanul kicsi a szórási induktivitása, de ezt Te is tudod. Így aztán nem beszélhetünk arányokról, ami kell, az kell.
Most csak a 24V-os tekercseket zártam rövidre. Most 6,14uH az induktivitás. Már majdnem egy uH-vel több, mint amikor az összes szekundert összekötöttem.
(#) scooby_ válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Idézet:
„Ha az oszcillátor terheléskor nem a megfelelõ frekvencián rezeg, akkor L1 és L3 menetszámát meg kell változtatni. Arra gondolhatnánk, hogy a rezonáns terhelés úgyis nagyjából szinuszos áramot fog felvenni, és ez "rákényszeríti" az oszcillátorra a megfelelõ frekvenciát, de a gyakorlatban ez csak akkor múködik jól, ha az oszcillátor is eleve ezen a frekvencián "szeretne mûködni" Tehát a TR1 bár könnyen elkészíthetõ, mégis meglehetõsen kritikus alkatrésze az áramkörnek.”
Annak utána kellene menned a Gate trafóval is. Skori 60kHz-re méretezte. Te 23kHz-el már eltérsz.

A kérdés az, hogy mekkora a soros L és a szórt L... ha ezek összessége 74 uH és a soros ebből 6 uH, én tuti nem folytatnám azzal a trafóval.. a többit láthatod.
Én a sorost levenném 40 uH köré és átgondolnám, hogy az eredeti pc-s terheléshez képest mekkora lesz a szórt, mert az sem mindegy, hogy maxra terheled vagy jóval kevesebbre.
Aztán jöhet a frekibeállítás és hozzá a soros kör variációja.
(#) mark.budai válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Mit méretezett 60kHz-re? A rezgőkört? Én most azzal küzdök, hogy 82k-n akarjon működni. A PC trafó bírja, meg minden már a nagyobb frekit. Direkt nem állítom lejjebb. A másik tápom is 71kHz-en megy, igaz ez megint több 12-vel, de nem kell ezen aggódni.
Amúgy nem kényszeríti rá a rezgőkör frekijét az oszcillátorra, ez onnan is látszik, hogy hiába volt az elején 70kHz-re méretezve a rezgőkör, a szekunderen mégis 83kHz-es jelalak volt, ami az oszcillátor frekije.
Bocsi, hogy ilyet mondok, de vak vezet világtalant történetnek meg nem biztos hogy itt van helye. Most mennie kéne, össze lenne hangolva a rezgőkör, meg az oszcillátor, már az egész táp nem indul. Mindjárt megnézem, mi a baja. Én már azon gondolkozom, hogy nem tetszik a gate trafónak, hogy a szigeteletlen ferrit magon van a zománchuzal, és elég éles a mag széle..
Ferci, ezek összessége 80uH. A soros 74, a trafó szórási induktivitása 6uH. De én ezt már megépítettem, és működik. Nem csak én, még sokan mások is, és működik nekik. Sőt, elmondom Neked, én a soros induktivitást 2uH-vel tekertem kisebbre, mint amit a képlettel számoltam, (szóval annyit hagytam a trafó szórási induktivitására) és rezonál.. Szép szinusz van az áramváltón.
Most megmértem a másik tápot is. 24V-os szekunder rövidre zárva, szórási Lszórási: 7uH. a soros fojtó 53uH, sorba kötve 60,3-at mérek. 94nF rezonáns kondi, és 71,4kHz az oszcillátor frekije. Szépen rezonál.

Idézet:
„Amúgy nem kényszeríti rá a rezgőkör frekijét az oszcillátorra, ez onnan is látszik, hogy hiába volt az elején 70kHz-re méretezve a rezgőkör, a szekunderen mégis 83kHz-es jelalak volt, ami az oszcillátor frekije.”

Persze nem kényszeríti... neked kell a soros körrel ráhangolódni és újból.... ameddig nem lesznek együtt.

Igen, én ezt tudom, láttam, tapasztaltam az előzőnél, de ennél is. Skori pont az ellenkezőjét írta. De hagyjuk is. Újra tekerem a gate trafót, teszek rá 14 menetet, így lejjebb megy a freki. Lehet, hogy megsérült a vezetéken a szigetelés, ezért nem indul a táp, a másik így ezt csinálta. Mióta újratekertem a Tr1-et, mindig indul gyönyörűen.
Az előző hozzászólásomhoz írtam még, nem tudom, figyelted-e. Megmértem pontosan az előző táp induktivitásait.

Persze, miért ne lehetne rezonanciába hozni... csak amikor sokan 1-2 watton variálnak, nem mindegy, mekkora a veszteség.
Na mindegy, ha jól működik, semmi gond.
(#) scooby_ válasza ferci hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Erre a szerencsétlen gate trafóra kellene valami számolást kitalálni, mert ahogy Skori is leírta, így csak kísérletezni lehet, ez meg nem feltétlen kifizetődő...
(#) ferci válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Akkor tudnál számolni viszonylag pontosan, ha mindig ugyanazzal a vassal, FET-tel, tekerési szisztémával dolgoznál: cégesen...
Így meg "kisiparilag" akkora a szórás, hogy na...
Ezért jobb, könnyebb az IC-s, mert utána lehet menni PC-s trafós körnek, ha pedig freki-korlát van vmiért, +soros induktivitással.
Az soha nincs figyelembe véve, hogy a terhelés se mindegy egy adott trafónál, ezt pedig a szórt L változása követi dinamikusan... senki nem gondol erre..
Ezért kényelmes és viszonylag biztonságos rövidzáras mérésre hagyatkozni... csak így nem mindig lesz rezonancia menet közben....
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Már egyszer leírtam hogy hagyd a fenébe a frekit. A gyűrű menetszámainak nem csak a frekire hanem ezzel együtt a gate feszültségre meg a gyűrű telítésére is hatása van. Az úgy jó ahogy Skori megcsinálta. Nem teljesen mindegy annak a pákának vagy amit táplálni akarsz róla hogy 65, 75 vagy éppen 85kHz-en megy a táp? De.
A PC trafó szoros csatolású (félprimer-szekunderek-félprimer), a szórása 4,6uH körül van ez biztos (EI33). Ehhez állítsd hozzá a rezonáns LC tagokat. A Skori rajzán már vannak rezó kondik, illetve nálad és/vagy F2 helyén is. Ezt kellene körbejárni.
(#) mark.budai válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Azt hiszem legközelebb is folytatjuk a privát beszélgetést, mert megőrülök.
Látod, hagyni akartam a frekit, írtam is, hogy engem nem érdekel, sem a rezgőkört, ha egyszer utána van számolva.
Elkövettem egy hatalmas hibát, amiből egy oldal tanácstalanság következett.
Jól tudtam én, mit kell tennem, fercinek azért köszönet, hogy figyelmeztetett: Számoljam bele a rezonáns körbe a trafóm szórási induktivitását.
Mégis csináltam egy hülyeséget, ahogy nem szabadott volna rezonáns működésről beszélni. A tápon mérés közben, egyszerre a szekunder tekercsen volt egy 24V 40W-os izzó. Sem egyenirányító dióda, sem pufferkondi. Most tettem be egy diódát (95mV hidegen, műszerrel mérve a nyitófeszültsége. Nem zárlatos, tökéletesen működik. Ilyet még nem láttam!), és lefotóztam az áramváltón mért jelalakot. Ilyen szép jelalakot még a másik tápom sem produkált, lehet azzal is eljátszogatok még egy kicsit.
A gate trafót viszont tényleg újra kell tekernem, szigetelt dróttal, tartok tőle, hogy kidörzsöli a mag széle a zománc szigetelést.
Nem tudom, miért ilyen szellemképes a szkópom.. Lehet csak a fényerőt kéne visszább vennem.
(#) scooby_ válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Hát igen... Akkor itt pont fordítva megy mint az IR215xx-nél. Ez tipikusan az a táp, ahol a soros L-C rezgőkört igazítod a beállt frekvenciához, az IR215xx-nél pedig a frekvenciát igazígatod a trimmerrel a beépített rezgőkörödhöz.
(#) mark.budai válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Mivel itt könnyebb a rezgőkört hangolni, az IR ic-s tápnál meg csak egy trimmert kell tekerned..
(#) scooby_ válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Világos-világos! Nálam akkor telítésbe ment a vas, azért domborult a négyszög teteje!
(#) rockersrac hozzászólása Aug 28, 2014 /

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek: 230v-ra szeretnék egy 230/24v kapcsolóüzemű tápot, 3A terhelhetőséggel. Forrasztópákához szeretném használni majdan. Lehetőleg olcsó legyen, és tudja ezt a terhelhetőséget. Túláramvédelem, stb nem kell, mert egy 2.5A körüli biztosíték lesz beépítve a fűtéssel sorosan. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) lorylaci válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Ezt páran már kérdezték, és ha visszalapozol megoldást is találsz (skory önrezgő tápja).
Azonban ha az alkatrészeket nem tudod beszerezni vagy a megfelelő helyről kikuzáni, akkor egyszerűbb és olcsóbb ha veszel egy kínai 24V 3A tápot.
(#) sny válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Idézet:
„Azonban ha az alkatrészeket nem tudod beszerezni vagy a megfelelő helyről kikuzáni, akkor egyszerűbb és olcsóbb ha veszel egy kínai 24V 3A tápot.”

Számodra ez a legkorrektebb megoldás. Fogadd meg.
(nekünk is jobb így )
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Ha nem DC kimenetű tápot, hanem AC kimenetűt (elektronikus fénycsőelőtéthez hasonló - elektronikus transzformátornak becézik) használ, akkor még az eredeti triacos vezérlést is használhatja.
(#) Bassmester hozzászólása Szept 2, 2014 /

Szerintetek ez milyen FET ?
Egy "remek" Ágota ds-300 kapcsolótápjában van.
(#) dara válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 2, 2014 / 1

STW11NK100Z ha jól látom.Vagy te nem ezt látod?
(#) kokozo válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 2, 2014 / 1

(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 2, 2014 / 1

Az én kérdésem:
Mit keres egy végfok kapcsitápban 1000V-os MOSFET? Még Flybacknél is 700-800V-ossal jó lenne (push-pull hasonlóan).

Amikor legutoljára láttam Ágota kapcsitápot, akkor meglepődtem, hogy saccra 1mm-es huzalt használ a trafóra.
Amúgy nem nemrég nézegettem a Cree SiC MOSFETeket (SiC diódákat nemrég rendeltem ), eszméletlen mit tud egy 1200V-os SiC MOSFET, egy ilyenhez képest.
(#) Bassmester válasza dara hozzászólására (») Szept 2, 2014 /

Az az, igen. Most hogy megsúgtátok, már én is azt olvasom ki a felső sorból.
Először g400x-re kerestem, meg hasonlókra
Köszi!
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 2, 2014 /

Van még jónéhány ésszerűtlen megoldása ennek a végfoknak.
A tápja szerintem valami önrezgő, hacsak az alján nincs valami IC elrejtve.
Valóban tömör drótból tekerték. Félelmetes...
Következő: »»   474 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem