Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1704 / 2208
(#) Longa György válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 12, 2015
Szia.Én hagynám így, csak a 6n1p csőfelek között változtatnék.A 100nanos kondenzátor után 1megás log. potit tennék osztónak, és az 1megás ellenállásokat elhagynám.
(#) tyraw válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 12, 2015
Illetve, van a második trióda rácsa előtt egy 300 ohmos "grid stopper". Azt cserélt 100k-1M között valami szimpatikus értékre, ez kicsit kevés...
(#) ngyzoli válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 12, 2015
Kidobni kár lenne,ha már dolgoztál vele!Inkább keress hibát.(innen szép nyerni...)Sima tankönyvi alapkapcsolás,még a feszültség-értékek is ott vannak,segítségnek.Több százezer(ha nem millió)példányban utánépülhetett már,semmi furfang nincs benne,ha minden oké,ennek működni kell.Kevés "biztosabbat"lehetne ettől ajánlani.A 1Mohm-ok kellenek oda,legalábbis a felső,de az osztó még stabilabb,a 300ohm viszont elhagyható.A katodin soha nem gerjedékeny,mivel feszültség-erősítése gyakorlatilag nincs.
Egy változtatás látszik indokoltnak;a végcsöveknek külön katódkomplexum ajánlott,műszakilag sokkal egészségesebb így.Értéke 150-220ohm körül optimális.(csövenként)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) konyak6 hozzászólása Jan 12, 2015
Köszönöm a segítséget!
Átnézem.
(#) ngyzoli válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 12, 2015
A dinamika növekedése nagyonis reális,sőt,mi több,kívánatos cél ilyen esetben.Viszont azt nem a lengés idézi elő.más...
Összedobtam a kérdéses kapcsolást,mivel nem sok időm volt rá,jelenleg csak mono-ban.Nem tudom,ez most jó hír lesz-e,avagy rossz,de nálam a leírt jelenséget semmilyen formában nem produkálja.Ha kopp-tól kopp-ig is tekerem a potit,a hangszóró(membrán) meg sem rezdül.Bár a munkaponti feszültségek nem épp szokásosak,de lengésnek nyoma sincs.Valószínű,fantomhibád van(volt).Ha viszont műszerrel indikáltad a jelenséget,nem elképzelhetetlen,hogy épp az tréfált meg valamilyen módon...
(#) ngyzoli válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 12, 2015
Ne köszönd,nincs mit.
Mérd át a kapcsolást.(feltételezem,tudod,de áramütés-veszélyre figyelj!)Ha a megadott munkaponti feszültségek megvannak+-10% eltéréssel nagyjából,akkor már illik működnie.
(#) gkari válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 12, 2015
A "Tungsram" csőkatalógus szerint "legkisebb áramforrás impedancia": min. 100ohm. Ha ez a belső ellenállásnak tekinthető (cca.?), akkor szerintem (min.) 25V.
(#) konyak6 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 12, 2015
A feszültségek megvannak. Szól is, csak halkan. Valószínű, én hibáztam.
(#) tyraw válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 12, 2015
A 300 ohm helyett oda mindenkétt nagyobb kéne. A soldano előfok nem kristálytiszta szinusz jellel fogja ellátni, inkább négyszöggel. Ha nagyon meghajtod, ilyenkor tud egy katodin fekvenciát duplázni az anódon.
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Jan 12, 2015
No. A katodin (katódkövető, földelt anódú kapcsolás) anódja váltóáramú szempontból földön van. Azon nincs semmilyen jel.
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2015
Fázisfordítóként használja. Ha nem jönne jel az anódról, nem lenne 2 ellentétes fázisú jele. Katódkövető (cathode follower) lehet földelt anódú, katodin (cathodyne) nem.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) messius hozzászólása Jan 12, 2015
Sziasztok! Nemrég fejeztem be egy EL84 SE-t, ECC83 előfokkal. Az egyenirányítás is cső végzi(EZ80). A táptrafó két fűtőkörrel rendelkezik, az egyik az EZ80-at látja el 6,3V-al, a másik az előfok és végfok csövet, de sajnos 7Volttal! Na ez lenne a probléma, amiben segítségeteket kérném. Milyen megoldások vannak arra, hogy 6,3V legyen a fűtőfeszültség!
A táptrafó egy régi Sofia rádióból származik, és eredetileg 6db csövet látott el, gondolom a jelenlegi terheletlenség miatt van magasabb feszültség. Stabilizált, félvezetős megoldást nem szeretnék használni. Próbálkoztam izzóval terhelni, sorba kötött ellenállással de 1-2 tizednél nem tudtam lejjebb vinni. Jelenleg így néz ki a fűtőkör:
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) sturbi válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 12, 2015
Az a helyzet, hogy ez egy triódás kötésű A osztályú PP kapcsolás, ezért a kimenője valószínűleg 10 K Raa-val készült (egy kevésbé sikerült példány lényegesen nagyobb is lehet). Ez esetben a kimenő teljesítmény eleve 6 W, ami a kicsike torzítás miatt füllel kevésnek tűnhet. Ha a kimenő ráadásul 5 ohmra lett méretezve (10 Kohm/5 ohm) és a rákötött hangsugárzó meg esetleg 8 ohmos, akkor már csak 3.5 W körül van. Mindenesetre amíg nincs tisztázva az illesztés, addig nem értelmezhető a teljesítmény sem. A triódás kötésű erősítők füllel amúgy lényegesen halkabbnak szoktak tűnni, ugyanolyan teljesítményű pentódás társaiknál.
(#) sturbi válasza messius hozzászólására (») Jan 12, 2015
Teljesen jó a 7 V, miért akarod csökkenteni? (Amúgy soros ellenállással lehet, megméred, vagy kiszámolod a fűtőáramot, és kiszámolod mekkora ellenálláson esik 0.7 V. Esetedben kb.1.1A a fűtőáram, tehát kb. 1 ohmos ellenállást kell a fűtéssel sorba kötni, aztán megint mérni és pontosítani, ha nem jó.)
(#) FordPrefect válasza gkari hozzászólására (») Jan 12, 2015
NEM. Azt jelenti, hogy a hálózati trafó szekunder -kettős- tekercsének ellenállása minimum ennyi legyen. (pontosabban a primer ide transzformált része is beleszámít, de a biztonság miatt elhanyagolható) Különben idő előtt legyilkolja az egyenirányító csövet a nagy áramimpulzus. Mivel annak idején nem toroidot meg hipersilt használtak. Csöves egyenirányításhoz NEM JÓ a kis belső ellenállású, korszerű trafó. Illetve lehet próbálkozni, de csak fojtó tekercsel. Olvasni kellene.
(#) messius válasza sturbi hozzászólására (») Jan 12, 2015
Úgy tudom a maximális eltérés 5% lehet, legalábbis a cső élettartama miatt ezt ajánlják, A 7V már kb. 10%. Sajnos nem találtam itthon 10 ohmnál kisebb ellenállást, de én is hasonlóan számoltam, de nem voltam benne biztos! Köszönöm a tanácsot! Nem fog nagyon melegedni az ellenállás?
Így gondoltad? :
(#) FordPrefect válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 12, 2015
PV 200/600: Bővebben: Link. GOOGLE. Ha tudod, mekkora az áram, a diagramból leolvasható a csövön eső feszültség.
(#) pisti89 válasza gkari hozzászólására (») Jan 12, 2015
Köszönöm
(#) pisti89 válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 12, 2015
Köszönöm, ezt én is megtaláltam, de a 3 grafikon közül melyik a PV200/600, nincs rá utalás.
Sajnos nekem abszolút nem egyértelmű a dolog.
Azt mondod, ha csöves egyenirányítást akarok, nem lesz jó hozzá a toroid?
Nem lehet úgy megtekerni, hogy megfelelő legyen a középmegcsapolásos tekercs ellenállása?

Másik, ha a cső paramétereinél a Cf=40µF akkor ez azt jelenti, hogy minimum 40µF-os elkóval kell terhelni? (vagy az a max amit rá lehet tenni)
(#) konyak6 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 12, 2015
A kimenő gyári(E-bay, Indonézia)
E-bay
A hangszóró: Eminence 994113 15" 4 Ohm
Az Ecl86 leüvölti a fejem, ezt meg csak épp hogy hallom(nem nyomja el a pengetés hangját). Ellenben szól, úgyhogy nem lehet nagy hiba.
(#) Orbán József válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 13, 2015
Szkópon néztem, le is filmeztem a dolgot. Ha hirtelen tekergettem, változtattam a jelszintet, akkor történik, 1-2 mp után állandósul, nyugalomba kerül.
Nem tudom, a sokak által épített kapcsolást csináltam két példányban, tök egyformán viselkednek.
(#) Orbán József válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 13, 2015
Az a max. kondi érték. Nem olyan mély a hó - toroid. Tehetsz fojtót a kondi elé, vagy soros ellenállást a szekunderrel sorba.
(#) pisti89 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 13, 2015
És ha nagyobb puffert akarok, akkor tegyek sorba egy ellenállást, a töltőáram korlátozására?
Itt például nagyobb CRC szűrőt használnak, mint amit a cső adatlapja enged.
Soros induktivitást nem szeretnék használni, főleg helyhiány miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
(#) Orbán József válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 13, 2015
Csak egy soros R taggal tudod megoldani, ha csövet akarsz, ahogy fentebb írtam.
Van egy jó táp kalkulátor, amivel ki lehet számoltatni a megfelelő értékeket, én újabban abban tájékozódom. Van egy csomó egyencső is benne.
Ehun, la
(#) granpa válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 13, 2015
Félvezetők (graetz) nagyobb áramlökést bírnak károsodás nélkül (üres kondik!), mint amitől a cső már tönkremegy. Viszont késleltetés illik hozzájuk (csöveknél).
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
(#) tyraw válasza sturbi hozzászólására (») Jan 13, 2015
sturbi: Ennél pentódábban nem nagyon lehetne kötni...
(#) tyraw válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 13, 2015
Ha hiszünk az eladónak, akkor marshallokba szánták a kimenőt, és 4 ohmra illeszt, tehát leginkátt 8k:4ohm illesztésű lesz.
(#) pisti89 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 13, 2015
Pont ilyen progit kerestem
Köszönöm
(#) pisti89 válasza granpa hozzászólására (») Jan 13, 2015
Igen, én is erre gondoltam (köszönöm, hogy megerősítetted)
Lesz lágyindító és anódfesz késleltető is.
(#) Zenner hozzászólása Jan 13, 2015
Üdv!

Szeretném megkérdezni, hogy lehet az, hogy a 6V6 adatlapjában PP üzemben az ajánlás 285V, de a Fender Deluxe Reverb 420V-os anódfeszültséggel működik?
Következő: »»   1704 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem