Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   209 / 372
(#) tomipap válasza mex hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Nem kentem eddig mert csak 1-2 hete van meg és még csak barátkozunk Mivel szabad kenni az orsót? Tegnap szépen vékonyan bezsíroztam a tengelyeket. Nagyon finoman jár azóta de az orsó száraz mint a szivacs. Az X és Z tengelyen pedig nem mertem belegondolni sem, hogy mi mennyiségű szemetet behord a trapézanyához ha kenem valamivel. Mondjuk az aluval nincs ilyen gond. De ha fát marok amivel lehet felhagyok akkor van bőven por amitől egyenesen rettegek
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) mex válasza tomipap hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Lágy zsír dukál oda is, illetve a hobbi cnc -n van egy úriember, aki ezeket a trapézorsókat megmunkálja, anyát gyárt hozzá, stb, na Ő bizonyos szilikonzsírt használ, itthon háztartási boltból szerezte be...
(#) Koncsar hozzászólása Feb 13, 2015 /

Sziasztok! Sikerült egy marómotorhoz hozzá jutnom, 24 V 30A Hangja meg nincs, azaz néma. 5mm átmérőjű vezeték van rajta.
(#) Pali79 válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Azt nem lesz semmi meghajtani
(#) Medve válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Rá tudnád tenni a patronos tengelyt? Amúgy a rajzodat értem, Ezt a terméket többen gyártják, avagy forgalmazzák, biztos van róla olyan rajz, vagy fotó, ahol a tengely felső vége van ábrázolva. Amit én láttam eddig, azon csupán a központfurat volt. Csak azért reflektálok erre, mert most vettem ilyet, de motorral együtt.
(#) Koncsar válasza Medve hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Sajnos még nem mert nem ért még ide a posta. A vége engem is érdekelne, de vannak ötleteim.
(#) Koncsar válasza Medve hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Szia!
Egy Bővebben: Link
(#) tomipap válasza mex hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

A zsír sokat segített közel minden rezonancia eltűntetésében. Ennek ellenére a hétvégén szétborítom Az X-et és Y-t és adok neki csapágyrögzítőt. Zavar, hogy a csapágy 70%-ban nem forog a tengellyel.

A linken van pár videó, hogy hogyan dolgozik. De még mindig csak erősen ismerkedési fázisban vagyunk a masinával.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Szia! Ez nagyon szuper!!!
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Mekkora marószárral és milyen fordulatszámon csinálta ezt a munkát a gép?
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

1/8-os kukoricamaró ha így hívják magyarul és 14.000-es fordulat. Ha jól emlékszem 400mm/min előtolásssal. Nem biztos mert este már 700mm/min körül is teszteltem 18.000rpm körül.
(#) Koncsar hozzászólása Feb 16, 2015 /

Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy a CNCusb controllerre firmware t honnan lehet szerezni?
(#) tomipap válasza tomipap hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Csinaltam egy videot 1000mm/perc elotolas, 16000-es fordulat, 2,0mm/3,175mm 2 bekezdeses kemenyfem maroval.
1000mm/perc
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
(#) tomipap válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Hát igen valóban jó hangos. Bár annyira nem mint amilyennek a videón érződik. A Kress maró ilyen fordulaton már csinál egy "kis" zajt. De pl. Al marásnál cseppet sem hangos a gép a jóval alacsonyabb fordulat miatt.
(#) hotib válasza tomipap hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Nem sok ez a fordulat fához? Nekem az a tapasztalatom, hogy még a 10 ezer is sok. Szaga van, ha nem is látszik a fán. Persze lehet, a kettes kétélű pici, nem érezni annyira.
Én levenném a fordulatot jóval alacsonyabbra, sajnos az FME800-as csak 10 ezerig "megy le" Igaz, ott szinte nincs is hangja

Utána kellene valahol olvasni, milyen forgács leválasztással kell számolni az éppen használt anyagban. Ebből aztán az élek számát és az előtolást figyelembe véve megkapod az optimális fordulatszámot.
(#) Pali79 válasza hotib hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Szerintem nem sok. Bármelyik asztalos gépet megnézed, ilyen fordulaton dolgozik. Ha elég nagy az előtolás, akkor nem ég meg a fa. Mondjuk a kukorica maró nem épp a legideálisabb szerszám erre. Inkább reszel mint forgácsol.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
(#) hotib válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Ez is igaz. Viszont az 1000mm/p nem olyan nagy előtolás (azon a videón már kétélűvel történt a marás)
(#) tomipap válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Nekem ezzel az előtolással teljesen ideálisnak érződik a fordulat. Persze az a kérdés, hogy melyik videót mondod konkrétan. A kukoricamarós munka csak azért készült mert akkor nem volt másik jó maróm. Tegnap már megérkezett az új készlet és így végre nem porol a gép mint a veszedelem.
Égetést a kukoricamarónál tapasztaltam mert ott nehéz volt számomra eltalálni az ideális fordulat és előtolás párost. Ennél a marónál jobban látom a leválasztott forgács méretén, hogy engedhetem e gyorsabban vagy elértem a határt. De égést semmilyen szinten nem tapasztaltam 1000mm-es előtolásnál.

hotib: 1000mm nekem már akkora előtolás, hogy tegnap este meg is ünnepeltem
Egyelőre keresem a gép határait. Tegnap megmozgattam 2500mm-el a vázat. Az eddigi javítgatások kezdenek beérni mert rezonancia mentesen és stabilan dolgozik. 2500mm-es sebességgel 10x engedtem el az asztal egyik sarkából a keresztirányú szemközti sarokig és ismét a "0.00-ás" órán nem volt kimutatható eltérés a kiindulás és visszatérés között.
(#) Koncsar hozzászólása Feb 17, 2015 /

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem az CNCUSB progival kapcsolatban. Nem tudom, hogy a softwareben az X és Y tengely ablaka miért pirosos vagy narancs színűben jelenik meg? Köszönöm.

Névtelen.jpg

(#) hotib válasza tomipap hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Az én gépemnek nagyjából ez a maximuma (1000) az nyákot fúrni-marni jó. Az pedig örömködés, hogy a tied század pontosan viszaáll.
(#) Stewe válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Nézd meg, hogy G17, G18, G19-re változik-e.
Ez talán az interpolációs sík kiválasztását jelezheti.
(#) Koncsar válasza Stewe hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Szia! Egy kicsit részletessebben mond el mert ezt így most nem értem.
(#) yankoo válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Szia, raktam össze ilyen anyát golyókkal, nem nagy kunszt kis türelem kell. Bekened zsírral a belsejét, majd kis csipesszel elkezded pakolgatni a golyókat úgy, hogy minden golyókörben egy golyónyi hely maradjon. Ha jól emlékszem a két középső golyópályába egyel több golyó megy. De ha elkezded összepakolni látszik.
(#) Koncsar hozzászólása Feb 17, 2015 /

Segítsen nekem egy Aspire vagy CNCUSB controllerrel rendelkező kolléga. Egyszerűen nem találom a beállítási hibámat. A marófájl minden egyes lefelé történő előtolásnál feljön a munkadarab tetejéig, így rengeteg idő is elmegy. Keresem a beállítását, hogy ne így marjon, de sajnos nem találom. CNC vel rendelkező kollégának megköszönném, ha megnézné ezt nekem.

Pocket 3.txt

(#) Zoli_bácsi válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Aspirében pocket esetén nincs "rectract gap" Vagyis Z vissza húzás. Aspirében a fúrási ciklusnál van visszahúzás csak.
(#) Koncsar válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2015 /

Szia Zoli!
Elöször is köszi. Óráim mentek rá, de én is találtam egy megoldásnak talán megfelelő dolgot a progiban. A pocket ben mindig visszajön a Z a profilban meg nem. Így áttettem a méretezéseket. Nálam pont fordítva játszódott a dolog. Ha lenne egy elérhetőséged, akkor elküldeném megnézésre a fájl-t.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Szia! A fekete bevonatos butorlap szerű anyag mekkora méretű volt? Jól megcsinálta azt is. Mutatós egy darab lett. Üdv.
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Tettem be meg egy kepet a mappaba. Azon latszik az a munkadarab ami a videon is van.
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Feb 18, 2015 /

Szia! Mekkora az asztalod, amit be tud járni a marószár? A képből az X tengelyé legalább 500mm.
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Nem sajnos nem ekkora. Az asztal mérete 505x320mm. De ebből a hasznos megmunkálóterület ca. 215x305mm és 90mm a Z tengely útja.

Már azon nyomban elkezdtem tervezni a saját gépemet. Nem lesz egy kapkodós projekt mert a tervezéssel párhuzamosan tanulom a szakma fortélyait is, úgyhogy szerintem egy szép kis 1 éves projekt van kilátásban. ca. 700mm X 1000mm hasznos munkaterületet szeretnék.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Következő: »»   209 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem