Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem 4.012 verzió win7 alatt tökéletes. (A legjobb)
T Forumtársak.
Most csatlakozom a jelenlegi topikhoz, mert nagy fába vágtam a fejszém.És pedig: úgy döntöttem , hogy épiteni szeretnék egy CNC vezéret plazma vágó asztalt. Méreteiben1500*3000 mm vágására alkalmas munka asztallal. Most lényegében nem a plazma mint berendezést próbálom megépiteni , hanem a cnc asztalt. Na most ennek az asztalnak a megépítésében szeretnék első körben segitséget kérni mindazoktól akik már hasonló dologba vágták a fejszéjüket. Röviden leirom aggályaimat: 1. Pontosság megteremtése az ami nagyon fontos, főleg a mozgási pontossaág mint " x "mint " y" tengelyen, és itt fogadnék minden olyan ötletet ami hasznosítható. Lényegében az y tengelyen működő kocsi veszérlés milyen módon javasolt, fogasléc, trapézmenetes orsó.(3,5 m) 2. A hosszanti mozgás mivel 3,5 m a terv szerinti, milyen módon lenne a leg pontosabb, erre értem azt hogy a sulya miatt esetleg nem azon a ponton áll meg ahol kellene, ugyan ez vonatkozik az y tengelyre is. 3. Milyen modon lenne javasolt a mozgásokat biztositó görgök, csapágyak elhelyezése, felülről, alulról, vagy felülről és alulról vagy még oldalról is, azért hogy a párhuzamosság meg maradjon.és vágó fej esetleg ne kóvájogjon jobra balra a vágási vonalban Első körben a segitséget köszönöm minden kedves forumtársamnak aki segiteni túd és akar.
Szia! Én bordásszijjal oldanám meg ilyen hosszú méretben, és esetleg a motor és a szíj közé egy lassító áttételt. 3.5 méter hosszan az orsók már nagyon behajlanak, a fogasléces megoldásnak is vannak hátrányai.
![]()
Ezt mézd meg Valami hasonlót tudnék elképzelni ilyen nagy méretekre
Megnéztem, valóban érdekes megoldás, hobby célra kiválló.
Holnapra talán kaok némi választ egy olyan cégtől akinek volnának vizszintes vezérlései, és utánna lessz a következő lépés. Valójában ez a tehnika 3,5 m-re talán kevés , főleg egy plazna vágógely és a hozzátartozó kábellel eggyüt. De kiindulsának szuper, meg is néztem hol szerezhetők be azek a profilok. Van már elképzelés a jövendő gépről a mellékelt kép szerint és az ő profiljukkal aminek várom az árajánlatát. Kösz a segitséget
Holnap kuldok kepeket egy oreg ESAB plazmavagobmechanikarol. Erdekes megoldas de nagyon stabil. Szerintem kb 5mx2,5m a munkaterulete.
Sajnos eddig ennyit talaltam pedig tudom, hogy keszitettem sokkal jobb kepeket is a mechnaika egyes reszeirol. Delutan meg lesz idom kicsit keresgelni.
Jo oreg masina, de ket "apro" motor siman mozgatja. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
És ha a motor mozogna? Mert akkor meg lehetne oldani esetleg fogasléccel is. Azt toldani is lehet ha ügyes vagy. Persze illik jól felszerelni. Ha nem válna be a szíj...
Amirol a kepeket mutattam az is fogasleces szerkezet. Koszos egy gep es oreg is de nagyon finoman mozog.
Ez nagy méreteknél hasznos megoldás lehet.
Video Én úgy raktam össze, hogy a 45x45-ös installációs profil nútjában volt a szíj, nameg a feszítő kerekek is. Így megakadályozta, hogy le tudjon futni. Ami nálam hiba volt, hogy direktbe hajtottam. Áttételt vagy hajtóművet kellett volna beiktatnom. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Sziasztok! Felkerült a Z tengely kocsija is, Egyre nehezebb az építés. Idáig gördülékenyen haladtam, de most lassulgatok az építéssel.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Ha ilyen hajtást csinálsz érdemes a motor tengelyét megtámasztani, mert elgörbül!
Alakul az én masinám is. Mint említettem a váz 90%-os készültségi állapotban került hozzám.
- 20mm köszörült acéltengelyek tengelyek Y - 16mm köszörült acéltengelyek tengelyek X Z - 12x3mm trapézmenetes orsó X Y Z - Nema23 3A-es StepSyn motorok 1,65Nm nyomatékkal, - SMS-303 vezérlő - (még nem érkezett meg) v Kress 1050 FME-1 (5000-25000 fordulat) - Mach3 Munkaterüle: X ~215mm Y ~365mm Z ~90mm A képeken a kicsi Proxxon csak azért volt rajta, hogy végre haljam, hogy zörög a masina ![]() Tegnap felraktam rá az energialáncokat meg elkezdtem bekábelezni és a végállás kapcsolóknak keresgéltem helyet. Apropó, ti tesztek végállást minden irány mindegyik végére? Amatőrként úgy érzem nem egy mellékes dolog.
Az, hogy kell-e minden végre végálláskapcsoló több dologtól függ.
1, Elég erősek-e a motorok ahhoz, hogy kárt tegyenek a mechanikában ha kifut a gép a végére. 2, Gyorsan akarsz megmunkálni viszonylag nehezen munkálható anyagokat (történhet-e lépéstévesztés) és emellett igaz az egyes pont is. Ha csak az első pont igaz akkor nem feltétlen szükséges (bár javasolt), mivel beállítható a legtöbb vezérlőprogramban (pl. Mach3) úgynevezett szoft végálláskapcsoló, ami ugyanúgy megfogja a gépet, mintha valódira futott volna. Ennek a használatához természetesen elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen referenciapont, amihez állítható a gép (legalább egy végálláskapcsoló vagy referenciaszenzor [pl. pontos közelítés kapcsoló] minden tengelyhez). Ha egyik pont sem igaz, akkor is javasolt a fenti konfiguráció, mert figyelmeztet a program ha a lefuttatandó G-Code kifuthat a munkaterületről. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Köszönöm a választ. Akkor maradok a minden tengelyen minden végállásra kapcsolót megoldásnál. Kicsit dolgozgattam ma is. Felraktam aztán leszedtem a kapcsolókat. Cseppet sem volt esztétikus a megolás. Ismét gyorsan akartam jót és igényeset alkotni ami nem sikerült. A képeken még egy kapcsoló rajta van de az sem marad ebben a formában. Nagyon ronda így....
Üdv Tomi
Én ha már építenék rá akkor mikró-sütő mikrókapcsolót raknák , méghozzá 1126 képen épp látható oszlop mögé az asztal alatti részre és bütykeivel kifelé azaz most a kép alapján jobbra/balra . A rajz talán jobb mint az írásom ! ![]() Engem nem Picasso -nak hívnak ! ? ![]() Üdv
Nagyon köszi. Én valamiért erre a megoldásra cseppet sem gondoltam. Eszembe sem jutott, hogy a híd-on legyenek a kapcsolók.
Üdv
Gyárban voltam villanyszerelő , karbantartó és tekercselő úgy 3000 db motor mögöttem . az oszlopra hátul és a kapcsolóval együtt fogasd az L lemezt , ráeső akármik ellen .
Sziasztok! Valaki tett már össze golyósanyát, amiből kijöttek a golyók? Biztos van valami egyszerű trükkje. SFU1605 az anyuci. Köszi.
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
Én még nem próbáltam, de esetleg ezt nézd meg.
Szia! Köszi, már ez szerint összetettem, én is ezt találtam meg.
![]()
Sziasztok! Felkerült a gépre az ideiglenes X tengely meghajtása. Kiváncsi leszek a motor hatalmas erejére.
![]()
Szia! Az is egy megoldás ha a hidon lenne középtájon egy mikrokapcsoló, az asztal két végén egy egy kihegyezett tüske. Akkor tengelyenként meg lehetne spórolni egy egy kapcsolót, illetve vezetékelést is.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Miért hegyeznéd ki a "tüskét"? Egyébként én egy hasonló dolgon gondolkodtam : van pár db induktív közeledés érzékelőm , feltenném a híd "lábára" és az asztal két sarkára egy egy fémlapocskát csavaroznék (műanyag az asztal) Az x tengelynél meg magára a "kocsira" tenném az érzékelőt és a híd két szélére egy egy határolólapocskát , így egy egy érzékelővel figyelhető a két két végállás .
Szia! Hibátlan az az ötlet is.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Előtte próbáld ki mennyire érzékeny a fémforgácsra.
Nem esztergát csinálok , forgács nem lesz maximum fémpor, de tervezem a gépre a porelszívást is ..
Én a kenés miatt fújtam rá egy kis olajat, már nem is szívott el semmit a porszívó
![]()
Ne adj könnyelműen tanácsot, mert még megfogadja!
Ha csak egy érzékelő van, akkor csak a hajtásvezérlőből, a referenciaponntól való kitérés irányából tudná, hogy melyik végén van a vezetéknek, és melyik mozgásirányt kell tiltani. Steppernél pedig az utolsó iránybitet kell(ene) mindig tárolóba tenni, hogy milyen irányból futott végállásra.... sokkal bonyolultabb, mint egy érzékelő.) Persze ez is csak akkor lenne használható ha megállna a cucc egy lépésen belül, mert ha le akarod járatni a végállásról, akkor megfordul az utolsó iránybit... és egylépéses oda vissza lesz belőle.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |