Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Raspberry Pi - Málnatopik
 
Témaindító: Topi, idő: Máj 6, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 65
(#) Pepebá hozzászólása Szept 9, 2014 /
 
Üdv!
Raspi/Rasbián-t használok és szeretnék egy grafikus felületű Python programot automatikusan indítani, még bejelentkezés előtt. (táp kimaradás után, automatikusan induljon)
Net-n keresgélve találtam megoldásokat, de nekem nem sikerültek.
Van rá bevált megoldás és hogyan?
(#) Placi84 válasza Pepebá hozzászólására (») Szept 9, 2014 / 1
 
Üdv!

Ugyan nem pont a te programodra van szabva, de ha konyítasz valamit a dolgokhoz (én nem nagyon), akkor ez alapján meg fogod tudni csinálni.
RPi VNC Server - Run at boot

Ez egy VNC szerver telepítéséről szól, de a "Run at boot" részt a programodra szabva menni fog (szerintem).

Üdv.: Placi
(#) Pepebá válasza Placi84 hozzászólására (») Szept 11, 2014 / 1
 
Szia!
Köszi a tippet, de nem ezt keresem. Itt elindul a VNC server, konzolra kiírja üzenteit.
Nekem az X serveren (grafikus képernyőn) root terminálban induló automatikusan induló programot kellene megvalósítani.
Üdv.
(#) proba válasza Pepebá hozzászólására (») Szept 11, 2014 / 1
 
Raspbian alatt ha programot akarsz indítani az /etc/rc.local filébe beírod és elvileg induláskor betöltődik, vagy a futásszinthez tartozó rcX.d könyvtárba létrehozott bejegyzés segítségével is elindíthatod talán. Ezekben az esetekben a jogosultságokkal voltak gondjaim.
(#) Kafka hozzászólása Szept 27, 2014 /
 
Üdv!
Van egy mini usb wifi modulom, RTL8192cu chipset-el.
Szeretném a wlan0-ra konfigurálni mint access point.
Hogyan tudnám megcsinálni?
Köszönöm!
(#) Mate78 válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
sziasztok

sikerült feltelepíteni a Java-t a Pi-re, mostmár megnyitja a böngészője amit akartam.
A csatolmány alapján csináltam, felteszem ide valakinek még jól jöhet.
(#) t0bi válasza Kafka hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Ha még nem találtál megoldást, itt egy leírás:
Bővebben: Link
Nekem is egy ibéjes donglém van, de az MT 7601-es csipszettel megy. Először meg kellett találni a drivert (neked szerintem benne van valahol az anyagban) és mivel ez Ralink gyártmány, ezért nem wlan0-ra, hanem ra0-ra lehetett konfigurálni, tehát könnyebb dolgod lesz.
(#) t0bi hozzászólása Dec 14, 2014 / 3
 
Régi vágyam volt egy internet rádió elkészítése. Bővebben: Link A neten találtam egy oldalt, ahol kategorizálva (kb 100), több ezer netrádió címe van. A többségében csak zene van, nincs reklám, stb.
Raspberry Pi B verzió, meg egy sima 2x16-os LCD kijelző már elég, de ha wifin megy, akkor kell egy USB wifi egység is (nem drága). 2 nyomógombbal lehet kiválasztani a rádióállomást, ebből bármennyit be lehet tenni a memóriába. 2 nyomógombbal a hangerőt lehet állítani. A kis panelre építettem egy PCM5102 DAC-t, kihasználva, hogy a RasPi egyik csatlakozóján I2S kimenet van, ezzel a hangminőség fantasztikusan jobb lett.
A programot Pythonban írtam (javarészt ollóztam), a bemutatkozó szöveg után a felső sorban futószöveg írja ki az adatokat. A zenelejátszó a Debian Linux MPD-MPC. (Media Player Demon és Cliens) Még lehetne sok mindent finomítani rajta, pl. be- kikapcsoló (vagy sleep) gomb, állomás sorszámának kiírása, stb. Tőletek is szívesen veszek ötleteket.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) szitko hozzászólása Dec 26, 2014 /
 
Sziasztok.

Az asszony meglepett karácsonyra egy Pi B+ -al. Sajnos teljesen kezdő vagyok a Pi témában.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a "Display (J4)" csatlakozóra, milyen LCD-t, TFT-t lehet csatlakoztatni, és azt hol és, hogy kell beállítani?
(#) TheShaft válasza t0bi hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
RasPi B+ esetén hogyan kell bekötni az I2S DAC-ot? Ott ugyanis a GPIO csatlakozót átalakították...
(#) t0bi válasza TheShaft hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Helló!
Találtam egy jó lapot, de rengeteg van: Bővebben: Link -ugyanúgy ráköthető a PCM5102A
(#) t0bi válasza szitko hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Helló! Szép ajándék, gratulálok, jól fogsz szórakozni Már több, mint fél éve nyüstölöm, úgy megkedveltem a Debiant, hogy máshoz már nem is nyúlok - meg legalább tanulom a Linuxot és a Python programozást.
A displayjel még nem foglalkoztam, ha jól tudom, az RPi foundation saját displaye jó csak, de nézz körül a neten, az a biztos. Itt egy cikk mutatóba: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
(#) proba válasza szitko hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Miért oda akarod kötni, van szabványos HDMI és talán AV csatlakozója, induláshoz elég a TV. Ha média centernek használod úgyis az kell, ha meg játszani, akkor a terminál program, vagy esetleg egy távoli asztal teljesen jó hozzá.
(#) watt válasza t0bi hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Szia! Mennyire mentél bele? Nekem egy BananaPi-m van, de GPIO szinten ugyanazt elérem a wiringBPi-vel. A LED villogtatás már megy, mostanában tervezem az UART-ot feléleszteni. SSH, Webszervert alap szinten elindítottam, ftp-t eddig csak android alatt, bár ott nem nehéz. Raspbian-t használok (Debian alapú) és Androiddal szórakozok... Próbáltam feltenni Android alá a Debiant, de nem úgy működik, ahogy szerettem volna.
(#) szitko válasza proba hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Van itthon egy "vödör" mindenféle lcd-m, gondoltam "egyszerű" csatlakoztatni valamelyikkel...
A monitorokon meg csak VGA, vagy DVI bemenet van. De már látom, elég bonyolult az LCD összekötés, ezért inkább csinálok egy HDMI-DVI kábelt.
Köszönöm a válaszokat!
(#) t0bi válasza watt hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Helló! Belemenni eddig tán bokáig sikerült de élvezetes. Először a HW-t alakítgattam, vastagabb vezetékeket raktam a földre és a tápra, ne legyen probléma USB wifinél és LCD-nél. Mivel az RCA video kimenet szinte élvezhetetlen, azt használom bejövő tápnak. Olvastam valahol, hogy a mikro USB bemenetet alakították át UART-nak (232-vel a GPIO-ról leszedve egy kis panelen). Még a HDMI-t sem használom, (ezt szitkonak is írom) mert SSH-val, vagy pláne Tighvncserverrel bármilyen gépre át lehet rakni a RasPi képernyójét és akkor elég csak egy gép magad előtt. Ftpézni a Gnome commander nekem a legjobb. Androiddal még nem játszogattam. A Python nyelv, amit ajánlanak hozzá - gondolom a banánhoz is - elég könnyű még nekem is
Hálistennek millió cikk van a neten, jelenleg a netrádiómat fejlesztgetem.
Amiben segítség kellene, hogy lehetne a RasPi-t sleep, vagy standby módba tenni. Tudom, hogy hivatalosan sehogy, de pl. szoftveresen ki lehet kapcsolni az USB-ethernet hubot, ami sokat fogyaszt.
(#) watt válasza t0bi hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Szia! Azt gondolnám, nincs szükség vastagításra, de ártani nem árt az biztos. A hűtéssel ugyanígy vagyok, kivéve, ha meg van tekerve a proci. Amit már a kéz nem bír, azt a SI eszközök simán. Érdekelne a mikro usb-s átalakítás, egyl inket tudnál adni errre?
Android nagyon keményen meglepne! Simán full HD-ben(teljes képernyőn csak, mert ablakban szaggat valamiért) lehet youtube videókat, vagy HD filmeket nézni, multimédiára jobb, mint a Linuxos disztrók, még ha ez is linux, na mindegy... Megy az online netrádió is böngészőből, épp most próbáltam. Linux alá is feltettem a flash plugint, de lassú mint a fene...
Sajnos nem tudok sleep ügyben segíteni, de 1-2W-nál ez nem fogyaszt többet, az meg mondhatni semmi. Persze elenmes táplálásnál gond lehet!
Én C-ben programozom, de ha jól tudom a wiringPi megy Pyton alá is. Jó ez a könytár, egyszerűsíti a GPIO kezelését. Sok a példa is, legtöbb RPi-re, de akad BPi-re is, és elég sok a kereszt működés.
(#) TheShaft hozzászólása Dec 27, 2014 /
 
RPi mit szól, ha működés közben kilövöm alóla a tápot? A Linux mennyire tolerálja, ha nem szabályosan lett leállítva?
Megoldás lehet-e egy olyan segéd táp (puffer egység párhuzamosan kapcsolt kondenzátorokból + egy kis elektronika), amely
- figyeli a bejövő 5V meglétét,
- amikor az megszűnik, akkor az egyik port lábon ezt jelzi,
- és egy szkript elindításával a RPi lelövi az operációs rendszert (addig a pufferből dolgozik a RPi).

Vagy ez az egész nem is probléma?
(#) david10 válasza TheShaft hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Hogyha semmilyen folyamat nem volt elinditva,akkor tolerálja.
Ha munka közben megy ki alola,akkor megtörténhet az,hogy kárositja az OS-t.
(#) TheShaft válasza david10 hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Mivel a RPi általában futtat valamilyen kódot (ezért kapcsoljuk be...), akkor nem is lenne rossz egy ilyen egység kifejlesztése. Gondolom
(#) proba válasza TheShaft hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Nekem primitív netrádióként megy, kb 1 éve, egyszerűen csak lelövöm. Amit viszont szeretnék megoldani, ramdrive-ból indítani, mert állandóan telipakolja a kártyát a nyűgjeivel.Ha ramból futna, akkor még kevesebb baja lenne a hálózat kilövésével. ( talán az xbmc ezt csinálja )
(#) davidov válasza TheShaft hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Létezik intelligens lekapcsoló modul az RPi-hez: Itt.

Az egésznek annyi a lényege, hogy a gombnyomást jelzi az egyik GPIO-n, aminek hatására egy háttérben futó script szépen leállítja a raspberry-t.
(#) TheShaft válasza davidov hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Érdekes megoldás, bár az alap felvetésemre ez nem ad választ...
(#) t0bi válasza watt hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Jó kis keresgélés után megtaláltam a mikro USB átalakítást (sajnos nem mentettem el). Örülök, ha ezzel segíthetek, mert a te írásaidból tanultam pár éve a PIC-ek lélektanát.
Bővebben: Link
Meg lehet oldani azért szebben is, kis panelra, a tápot meg bárhogy be lehet vezetni az RPi-be...
(#) watt válasza t0bi hozzászólására (») Dec 28, 2014 /
 
Köszi! Most minden érdekel, ami a soros porttal kapcsolatos. Nekem egy protokoll konverter lesz rajta, amit még meg kell építenem(kis PIC). Ezt egyszerűbbnek látom kivitelezni, mint az egyedi 9 bites protokollomat illeszteni közvetlenül. Pár adat lesz feltöltve, amit a web szerveren keresztül akarok megjeleníteni majd.
(#) Pepebá hozzászólása Dec 29, 2014 /
 
BananaPi SPI port-al boldogult már valaki? MCP3008 AC/DC átalakítót kellene 'megszólítanom'. RasPi-vel már működött a kommunikáció.
(#) watt válasza Pepebá hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
SPI-vel még nem foglalkoztam, de félek, hogy több esetben előfordulhat a PWM-nél tapasztalt eltérés. A BPi esetében a hardveres PWM a GPIO7 lábon van az RPi-n a GPIO1-n. Azaz az RPi-re írt hardveres PWM-es wiringPi-s programok nem futnak helyesen, illetve sehogy. Nem tudom, hogy az SPI esetében is van-e ilyen eltérés. A fizikai kivezetés lehet ugyanott a csatin, bár ez a PWM esetében eleve nincs így, ettől még a láb multi funkciója eltérhet, ami gondot okozhat. Ettől még lehet, hogy az SPI esetében nem ez a probléma, nem tudtam megnézni, csak azt gondolom érdemes ez irányba is nézelődni!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) t0bi válasza proba hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Hasznos kis jószágnak tűnik ez a ramdrive. Kötelezően be kellene tenni minden RPi-be , mert működés közben nem az SD kártyába irogat, a rendszer, hanem a ramdrive-ba, ezáltal többszörösére növelheti a kártya élettartamát.
Bővebben: Link
Emellett ez TheShaft problémáját is megoldhatja, mert váratlan kikapcsolásnál akkor van baj, ha épp akkor ír az os az SD kártyába. Ilyen esetben akár os újratelepítés is kellhet, és lehet, hogy minden adat elvész. Ha viszont a rendszer csak a ramdrive-ba írogat, akkor ez a veszély szerintem nem áll fenn.
Azt viszont még nem látom át, hogy hogy lehetne az RPi-t ramdrive-ből bootolni
(#) watt válasza t0bi hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Ha jól értem, ez "csak" arra jó, hogy ha webszerrel adatcserét akarunk végezni fájlokon keresztül, pl. XML-ben, akkor ne az SD-t terheljük. Ez egyébként nagyon jó megoldás!
(#) watt válasza t0bi hozzászólására (») Dec 29, 2014 /
 
Gondolom azzal tisztában vagy, hogy a RAMdrive az RAM-ban van, azaz nem lehet róla bootolni, mert bekapcsoláskor üres... A másik, hogy minden lefoglalt terület lecsíp a RAM-ból. Ez a BPi-n nem akkora érvágás, mert 1Giga van, a RPi-n csak 256M (B+-on 512). Persze, 1-2M nem gáz, de nem ingyen van a RAMdrive!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Következő: »»   6 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem