Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Lapozás: OK   21 / 25
(#) scooby_ válasza Master006 hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Szia!
Egy kis fejlemény, rég jártam itt, de megállás nélkül a projektoron ügyködöm.
Nekem már megérkeztek a LED-ek, ma megvettem a hűtőbordákat, holnap fabrikálok.
Az áramgenerátor még mindig kísérleti stádiumban, de rendkívül jóúton haladok vele úgy érzem. Előzetes elképzelések ITT. Lényegében az egyik itt dolgoskodó PWM fanatikus kolléga nyitotta fel a szemem, hogy kell-e a ledeket galvanikusan leválasztani a hálózatról? Nem kell. Miért kéne végül is? Igaza van, be lesz zárva a dobozba, onnantól kezdve senki nem nyúl hozzá. Nos, a kapcsolási rajz értékeit úgy számoltam át, hogy az 380V-ra legyen kompatibilis. Nekem a 3db LED-del már működik is rendesen, bár egyenlőre még csak kb. 320V-ról tudtam vele próbálkozni, szerintem ez felett se nagyon lesz gond, bár filózom rajta, hogy az IRF740-et IRF840-re kéne cserélni. Egyébként úgy nézem, hogy a LED-ek egyformán világítanak, ha sorba vannak kapcsolva. Ebben az esetben még jobb is, mert ugye az árameloszlásról nem kell gondoskodni, mindhármon ugyan az folyik át, a feszültség meg beáll hozzá. Még most tervezem hozzá a kisegítő elektronikát amiben hővédelem és áramfigyelés kap helyet, ez fog jelezni az alaplapnak, és ezt az új ballastot is az alaplap fogja ki/be kapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) Master006 hozzászólása Dec 20, 2014 /

Üdv mindenkinek! Én sajnos elakadtam a dolgokkal...Megrendeltem a ledeket is meg az áramgenerátoroknak használhastó töltőket is. Meg is jött minden szépen, csak az a gond, hogy a piros és zöld ledek hibásak....A zöld abszolult nem világít a pirosnál meg az egyik "vonal" villog vagy egyáltalán nem világít. Az áramgenerátorok viszont tökéletesek! 2 helitrimmer van rajta, egyik a feszültséget, másik az áramot szabályozza. Sajnos amíg nincsenek meg a működöképes ledek, nem nagyon tudok előre haladni....

Szia!
Akkor viszont írj az eladónak, hogy hibás a LED, vagy jelentsd az Ebaynek, és akkor a cég visszafizeti a pénzt.
(#) Master006 válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Gondoltam rá én is, csak enyhénszólva is kicsit hiányos az angolom

Attól ne tarts! Google fordító barátunk mindent megold. Néha én is kérek tőle egy kis segítséget.
(#) scooby_ válasza Master006 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Újabb fejlemény:
Össze raktam a projektort, de úgy hiszem elkövettem azt a hibát, hogy az alaplapot kiszedtem a helyéről, most elindul, de képet nem ad. Félek, hogy a Lámpát kéne resetelni, amit vagy távirányítóval lehet (lehetne ha meglenne hozzá..), vagy komunikációs porton, számítógépről. Azt hiszem megpróbálkozom holnap ez utóbbival. Ha nem ez a gond, akkor sajnos nem tudom mi lehet vele. Bekapcsol, kikapcsol, minden úgy működik mint eddig...csak épp semmi egyebet nem csinál.
Szerk.: Egyébként érdekes dolog, a készülék háza műanyag, belül viszont le van fújva valami olyan anyaggal ami vezet, feltételezem az árnyékolás miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
(#) Master006 hozzászólása Dec 31, 2014 /

Üdv ismét! Sikerrel reklamáltam a ledek ügyében, és küldik a cseréket....remélem azokkal nem lessz gond. A többi dologgal én nem haladtam még sajnos sehova...Az anyagokat kell beszereznem hozzá, nah meg tesztelni erőteljesen.

Scooby Hogy állsz a hibafeltárással?
(#) scooby_ válasza Master006 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Szia!
Ennek örülök!
A hibafelderítést elkezdtem, a gépi parancsokra is reagál, mindenre reagál. Szerintem valami kontakthiba lehet, esetleg tápellátás. Egyenlőre félre tettem a dolgot, mert rajzom meg nincsen hozzá. Majd még kutatok a neten utána!
(#) bigjohny válasza sonyk hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Hali,izzó csere után resetelted az óra számlálót?Minden kis ajtó,takaró rendesen a helyén van,lámpa,szűrö,stb,nekm pl 1x a szűrö nem volt rendesen a helyán és akor is villogott csak.udv
(#) Csabagy hozzászólása Jan 13, 2015 /

Hello mindenkinek van egy nagy gondom.Kinábol rendeltem egy H80 as led projector kb 4 hónapja használom. Eddig tökéletesen működött,most 2 3 mat villan a lámpa bent majd kikapcsol milyen típusú led kell ilyen projektorokba vagy mi lehet a probléma,valaki Zalában nem tudná javítani normális árban esetleg? előre is kössz mindenkinek
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
(#) csongi05 hozzászólása Jan 27, 2015 /

Sziasztok!

NEC VT580 projektor. Használtan vettem, ballaszt nélkül. 100W-os LED már benne van. Úgy tűnik, az 5 tűs csatlakozón UART kommunikáció folyt a ballaszt és az alaplap között.
Az 5 tüske:
1. fix 3,3V
2. fix 0V
3. fix 3,3V
4. 2,5-4V STDBY-ban, lámpa izzítási idő alatt (kb 10mp) 0V
5. 2,5-4V

Minden lehetséges tüske kombinációt rövidrezártam. Eredmény: 10mp után a lamp error kódot villogtatja.
Ötlet valakinek?
(#) doberman válasza csongi05 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Szervusz!

Ha készen leszel egy-két fényképet feltehetnél, és persze beszámolhatnál róla hogy sikerült.
( balaszt ügyben majd jön egy nálamnál okosabb ember, nekem kellett ellenállás is, szimpla rövidzár nem volt jó, de gondolom visszaolvastál már.)
(#) csongi05 hozzászólása Jan 28, 2015 /

Helló!

Az éjjel nem tudtam aludni, úgyhogy elolvastam az egész témát. Hétvégén hazamegyek, és megpróbálom az 1Kohm-os technikát. Viszont Service Manualt nem találok sehol, csak egy angol fizetős oldalon.. Egy másik hasonló NEC projektor ballaszt kiosztása megvan viszont. Így néz ki:
1. LAMP_DET
2. GND
3. +3.4V
4. LAMP_PW
5. LAMP_CTL
Így viszont már szinte biztos vagyok, hogy az 5.-en kapná hogy ECO vagy NORMAL, a PW esésére kapcsolna be, és a detektáló ágat kell lehúzni GND-ra, mert az nem változik egyáltalán.

Hétvégén megcsinálom, és írok majd.
(#) scooby_ válasza csongi05 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Ez nem nyert!

TXD_Lamp-->Lamp CTRL
RXD_Lamp-->Lamp Det.
Ezen a két lábon kommunikál soros UART protokolon keresztül a ballast az alaplappal.
Sajnos ezt aligha lehet átverni, ide programozni kell. Egy hasonlóval én is befürödtem!
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
(#) csongi05 hozzászólása Feb 4, 2015 /

Nem sikerült összehozni az ellenállással.

Esetleg valaki tud segíteni az UART mikrovezérlő megalkotásával?
(#) csongi05 hozzászólása Feb 4, 2015 /

Az a gáz, hogy másodkézből vettem, és nincs benne már a ballaszt, és nem tudom milyen való bele, mert nem találok sehol service manualt. Az tudom hogy ugyan az való a Vt48/VT480/VT58/VT580-akba
(#) csongi05 hozzászólása Márc 9, 2015 /

Sehogy sem akar működni, úgyhogy továbbadok a 100W-os LED-emen (LED+táp+hűtő+venti+lencse) ha valakit érdekel, írjon.
(#) tomi0529 hozzászólása Máj 18, 2015 /

Sziasztok. Nincs valakinek eladó buherált vagyis sikerült kiiktatnia a nincs lámpa -hibás lámpa hibát és működik tökéletesen lámpa nélkül...?
(#) gyula3925 válasza tomi0529 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

szia
van egy HITACHI CP-X205 3lcd cucc ebbe már félig beépítettem egy 100as ledet tovább akartam kisérletezni 3 külön leddel de erre már nem volt időm
van egy HP VP6120 dlp cucc
Mindkettőből már ki lett szerelve a ballaszt és a lámpahiba egy ellenállással kiiktatható.
A Hitachi ballasztja még megvan.
Nincs időm foglalkozni vele.
(18.kerületben)
(#) szalkagyuri hozzászólása Jún 5, 2015 /

sziasztok
tippeket tanácsokat kérnék
van egy epson emp 73 projektorom izzó nincs benne helyetesíteném egy 100 as égővel mit kellen zárnom hogy ne vegye figyelembe mien lámpa van benne??
az égő egyébként világit rákötve max 5 másodpercig aztán elalszik
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
(#) gyula3925 válasza szalkagyuri hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

szia
Hagyományos izzószálas izzóval nem lehet helyettesíteni a projektorlámpát!
A fényforrás pontszerű kell legyen az izzószál pedig nem mondható pontszerűnek.
Még ha világít is az nem fog normális képet adni csak valami homályos fényfolt lesz a kivetített kép.
Amúgy a kérdésre a válasz:
A lámpa ok jelet általában meg lehet oldani egy rövid zárral, de látni kéne.
Nem találtam service manualt.
Vannak digitálisan vezérelt és ellenőrzött ballastos projectorok, azokat elég nehéz "átverni".
Más oka is lehet annak, hogy kikapcsolja a lámpát például, ha valamelyik ventilátor le van húzva, vagy meg van szorulva, vagy lámpafedél kapcsoló stb.
(#) szalkagyuri válasza gyula3925 hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

szia anyit tudok hogy epson emp73 elvileg lcd projektor a fedelét levettem teljesen bontani kéne az egészet led fény jó hozzá mikor a lencsébe belepislantottam csak piros zöld meg kék csikokat láttam csak a gépem rádugtam de semmi kép nem volt még ha külön világítottam meg akkor sem
(#) gyula3925 válasza szalkagyuri hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Mint már írtam egy tucat oka lehet, hogy kikapcsol.
Mikrókapcsolókat kell keresni, fedeleknél, burkolatoknál.
Több Hőérzékelő van, egy laza, lecsúszott saru okozhat hibát.
A ventilátorok harmadik érintkezője a forgás figyelő jel, lehúzott, megszorult ventilátor okozhat hibát.
A lámpaballaszt rendben jelzést kell, hogy adjon.
És ha ez mind rendben van, vagy valamilyen módon gondoskodunk a hibajelek kijátszásáról akkor a ledes bevilágítás lehet, hogy gyenge vagy nem jó a fény iránya.
A rossz szögbe beérkező fény az alagútban (tükrök fényszűrők...) elvész, nem jut el a vetítőlencséig.
Ha valaki már piszkálta ezt a gépet akkor az lcd-k kábeleivel is lehet baj.
(#) szalkagyuri válasza gyula3925 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Értelek igen nagy valószínűséggel piszkálták mert pár csavar fogta mikor alánéztem az lcd nek ugy 3 szalagkábele van a 3 szinnek megfelelően azok is ki voltak húzgálva az alaplapról ja az alaplap nincsen lecsavarozva!
(#) szalkagyuri hozzászólása Jún 8, 2015 /

A helyzet anyi hogy vettem egy spotlámpát rádugtam felvillan majd elalszik gépet rákötve semmi nincs a tápnál van egy kerek valami ami kattog meg szikrázik amég szikrázik addig ég a lámpa
(#) gyula3925 válasza szalkagyuri hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Az a spot lámpa izzószálas, kis ellenállású. A projektor ballasztját nem olyan izzóhoz találták ki. Az az izzó csak a gyújtófeszültség miatt világít, de a ballaszt érzékeli a túlterhelést és megvédi magát. Egyébként az sem lenne meglepő, ha csendben elfüstölne a ballaszt.
A projektorban ívfénylámpa van. Úgy kell elképzelni az ívfénylámpát, mint az elektromos hegesztésnél keletkező folyamatos szikrát. Az ívfénylámpában a szikra nagyon rövid így lesz a fényforrás pontszerű. Vannak a gyári lámpánál olcsóbb helyettesítő megoldások. Lámpák amit a gyári lámpa helyére beragasztanak a reflektorba.
Elképzelhető, hogy egy spotlámpa is képes elég fényt adni a vetítő működéséhez, de akkor azt teljesen külön kell megtáplálni. A lámpa ok jelet meg kell oldani természetesen minden esetben, ha nem a gyári ballasztot használjuk. A képminőség fényerő kontraszt tekintetében semmi jóra nem számítanék egy spotlámpás megvilágítás esetén. Halott ötlet.
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 28, 2015 /

Sziasztok!
Hozzam kerult egy Benq MP510-es vetito hibas egovel. LED-es megvilagitast szeretnek beleepiteni. Szet is szedtem, megkaptam a ballaszt visszajelzeset a vezerlo fele, athidaltam a fenykapu C-E labait, de ugyanugy viselkedik, egy ido utan leall a mukodes, lampa hibara hivatkozva.
Mit kell meg csinaljak, hogy kiiktatott ballaszttal "vetitsen" kepet?
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
(#) Csongi_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Sikerult elinditani lampa nelkul, athidaltam a lampa optokapujat. Egy 100W-os LED-et hasznaltam megvilagitasnak, kb fele teljesitmennyel hajtva, optikat szerelve ra. Egy megvilagitott szobaban elfogadhato kepet volt kepes vetiteni, de rovid ido utan letiltott, lampa hibara, vagy tulmelegedesre hivatkozva. Ezt kovetoen mar tobbszor nem sikerult kepet csalni ki belole. Az uvegbol keszult szines karika rovid idokre porog csak.
Honnan veszi a lampa hibat/tulmelegedest, amikor egyetlen meleg alkatresz sincs benne (mostmar)?
(#) stevepapa válasza Csongi_ hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Szia!

A probléma a kevés fény lehet. Minden lámpával való hibát "túlmelegedéssel " jelez, mivel több led nincs rajta. Próbáld meg a színkerék érzékelőjét tisztítani ! Az indításig az optóról vedd le a rövid zárat !!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Csongi_ válasza stevepapa hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Probaltam ugy ahogy irtad. Bekapcsolas utan megvartam meg felporog a szinkerek, ezutan rovidrezartam az optokapu labait. Mukodik is, de 10-15 masodperc utan kikapcsol a lampa tulmelegedesre hivatkozva. Amit meg eszrevettem, hogy szemmel lathatoan villog a kep, es mintha lassabban forogna a szinkerek.
Lampaval is ugyanigy viselkedik, csak akkor elmarad a villogas.
Következő: »»   21 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem