Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők
 
Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 56
(#) efraim válasza efraim hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
A probléma megoldottnak tekinthető. A kisfiam nagy könyörgésre előkotorta az eredeti install cd-t. Végigpörgettem a tartalmát, találtam sok pdf fájlt, az egyik azt írja, hogy négy nyelv lerhetséges, két kínai nyelvjárás, japán és angol. Az én gépemen az alapnyelv angol, felinstalláltam, minden hókusz-pókusz nélkül angolul megy a program. A fiam Win7 rendszerében viszont az alapnyelv a héber, nyilván emiatt az install automatikusan az alap kínaira állt. Van angol leírás is, rengeteg példaprogram, csak a kisfiam lusta volt végiglapozni a CD könyvtárait a kínai írásjeleket helyettesítő négyzetek miatt.
(#) norbi0410 hozzászólása Nov 24, 2014 /
 
Üdv.
Egy 4×4×4-es led kockát szeretnék működésre bírni. Az AVR égetésében tudna nekem valaki segíteni Győrben, vagy környékén?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) turulbird hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni! Ez milyen programozó lehet?
Táp, COM és PS2 port, 7805, Max232 és AT89S8252 IC van rajta, 8-as IC foglalat, 10-es és 14-es csatlakozó, 11.0592-es quartz, 8-as DIP kapcsoló, 8 LED.
Nincs ráírva semmi, amiről be tudnám azonosítani és a neten sem találtam hasonlót.
Ha tudnám a nevét, akkor talán szűkíthetném a találatokat...
Feszültségre kapcsolva a ledek villognak, valamilyen program futhat, aztán kb 1 perc múlva leáll a villogás. Soros porton terminálban nem látszik semmi, nem mutatkozik be...
Sajnos jobb képet nem tudtam készíteni...

Köszönöm!
(#) Alex2 válasza turulbird hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Miből gondolod, hogy ez egy programozó?
(#) turulbird válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Üdv!

Nem tudom, csak sejtem...
Akkor mi lehet? Valami ötlet?
Várom a tippeket!

Köszi!
(#) Alex2 válasza turulbird hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
A mikrokontrollereknek van egy nagy hibája: ránézésre nem állapítható meg, mit csinálnak.
(#) turulbird válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Az rendben, hogy a felhasználás bármi lehet, de gondoltam, hátha látott már ilyent valaki és meg tudja mondani pontosan, hogy mi ez.
Mert azért minden áramkörnek van valami jellegzetes felépítése...
Soros porton nem tudtam eddig szóra bírni, a 14-es és 10-es csatlakozók meg valami külső, talán JTAG csatlakozók, a bekötésük ismeretlen, tönkre tenni meg nem akarom.
Egyébként kétoldalas a nyák, szerintem gyári, 2002 körül készülhetett, az IC-ken lévő 0040 és 0116 gyártási dátum alapján.

Köszi!
(#) Alex2 válasza turulbird hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Próbáld ki, hogy a PS/2-be dugsz egy bill-t vagy egeret.
(#) turulbird válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
Üdv!

Próbáltam billentyűvel, a ledje világított, de akkor nem volt rádugva a gépre.
Nem tudom, hogy milyen soros kábel kell, próbáltam 1:1-est és fordítottat is, semmi.

Közben lett egy újabb szerzeményem, majd csinálok képet róla.
Egy usb dugó, egy táp? csatlakozó van egy sárga zárt plexi dobozkában, benne ATMEL 90usb162-16A4, CD 74ACT573E IC, 8 LED és egyebek, a panelon e-Board 2010-2011 felirat...

Narancssárga kakukktojás...

Köszi!
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Üdv!
Lenne néhány kérdésem a hozzáértőkhöz. Az AVR-hez kb. annyit értek hogy van sok lába neki. A PIC-hez szintén, de elolvasva watt irományát és megépítve az egyszerű LPT-s programozóját sikerült már egy két PIC-be némi küzdelem árán életet lehelnem.
Van egy alkatrészteszterem még az első verzióból (Atmega8-al), de most szükségem lenne egy másikra is, és ahogy látom azóta sokat fejlődött a szoftver, inkább olyat csinálnék, abban elvileg 328 van.
Vannak ezek a pár száz Ft-os programozók. Ezek mindegyikhez jók, vagy minden típushoz külön programozó kell? Milyen szoftvert érdemes használni hozzá? Találok-e valahol olyan nem túl bonyolult és egy hozzá nem értő számára is érthető leírást, amivel a PIC-hez hasonlóan életet tudok lehelni egy AVR-be?
A fentiek fényében érdemes-e egyáltalán belefognom ebbe, vagy kérjek meg valakit hogy programozza fel az adott darabot és azzal álljak neki az építésnek?
(#) tursaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Szia ! Ezeket az AVR-eket ISP lábakon tudod programozni. Én TavIr-es, USB-ISP programozót használok. Igaz drágább, de jól működik. Hátha ír valaki, aki a belinkelt programozót használja már, mert igen olcsó.
(#) Ge Lee válasza tursaba hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Most már tudok mindent. Volt 4 kérdésem amire adtál 0 választ.
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Szia!
Én egy STK500 klónt építettem. A benne lévő Atmega8-at egy LPT programozóval égettem be. Ezzel már simán meg tudod írni Atmega328-at.
Az STK500-hoz az AVR Studiót használom. Ezzel égettem be a programot az Atmega328-ba.
Ha érzel magadban annyi képességet, hogy megépíts egy ilyet, akkor érdemes bele fogni.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) Alex2 válasza Laslie hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Alkatrésztesztert akar építeni. Tehát 1 azaz, egy db. AVR-t akar beégetni. Ehhez tök fölösleges egy STK500-at építeni, amit ráadásul szintén nem fog tudni felprogramozni legfeljebb LPT porttal. Azzal viszont az m328-at is fel lehet, tehát felesleges az STK500.
(#) Alex2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Ha visszább nézel, vagy inkább az alaktrészteszter topikjában, akkor ott többször is linkelték az LPT portos égetőt, pár vezetékestől a leválasztó IC-sig. Azokkal simán fel lehet programozni a mega328-ast, pont úgy, ahogy a mega8-ast is. Pontosabban az összes mega AVR-hez jó.
Az előző tesztert mivel programoztad fel? Azzal megy az m328 programozása is.
Ha programozva vetted és most akarsz venni egy programozót, akkor azok is jók, amit linkeltél, de kötöttebb a használható programok köre (USBASP-hez, USBISP-hez). Egyébként amit linkeltél programozó listát az ebay-ről, a termékek leírásánál felsorolják, hogy mely AVR-ekhez jók.
(#) Ge Lee válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Láttam valahol LPT-set is, 1db cmos volt benne ha jól emlékszem. Csak nem tudom hogy az is megfelelne-e mondjuk a 328-hoz, illetve hogy mi az egésznek a menete. A watt féle pic-es leírásban az volt a jó, hogy ott volt az általa fejlesztett program magyarul, meg a szájbarágós leírás ami alapján meg tudtam csinálni.
Nekem nyilván az olyan dolgok nem egyértelműek hogy melyik lábra mi hogy köthető, mit kell fel vagy lehúzni egy ellenállással, vagy mit nem szabad, stb. Vagy csak egyszerűen össze vannak kötve a programozó és az AVR megfelelő lábai, elindítva a program és a többi egyértelmű?
(#) Ge Lee válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Erről lenne szó? Az előzőt már programozva kaptam.
(#) Alex2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Igen, ez az, bár van néhány változata, de ez is működik.
Itt megtalálod a leírását a kapcsolásnak és a Ponyprog 2000-nek is.
Én a mellékelt képen lévőt készítettem el. Jó a sima LS244 is.
Az LPT csatlakozót nem kötöttem be, hanem egy kettévágott nyomtató elosztó kábel elvágott végét forrasztottam be a NYÁK-ba, majd rögzítettem a penelhoz.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) Ge Lee válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Köszi az infókat, utánaolvasok a dolognak. Tehát akkor ehhez csak 5V táp kell, a többit a program intézi. Ez is mehet úgy mint a PIC-nél az icsp hogy az elkészült áramkörben is írható, vagy csak magában egy próbanyákon vagy foglalatban, és utána építsem csak be?
(#) Alex2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
5V táp kell, amit vagy a beépített USB csatin keresztül kap meg, vagy a programozandó áramkörből. Ez utóbbi esetben a jumpert le kell venni vagy nem kell bedugni az USB-be a programozót. Általában lehet az eredeti áramkörben programozni, főleg ha ki is vezették a programozó lábakat egy 2x5-ös vagy 2x3-as tüskesorra (ISP csati). Próbapanelen ügyelni kell arra, hogy ha a programozó lábakra van más is kötve (LED, kapcsoló, ellenállás, poti, kondi,...) beleszólhat a programozásba. A fenti leválasztó/meghajtó IC-s változat rajtamaradhat az áramkörön, mert programozás után leválasztja magát (HiZ).
Az alkatrésztesztert is érdemes ISP csatival elkészíteni, így nem kell bénázni a programozással és rögtön tesztelheted a működését. Arra ügyelni kell, hogy a programozó lábak a mérőkörben vannak, ezért torzíthatják a mért eredményeket, de ezt ki kell próbálni.
(#) Ge Lee válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Köszi. Akkor kukázok valahonnan egy 244-et meg egy DB25-öt aztán meglátjuk mi lesz belőle.
(#) Ge Lee válasza Alex2 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Találtam is a fiókban DB25-öt, de 244 csak olyan van ami benne van egy 286-os alaplapban. Pontosan SN74ALS244AN. Nem tudom hogy ez is jó-e. Meg nem sok esélyt látok rá hogy épségben kiszedjem mert furat galvános az egész, eléggé apró furatokkal. Lehet hogy marad a vásárlás.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Szia!
Hagyd a fenébe a 244-et, négy ellenállás bőven elég a 328 felprogramozásához.
(Vagy még az se kell)
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Köszi a rajzot, ha így is működik akkor lehet hogy ennél maradok. Viszont szoftvert azt keresnem kell, mert a ponyprog setup-jára egyből visított az avg és rögtön karanténba is tette.
(#) Szárnyas válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Próbáld meg a Kanda AVR-ISP programozó szoftverét. Bővebben: Link
Ezt kell letöltened :
Idézet:
„AVR ISP - (Parallel only. As supplied with STK200/300.)”
(#) Alex2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
A Ponyprog-nak semmi baja, dobd ki az AVG-t.
A SourceForge-ról nem fog vírusosan lejönni.
Itt egy közvetlen link.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Én ezt használom teljes megelégedettséggel, szerintem sokkal jobb a Pónitól:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 17, 2014 /
 
Köszi mindenkinek, a kandát majd megnézem, ez a póni már nem vírusos, arról a megás linkről nekem nem jön semmi.
Viszont hogy a programban mit hogy kell beállítani arról szintén fogalmam sincs, arról majd újra kérdeznék ha már ott tartok.
(#) turulbird válasza turulbird hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Üdv!

Újabb kakukktojás, egyelőre kívülről, majd kidobozolom...

Mi lehet?

Köszi!
(#) Alex2 válasza turulbird hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Mint egy Salvador Dali kép. Nem lehet tudni, hogy állólámpa vagy meztelen nő.
Mi értelme ezt a sok kacatot idecitálni? Honnan találjuk ki, ha még az sincs meg, mi van rajta?
Olvasd el a topikot és készíts inkább egy saját programozót!
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Következő: »»   43 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem