Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő

Témaindító: source2, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 39
(#) m.joco válasza bredaa hozzászólására (») Dec 29, 2007 /

Azt honnan veszed, hogy ahány MHz-es a kvarc, annyi jel jelent egy fordulatot??? Te csináltál azzal valamit, hogy erősebben világítson a kijelző?
Üdv.
(#) jofy hozzászólása Jan 17, 2008 /

Sziasztok!
Megépítettem a http://tacho.atw.hu/ -n található fordulatszámmérőt, de sajna nem müxik Valaki megépítette? Phico D-0 és PRC 1602ASYL lcdkkel próbáltam, de semmi. Van valakinek valami ötlete? Előre is köszi!
(#) Skodafreak válasza jofy hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Szia
Megépítettem és teljesen jól működik! Mondjuk lehetne egy kicsit fürgébb, mert kb 0,5 mp-enként változik a kiírás de ennyire nem ástam bele magam a programjába. Ugyan másfajta lcd vel csináltam de azzal is frankón megy. Hja de csak akkor látszik a kiírás ha szinte teljesen leveszem a háttérvilágítás fényrejét. Szerintem ez amiatt van hogy más lcd használtam...
(#) jofy válasza Skodafreak hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Hali!

El tudnád küldeni annak az lcd-nek az adatlapját vagy típusát amivel megépítetted?
Nálad a stab ic nem melegszik? Mert én elöször programhibára gyanakodtam, de ha nálad müxik akkor az nem lehet... Simán beleírtam azt a hex filet a Pic-be aztán visszaolvastam, de jónak tünt.
Köszi!
(#) Skodafreak válasza jofy hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Szia! Az lcd tipusa : ITM-1602BYTBL, ha nem találod a neten akkor majd megpróbálom előkotorni az adatlapját mert megvan valahol... Egyébként nekem is elsőre szétfüstölte magát a 78L05 mert elég kis áramot tud, aztán rájöttem hogy az lcd vesz fel akkora áramot hogy már nem bírja! Beleraktam egy nagyobb teljesítményű stabot és az viszi, de a fényerő potit csavard le tökig mert csak akkor fog látszani a kiírás....Ha kocsiba teszed 12V -ra akkor egy hangyányit melegedni fog de eggyáltalán nem vészes.... Üdv
(#) jofy válasza Skodafreak hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Hali!
Megnéztem az adatlapot(amilyen lcd-t használtál) és összehasonlítottam az enyémmel. Különbséget csak az 1-es 2-es láb között láttam. Nálam az 1-es láb a +5V. Annó én át is kötöttem, de nem müxik. Kontrasztot lehet állítani a potival, de nem jelenik meg semmi a kijelzőn, csak a "kis négyzetek" a felső sorban.(ahogy állítom a kontrasztot) Mellékeltem az adatlapot. Szerinted kell még valamit módosítanom az áramkörön?
Üdv.

1602.JPG

(#) titi válasza jofy hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Idézet:
„Kontrasztot lehet állítani a potival, de nem jelenik meg semmi a kijelzőn, csak a "kis négyzetek" a felső sorban.”

A kis négyzetek akkor vannak, ha a kijelző üzemkész, de nem kapot a vezérlő felől még semmilyen adatot.
Tehát jól értem, a kész áramkört bekapcsolva, csak a négyzeteket látod?
Ha maga a PIC rendben, akkor a PIC és az LCD között van valami bibi.
(#) jofy válasza titi hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Hali!
Igen, én is erre tippeltem, mert a kijelző üzemkész. A Pic programozással is szerintem minden rendben van visszaolvastam, sőt kipróbáltam egy másik pic-el is, de semmi. Ha esetleg más kijelző vezérlőre írták a programot akkor is fel kellene villantania 1-1 karaktert, igaz?
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 19, 2008 /

Valaki tudna nekem segíteni hogy ebben a kapcsolásban melyik kondezátor milyen értékű, és hogy a 10k az ellenállás vagy trimmer?

Ha valai tudna esetleg nekem hozzá társítani egy nyákrajzot és egy beültetési rajzot, azt nagyon megköszönném!! Előre is köszönöm a segítséget!

JP6283II.gif

(#) jofy válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Hali!
A kondik 22Pf-osak és az sima ellenállás. Kondiknak 33pf-osat is rakhatsz azzal is müxik.
(#) titi válasza jofy hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nagyon nem néztem utánna ennek a dolognak, de nézd meg, hogy milyen vezérlő van az LCD-d-en, és hogy az eredeti milyenre készült.
Ha a vezérlő megegyezik, akkor valszeg. nálad van a hiba.
Ja, és ha más a vezérlő, nem igen fog semmit csinálni.
(#) Marty McFly válasza jofy hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Még egy apróság! Milyen a hozzávaló kijelző típusa?
(#) Dany18 hozzászólása Jan 19, 2008 /

Szasztok!
Valaki épített már ilyen fordulatszámmérőt? Nem értem mi az ami a pirossal bekeretezett részben van ahol azok a ST feliratok vannak! valakinel nincs véletlenül hozzzá egy nyákrajza? Bővebben: Link
(#) jofy válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nincs külön megadva, csak az a lényeg, hogy az anod legyen a közös szál(+) Én annó megépítettem ezt a kapcsolást...

http://tacho.atw.hu/ <------ itt található a kapcsolás. Az a baj, hogy nem írja a konkrét lcd típust. Belenézek a programba hátha találok valamit
(#) m.joco hozzászólása Jan 19, 2008 /

A pic16f84a helyett a pic16f84 nem jó???
Üdv.
(#) jofy válasza m.joco hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Ha az én kapcsolásomról van szó, akkor jó helyette...
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 19, 2008 /

Ha megveszem a PIC-t akkor valaki bele tudná égetni a programot nekem? Az oldal ahol a kapcsolást találtam ott meg van a program, csak bele kell égetni! De ha kell fizetek is érte! Valaki tud segíteni?

És még egy apró kérdés! A bekötés úgy néz ki, hogy megszakítóról jön a kábel, 5V os zéner dióda, és rákötöm a PIC-re?
(#) m.joco válasza jofy hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Hello
Biztos hogy jó helyette? Mert aki a kapcsolást csinálta, az azt mondta hogy nem.
És esetleg nem tudnál képet vagy videót mutatni róla működés közben? Nem volna baj, ha csak telóval készült.
Üdv.
(#) jofy válasza m.joco hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nemtom, igaz én 16F84A-al próbáltam. Sajna nem tudok videot küldeni, mert nem müxik nekem, valamiért. (A forum elözö oldalán írtam)

Megnéztem.
Hibás a kapcsolási rajz!
Az LCD 4 bites módban van (volna) használva, viszont csak 3 bit van bekötve.
Nevezetesen az LCD 14-es lába nincs bekötve!
(A kapcsolási rajzról beszélek. A nyákterven már megvan)
Szóval a közölt nyáktervet használtad, vagy a rajz alapján sajátot?

Mellesleg, azt lehet tudni, hogy mi az LCD-d típusa?
Valamint jólenne egy kép a panelod mindkét oldaláról.

Hali!

Én a kapcsolási rajz alapján csináltam, simán raszteres nyákra, a leírásban nem szerepel, hogy milyen típusú lcd-re tervezték az áramkört. Az én lcdmmel működőképes lesz ha bekötöm a 14-es lábat? Pic-re hova kell kötni?
Köszi a segítséget!

A PIC 13-as lábára kösd az LCD 14-es lábát.
Megnéztem a leírást is, az LCD-d adatlapját is.
Szerintem Vicsys HD44780-ra tervezhette, az a leggyakoribb.
Bár nem hasonlítottam össze azt a vezérlőt a tiéden lévővel, de ahogy az LCD-d adatlapját elnéztem, nekem úgy tűnik, hogy megegyezik.
(Persze csak felületesen néztem)
Naszóval kösd be, és szólj, hogy mi az ábra!
(#) m.joco válasza jofy hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

És készíthetnél róla videót
És akkor nem tudjátok, hogy menne-e 16f84-el???
titi: te se tudod?
Mert csak akkor vágnák bele, ha működne
Üdv.

OK. Reggel az lesz az első és mindenképp írok, hogy mi lett vele... Még 1x köszi!
(#) titi válasza m.joco hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Az a helyzet, hogy a PIC-el én is most ismerkedek.
(LCD-t először még C64-hez illesztettem,azt azért elég jól ismerem.)
Ugyan utánna tudnék neked nézni, de ma már biztos nem.
Viszont, ha feltennéd a kérdést a "PIC - Miértek, hogyanok" topikba, ott biztos van, aki kapásból megválaszolja a kérdésedet.
(Vagy esetleg kérdezd meg Vicsys-t, mégiscsak az ő kapcsolása.)
(#) jofy válasza titi hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Hali!
Sikerült, igazad volt, csak 3bit volt bekötve. Köszi szépen a segítséget!
Csatoltam videot.(amikor mutatja a fordulatszámot akkor a tesztjelre van kötve)
(#) titi válasza jofy hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Örülök, hogy megoldódott!
Mi kell hozzá, hogy megtudjam nézni?
A médiaplayer csak hangot ad, és a hülye beépített látványt mutatja.
(#) m.joco hozzászólása Jan 20, 2008 /

Én media player classic-al néztem. Hát ámulok és bámulok . Nagyon tetszik. Azt szeretném még kérdezni, hogy a második videón hány frekvenciás jelet adtál neki? Mert a tacho.atw.hu-n csak egy .hex fájl van. Pedig ott azt írja, hogy jó autóra és pc ventire is. Viszont a venti fordulatonként ad egy jelet, az autó gyújtás megszakítójáról viszont 2 jel jön egy fordulat alatt. Szóval a hozzávaló progi szerintem vagy az autóhoz vagy a ventihez való.
És még annyit, hogy világosban is jóllátni az értéket? Nekem legalábbis videón keresztül jónak tűnik.
titi: nagyon megköszönném, ha utána tudnál nézni a pices dolognak, ha van rá időd. Előre is kössz
Üdv.
(#) jofy válasza titi hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Átkonvertáltam, talán így meg tudod nézni...

MOV00002.mpg

Következő: »»   6 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem