Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   4 / 7
(#) natzol válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia Á, értem. Bocs,írtam korábban, kissé fogalmatlan vagyok a témához, ezért kérdezek. Megpróbálok keresni valakit itt, hátha megcsinálja nekem. Üdv. Zoli
(#) natzol válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Szia
Nos megépítettem azt az elektronikát, amit írtál a (#829739)-es hozzászólásodban.
Működik, de a villogás sehol sem működik, sem a sárga lámpánál, sem a piros-sárga üzemmódra való lépésénél, amikor is a gyalogos zöld villogna.Ilyenkor mindkét gyalogos lámpa kialszik,ez elég fura.
Nem lehet, hogy azért nem, mert a 4093-as IC-k, amik felelnek a villogásért, nem kapnak tápfeszültséget?
Csak azért gondolom ezt, mert a 4 IC-ből, az egyik kap, és azzal nincs is baj.
Válaszod előre is köszi. Üdv. Zoli
(#) natzol válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Szia
Átnéztem többször az áramkört.
D22 nem volt befforrasztva , most már minden lámpa világít a megfelelő sorrendben, és időben.
Ám a gyalogos zöld továbbra sem villog.Olyan,mintha a #3 üzemmódot átugraná a 4017-es IC. A villogó sárga üzemmód bszolút nem megy, azonnal nem is ugrik arra az rá, kivár néhány ütemet és utánna állandóan világít, ha meg kikapcsolom, a kapcsolóját olyan, mintha "lefagyna" áramkör.
Mi lehet a baj, ha tudsz kérlek, segíts, hiszen már majdnem kész van.
(Az lehetséges, hogy C3 és C4 -nél 10mikroF 25V helyett 10 mikroF 50V-os kondenzátor miatt rosszalkodna az áramkör? Csak ilyent kaptam.)üdv. Zoli
(#) proli007 válasza natzol hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Hello!
A legjobb, ha lépésenként vizsgálod az áramkört.
- A C1 kondival párhuzamosan kötsz egy kapcsolót. Amikor a megfelelő lépésben áll a számláló, (#x) akkor bekapcsolod a kapcsolót, és nyugodtan mérheted a feszültségeket.
- Tehát először a #1..#6 lépések között, mindig megállítod az U1a ütemadót, és megméred egyenként, hogy a pld. #1 ütem feszültsége a 4017 3-as lábán megjelenik-e, és értéke jó-e. Majd ellenőrzöd a hozzá tartozó diódák anódját, katódján, hogy ott is meg van-e a szint. Természetesen megnézed, a többi #x pontot is, hogy nem kötöttél-e el valamit, vagy nincs-e zárlat valamelyik #x kimenet között.

A gyalogos-zöld villogó, a következő képen működik:
- A #3 ütemnél, a Q2 (4-es láb) kimeneten magas szint jelenik meg.
- Hatására, R7-en keresztül, a feszültség az ULN 6-os bemenetére jut. Így a zöld lámpa bekapcsol.
- De az U1b 6-os lába engedélyezi, a villogó ütemjel képzését. Amikor az U1b 4-es kimenete alacsony szintű, akkor a D9 lehúzza az R7-ről érkező feszültséget. Ilyenkor a lámpa sötétre vált. Mivel ez ütemesen zajlik le, a lámpa villogni fog.
- Amikor a #3 ütem megszűnik, (alacsony lesz a szint) az U1b 6-os bemenete alacsony szintet kap. A kapu kimenete erre magas szintre vált, és R6-on keresztül a C3 töltve lesz (és marad is).
- Az R7 nem szolgáltat jelet az ULM részére, az U1b 4-es kimenete, meg a dióda miatt, nem tud kikerülni az ULM-re. így a lámpa sötéten marad.
- Tehát a #3-as ütemben, az U1b kimenetnek billegnie kell. Természetesen ez a zöld lámpán, csak akkor látszik, ha az U1b ütemjele gyorsabb, mint maga a #3 idő.
- Azt látni kell, hogy az ULM 14-es és 13-as lába össze van kötve. ez egy huzalozott VAGY kapcsolat. Tehát, akár az IC 5-ös, akér a 6-os lábára magas szint érkezik, a zöld lámpa égni fog.

A villogó sárga:
- Normál helyzetben amikor a 4017 számláló a #8 kimenethez ér, az R5 és R4-en keresztül a számláló RESET jelet kap. Azaz nullára törlődik, és kezdődik elölről a #1-es ütem. A #8-as ütem, ilyenkor olyan rövid, hogy ez nem is vehető észre.
- Ha a K2 kapcsoló be van kapcsolva, akkor hiába lesz magas szintű a #8, az R5-ön keresztül ez nem jut el, a Reset bemenetre. Tehát a számláló nem törlődik.
De ez az üzemállapot, csak mindig a #7 ütem után jön létre! Ez azért szép, mert hiába kapcsolod sárgára a jelzést, az mindig a gyalogos Piros, és az autós Sáraga ideje után vált villogó sárgára.
Ha pedig kikapcsolod a K2 kapcsolót, a számláló törlődik, és mindig a #1-es ciklussal (gyalogos és autós is Piros) ciklussal kezdődik..
- De mivel a #8 ütem nem tölti a C1 kondenzátort, ez az ütem állandósul a számlálóban.
- Maga a villogó sárga hasonlóan működik, mint a villogó zöld, hiszen a #8 ütemben az U1c ütemadó felszabadul, és U1d kimenete a D17-en keresztül villogtatja a sárga lámpát, miközben az összes többi lámpa nem kap vezérlést. (U1d inverter azért van, mer amikor a #8 ütem szintje alacsony, U1c kimenete magas szintű lenne, és bekapcsolná a sárga lámpát. Holott ilyenkor az nem vezérelhet.)
üdv! proli007
(#) natzol válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Szia! Én bizony akárhogy méregetem,nézegetem,minden pontosan ugyanúgy van, ahogyan a kapcsolási rajzon. Ahogy mind a 7 kimeneten, a 4-es lábon is megjelenik a 10.9 V, eljut az U1b 6-os lábához. Az R7 en keresztülmenve már csak 3.6 V a feszültség. Az U1b 4-es, és 5-s lábán is mindig 10.9 V van. Nemtörténik semmi...
(#) proli007 válasza natzol hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Hello!
- Az R7-en keresztüli 3,6V az rendben van, hiszen au ULM bemenetén ellenállás van, amivel az R7 feszültségosztót képez.
- De a 4093-nál már gondok vannak. Ha egy NAND kapu két bemenetén logikai magas szint van, akkor annak kimenetének alacsony szinten kellene lenni. Itt pedig ott is magas szint van. Vagy hibás az IC, vagy nem az az IC van benne. Próbáld meg a feszültségeket közvetlenül megmérni az IC felső oldalán, a lábakon. Forrasztási hiba ilyenkor kizárva..
És nem utolsó sorban, megmérni, hogy a 7-es láb, tényleg megkapja-e a GND (0V) feszültséget. Mert lehet, hogy csak plusz tápja van. (A sárga villogó sem működik, annak hibája is ezen IC felé mutogat.)
üdv! proli008
(#) natzol válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szia!
Megvan, a 7-es lábat földre kell kötni, és működik!!
Köszike!!! Üdv. Zoli
(#) proli007 válasza natzol hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Hello!
Örülök, hogy sikerült működésre bírni. Természetesen egy processzorral sokkal egyszerűbb az élet. (Bár nem sokkal kevesebb alkatrészre lenne szükség és gyanítom ez olcsóbb is. Viszont sokkal kevésbé flexibilis. Természetesen a trafó, relék elviszik a pálmát, a többi csak filléres árú..) Most már jöhet az EPROM-os verzió is..
üdv! proli007
(#) natzol válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Szia!
Azthiszem kihagyom az EPROM-ot,ez így tökéletes lesz asrácnak. A sárga villogó mód egyébként nem ment, de lemásoltam a zöld villogó IC-s megoldást, és azt raktam össze. Egy kapcsolóval lehet választani az üzemmódot, hogy melyik rész kapjon áramot, plusz ellenállásokkal megnyújtottam az időket is, és most tökéletes. Működik!
Üdv. Zoli
(#) proftom hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Udvozlok mindenkit!
Segitsegetekre lenne szuksegem egy egyszeru kozlekedi lampa megepiteseben,kapukkal es j-k flip-floppal es ledekkel(en sajnos ra sem tudok mozdulni). Mukodesi feltetelek:
zold=1: 20sec
sarga=1 5sec
piros=1 10sec
piros es sarga=1 5sec

A segitsegeteket elore is koszonom!
(#) proli007 válasza proftom hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Hello!
Ennek a beszűkített lehetőségeknek (kapuk+JK) igen iskola szaga van. Akkor miért is nem tudsz "rámozdulni"? De..
- Láthatod, hogy a lámpa működésének 4 üteme van. Így a JK tárolókból készítesz 4-ig számláló, bináris számlálót.
- Az ütemszámlálót egy órajellel lépteted, aminek ütemidő lépési ideje 5-10-20 sec (lehet nem véletlen, mert ez is a kettes számrendszer szerint változik) attól függően, hogy melyik ütem van éppen életben.
- A bináris számláló kimenetén dekódolod a 4 ütemet, ezzel kapcsolod az ütemidő számlálót. Majd abból kikódolod hogy melyik ütem alatt, melyik lámpának kell működnie.
- De egy Johnson számláló alkalmazásával, a négy ütemet könnyebben is előállíthatod. Lehet a feladat, pont erről szól..
(De egy házi feladatot, annak kell megoldani, aki kapta..)
üdv! proli007
(#) lehell hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Legyszi segitsetek!!! Nem vagyok meg nagy szakerto a xilinx ise ben. kaptam egy fpgat spartan 3e xcs500e,FG320, es sehogy sem jon ossze h keszitsek egy frekvenciaosztot. vagy nem mukodik vagy nem osztja meg ugy ahogy kene. Lecci aki ert hozza segitsen meg 50Mhz rol kene 1Hz re lecsokkenteni. Ja es nem programba hanem rajzal. Lecci megkerlek ki tud segitsen meg nagyon kene. elore is kossszz
(#) vili22 válasza proftom hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Ez konnyu kell hozza ketto es kapu egy nem vagy kapu meg harom JK az idoziteshez.
(#) proli007 válasza vili22 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Hello!
Azért olvasd el, hova fejlődött a dolog..
üdv! proli007
(#) darti hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot, de sajnos az én problémámra sehol sem találtam megoldást. Én egyetlen jelzőlámpa működését szeretném szimulálni, semmiféle közlekedési irányításra, vagy másra nem használnám.
Farsangi jelmeznek közlekedési jelzőlámpa lennék, és szeretném, ha a lámpák közlekedési lámpának megfelelően világítanának. Egyszer oda, egyszer pedig ugye visszafele.
És ezen kívül lenne egy üzemmód, amikor csak sárgán villogna.

Erre tud valaki egy egyszerű kapcsolást esetleg? Üdv: Darti
(#) proli007 válasza darti hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Hello!
A megoldás ott volt, ha kissé visszaolvastál volna. Csak a relék helyett esetleg egyből a lámpákat (Led-eket) működteted. (Esetleg kissé lebutítod, ha "sokat tudna").
Másik megoldás, hogy meglátogatod a "Modulrendszerű grafikus PIC programozás" c. topikot, és a kollégák percek alatt tálalják az egyszerű megoldás. Csak a kívánt időket kell megadnod..
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Itt a témában is van már fent kész program a problémára (csak senki nem vette észre ! ) talán a második oldalon ?
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
tévedtem ! A 3. oldal közepén van
(#) atkusz hozzászólása Ápr 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Vegigolvastam a topicot, es sikeresen bele is zavarodtam. Szeretnek epiteni ajandekba egy baratomnak egy jelzolampat a szobajaba, de 230-as lampakkal. Lehetseges hasznalni Inhouse (#579413) megoldasat, de ugy hogy a led-ek helyett releket vezerlek amin kereszul meggyujtom/eloltom a lampakat? Elore is koszonom a segitseget.
(#) Frankye válasza atkusz hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Inkább optocsatolót és reléket használnék helyette, de az áramütés veszélye miatt igen gondos szigetelés szükséges! A 230 V-os hálózat nagyon nem játék!
(#) atkusz válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Tudnál segíteni a kapcsolás módosításában?
(#) proba válasza atkusz hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Minden led helyére beteszel egy ilyet ami a 4.lapon található.(a led helyett értelemszerűen az 1-2 lábat használva.Vagy használsz ilyet SKA 11420 SZIL.TEST RELÉ 275 Vac / 4A TRIAC, KONTROLL LED 3-10 Vdc INPUT.
(#) bzumi hozzászólása Máj 4, 2012 /
 
Sziasztok esetleg lenne valakinek olyan nyákterve vagy rajza ami 2db kétszínű és 1 db 3 színű közlekedési lámpa vezérlését el tudná látni? vagy esetleg ha nincs akkor megrajzolná nekem valaki ezt a tervet? :$ a bemeneti fesz az 24V kimeneti a lámpákhoz pedig 230V lenne.. várom a válaszokat (elég fontos lenne ez nekem :$)
(#) proli007 válasza bzumi hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Hello!
Rajz van. Nem kerestél a képek között? Például..
Ha bementi feszültségként 24V van, akkor minek a lámpát 230V-ról üzemeltetni?..
üdv! proli007
(#) bzumi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
De néztem az összeset csak olyan ami nekem kell olyan nincsen 2db kétszínű(sárga-piros) és 1db 3 színű(piros-sárga-zöld) vezérlés kéne.. és bemeneti fesz 24V kimeneti 230V ilyen sincsen sajnos
(#) bzumi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Bocsánat lemaradt egy válasz a 230 kimenet azért kell mert lámpákban 230 izzó van. bár szerintem kilehet cserélni őket 24V-ra is igazad van tehát akkor nem feltétel a 230V kimenet lehet 24V is
(#) Turcy086 hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Polgárőr kocsiba szeretnék egy mobil forgalmi lámpát, amit 12V-ról müködtetnénk pl. balesetkor, hogy ne két embernek kelljen irányítani a forgalmat.
Saját 12V tápról menne.
Nem szeretnék bonyolultat, annyi a lényeg hogy piros ill zöld lámpa legyen, amik felváltva gyulladnának ki az általam megadott intervallumba (mondjuk 20 másodperc)
Ami a dolgot bonyolitja, hogy az út egyik felére ki tudjuk tenni a lámpát, de ha a két lámpa össze van kötve, akkor az egyik kábelezése mindenképp az úton lenne.
Tehát valami vezetéknélküli kommunikáció lenne a jó.
Mit javasoltok? Mi lenne a jó megoldás?
(#) zsolt58 válasza Turcy086 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Hello
Ém tudok egy jo kapcsolasi rajzot de nem vezeték nélküli de azért megmutatom!
mint lásáttok a BSS-rol szedtem!

üdv Zsolt

jelzolam2.gif
    
(#) kokozo válasza Turcy086 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Szia!
Ehhez jó lenne tudni a maximális távolságot ami a két lámpa között lenne.
(#) kadarist válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Én meg a Google-ről szedtem: Bővebben: Link
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem